18 találat a(z) EU-tagállam cimkére

EU-tagállam öregségi nyugdíj Kérdés

Az Adózóna válaszol: EU-tagállamból beszerzett jacht adója Cikk

Videósorozatunk egyes adásaiban szakértőink az olvasóinkat leginkább foglalkoztató vagy egyszerűen csak érdekes kérdéseket, témákat járják körül.

Magyarországi munkaerő-kölcsönző cég munkavállalót kölcsönöz EU-tagállamba Cikk

Olvasónk magyarországi munkaerő-kölcsönző cégtől szeretne más EU-tagállamban működő cég részére munkaerőt kölcsönözni távmunka-végzéssel, ezzel kapcsolatban kérte az Adózóna segítségét. A dolgozó munkáját magyarországi otthonából látná el távmunkában a külföldi cég számára. Kérdés, hogy a magyar jogszabály engedi-e, ha igen, milyen feltételekkel? Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Magyar munkavállaló tartós külföldi munkavégzése Kérdés

Őstermelő traktor beszerzése Kérdés

Autókereskedés könyvelése Kérdés

OSS-Portál - egyéni vállalkozó 53-as bevallás Kérdés

Nyugdíj összege: így számolják, ha több uniós országban is dolgozott – példával Cikk

Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkat követően egyre többen vállalnak munkát külföldön, mely munkavégzésük okán jogosan merül fel a kérdés, hogy a külföldi munkavállalásuk után hogyan, mely országtól fognak nyugdíjban részesülni, mely szerv fogja megállapítani a nyugdíjat.

Így alakult a szolgáltatások külkereskedelme az I. negyedévben Cikk

2021 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 25, importja 16 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 826 millió euró volt, 724 millió euróval kevesebb a 2020. I. negyedévinél. A koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásai továbbra is érdemben mérséklik a szolgáltatás-külkereskedelmi forgalmat. Az előző negyedévhez mérten az export 8,4, az import 11 százalékkal csökkent, olvasható Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Áfás számla közösségi import esetén Kérdés

Uniós partnerek közötti értékesítés, harmadik országbeli indulási hellyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” ukrán adóalany fát értékesít „B” román adóalanynak, aki tovább értékesíti „C” magyar adóalanynak. A szállítás közvetlenül „A”-tól történik „C”-nek. A fuvarozást vagy „A” ukrán eladó, vagy „B” román adóalany mint közbenső szereplő végzi, vagy rendeli meg. Az első magyarországi importáló is a „B” román cég lesz, a „C” magyar adóalany nem minősül importálónak. Helyesen gondolom, hogy ebben az esetben a „B” román adóalany minősül importálónak, be kell jelentkeznie Magyarországon és adóköteles számlát kell kibocsátania a magyar vevő felé?

Külföldi szervezet előadás díja Kérdés

Az Európai Unió egyik tagállamában működő adóalany színház vendégjátékra jön Magyarországra. A színdarab játszásáért cserébe előadási díjat számláz a magyarországi kft.-nek. Mindkét cég a maga országában adóalany. Hogyan állít ki a tagállambeli társaság a magyarországi kft.-nek számlát? Mi lesz az áfatartalma?

Tb-jogviszony Magyaszországon, egészségbiztosítás EU/EGT országban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Elvileg és gyakorlatban lehetséges olyan, hogy egy magyar állampolgár egy EU/EGT tagországban tart fent egészségügyi biztosítást (fizet és szükség esetén kap egészségügyi ellátást), mert a családja ott lakik (a házastárs a fő kereső). Ez az egészségbiztosítás nem állami, hanem magán és kötelező. De az EGT/EU országban nem folyatat kereső tevékenységet és nem fizet semmilyen olyan járulékot, ami ott nyugdíj-, rokkantság-, munkanélküli stb. alapot keletkeztet. Viszont ezzel párhuzamosan Magyarországon vállalkozóként tevékenykedik, gyakran tartózkodik Magyarországon, itt készít adóbevallást és itt fizeti a tb-járulékot. (Amiben tudomásom szerint automatikusan benne van az egészségügyi ellátási jogosultság is, de ezt nem veszi igénybe, a TAJ-száma ideiglenesen érvénytelen). Ilyen felállás lehetséges, és ha igen, van-e tennivalója az illetőnek, ha már korábban kijelentkezett az egészségügyi szolgáltatási fizetési kötelezettség alól, mert azt egy EU/EGT országban teljesíti? Válaszukat előre is köszönöm.

Vám-, illetve áfafizetési kötelezettség szabályai 3. országbeli beszerzés számla szerint, szállítás EU-s tagállamból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségüket, miszerint, ha egy harmadik országból (Norvégia) történt árubeszerzés számla szerint, viszont a szállítás a cég EU-tagállamában lévő (adószám itt nincs) gyárából érkezett, mi a szabály a számla lekönyvelése, illetve áfa-, illetve vámfizetés tekintetében? Kinek, hogy kell fizetnie, mi a pontos menete? A számla adómentes Norvégiából. Szállítási dokumentum, szállító cég által kiállítva, EU-s tagállamból, eladó gyárából érkezve. A számla szerinti szállítást kiszámlázta a norvég partner. Előre is köszönöm minden részletre, eshetőségre kiterjedő segítségüket, válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyre vonatkozik a kérdésem. Ügyfelem, akinek eddig volt főállású munkaviszonya, ami szeptemberben megszűnt, rendelkezik adószámmal, amit eddig nem használt, vagy legalábbis nagyon régen, de nem töröltette a NAV-nál. Most főállású adószámos magánszemélyként van nyilvántartva. Amennyiben február 1-jétől EU-tagállamban lesz főállású munkaviszonya, mi a teendője, hogy a főállású adószámos magánszemélyből Magyarországon újra csak másodállású magánszemélyként legyen nyilvántartva? Milyen bejelentési kötelezettsége van? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs