269 találat a(z) Németország cimkére

Nem fizet többet Németország, Hollandia és Luxemburg Cikk

Nem fogadták el az eurót használó országok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság által novemberben tett javaslatot, amely szerint a gazdagabb országok éves gazdasági teljesítményükből 0,5 százalékkal többet fizessenek be a költségvetésbe az európai gazdaság élénkítése érdekében.

Útdíj lesz a német autópályákon is Cikk

Jóváhagyta a német autópályákra vonatkozó „tisztességes és megkülönböztetéstől mentes” útdíj bevezetését az Európai Bizottság.

Külföldiek Németországban: csak öt év után jár a szociális ellátás Cikk

Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) csütörtök este megszavazta a kormány javaslatát az uniós társállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságának korlátozásáról.

Magyar társaság Németországban nyújtott szolgáltatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar építőipari kft. egy német társasággal, konzorcium keretében elvállalt egy építőipari munkát Németországban. A munka elvégzését saját magyar munkavállalókkal oldanák meg, külföldi kiküldetésben. A felmerült anyag-, illetve igénybe vett szolgáltatás költsége a konzorciumé. Segítségüket kérném, hogy mi a teendője a magyar vállalkozásnak? (Németországban regisztrálni kell, adószámot igényelni, a tevékenységet bejelenteni stb.) Tájékoztatásukat köszönjük. Négy Szakág Kft.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély Németországba költözött 4 évre házastársával, aki NATO-beosztásban dolgozik ott. A magánszemély nem dolgozik, viszont az AOK Európai Betegbiztosítási Pénztárnál mint házastárs biztosított, így rendelkezik AOK betegbiztosítási kártyával. Kérdésem, hogy Magyarországon meg kell-e fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amíg 4 éven át Németországban tartózkodik, illetve ha eközben ideiglenesen itthon tartózkodik látogatási célból, jogosult-e teljes körű betegellátásra, amennyiben arra szüksége lenne? Köszönöm előre is segítségét! Tisztelettel: Simonné

Határozott időre szóló számlázás EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk villamosszekrények összeszerelésével foglalkozik Németországban. A megrendelővel (EU-s adószámmal rendelkezik) havonta számolnak el utólag. Mivel időszak számlázásáról van szó, a teljesítés időpontja megegyezik a fizetési határidő napjával, de maximum az időszak utolsó napját követő 60. nap. Ha nincs számla, akkor például az augusztusi időszak a novemberi áfabevallásban szerepelne? (Havi bevalló, a teljesítés 60. napja október 30., a teljesítést követő hó 15-e pedig november 15. lesz.) Ha számlát kiállítja például szeptember 20-án október 05-ei fizetési határidővel (teljesítés október 5.), akkor pedig a szeptemberi áfabevallásban szerepel az összeg? Az áfabevallásban (MNB-árfolyamot alkalmaz, és be is van jelentve) a fenti esetekben a november 15-ei, illetve a szeptember 20-ai árfolyamokat alkalmazza? A könyvelésben viszont az augusztus 31-ei árfolyamon kell a követelést rögzíteni? Esetleg alkalmazható (ha a számviteli politikában rögzíti), hogy az áfateljesítés árfolyamát alkalmazza a számviteli teljesítés rögzítésekor? Ha több hónapot (például a 3. negyedévet) egyszerre számlázza ki október 15-én, október 30-ai fizetési határidővel, akkor a júliusi időszakra beáll a részteljesítés a 60. napon, szeptember 29-én, és a szeptemberi áfabevallásba kerül az összeg? Az augusztusi és szeptemberi időszak pedig október 15-ei teljesítéssel (a számla kelte alapján) az októberi áfabevallásba? Így egy számlát ketté kell bontani két különböző időszakú áfabevallásban? Köszönöm válaszát.

Alkalmi munkavállalók külföldi munkavégzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk egy magyarországi kft. magyar alkalmi munkavállalókat foglalkoztatna. A foglalkoztatás alatt sor kerülne egy négynapos németországi rendezvényen történő munkavégzésre is. A kérdésünk az, hogy az alkalmi munkavállalókat foglalkoztathatjuk-e németországi munkavégzési helyen a bejelentett négy napig? Egy részük rendelkezik más magyar cégnél biztosítási jogviszonnyal, de vannak, akiknek semmilyen más jogviszonyuk sincs. Kaphatnak-e A1 jelű igazolást, és ki tudjuk-e vinni az alkalmi munkavállalóinkat Németországba a rendezvény négy napjára? Köszönettel: KG.

Bekeményítenek a németek a külföldiekkel szemben Cikk

Németországban drasztikusan szűkítik az uniós bevándorlók jogosultságát a szociális támogatásokra, az erről szóló törvényjavaslatot a jövő héten fogadja el a kormány – írta pénteken a Berliner Morgenpost című német lap.

Németországból beszerzett új gyalu és profilozó automata gép Kérdés

A gépet a kft. 134 360 euróért vásárolta meg, pályázat alapján a gép vételárának 40 százalékát kapja meg támogatásból. A vételárat kifizette, a támogatást utólag fizetik. Kérdésem az lenne, hogyan történik a számviteli elszámolás, áfaelszámolás? Előre is köszönöm a segítséget. Kutasi Gabriella

Nyugdíj Ausztriából, Németországból Cikk

Hogyan számítják be az ausztriai, illetve a németországi munkát a nyugdíjba? Ismét nemzetközi tanácsadónapokat szervez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Tovább kell emelni a nyugdíjkorhatárt Cikk

Azoknak a német munkavállalóknak, akik most lépnek a munkaerőpiacra, 69 éves korukig kellene dolgozniuk ahhoz, hogy annyi nyugdíjat kapjanak, mint a mai nyugdíjasok – állítja a Bundesbankra hivatkozva a szakszervezetek.hu.

EU-országbeli magánszemély megbízási szerződése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországban biztosítási jogviszonnyal rendelkező munkavállalót szeretne cégünk megbízni kutatási eredmények értékelésére. Milyen szabályok mentén tudunk törvényesen eljárni? Milyen adók, bejelentési kötelezettségek terhelik a megbízót és a megbízottat? Jövedelemnagyságot kell-e figyelni? Előre is köszönöm szíves tájékoztatásukat.

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közúti árufuvarozással foglalkozik. Két munkavállalója Németországba szállított anyagot, és 21 órát dolgoztak. Ezt hogyan kell elszámolni? Köszönöm a válaszát.

Áfaszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva a korábbi kérdésemre http://adozona.hu/kerdesek/2016_7_4_AFA_szabaly_xff , további kérdésem merült még fel: Van-e bármilyen összeghez kötött korlát, ami felett mindenképp be kell regisztrálnia a magyar áfa alá az osztrák vagy német cégnek? Mert német oldalon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy bizonyos összeg felett az áfaregisztráció kötelező. Van ilyen szabály? Köszönöm.

Magyar kft. Németországban elért eredménye a magyar beszámolóban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. Németországban ingatlannal rendelkezik, melyet bérbe ad. A kft.-nek van német adószáma, a németországi adókat megfizeti, éves beszámolót is készít Németországban az ott elért eredményei alapján. A német főkönyvet hogyan "teszem be" a magyar könyvelésbe? Itthon a székhelyszolgáltató számláján kívül más gazdasági esemény nincs. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás

Szipszer Tamás

adószakértő

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close