271 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Vasárnapi pótlék: nemhogy emelt összegű, de az alap is keveseknek jár Cikk

Nagy a felhördülés a kereskedelmi dolgozók egy részének körében amiatt, hogy az üzletek vasárnapi nyitvatartásának tilalmáról szóló törvény hatályon kívül helyezésével egyidejűleg eltörölte az Országgyűlés a hét utolsó napján dolgozók egyes csoportjainak korábban fizetendő, emelt összegű bérpótlék-kötelezettséget is. Cikkünkben részletezzük, kit illet meg egyáltalán pluszpénz a vasárnapi munkáért, s kiderül, hogy a kereskedelemben dolgozók jelentős részének még az alap vasárnapi pótlék sem jár a jelenleg hatályos szabályok szerint.

Tanulmányi szerződés: mikor köthető, mikor nem? Cikk

A munkáltatók különféle képzésekhez támogatást nyújthatnak munkavállalóiknak. Tanulmányi szerződést azonban csak abban az esetben lehet kötni a dolgozókkal, ha nem a munkáltató kötelezi őket a tanulmány elvégzésére. Bírósági ítéletekben foglaltakat idézve, illetve a munka törvénykönyvének vonatkozó passzusaira hivatkozva részletezzük a tanulmányi szerződés megkötésére vonatkozó tudnivalókat.

Százmilliókat is veszíthet a cég, ha nem tartja be ezeket a szabályokat Cikk

Költségvetési támogatás csak annak nyújtható, aki megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének. Az előírások betartásához azonban a foglalkoztatást szabályozó joganyag széles körének ismerete szükséges.

Ha ránk hallgat, csökkentheti szakképzési hozzájárulását Cikk

Egy 20 fős kft. saját munkavállalóját egy egyetemi tanszékén induló tanfolyamra szeretné beíratni továbbképzés céljából. Ez mint csökkentő tétel számíthat a szakképzési hozzájárulásnál? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszol.

A munka törvénykönyvének 2016-os változásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék információt kérni – bármilyen formában –, hogy 2016. január 1-jétől a munka törvénykönyve mely paragrafusai módosultak. Közgazdász tanárként oktatom a vállalkozási és bérügyintézőket a bérügyi szakfeladatokra (elmélet, gyakorlat), és 2016 májusában az OKJ-s vizsgán már az aktuális jogszabályt kérik a vizsgázóktól. Munkajogi HVG különszám – információim szerint – várhatóan csak május közepén fog megjelenni. Egyelőre nem tudok megbízható forrásból információt szerezni. Köszönöm előre is fáradozását. DGy.

Ennyit taposhat a munkáltató, ennyit tehetünk mi, hogy ki ne rúghasson Cikk

A Munka törvénykönyve a pech jogintézménye; a munkavállalónak sok beleszólása a munkaidő beosztásába nincs. Vajon igazuk van-e azoknak, akik ezt állítják? Hogyan léphet ki a taposómalomból a munkavállaló? Milyen eszközei vannak? Mire ügyeljen, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés? Mit tehet, mit tegyen, mielőtt utcára menne vagy sztrájkolna? Szakértőnktől megtudhatjuk.

Ha hajba kap, de nem a munkaügyi bíróság dönt, lássuk a példákat! Cikk

Kiemelkedően fontos a munkajogban a munkavállalók érdekeinek védelme, amelyről többnyire munkaügyi bíróság dönt. De mi van, ha nem? Kihez fordulhatunk, ha a munkáltató nem vonja le az szja-t, ha nem a munkáltatóval, hanem a munkatárssal van vitánk, ha…? Nézzük a listát és a példákat!

Amikor a felmondást nem kell indokolni Cikk

A társasággal munkaviszonyban álló ügyvezető, illetve a vezérigazgató önállóságánál, szakértelménél és felelősségénél fogva sajátos helyet foglal el a munkáltató szervezetén belül, ez a szabályozásban is tükröződik. Náluk a felmondást nem kell indokolni, nincs jelentősége a védett kornak, nem kell nyilvántartani a munkaidejüket, gondatlan károkozás esetén is kötelesek a teljes kárt megtéríteni, valamint nem terjed ki rájuk a kollektív szerződés hatálya.

Munkajogi viták: itt a lista, mikor dönt a bíróság, és mikor nem Cikk

Kiemelkedően fontos terület a munkajogban, hogy a munkavállalók milyen ügyekben tudják érvényesíteni az érdekeiket. Ezeket a kérdéseket több oldalról is érdemes megvilágítani. Elsőként azt kell tisztázni, mit is tekint a jog munkajogi igénynek. Ezt követően pedig azt nézzük meg, hogy ezeket az igényeket milyen fórumon lehet érvényesíteni.

Munkaszerződés: kötelező, ajánlott és tiltott módosítások Cikk

A munkaszerződés csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével módosítható. És ha mégsem? Lássuk, mikor kell a munkavállaló beleegyezése és mikor nem, mikor kötelező és mikor kizárt a módosítás.

A betegszabadság inkább viszony, mint szabadság. Miért is? Cikk

Melyik az a szabadság, ami nem is az, és mégis? Hol kezdődik a betegszabadság, hol végződik, és mikortól táppénz? Hogyan kell kiadni, nyilvántartani? Mi a teendő, ha munkaszüneti napra esik? Mindent megtudhat.

Távmunka: itt a válasz, miért nem népszerű nálunk Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései kifejezetten szorgalmazzák a távmunka elterjedését, különösen a kisgyermeket nevelők esetében. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is sem túlzottan népszerű ez a foglalkoztatási forma. A törvényi szabályozás alapján mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán előnyei és hátránya is van a távmunkának. Cikkünkben részletezzük a távmunkás foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

Táppénzes dolgozó kirúgása: mit tehet a sejk, aki mit se sejt? Cikk

Mikor, hogyan köteles bejelenteni a munkavállaló a keresőképtelenségét, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak beteg dolgozójával kapcsolatban, s mit jelent az általános elvárhatóság követelménye?

Szabadságmegváltás Kérdés

Munkaviszony megszűnése esetén a túlvett időarányos szabadságot a munkáltató visszavonhatja-e? A 2012. évi I. törvény nem tartalmazza ezt, szemben a régi munka törvénykönyvével. A 2012. februárban megjelent Munkajog 2012 című kiadvány változásként hozza, hogy 2013. január 1-jétől nem lehet visszavonni. Kérhetnénk ehhez törvényi vagy kormányrendeleti hivatkozást?

Munka törvénykönyve: kicsit több pihenőidő a munkavállalóknak Cikk

A munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos garanciákat próbálja erősíteni a munka- és pihenőidőre vonatkozóan a munka törvénykönyvének parlament elé terjesztett módosítása az Európai Unió irányelvének megfelelően. A törvényjavaslat további pontosításokat fogalmaz meg a kialakult jogértelmezési bizonytalanságok feloldása érdekében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink