224 találat a(z) Lízing cimkére

Eladná lízingelt gépkocsiját? Így számoljon az áfával Cikk

Keletkezik-e fizetendő áfa lízingelt személygépkocsi eladásakor, s ha igen, akkor mi az alapja? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

Új szabályokra kell a lízingelőknek, ingatlanbérlőknek figyelni Cikk

A Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) a minap megjelentette a lízingekről szóló új IFRS-t. Ennek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

Mikor vonható le az áfa gépkocsi lízingje esetén? Cikk

Mikor vonható le az általános forgalmi adó (áfa) a személygépkocsi pénzügyi lízingbe vételénél? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

Lízing áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. pénzügyi lízing keretében vásárolt személygépkocsit és az első részlet (teljes ár 50 százaléka) befizetésre került és ennek áfáját teljes mértékben visszaigényelte. A részletek után az útnyilvántartás alapján csak a 70 százalék került visszaigénylésre, mert volt 30 százalék magánhasználat. Kérdés: 1. Az első részletnél (aminek teljes egészben visszaigényeltük az áfáját) kell-e módosítani a tényleges céges/magán használat arányában. Ha igen, mikor? A futamidő (4. év végén) vagy évente? Előre is köszönöm.

Személygépkocsi áfája: milyen esetekben vonható le? Cikk

Egyéni vállalkozó áfaalany lízing keretében használt személygépkocsit vásárolna vállalkozásába. Szeretné a beszerzési és a karbantartási költségek áfáját visszaigényelni. Kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó áfa adóalany lízing keretében (a pontos konstrukciót még nem ismerem) használt személygépkocsit vásárolna vállalkozásába. Az áfa visszaigénylése lenne a kérdés a beszerzéskor, valamint a használat során felmerülő karbantartási költségek áfájának visszaigényelhetősége. Köszönöm. Fazekasné

Gépkocsi vásárlás Kérdés

Kedves Sinka Júlia! Köszönöm az eddigi segítségét, de még valamit nem tudok hova könyvelni (elnézést, hogy ilyen körülményes vagyok, de szeretném rendben lezárni) a 36 kivezetését. Úgy könyveltem a lízinget ahogy írta, eddig azt hittem, hogy a követelés elengedés rendben, de mégsem, mert ha a 448-989 2.450.000.- akkor az elengedett követelésnél a 36. számlának nincs meg a párja így könyveltem: 368-4584 2.450 e. 4584-381 2.450 e. ( a tagnak kifizetik) és így a 368-nak egyenlege van, ezt az első válasza szerint könyveltem. Köszönöm előre is a segítségét.

Gépkocsivásárlás Kérdés

Kedves Sinka Júlia! 2015.01.16-n tettem fel a kérdésemet, melyre válaszolt is, akkor azt gondoltam, hogy értem, de most, amikor a tavalyi zárást készítem, válaszában a következőt nem értem: "Az engedményesnek (jelen esetben a kérdésben szereplő társaságnak) az engedményezett – és így már a lízingcéggel szembeni – követelést a rendkívüli bevételek között kell a követelés piaci értékén felvennie (ez a példában bemutatott esetben az az érték, amilyen összegben a lízingcég elismeri az önerőben a szóban forgó járművet).A kapcsolódó halasztott bevétel feloldására a lízingelt eszköz bekerülési értéke arányos része költségként, ráfordításként való elszámolása ütemében történik." Nem csináltam még ilyet, és nem tudom, hogyan kell könyvelni. Segítségét előre is köszönöm.

Személygépkocsi-vásárlás lekötött tartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy bt. vásárolhat-e személygépkocsit lekötött tartalékból, lizingelve? Válaszát köszönöm.

Lízingelt cégautó magángépkocsi beszámításával: így kell könyvelni Cikk

Hogyan kell könyvelni a személygépkocsi lízingjéhez felhasznált önerőt, ha annak egy része a társaság tulajdonosának tulajdonában lévő másik gépkocsi? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és könyvviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Ellopott, lízingelt cégautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban ellopták kft.-nk cégautóját (szgk), amelyet újonnan vettünk egy márkakereskedéstől és nyíltvégű pénzügyi lízinggel finanszíroztattunk. Casco volt, a biztosítótól az alábbi információt kaptuk: 1./ az önrész (10%) a kft. költsége, 2./ az autó értékét nem a számla alapján, hanem az Eurotax alapján fizetik 3./ a megállapított (Eurotax) értéket csökkentik az áfa összegével (és az önrész összegével) és ezt fizetik ki a finanszírozó részére. A fentiekkel kapcsolatban az a kérdés merült föl, hogy helyesen jár-e el a biztosító, ha az áfát nem fizeti meg a lízingcégnek? Mivel a kft.-nk áfakörben van, jogosult volna visszaigényelni az üzleti célú használat után a megfizetett lízingdíjak után az áfát, de erre a 20% önrészen és az eddig kifizetett 3 havi lízingdíjat kivéve nem volt lehetőségünk. A finanszírozó viszont az áfás vételárat tartja nyilván mint tartozást! Illetve a 10% önrésznek mi lesz az alapja? Az autó 4 hónapos volt, 5 ezer km-t futott, cégautóadót fizettünk utána. A kft. alkalmazottja használta üzleti célra: ügyfelekhez járt vele, dokumentációkat hozott-vitt, illetve engedélyezve volt neki, hogy munkába ezzel az autóval járjon. Magáncélú használat elvileg engedélyezve lett volna, de a rövid használat miatt (2014 júniusban hoztuk el) nem került rá sor. Szolgáltató cégként (pályázatírás, üzletviteli tanácsadás) áfaköteles tevékenységet végzünk, e tevékenység ellátása érdekében szereztük be az autót. Köszönettel, Bozsik István

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság személygépkocsit vásárol pénzügyi lízing keretében. Mivel a nyílt végű pénzügyi lízing bérbeadásnak minősül, az áfája visszaigényelhető. A személygépkocsi nem kerül a társaság tulajdonába, csak a lízingdíj teljes kifizetése után. Kérdésem: hogyan kell az eszközt nyilvántartásba venni, a forgalombahelyezés költségeit hogyan kell elszámolni (illeték, regisztrációs adó stb.)? A bank szerződéskötéskor lízingdíjat számlázott áfásan, első esedékességként pedig tőkerészt és kamatrészt szintén áfásan. Ez akkor is megfelel-e lízingtörlesztésnek?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy kft. nyílt végű lízing keretében lízingel egy személygépkocsit. Az első lízingdíj egy nagyobb összeg, a bekerülési érték 30 százaléka. Ennek a nagyobb összegnek az áfája levonható-e és milyen arányban, hiszen itt még nem tud útnyilvántartást vezetni a magán- és a vállalkozás érdekében felmerült utakról.

Illetékkedvezmények az autókereskedelemben Cikk

A gépjármű-forgalmazókat és -lízingcégek meghatározott feltételek teljesítése esetén illetékkedvezményt, illetve -mentességet érvényesíthetnek. Összegyűjtöttük ennek szabályait és az eljárásban elvégzendő feladatokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs