159 találat a(z) Kína cimkére

Kínai számla számviteli teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság Kínából importál termékeket. A kínai fél megrendelés után kiállítja a számlát, eljuttatja azt a megrendelőnek, melynek alapján a társaság elutalja az ellenértéket. Kínából ekkor indítják útnak az árut, amely vámoltatás után értékesítésre kerül. Én a számviteli törvény alapján úgy értelmezem, hogy a számviteli teljesítés időpontja a vámhatározat kiállításának időpontja, függetlenül a számlán szereplő dátumoktól, és a kínai számla könyvelésekor az árfolyamot is az ezen a napon érvényes árfolyam alapján számolom. A korábban elutalt összeget előlegként könyvelem. Kérdésem, hogy helyes-e ez az eljárás? Ha rosszul gondolom, legyen szíves megírni, mi a menete a fenti eset könyvelésének. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Bodnár Ildikó

Kínából beszerzett áru Kérdés

Egyéni vállalkozó Kínából szeretne tárgyi eszközt beszerezni. Az egyéni vállalkozó áfakörbe tartozik. Mi az eljárás menete? Vámot kell fizetnie utána, mely kivetéssel történik? A könyvelésébe lekönyvelhető a számla? Áfabefizetési kötelezettség terheli? Válaszukat köszönöm! Bényi Józsefné

Jobban korlátozzák az internetet – fokozzák a korrupció elleni harcot Kínában Cikk

Súlyos büntetéssel fenyegette meg szombaton azokat a hivatalnokokat, vezetőket és pártkádereket a kínai kormányfő, akik a jövőben fegyelemsértést követnek el, vagyis korrupcióba keverednek – jelentette az MTI.

Kínai import áru Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kínai áru Magyarországon lett szabadforgalomba hozva. A vámoltatást végző cég megküldte nekünk a NAV határozatot, mely az áfát és a vámot tartalmazza, s ezen összegről számlát állított ki nekünk, melyet átutaltunk neki. Kérdésem, hogy az áfabevallásban melyik sorokban kell szerepeltetnem ezen importbeszerzést? Jól értem-e, hogy a vámkezelés, a vám összege megnöveli az áru értékét, egyben az áfaalapot?

Pénzmosással gyanúsítják az óriásbankot Cikk

A spanyol hatóságok pénzmosás gyanúja miatt házkutatást tartottak és letartóztattak öt vezető beosztású munkatársat, a mérlegfőösszege alapján a világ legnagyobb bankjának számító, Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) madridi székhelyén szerdán.

Harmadik országból termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó harmadik országból (Kína) interneten terméket rendel, nem továbbértékesítésre. Az árut a székhelyére ki is szállították. Egy kínai számla áll rendelkezésre. Hogyan adózik, és hogyan kell intézni a vámeljárást? Köszönöm. Benkéné

Harmadik országba szállítás – áfa, számlázás Kérdés

Egy kínai cég új termék online reklámját szeretné Magyarországon elkészíttetni. A reklám amerikai piacra lesz tervezve. A kérdés, hogy a kínai cégnek áfásan vagy áfa nélkül kell kiállítania a számlát? Áfa szempontból itt a megrendelő székhelye a döntő? Köszönettel.

Uniós beszerzés kínai import esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A napokban egy ekáerellenőrzés során az adóhatóság tévesnek minősítette a kínai termékimportunkat, mert a vámkezelést egy szlovák cég, a cégünk megbízásából Szlovákiában végezte, és szerinte így már uniós árucikkről van szó, dacára annak, hogy az import Kínából jött, és vevőként és vámfizetőként is a magyar cég a címzett. Kérdésem: igaza van-e a NAV-nak?

Nem az importáló országában szabad forgalomba helyezett termék áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki Kínából importál, az EU egyik tagállamában vámkezeltet és szabad forgalomba helyezteti az árut. Ilyen esetben innentől közösségi beszerzésként kell kezelni az ügyletet és az A60-as nyilatkozaton az A oszlopban a vámoltató tagország országkódja, valamint a b oszlopban 1-essel kell feltüntetni? Van erre egyátalán lehetősége, vagy ez csak külön engedéllyel rendelkezőknek lehetséges? Előre is köszönöm.

Importszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Társaságunk részére Kínában kínai adóalany piackutatást végez, illetve Kínában ottani üzleti partnereket kutat fel és hoz össze minket velük. E szolgáltatással kapcsolatban áfa nélküli számlát kapunk. Jól látom-e, hogy az áfabevallásunkban a fizetendő és a levonható sorban is szerepeltethetjük a nettó számlára jutó 27 százalékos áfaösszeget? Adóköteles bevételszerző tevékenységhez kapcsolódik a szolgáltatás. Természetesen áfaalanyok vagyunk. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: G.Lajos

Növelik a dohány adóját Kínában Cikk

A dohánytermékek adójának emelésével, az Egészségügyi Világszervezetet segítségül hívva és minden korábbinál szigorúbb szabályok bevezetésével próbálják meg visszaszorítani a dohányzást Kínában, ahol a lakosság csaknem egyharmada cigarettázik.

Exportértékesítés nem belföldről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. Németországból terméket vásárol, amit nem hoz haza. Megbízza a német eladót, hogy saját nevében – a magyar kft. nevében – exportálja Kínába a terméket. Hogyan bonyolítom ezt az ügyletet – számlázás, áfa, stb.? Köszönöm válaszát.

Külföldön szerzett jövedelem adója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kínában munkaviszonyban megszerzett jövedelmet Magyarországon be kell-e vallani, illetve van-e adófizetési kötelezettség? A Kínában érvényes szabályok szerint az ottani jövedelemadót megfizeti a magánszemély, aki egész évben ott tartózkodik. Kell-e onnan valamilyen igazolást hoznia az ott megfizetett adókról? Köszönettel.

Kínából beszerzett áru áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1) Egy áfás egyéni vállalkozó tárgyi eszközöket szerzett be, mely után visszaigényelte az áfát. Amennyiben év végén a következő évtől kezdődően az alanyi adómentességet választja, akkor vissza kell-e fizetni a korábban visszaigényelt áfát arányosan? Ha a beszerzéshez szállítási költség is tartozott, akkor annak az áfáját is vissza kell fizetnie? Hogyan kell kiszámítani a visszafizetendő áfát? 2) Amennyiben egy alanyi adómentes egyéni vállalkozó Kínából szerez be árut, akkor kell-e utána áfát fizetnie, illetve áfabevallást beadnia? 3) Ha a Kínából beszerzett árut egy másik EU-s tagállamban bocsájtják szabadforgalomba, majd ezután kerül Magyarországra, és a beszerzés meghaladja a 10000 eurót, akkor kell-e áfát fizetni utána? 4) Kell-e termékdíjat fizetni a Kínából vásárolt, Koperben vámoltatott, majd Magyarországra érkezett termék csomagolása után?

Külföldi árubeszerzés járulékos költségei Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következő probléma kapcsán kérném szépen szíves segítségüket: Egy magyar kft. németországi EU-s partnerén keresztül szerzett be árut Kínából. (Így valamivel kedvezőbb áron jutott hozzá a termékhez, ahhoz képest, mintha közvetlenül rendelte volna meg.) Az árut a német cég számlázta le a magyar cég felé, a beszerzést az áprilisi áfabevallásban közösségi beszerzésként bevallottuk, és az összesítő jelentésben is szerepeltettük. Aztán a következő hónapban ehhez a beszerzéshez kapcsolódóan újabb számlák érkeztek, mégpedig a német partner külön leszámlázta (áthárította) az áru kínai kikötőből a német kikötőbe történő eljuttatásának fuvardíját, illetve egy másik, egy német fuvarozó cég közvetlenül a magyar cég részére kiszámlázta a németországi vámkezelés, konténerkezelés, valamint a német kikötőből a német cég raktárába történő beszállítás fuvarköltségét. A kérdésem, hogy a német partner által egy hónap késéssel májusban számlázott fuvardíjat, illetve a német fuvarozó cég által szintén májusban, közvetlenül a magyar társaság felé kiszámlázott vámszolgáltatási költségeket milyen jogcímen és melyik hónapban kellett volna az áfabevallásban bevallani, illetve az EU-s jelentésben szerepeltetni? A magyar kft. havi bevalló, a német partner áprilisi keltezésű számlával számlázta le az árut, a német fuvarozó számlája május 30-án kelt, az árut pedig ténylegesen június elején hozták el Németországból Magyarországra. Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: KSI

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close