6 találat a(z) 5 százalékos lakásáfa cimkére

5% lakásáfa cégek között Kérdés

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Összefoglaló a 2021. évi áfaváltozásokról Cikk

2020. november 17-én elfogadta az Országgyűlés a 2021. évi adótörvény-módosításokat. Az Andersen Magyarország elemzése összegyűjtötte az általános forgalmi adót érintő változásokat.

Otthonfelújítási támogatás: bejelentette a részleteket a miniszter Cikk

Legalább egy év folyamatos tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, és köztartozásmentesnek kell lennie annak, aki igénybe szeretné venni az otthonfelújítási támogatást – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Facebook-oldalán.

Törvényjavaslat: illetékmentesség csok mellett és 5 százalékos lakásáfa Cikk

A kormány családvédelmi és otthonteremtési programja részeként törvényjavaslatot nyújtott be a vagyonszerzési illeték mentességével kapcsolatban, amennyiben az ingatlan megszerzéséhez családi otthonteremtési kedvezményt használnak fel; továbbá az 5 százalékos lakásáfa ismételt bevezetésével kapcsolatban. Cikkünkben a várható szabályokat ismertetjük a törvényjavaslat alapján.

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új, 300 négyzetméter alatti családi lakóépület épül generálkivitelezésben, magánszemély építtető által. Az irányadó jogszabály szerint 5 százalékos áfával történik a számlázás még 2019. évben kiállított végszámlában. A használatba vételi engedélykérelem után, amennyiben a kérelemnek megfelelően a jogszabálynak megfelelő műszaki állapotban az építtető megkapja az új lakóház hatósági bizonyítványát, azaz az ingatlan nem 100%-os készültségű – csak a jogszabálynak eleget téve: a lakóépület akkor minősül felépítettnek, ha a bejelentés szerinti kivitelezési dokumentációnak megfelelően a szerkezetek megépültek és az épület rendeltetésszerűen lakhatásra alkalmas. A lakhatásra alkalmasság az eddigi gyakorlat szerint – jogszabályi meghatározás – azt jelenti, hogy az épület rendelkezik közműellátottsággal (vagy egyéb rendelet szerinti közműpótló eszközzel), fűthető, biztosított a főzési és tisztálkodási lehetőség. Mindezek után a tényleges 100%-os készültség eléréséhez lehet-e még 2019. december 31-éig 5%-os áfával kiszámlázni, mint generálépítő a hatósági bizonyítvány megérkezése után, de még ez évben? A lakóépülethez tartozó 100%-os készültség eléréséhez szükséges befejező munkálatokhoz tartozó számlázás tárgya (pl.: térkövezés, esetleg kertépítési munkák belső udvarban, beépített szekrények, konyhabútor kiépítése, az épület egészére vonatkozó befejező padlóburkolási és festő-, illetve belsőépítészeti burkolási munkálatok, az elmaradt csillár felszerelése.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close