98 találat a(z) 5 százalékos áfa cimkére

Terasz eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állást foglalni. Egy kft. többlakásos ingatlanokat értékesít, a lakások alapterülete a terasszal együtt meghaladja a 150 négyzetmétert, például terasszal együtt 160 négyzetméter az ingatlan. Ez esetben hány százalékos áfamértékkel kell számlázni? Köszönettel: Tóth Mária

Figyelem, így változtak a lakásáfa szabályai július közepén! Cikk

Az áfatörvény július közepétől hatályos módosítására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhatóság legfrissebb tájékoztatójában.

5 százalékos áfa Kérdés

Lakások, társasházak esetén az áfatörvény 3. számú melléklete szerinti értékhatár megállapításánál az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Az összes hasznos alapterület számításánál figyelembe kell-e venni a loggia, a terasz, az erkély, illetve a tornác területét? 2.) Egylakásos lakóház építésénél a pinceszinti helyiség a lakóingatlan része-e, és beleszámítandó-e a hasznos alapterületbe figyelembe véve azt, hogy igen gyakran a kazán és a mosóhelyiség is ezen a szinten kerül elhelyezésre? 3.) Társasház esetében, ahol a lakástól függetlenül, nem a lakáson belül elhelyezkedő tárolók értékesítése is történik, azoknak az értékesítésekor 5 vagy 27 százalékos adómértéket kell-e alkalmazni? Válaszukat köszönöm.

Ingatlanáfa Kérdés

Egy lakóingatlanok építésével és értékesítésével foglalkozó kft. a 2015. évben előszerződést kötött egy magánszeméllyel az egyik még nem kész ingatlan megvételére. Az előszerződésben a vevő vevőkijelölési jogot kapott. 2015. évben több alkalommal előleget fizetett a vevő, a kapcsolódó számlák 27 százalékos áfát tartalmaztak. 2016. évben a vevő elállt a szerződéstől, mert az eladó az előszerződésben kijelölt határidőt jelentősen túllépte. A szóban forgó ingatlant a kft később, 2016-ban értékesítette. Az új vevővel kötött szerződésben a vételár változott, melyet a vevő kétféle módon egyenlített ki: – az előlegek és a vételár közötti különbözetet átutalta az építőnek, – az előszerződés vevőjével engedményezési szerződést kötött, melyben rögzítették, hogy az eredeti vevő más ügyletből eredően tartozik az új vevőnek, és a tartozása fejében az építő kft.-vel szemben fennálló követelését az új vevőre engedményezi. Mindkét szerződés bruttó vételárat tartalmazott. 1.) Helyesen jár-e el a kft., ha – az eredeti előlegszámlákat a szerződéstől való elállás időpontjában sztornózza, mert a szerződés megszüntetése után előlegről nem beszélhetünk, – a végszámlát az új vevőnek bocsátja ki, ez a számla pedig 5 százalékos áfát tartalmaz, hiszen az új vevővel kötött szerződés minden tekintetben 2016. évi teljesítésűnek minősül? 2.) Tekinthető-e bármilyen szempontból jogutódnak az új vevő, mely alapján a 27 százalékos áfát tartalmazó előlegszámlák érvényben maradhatnának? Segítségüket köszönöm.

