265 találat a(z) Németország cimkére

Németországi fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Egy magyarországi székhellyel rendelkező ügyfelem Németországban fióktelepet létesített, amit 2018 decemberében be is jegyeztek. A fióktelepen külföldi illetőségű munkavállaló is dolgozik. Kérdéseim: 1. A munkavállalót kinek kell/kellett bejelenteni, annak adózása Németországban történik? 2. A munkavállaló bérét a fióktelep fizeti ki? 3. A fióktelep bizonylatait a magyar könyvelésben is tételesen könyvelni kell, vagy elég csak a németországi könyvelés által összeállított beszámoló eredményét beállítani a magyar beszámolóba? 4. A külföldi számlák eredeti vagy másolati példányát kell a cégnek elkérnie és megőriznie? 5. A könyvelést elkülönített főkönyvi számlákon célszerű elvégezni? 6. Van-e olyan egyéb fontos tudnivaló, ami érinti a kérdésben szereplő könyvelést, illetve ennek szabályozását milyen jogszabályokban találom meg? Köszönettel: Orbán Kriszta

Megbénulhat Németország: nyolc repülőtéren lesz sztrájk kedden Cikk

Az egész német légiközlekedési hálózatot megbéníthatja kedden a nyolc németországi nemzetközi repülőteret érintő munkabeszüntetés. Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban is sztrájkolnak a biztonsági szolgálatok dolgozói – közölte hétfőn a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

Angela Merkeltől is lopott el adatokat egy 20 éves amatőr informatikus Cikk

Őrizetbe vették a csaknem ezer közszereplőt – főleg politikusokat, valamint újságírókat, művészeket – érintő nagyszabású németországi adatlopás feltételezett elkövetőjét – közölte a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA). A gyanúsított 20 éves, német állampolgár, a szüleivel él Hessen tartományban, tanulói jogviszonyban áll, büntetlen előéletű, a nyomozás első megállapításai szerint önállóan, közreműködők nélkül tevékenykedett.

Mecsetadó bevezetését sürgetik német kormánypárti politikusok Cikk

Muszlim egyházi adó, úgynevezett mecsetadó bevezetését sürgetik német kormánypárti politikusok a muszlim közösségek külföldi befolyásolásának visszaszorítására.

Átlagosan évi 27 túlórát teljesítettek a németek Cikk

Tavaly tíz éves csúcsra, 2007 óta a legmagasabbra emelkedett a német alkalmazottak által ledolgozott túlórák száma – számolt be szerdán a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) adatait idézve a heise.de hírportál. 2017-ben egy munkavállalóra átlagosan 26,7 óra túlmunka jutott.

Termék beszerzése és értékesítése Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vevőnek értékesítünk egy ipari kaput, amit ő Németországban épít be egy építkezésen. Mi német partnerünktől szerezzük be a terméket, amit közvetlenül a németországi helyszínre szállítanak le (nem lép át országhatárt). Emiatt a szállítónk német áfával állítja ki felénk a számlát. Kérdésünk: vissza tudjuk-e igényelni a beszerzés áfáját? Hogyan számlázzuk tovább partnerünknek áfaszempontból ezt az értékesítést? Még nem tudjuk, hogy van-e a vevőnknek német adószáma. Válaszát előre is köszönöm!

Letiltás munkabérből Kérdés

Tisztelt Szakértő! A letiltás munkabérből témakörben 2018. 10. 14-én olvastam válaszát. Ezzel kapcsolatosan merült fel kérdésem. Vállalkozásunk nemzetközi fuvarozással fogalakozik. Dolgozóinknak számfejtjük a német minimálbér óradíját, ha Németország területén végeznek munkát. Ez a díjazás tudomásom szerint nem adó- és járulékköteles. Letiltás szempontjából ez napidíjnak minősül-e? Vagy esetleg bérnek? Köszönöm válaszát, Németh Helga

EU-ban is dolgozó "mozgóbüfé" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás, streetfood keretében például lángost és szalámit szándékozik árulni, Magyarországon is és Ausztria, Németország területén. A kérdés, ez termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Mi a teljesítés helye, és ha ez így törvényesen megoldható, milyen bizonylatot ad a vásárlóknak külföldön? Lehet alanyi mentes a vállalkozás? Köszönettel.

