269 találat a(z) Németország cimkére

Júliustól megabírság a külföldiekre, ha nem fizetik a francia minimálbért Cikk

Németország után a franciák is bevezették a külföldiekre is kötelező minimálbért, ha az ország területén szolgáltatást nyújtanak. A szabály megsértését megabírsággal szankcionálják. Az Európai Bizottság mindkét országgal szemben kötelezettségszegési eljárást indított, de ez senkit sem ment fel a retorziók alól.

Külföldi fióktelep Kérdés

A gazdasági társaságnak külföldön fióktelepe létesült. Hogyan kell ezen fióktelep teljesítményeit a magyar beszámolóban megjeleníteni? Milyen számviteli és adózási szabályokkal kell dolgozni, ha Németországban létesült a társaság fióktelepe? (A társaság áfaalany, és a társasági adó hatálya alá tartozik.) Válaszukat köszönöm.

Cég külföldön vásárolt személygépkocsi-értékesítése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A társaság Németországban személygépkocsit vásárolt, áfamentesen, amit hamarosan kivásárolt egy távozó tag. A cég áfamentes számlát állított ki a számára. Helyesen tette? Köszönöm a választ.

Rossz hír: kiterjesztik a teherautók útdíjfizetési kötelezettségét Németországban Cikk

Németországban kiterjesztik a tehergépkocsik útdíjfizetési kötelezettségét, a kormány szerdai döntése szerint 2018 közepétől valamennyi elsőrendű főútvonal használata díjköteles lesz.

EU-s szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég Németországban végez elektromos szerelést (ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás). A megrendelő adóalany, Németországban rendelkezik székhellyel és uniós adószámmal. A magyar cég magyar alvállalkozókat vesz igénybe a munkavégzéshez. Kérdéseim: a magyar cég hogyan állítja ki a számláját a német cég felé? A magyar alvállalkozó cég hogyan állítja ki a számláját a magyar cég felé? Válaszukat előre is köszönjük.

Külföldi kiküldetési díj munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy, ha nemzetközi árufuvarozásban külföldre járő sofőrnek szeretnénk napidíjat fizetni, kevesebbet mint az adható 60 euró, akkor azt számszerűen kell a munkaszerződésében rögzítenünk, vagy elegendő, ha úgy számoljuk el a bérét, hogy azt is tartalmazza? Ha rögzíteni kell a szerződésben, akkor milyen formában kell leírni? Németországban is jár, ott a bruttó bérét leosztva, amennyivel kevesebb a 8,5 eurónál, annyival kell kiegészíteni az óránkénti bruttó bérét arra az időszakra, amennyit Németországban tartozkodik? Válaszát köszönöm.

Budapesti járatokat is töröltek a németországi repülőtéri sztrájkok miatt Cikk

Sztrájk kezdődött szerda reggel hat németországi repülőtéren.

Német minimálbér és társadalombiztosítási vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozók német minimálbérével kapcsolatosan kérdezném, hogy a Németországban kötelező minimálbér beépül-e az alapbérbe? Kell-e utána járulékokat levonni, fizetni? Milyen típusú jövedelemnek minősül? Köszönettel: Balogné

Németországi ingatlanhoz kapcsolódó anyagköltség áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar kft., amely Németországban ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást végez. Kérdésem az, hogy ebben az esetben be kell-e jelentkeznie Németországban adóalanynak? Ha nem kell bejelentkeznie, akkor a Németországban megvásárolt anyag költsége, egyéb szolgáltatások – például szállásköltség, üzemanyagköltség – után hol és hogyan vonhatja le az áfát? Válaszát köszönöm.

Fuvarozók német minimálbére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozók német kötelező minimálbérével kapcsolatban szeretnék kérdezni: Magyarországról indul a fuvar Németországba, a lerakodás is ott történik. A sofőr kb. egy napot tartózkodik Németországban. Kötelező-e neki fizetni a német minimál órabért? Igaz-e, hogy aki csak áthalad Németországon, arra nem vonatkozik a kötelező minimál órabér? Köszönettel: Balogné

Áfa németországi szolgáltatásnyújtásnál Kérdés

Állásfoglalásukat az alábbi témakörben szeretném kérni: magyar székhelyű társaság szerződik egy német építőipari céggel, hogy a Németországban épülő lakópark kivitelezéséhez magyar építőipari cégeket közvetít. A magyar építőipari cégek a magyar székhelyű, a közvetítésüket ellátó cégnek számlázzák ki a munkadíjukat, melyet azután a magyar cég számláz tovább a német kivitelező cégnek az őt megillető jutalékkal együtt. Így a Németországban ténylegesen munkát végző cégek – függetlenül a tényleges teljesítési helytől – magyar cégnek állítanak ki számlát. Kérdésem, hogy ki, és hol fizeti meg az áfát? Válaszukat köszönöm.

Kiküldetés vagy nem, és A1 kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. magyar cég alvállalkozójaként Németországba szállít, és ott szerel össze (itthon legyártott) vasanyagból csarnokelemeket. Az előzetes felmérések és a németországi összeszerelés időszakosan 8-10 napot vesz igénybe. A kérdésem az, hogy ez kiküldetésnek minősül-e, ha igen, akkor a kiküldetésre milyen bérezés illeti meg a dolgozókat (német minimálbér szóba jöhet-e), és szükséges-e az A1 kártya kiváltása? Köszönettel: Buriánné

Katás vállalkozó szolgáltatása Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kata hatálya alá tartozó, alanyi mentes vállalkozó. Németországi adóalany részére szolgáltatásról állít ki számlát. A németországi vállalkozó nem adta meg az EU-s adószámát. Jól járt-e el abban az esetben a számla kiállítója, ha mentesen állította ki a számlát, áfabevallást nem adott be? Most kértük a német adóalanyt, hogy adja meg a német adószámát. Ebben az esetben kell-e áfabevallást és összesítő nyilatkozatot beadni? Köszönöm a válaszát.

Anyagbeszerzés az ebay-ról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem segítségét. Hiánycikket kellett vállalkozásom számára az ebay-en keresztül megvenni. Kaptam róla számlát (német nyelvűt), feltüntették rajta az árat, az értéket és hogy mennyi áfát (MwST) tartalmaz. Kérdésem, hogy az áfát levonásba helyezhetem-e (nincs forintban meghatározva), vagy csak kiadásként számolhatom el a számla összegét? Segítségét köszönve: Bartosné

Német adószám igénylése Kérdés

Kedves Szakértő! Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy milyen módon lehet belföldi adóalany részére német adószámot igényelni, és milyen kötelezettségei vannak a német adószámmal rendelkező adóalanynak a német, illetve a magyar adóhatóság felé. A belföldi adóalany németországi vevője ragaszkodik ahhoz, hogy a részére eladott terméket német adószám alkalmazásával számlázza le. A termék értékesítése Németországban létesített konszignációs raktárból kerül kiszállításra a vevő részére, a raktárba a termék Magyarországról kerül kiszállításra. Kérdésem: ahhoz, hogy a belföldi adóalany Németországban adószámmal rendelkezzen, köteles-e németországi fióktelepet létesíteni? Bevallást kell-e készíteni a német adóhatóság felé, és a befizetéseket (német áfa, társasági adó, egyéb adó) teljesíteni? Magyarországon ezzel kapcsolatban milyen kötelezettség keletkezik? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close