269 találat a(z) Németország cimkére

Németországi munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó Németországban foglalkoztat munkásokat, akik után itthon fizeti be a járulékokat. 2015-től Németországban ugye felemelték a minimálbért 8,5 euróra. A kérdésem az lenne, hogy mi a teendő ebben az esetben: 1. Kint is be kell jelenteni a munkavállalót, és mindkét helyen fizetni a minimálbér után? 2. Itthon fizetni csak, de a németországi minimálbér alapján? 3. Vagy a németországi minimálbért egyáltalán nem köteles náluk alkalmazni? Köszönöm szépen a segítséget!

Vásári árusítás külföldön Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyarországi kft. keretein belül Németországban kívánok lángost készíteni karácsonyi vásárban. A helyet a vásár rendezője biztosítaná. A vásár időtartama 2 hónap. Köteles vagyok-e külföldi telephelyet létrehozni, ha igen, milyet? Melyiknek milyen előnye, hátránya van? Ismereteim szerint két forma áll lehetőségként rendelkezésre: önálló telephely vagy önállósággal nem rendelkező üzemi telephely. Áfaalanyként a külföldön végzett tevékenységből származó bevételemet a német hatóságok felé kell-e leadóznom vagy az itthoninak? Német, 19 százalékos áfával kell kalkulálnom, vagy a magyar 27 százalékkal? Abban az esetben, ha a külföldi bevételem nem haladja meg a német alanyi adómentesség határát, akkor ott áfamentesen értékesíthetek? Ha magyar lakóhellyel rendelkező alkalmazottakat viszek ki, őket bejelenthetem Magyarországon, vagy csak Németországban?

Háromszögügylet Svájc Kérdés

Kedves Szakértő! Kérdésem az alábbi. 1/. Magyarországi (HU) adószámmal rendelkező társaság terméket értékesít. A számlázás Svájcba történik. A számlán szerepelni kell a vevő vámengedélyszámának, svájci adószámának, a szállítási címnek. Az áru kiszállítása egy Németországi címre, társasághoz történik, az EU-s adószámát nem tudjuk. Hogyan számlázzunk a svájci vevő felé? Hogyan számlázzunk a svájci vevő felé, ha a fuvarozást mi szervezzük? Hogyan számlázzunk, ha csak a fuvarozást továbbszámlázzuk a svájci vevő felé? 2/.Import Svájci szállító számláz alkatrészt, de az árut nem kapjuk meg, mert az Németországba kerül. Hogyan vámkezeljük a számlázott alkatrészt? Ez is háromszögügylet? Elegendő-e, ha beszerezzük a németországi vámkezelés iratait? Hogyan működik az áfa?

Németországi minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2015.01.01-jétől érvényes németországi minimálbérrel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha egy fuvarozó cég sofőrje (aki 122 000 Ft havibérre van bejelentve) 8 óra munkát végez 2015. május hónapban Németországban (nem tranzitforgalom), akkor a német minimálbér részére 8 óra*8,5 EUR/óra*306,56 Ft/EUR= 20 846 Ft. Ebből az adóalap: 14 592 Ft. A kérdésem az lenne, hogy az én bérprogramom kiszámít mindent, ha beírom az óraszámot, és az euróárfolyamot, csak azt nem értem, hogy ez a 14 592 Ft különbözet(adóalap) hogy jön ki?

Németországi ingatlanbérlet utáni adózás Kérdés

Német állampolgár Magyarországon munkaviszonyban áll. Németországi lakását bérbeadja. Hol tudok utánanézni, hogy milyen bejelentési kötelezettségei vannak, mennyit kell adóznia, melyik országban kell bevallania, kell-e adószámot kérnie stb.?

Nemzetközi áfa II. Kérdés

A 2015. 03. 13-án feltett, és Bartha László úr által megválaszolt azonos című kérdésemhez kérnék még egy kiegészítést! Tisztelt Uram! Köszönöm a válaszát. A német áfa hatálya alá történő bejelentkezéstől abban az esetben el lehet tekinteni, ha társaságunk a Németországban végzett kivitelezéskor nem alkalmaz alvállalkozókat, hanem saját munkavállalóival végzi el a munkát? Ekkor a fel- vagy összeszerelés tárgyát képező épületet komplexen szállítjuk, és a helyszínen nem alkalmazunk alvállalkozót. Így a számlánkat a fordított adózás szerint állíthatjuk ki? Az áfa jogcímnél fordított adózást kell feltüntetni, nem "áfa területi hatályán kívül"-t? Válaszát előre is köszönöm!

Autópályadíjat kell fizetniük a külföldieknek Németországban Cikk

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken elfogadta a külföldieket terhelő autópályadíjról szóló törvényt, amely szerint 2016-tól a német autópályák használatáért fizetni kell a személyautóval vagy lakóautóval közlekedőknek.