Építkezés – 5 százalékos áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 5 százalékos áfával a termékértékesítő élhet, tehát amikor vagy kész lakóingatlant értékesít az építési vállalkozó, vagy kvázi ilyen kész lakóingatlant hoz létre a tulajdonos megbízásából, tehát generálkivitelezést végez, aminek a végeredménye egy lakhatásra alkalmas, használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlan. A NAV esetpéldái szerint a szerkezetkész építkezés is 5 százalékos áfakörbe tartozik, függetlenül attól, hogy ki adja az anyagokat, ki koordinálja a munkákat, vagy ki, és mikor fejezi be az építkezést, egyáltalán valaha befejeződik-e, és lesz-e belőle egy tényleges „késztermék”. Átláthatatlan jelenleg, hogy ki, mit definiál a szerkezetkész felépítés alatt, de saját értelmezés szerint ez azt jelenti, hogy a tulajdonos megbíz egy céget, hogy végezze el az alapozást, falazást, és tegyen tetőt a házra, akkor ő ezt a tulajdonos felé 5 százalékos áfával fogja számlázni. Például egy 20 milliós építkezésre vetítve, amiből a szerkezeti munkák 3 millió forintot képviselnek, akkor azt kiszámlázza a vállalkozó 5 százalékos áfával, 17 millió forint értékben pedig minden más gépészetet, nyílászárókat, burkolást, kertrendezést a tulajdonos elvégeztet külön szakemberekkel, az alapanyagot is a tulajdonos vásárolja meg. Ennek az áfatartalma visszaigényelhető úgy, hogy a tulajdonos már élt az építkezés során a kedvező (5 százalékos) áfa-visszaigénylés lehetőségével? A kérdésem az lenne, hogy pontosan hogyan működik ez az 5 százalékos áfa vs. áfa-visszaigénylés „ügy”, mikor, mire jogosult a tulajdonos? Egy másik eset: A tulajdonos egy kivitelezővel kötött kivitelezési szerződést, ami több szakágat ölel fel, kétségtelenül benne vannak a szerkezeti elemek is, de a teljes kivitelezés értékének körülbelül 50 százalékát teszi ki. Emellett tehát lennének az építkezéshez kapcsolódó 27 százalékos áfás számlák is. A kivitelezői szerződés szerint a kivitelező csak egyes, definiált munkálatokat végez el, a tulajdonos koordinálja az építkezést és minden egyéb szakágat, valamint a tulajdonos fogja kikérni a lakhatási engedélyt, tehát nem a kivitelező hoz létre egy lakhatásra alkalmas ingatlant. Kérdésként felmerül, hogy ebben az esetben a kivitelező például a burkolást kiszámlázhatja 5 százalékos áfával? Vagy, ha a tulajdonos köt a kivitelezővel egy generálkivitelezési szerződést (vagyis erre módosítja az eredeti szerződést), akkor a kivitelező vezényel mindent a kulcsrakész állapot eléréséig? Azaz neki kell ekkor a használatbavételi engedélyt beszereznie? És így mindent számlázhat 5 százalékos áfával? Hogyan lehet egyáltalán bárkinek is visszaigényelnie áfát? A keretfeltételekkel (méret, állandó lakás, elidegenítés stb.) tisztában vagyok, de az eljárási szabályok (ki bírál el, milyen ütemezés, milyen dokumentumokat hová kell benyújtani, mikor stb.) teljesen homályosak.

Lakáseladás beépített gépekkel, bútorokkal – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk új építésű lakást vásárolt a múlt évben, értékesítési céllal. Most eladás előtt állunk, és az okozza a fejtörést, hogy a beépített gépeket, bútorokat számlázhatjuk-e az ingatlannal együtt (úgy, hogy az ingatlan vételára tartalmazza ezeket), hiszen az ügylet 5 százalékos áfás lesz (minden feltételnek megfelel)? Vagy külön kell őket számlázni, 27 százalékkal? Ezek a berendezések: beépített fürdőszobaszekrény plusz fürdőszobai szerelvények, beépített konyhaszekrény gépekkel, klímaberendezés, világítótestek, árnyékoló, melyeket már mi építettük be. Köszönettel.

Új lakás építése esetén az alvállalkozó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély megrendelésére egy kft. új lakást épít. Az elkészült munkáról 5 százalékos áfát tartalmazó számlát fog kiállítani. Kérdés, hogy a munkában részt vevő alvállalkozóknak az áfa vonatkozásában fordított adózást kell alkalmazni, vagy pedig a 27 százalékos áfát számítják fel? Köszönettel.

Ingatlan 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásomban újépítésű ingatlant vásároltam 2015. szeptemberben. A szerződés szerint 2015. december 31-ig az ingatlan árának a 80 százalékát 27 százalékos áfa mellett megfizettem. Az eladó az ingatlan árának 2016. évre fennmaradó 20 százalékát a kérésére a NAV-tól kapott állásfoglalás 2. pontja szerint szeretné a számláját kiállítani. Az állásfoglalás az alábbi linken olvasható: file:///D:/Users/dutka/Downloads/lakas_ertekesites_5_szazalek_afa_VEGLEGES%20(1).pdf Helyesen történne a számla kiállítása, ha az adásvételi szerződés az alábbiakat tartalmazza: „a vevő megvásárolja a kölcsönösen kialkudott mindösszesen bruttó X Ft összegű vételárat, amely tartalmazza a jelenleg 27 %-os mértékű áfaösszeget”? Álláspontom szerint az 1. pontban leírtak alkalmazandók, mivel én annak tudatában kötöttem meg az eladóval a szerződést, hogy tudtam, mennyi az áfa értéke, így nettó értékkel tudtam számolni. Abban az esetben, ha a 2. pont érvényesülne, úgy valós kár ér, mint vállalkozót, mivel a nettó értékem növekszik. Megtisztelő válaszát megköszönve: Bodnár Béla

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sconto értelmezése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Előleg – fordított adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Internetköltség továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close