Lelassult a német gazdaság Cikk

Jelentősen lelassult a német gazdaság növekedése a harmadik negyedévben, elsősorban az autóipari termelés visszaesés miatt – közölte a Bundesbank, amely szerint a folyó negyedévben újra lendületet vesz a gazdaság.

Katás adóalany külföldön végzett tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki kata szerinti adózást és alanyi adómentességet választott, EU adószámmal még nem rendelkezik. Építőipari tevékenységet szeretne végezni Németországban, magánszemélyek, közösségi és nem közösségi adóalanyok részére vegyesen. Kérdés: 1. A tevékenység megkezdése után milyen adózási és bevallási kötelezettsége keletkezik Magyarországon? A bevétel része-e a katás bevételének (árbevételkorlát miatt), a bevétel összegét kell-e figyelni az alanyi adómentesség határának megállapításánál? Áfabevallást mely számlák után kell adni? 2. Amennyiben az egyéni vállalkozó telephelyet létesít Németországban (és azt Magyarországon bejelenti), miben változik az adózási és bevallási kötelezettsége (kata, áfa)? Köszönettel: Pintér Gyöngyi

Német ingatlan Kérdés

Tisztelt Címzett! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy segítsenek az áfa teljesítési helyét és az alkalmazandó áfakulcsot meghatározni. A partnerem „A Kft.” építőipari szolgáltatást nyújt német magánszemélyeknek, ehhez német adószámot váltott ki és a német 19 százalékos áfakulcsot számítja fel a megrendelők felé. Most új elemként egy „Magyar Kft.”-t vont be alvállalkozóként. Az építőipari munkát az „A Kft.” megbízására a „Magyar Kft.” végzi Németországban, az anyagokat ott szerzik be. A „Magyar Kft.” milyen áfakulcs felszámítása mellett állíthat ki számlát az „A Kft.” részére? Kiegészítő információ, az érintett két kft. a magyar áfakörben van, és rendelkezik EU adószámmal is (HU.. ). Mind a ketten kizárólag belföldi (HU) székellyel rendelkeznek, külön telephelyük nincs. Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Láncügylet, háromszögügylet? Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Egy magyar adóalany terméket vásárol német adóalanytól. A német adóalany a terméket márkaképviselettől és egy lengyel adóalanytól vásárolja. Az érintettek rendelkeznek érvényes közösségi adószámmal. A magyar adóalany ezt a terméket továbbértékesíti egy andorrai cégnek. A magyar adóalany intézi a szállítást saját költségére, nem számlázza tovább. Mire figyeljünk a számlázásnál abban az esetben, ha a termék bejön Magyarországra (vámszabadterületre, az áru nem kerül átcsomagolásra), illetve ha Németországból, Lengyelországból egyenesen Andorrára kerül átszállításra? Válaszukat előre is köszönöm!

Németországi adószámigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk Németországban árut vásárolni. Nem szállítanánk Magyarországra, hanem ott értékesítenénk is. Hogyan kell német adószámot igényelni? Hogyan kell adóbevallást vagy egyéb bevallásokat beadni? Segítségüket előre is köszönöm!

Kérdez a használtautó-kereskedő: közösségi beszerzés vagy sem? Cikk

Be kell-e fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után Magyarországon, ha a használtautó-kereskedő Közösségen belül, magánszemélytől vásárol használt autót és itthon különbözeti áfa alá van bejelentve? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Ennyit dolgoznak egy héten a németek Cikk

Többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a volt NDK területén élő németek, mint Németország nyugati tartományainak lakossága – mutatta ki egy német kormányzati felmérés. Az is kiderült, átlagosan mennyit dolgoznak egy héten a németek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tisztelt Szerkesztőség!

Verbai Tamás

jogász

Köztartozásmentes adatbázis

Verbai Tamás

jogász

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close