Külföldről kapott munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni a következőben: egy kft. januári hónapban alkalmazottakat vett fel határozatlan időre. Februári hónapban egy németországi céghez küldte őket, mint munkaerő-kölcsönző cég. A külföldre küldött dolgozóknak lakhelyet is biztosított kint Németországban, majd utánuk a terheket kint, a német adóhatóságnak fizeti meg a februári hónaptól a magyar cég. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a magyarországi adóhatóság felé milyen bejelentési kötelezettsége lesz, járulékterhei vannak e a dolgozók után? Válaszukat előre is köszönöm!

Nemzetközi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk építőipari (acélszerkezetű iparcsarnokok) kivitelezésével foglalkozik. Németországban is dolgozunk. A németországi megrendelő német adóalany, adószámmal rendelkezik. A teljesítés helye ingatlannal kapcsolatos ügylet esetén az ingatlan fekvése szerint határozható meg, tehát jelen esetben Németország. Az eddigi nyomozásom alapján a Magyarországon legyártott, elemenként Németországba szállított, és ott összeszerelt csarnok termékértékesítésnek minősül. Milyen áfatartalmú számlát állíthatunk ki a német megrendelőnek? Abban az esetben, ha magyar alvállalkozókat is alkalmazunk, a Németországi kivitelezés (összeszerelés) során, ők milyen áfatartalmú számlát állíthatnak ki felénk? Előre is köszönöm segítségüket! Üdvözlettel. Ferenczné Savanya Anett [email protected] 30/6311464

EU áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar ablakos cég ablakokat szállítana Németországba, amit ott be is szerelne. Álláspontunk szerint a szerelés része lenne a termékértékesítésnek, és így a 27 százalékos magyar áfával növelten számláznánk. A német partner egy generálkivitelező cég, akik azt mondták, hogy nettó módon számlázhatunk. Helyesen járunk-e el, ha áfamentesen számlázunk? Létezhet-e olyan szabály is az EU-n belül, mint a magyar építőiparban, hogy ha nem közvetlenül a végső megrendelőnek számláz az eladó, akkor fordítottan adózik? Válaszukat köszönöm!

Németországi minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alvállalkozóként Németországban végez német fővállalkozó megbízásából tevékenységet. A munkavállalók a magyar tb és adóhatóságok felé vannak bejelentve. A fentiekkel kapcsolatosak a kérdéseim: 1.) Kell-e Németországban telephelyet vagy fióktelepet létrehoznunk? Kell-e-, és ha igen, akkor hogyan kell - külön könyvelést vezetnünk Németországban? 2.) A 8,5 eurós minimálbért alapként kell-e számolni vagy már tartalmazhatja-e a különféle pótlékokat? 3.) Hol és hogyan kell a tb járulékokat és az adókat megfizetni? 4.) Milyen egyéb külön előírásokra kell figyelnünk, hogy ezt a munkát és a munkavállalókat megtartsuk?

Németországi minimálbér fuvarozó cég esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozással foglalkozó cég vagyunk, szoktunk Németországba is fuvarozni. Nincs telephelyünk, ismerősünk ott. A rendelet technikai lebonyolítása érdekelne. Január 6-án megjelent "Őket vágja nagyon mellbe..." cikkben említik a 033037 jelű nyomtatványt: ezt hol találom, hova, kinek jelentem be? Vajon ahova fuvarozunk, ott kellene egy felelősen eljáró személyt találnunk? Ezt fogja vállalni a lerakó? És ki lesz a kézbesítési megbízott? Elég sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban, és eddig a fuvarozói érdekképviseletek sem tudnak megnyugtató válaszokat adni. Köszönöm a segítségét.

Őket vágja nagyon mellbe a németországi 8,5 eurós minimálbér Cikk

Minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország idén január 1-jétől. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németország területén munkát végez, beleértve azt az esetet is, ha nem német cég a munkáltató, vagy ha a dolgozó csak áthalad Németország területén, mint például a gépkocsivezetők.

Német minimálbér 2015. magyar munkavállalókra Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nemzetközi fuvarozással foglalkozó magyar munkáltató által alkalmazott magyar munkavállalókra hogyan kell alkalmazni a Németországban előírt minimálbért (8,5 euró/óra)? Erre vonatkozóan van 033037 sorszámú közúti fuvarozás számára releváns nyomtatvány? Ennek kitöltése kötelező, vagy csak ajánlott? És, ha kitölti a munkáltató azokra a gépkocsivezetőkre, akik előreláthatólag Németországban fognak közlekedni január hónapban, van-e a bérszámfejtésre vonatkozóan valamilyen szabály? Köszönöm a segítséget.

Így profitálnak a németek a külföldi munkavállalókból Cikk

A Németországban élő külföldi állampolgárok sokkal több pénzzel járulnak hozzá az állam fenntartásához, mint amennyi szociális támogatást kapnak - mutatta ki egy kutatás, amelyet pénteken ismertettek német lapok.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close