229 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Két hét helyett 170 nap szabadság – a munkajog kialakulása Cikk

Tizenkét hét, sőt 170 nap szabadság – évszázadokkal ezelőtt ez sem volt ritka. Később aztán jött a heti 48, majd a 44, később a 40 órás munkaidő. Összefoglaltuk a munkajog kialakulását.

Jár-e bérpótlék vasárnapra? Ezt írja elő a Munka törvénykönyve Cikk

A Kúria nemrégiben közkinccsé tett döntése szerint a „fővárosi bevásárlóközpontban található ruházati üzlet az elmúlt évek során a vásárlási szokások lényeges átalakulása folytán vasárnap rendeltetése folytán működőnek minősül” (BH 225/2013.). Cikkünkben ennek, a még a régi Munka törvénykönyve hatálya alatt született ítéletnek a hátterét vizsgáltuk meg, aktualizálva napjainkra.

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás - mit enged meg a törvény? Cikk

Az új Munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény) már nem használja az átirányítás, kiküldetés, kirendelés fogalmát, azonban a régi szabályokhoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy a munkáltató a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztassa.

Munkaszerződés határozott időre: lehet tilos, tűrt és támogatott Cikk

Kinek az érdeke határozott idejű munkaviszonyt kötni. Összesen milyen időtartamú lehet a láncszerződés, azaz az egymás utáni munkaszerződések sorozata. Mi a teendő, ha a határozott idejű munkaviszony lejártát követően is dolgozik még a munkavállaló? Összefoglaltuk.

Pénz a ki nem vett szabadságért Cikk

Megengedné a 2013-ban ki nem szabadság egy részének pénzbeli megváltását egy országgyűlési képviselői indítvány.

Várandós nő: felmondás, túlóra, munkakör Cikk

Fel lehet-e mondani a várandós nőnek, túlóráztatható-e, kötelező-e elengedni munkaidőben orvosi vizsgálatra, mit kell tenni, ha többműszakos munkára vették fel? Összefoglaltuk.

Álláskeresés: lehet-e kirúgási indok? Cikk

Ha valaki alkalmazásban van egy cégnél, de változtatni akar, ezért új munkahelyet keres, és ezt a munkáltatója megtudja, kirúghatja-e úgy, hogy végkielégitést sem ad? Jogosan hivatkozik ilyenkor a munkáltató a Munka törvénykönyvében is szereplő - kissé ködös - munkavállalói magatartásra? Olvasói kérdésre szakértőnk, Hajdú-Dudás Mária válaszolt.

A szabadság nem eladó Cikk

A pihenés nem eladó - szögezik le azok a szakszervezetek, amelyek nem helyeslik a felgyűlt szabadságok pénzbeli megváltását. Az érdekvédők a megoldást csábítónak, de visszaélésre alkalmas, a dolgozók egészségét veszélyeztető módszernek tartják - reagált két szakszervezet a napokban született javaslatra, amely szerint év végén kifizethetnék a munkaadók a felgyűlt szabadságokat. Az előkészítés és egyeztetés nélkül született ötlet megvalósítása ajtót nyitna az eddig legszigorúbban büntetett munkajogi vétségnek: a pihenőidő visszatartásának.

Ennyit kell fizetni a szüretelőknek, az idény- és alkalmi munkásoknak Cikk

Jár-e vasárnapi vagy más pótlék az idény- és alkalmi munkát végzőknek, például a szüretelőknek? Beszámítanak-e az ilyen munkák a nyugdíjba? Mennyi közterhet fizetnek a foglalkoztatók? Összefoglaltuk.

Összefoglaltuk, mi változik augusztus 1-jétől Cikk

Nő a tranzakciós illeték, emelik a cégek távközlési adóját, ehózni kell a kamat után, változik a Munka törvénykönyve és felügyeleti díjat szednek majd a kocsmáktól és a szeszesitalt árusító boltoktól. Összeszedtük, milyen jogszabályváltozások lépnek hatályba augusztus 1-jétől.

Munkaviszony megszüntetése táppénz alatt Kérdés

Az új Mt.. szerint megszüntethető felmondással a munkaviszony táppénz ideje alatt?

Mitől vezető a vezető? - így változtak a szabályok Cikk

Ki minősül vezetőnek és vezető állású munkavállalónak az új Munka törvénykönyve szerint, mi változott a régi szabályokhoz képest? Összefoglaltuk a vezető munkarendjére, kártérítési felelősségére és felmondására vonatkozó előírásokat is.

így kell számolni a munkabért augusztus 1-jétől Cikk

Ismét változik a Munka törvénykönyve, melynek a bérszámfejtés rendjét érintő rendelkezései 2013. augusztus 1-től lépnek hatályba. A jövőben a munkabér kiszámítása során az órabéres munkavállalók havi munkabérét nem a 174 órás átalányértékkel, hanem hónapról hónapra változó óraszámmal kell majd elszámolni munkaidőkeret alkalmazása esetén. Mindez nagyfokú körültekintést követel meg a cégek bérelszámoló munkatársaitól annál is inkább, mivel a távolléti díj számítási szabályaival ellentétben, ezen szabályok betartását továbbra is vizsgálhatja a munkaügyi ellenőrzés – figyelmeztet a BDO.

Munka törvénykönyve: ezek változnak augusztus 1-től Cikk

A közel egy éves új Munka törvénykönyve gyakorlati alkalmazásáról, az augusztus 1-jén hatályba lépő módosításokról, továbbá a társadalombiztosítási kérdésekkel összefüggő változásokról tartottak előadást a május 29-én tartott HVG-Nexon Munkajog konferencia 3. meghívott szakértői. Az előadások témája – egyelőre röviden - az alábbi volt.

Módosulhatnak a szabadság kiadására vonatkozó szabályok Cikk

A T/11028. számú javaslat pontosítja az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók szabadságának kiadására vonatkozó szabályokat. A hatályos szabályozástól eltérően választást biztosítana a munkáltatónak arra, hogy az adott naptári évben egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is az általános szabályok szerint kívánja-e kiadni a munkavállaló számára a szabadságot . Ebben az esetben szabadságot – a beosztás szerinti heti pihenőnap és a munkaszüneti nap kivételével – valamennyi naptári napra ki kellene adni és a napi munkaidő alapján – a beosztás szerinti napi munkaidőtől függetlenül – kellene a szabadságra járó díjazást elszámolni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs