26 találat a(z) Közösség cimkére

Belföldi vagy közösségi értékesítés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben: egy prágai cég (A) terméket értékesít egy magyarországi cég(B) részére. A magyarországi (B) cég a terméket tovább értékesíti egy magyarországi vevőnek (C). A magyarországi vevő kérése, hogy a terméket Prágából egy szlovákiai cég (D) telephelyére szállítsák ki. Ebben az esetben a magyarországi eladó cég (B), hogyan számlázzon a magyarországi vevő cégnek (C-nek)? Az áfa-elszámolás hogyan alakul? Köszönettel: Prémné Egervári Bernadett

Közösségi tagállamba címzett, harmadik országba küldött áru Kérdés

Tisztelt Szakértő! Spanyolországi cég részére készült a számla, melyen feltüntetésre került a spanyol cég EU adószáma, viszont a számlán szerepel, hogy a termék kiszállítása Tenerifére történik. Ilyen esetben közösségen belüli értékesítésről vagy export értékesítésről beszélünk? Köszönöm válaszukat.

Közösségen belüli beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségen belül szerez be (például Franciaországból) terméket. Ha a megrendelés során lehetőség van kiválasztani a magyar törvény szerinti áfamértéket, és francia cég rendelkezik magyar közösségi adószámmal, akkor helyesen jár-e el a kft. és ezt az áfamértéket levonásba helyezheti, vagy mindenféleképpen adómentesen kell kérnie a számlát? Ha a kft. megrendelt egy terméket és annak vételárát el is utalta, de a termék nem érkezett meg, a megrendelés törlésre került, de sztornó számlát nem állított ki a külföldi cég, akkor ezzel a költséggel milyen módon lehet elszámolni, hogy a könyvelés rendben lehet? Illetve ha a kft. közösségen belül értékesít, akkor a számlát áfa nélkül kell kiállítania, és az áfafizetési kötelezettséget a vevőre kell áthárítania? Köszönöm válaszát.

Kapcsolt vállalkozások közötti áru átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Egy zrt. Magyarországról és Franciaországból szerez be árut. Természetesen a Magyarországról rendelt áruk áfáját levonható áfaként vallja be, a Franciaországból beszerzett áruk áfáját a közösségi beszerzésnél bevallja, illetve vissza is igényli. Valamennyi árut Magyarországon, magyar vállalkozásoknak értékesíti, így áfafizetési kötelezettsége keletkezik, mely szintén a havi áfabevallás része. Van egy kft., melynek tulajdonosa 100 százalékban ugyanaz a személy, mint a zrt.-é. Döntése alapján el kívánja különíteni a Magyarországról, illetve Franciaországból beszerzett árukat, azok értékesítését. Ezért a francia árut áthelyezné egy az egyben a zrt.-ből a kft.-be. Kérdésem: teheti-e ezt térítésmentesen és mivel közösségi áru, terheli-e áfafizetési kötelezettség? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Közösségen belüli több munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy árufuvarozó gazdasági társaság, ahol szeretnének alkalmazni egy sofőrt részmunkaidőben, nagyjából heti 20 órás munkaviszonynak megfelelő időtartamra. Az említett sofőrnek jelenleg Németországban is van munkaviszonya, és ezen meglévő biztosítása mellett Magyarországon is vállalna munkát az említett kft.-nél. Kérdésem az lenne, hogy ennek van-e bármilyen jogi akadálya? Nem minősül-e kettős adóztatásnak? Esetleg a két tagállamban lévő biztosítást jelenteni kell-e külön valamely szervnek? Véleményem szerint a jogviszony megköttethető lenne, de felmerültek az aggályok és szeretnénk tisztázni az ügyet. Válaszát előre is köszönöm! Gyenes Ferenc

Személygépkocsi közösségen belüli beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: Szlovákiából vásárolt egy magyar társaság használt személygépkocsit, mindkét félnek van közösségi adószáma. A kinti fél számlájából nem derül ki, hogy használtautó-kereskedő (de kereskedés), áfa nélküli EUR-s számlát állítottak ki. A magyar vállalkozás tevékenységei között szerepel a személygépkocsi-értékesítés, de nem jelentkezett be a különbözet szerinti áfába, most ezt az autót értékesíteni szeretné, milyen áfakulcs alapján tudja ezt megtenni? Valamint a beszerzés után van-e áfafizetés? Segítségét előre is köszönöm.

Ingatlan fekvése szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk színpadok építésével és bontásával foglalkozik. Kaptunk egy megkeresést egyik közösségi partnerünktől, miszerint Magyarország területén kellene egy színpadot felépítenünk és fél év múlva lebontanunk. (Az ügylet építésiengedély-köteles.) A közösségi partnernek nincs magyar adószáma. Kérdésünk lenne, hogy ilyen esetben hogyan kell számláznunk partnerünk felé? Az ügyletre a fordított áfa vonatkozik, vagy áfát is tartalmazó számlát kell felé kiállítanunk? Válaszukat előre is köszönjük!

Franchise díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság franchise szerződés keretében játékkoncepciót értékesítene. Áfa szempontjából hogyan alakul a szolgáltatásnyújtás számlázása a Közösségen belüli, és harmadik országbeli adóalany, illetve nem adóalany felé? Válaszát előre is köszönöm.

Programozók áfája nemzetközi tevékenység esetén Cikk

Ki a programozó megrendelője, Közösségen belüli vagy azon kívüli adóalany, vagy nem adóalany? Egyebek között ezen is múlik, hogyan kell felszámítani és bevallani az áfát.

Duplán fizetheti az adót a tévesen felszámított áfa miatt Cikk

Csapdahelyzetbe kerülhet a belföldi adózó, ha a Közösségen belüli partnere tévesen áfát számít fel a számlában. Bemutatjuk, mi a teendő ilyenkor, illetve hogyan előzhetők meg az ilyen szituációk.

Áfalevonási ügyben döntött a Kúria Cikk

Perre ment egy gazdasági társaság az adóhatósággal amiatt, mert az nem tartotta jogosnak a cég áfalevonását. A Kúria felülbírálta a bírósági döntést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs