11 találat a(z) KATA választása cimkére

Kata Kérdés

Katás vállalkozó alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő. Szeretnék érdeklődni, hogy egy kis (jelenleg áfakörös) egyéni vállalkozó, aki tevékenységet tekintve kereskedelem, pénztárgép használatára kötelezett, akinek 1 fő fix alkalmazottja van, 2020-tól választhatja-e a kata adózási módot? Köszönöm szépen.

Kata választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Választhat-e kata adózási formát az a – 2018.01.01-től főállású – egyéni vállalkozó, akinek BKK-tartozás miatt jelenleg – még mint munkaviszonyban álló – munkabérből való letiltása van, és ez a végrehajtás 2018.01.01 után is fenn fog állni? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Váradiné P. Judit

Kata választása Kérdés

A kata, mint adózási mód választásával kapcsolatosan merült fel az alábbi kérdés: Egy kisadózó egyéni vállalkozó megszünteti a vállalkozását. Néhány hónap elteltével úgy alakul, hogy újból kiváltja a vállalkozói igazolványt, újból vállalkozóvá válik, teljesen új adószámon, új adóalany lesz. Ebben az új vállalkozásában választhatja-e a kisadózók tételes adóját, mint adózási formát? Segítségüket köszönöm!

Kata választása, munkaviszony Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy magánszemély amerikai állampolgárnál vállalna takarítási tevékenységet, egyéni vállalkozóként választhatja-e a katát? Máshonnan nem származik bevétele, viszont számlát kell kiállítania. Köszönöm válaszukat!

Kata választása Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozót 2014. évben nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt törölték az átalányadózók közül. 2014. évre választhatja-e a kata adózást? Megerősítést kérek ez ügyben.

Evából katába belépés évközben Kérdés

Kedves Szakértő! Evás bt. április 1-jétől szeretne belépni a katába. Áfában alanyi adómentességet szeretne választani, amennyiben az év közben lehetséges. Szíveskedjenek válaszolni, milyen bevallási, bejelentkezési nyomtatványokat kell kitölteni. Köszönöm a választ.

Evaalanyiság megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő? A NAV tájékoztatja a bt.-t hogy adótartozás miatt kizárja az evából. Eddig bevételi nyilvántartást vezetett. Milyen adóügyi és számviteli teendők vannak ennek kapcsán? Adott helyzetben választható-e a kata?

Katát választó bt. Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A betéti társaság 2014.03.01-ével szeretné a katát választani. Azonban van még néhány tisztázatlan kérdés. 1.) Eddig két helyre fizette az iparűzési adót (székhely+telephely), megosztás alapján. Ha katás lesz 2x50 ezer forintot kell majd fizetni? 2.) Miután lezárja a megelőző időszakot 02.28-án, 03. 01-jén mi lesz a pénztár és bank nyitó egyenlege? 3.) A bt.-nek van egy beltagja (70 %), aki kisadózóként be lesz jelentve (36 órás főállás mellett), és egy kültagja (30 %, nyugdíjas), aki nem végez munkát, és nem lesz bejelentve. Év végén, a katás időszakban elért bevétellel hogyan rendelkezik a cég? Ha szétosztja a tulajdonosok között, a kültagnak, aki nem kisadózó, nem kell majd bevallania jövedelemként, és adózni utána? 4.) Az áttérés előtt megállapított osztalékalapot szintén megosztja a bt. a tagok között. A bt. ugyan 3 év alatt kifizeti az osztalék utáni adót kiváltó adót, de a kültagnak sem kell a bevallásában semmi mást fizetni utána? 5.) A bt.-nek május hónapban jár le a pénzügyi befektetése. Nem fogja újra lekötni, átvezetteti azt a bankszámlájára. Minden adófizetési kötelezettség nélkül kiveheti a bankból a pénzt? Nem a bt. pénztárába akarja felvenni, hanem saját célra. Természetesen az addig járó kamat a kisadó bevételét növeli. Köszönöm. Tisztelettel: P. Mária

Kata vagy nem kata? Ez itt a kérdés Cikk

Sokak számára még ma sem teljesen egyértelmű, hogy az év elejétől bevezetett új adózási forma előnyös-e vagy sem számukra. Cikkünkben a döntés meghozatalához próbálunk segítséget nyújtani, konkrét példát is bemutatva.

KATA: ki választhatja és hogyan kell bejelentkezni? - tudnivalók Cikk

A 2013-tól bevezetésre kerülő új adónem, a kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályait a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLII. törvény (a továbbiakban: Katv.) tartalmazza. A tételes adó választása a vállalkozások számára az adminisztráció jelentős egyszerűsödését jelenti. A NAV egy tájékoztatóban foglalta össze az adónem legfontosabb, főként a bejelentkezéshez kapcsolódó szabályait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs