98 találat a(z) 5 százalékos áfa cimkére

5 százalékos áfakulcs a koncertjegyekre: tényleg segítené a zenészeket? Cikk

A fesztiválok elmaradása miatt, a zenészek megsegítése érdekében a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) a koncertek belépőjegyeire kedvezményes, öt százalékos áfa bevezetését kéri. A Niveus Consulting Group azt járta körbe, kinek jelenthetne ez valós előnyt, illetve léphet-e egyáltalán áfaügyben a kormány.

5 százalék áfa vendéglátó egységben 2020 Kérdés

Cukrászda, sütemények áfája Kérdés

5 százalék áfa lakásépítésnél Kérdés

Nem helyben készített étel éttermi felszolgálása Kérdés

Áfatörvény 70. § (2) értelmezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfa-visszaigénylésre nem jogosult laboratórium közbeszerzést írt ki az alábbiak szerint: „Orvosi mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges táptalajok, reagensek, és egyéb kiegészítő anyagok beszerzése a szerződéses időszakban. Ugyanezen időszakban a mikrobiológiai vizsgálatokhoz igényelt készülékek használatba adása (a használatba adott eszközök/készülékek használatának ellenértéke a reagensek árába beépítve kerül megfizetésre, tekintettel arra, hogy a közbeszerzési szerződés minden esetben és a közbeszerzés minden tételére vonatkozóan visszterhes szerződés) és az üzemeltetés műszaki feltételeinek biztosítása mindenre kiterjedő karbantartással és javítással (anyag és vegyesanyag biztosításán túl szerviz és műszaki karbantartási szolgáltatások is).” A közbeszerzési eljárásban kiírt reagensek, megfelelnek az áfatörvény 3. számú melléklet I. 3. pontjának, így 5% áfakulcs alá esnek. Kérjük állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy a közbeszerzést kiíró elvárásának megfelelően a reagensek árába beépítendő költségek vonatkozásában alkalmazható-e az áfatörvény 70. § (2) bekezdése és a szolgáltatások értékével növelt árra is 5%-os áfakulcs alkalmazandó-e? Amennyiben az ilyen jellegű többletköltségek is beleszámítanak az adó alapjába, kérjük állásfoglalásukat arra vonatkozóan is, hogy az áru értékéhez viszonyítva maximum hány százalékos többlet öltség fogadható el járulékos költségnek? (Jelen esetben az áru és a többletköltség aránya körülbelül 1:2.) Köszönöm!

Oktatási költség vagy hivatali utazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két fő alkalmazottat oktatásra küldtünk, a munkájuk végzéséhez szükséges. A kétnapos oktatás után hoztak a pénztárba kifizetésre egy számlát. A számlán szerepel szállásdíj, reggeli, vacsora és idegenforgalmi adó. A szállás, reggeli és vacsora 5 százalékos áfával. A számlaigazoló ráírta a dolgozók nevét. Költségként az oktatási költségek között vagy mint hivatali-üzleti utazásként számolható el? Az áfa visszaigényelhető-e? Kell-e még más adót is megfizetni? A választ előre is köszönöm!

5 százalék áfa a vendéglátásban Kérdés

Egy cég átveszi egy nagyvállalt üzemi konyhájának üzemeztetését (bérleti díjat fizet). Innentől fogva az utcáról betérő emberek is ehetnek az étteremben, de nyilván a vásárlói közönség döntő többsége a bérbeadó vállalat dolgozói közül kerül ki. Alkalmazhatja-e a cég az 5 százalékos áfát.

Új közteher januártól a szálláshely-szolgáltatóknak Cikk

Január 1-jétől turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás után is, cserébe, hogy 5 százalékra csökken a jelenlegi 18-ról – figyelmeztet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kedvezményes áfakulcs alkalmazása 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk társasházak és családi házak kivitelezésével foglalkozik. Jellemzően magánszemélyeknek értékesítünk ingatlanokat (törvényben előírt méretűek). 2019. év végével megszűnik a kedvezményes (5%-os) áfa alkalmazásának lehetősége számunkra. Kérdésünk: 1. Alkalmazhatjuk-e az 5%-os áfát, ha a megrendelő magánszemély, telekkel rendelkezik, és megbíz bennünket egy családi ház felépítésével? A kivitelezés díjának 90%-át még idén megfizeti nekünk, de a birtokba adásra 2020-ban kerül sor. 2. Alkalmazhatjuk-e az 5%-os áfát, ha a megrendelő magánszemély, telekkel még nem rendelkezik, de ennek ellenére még idén megbíz bennünket egy családi ház felépítésével? A kivitelezés díjának 90%-át még idén megfizeti nekünk, de a birtokba adásra 2020-ban vagy azt követően kerül sor. 3. Alkalmazhatjuk-e az 5%-os áfát, ha a megrendelő magánszemély, telekkel rendelkezik, és megbíz bennünket egy családi ház felépítésével. Közben a magánszemély úgy gondolja, hogy egy másik – már meglévő – telkére építsük fel neki a családi házat. A kivitelezés díjának 90%-át még idén megfizeti nekünk, de a birtokba adásra 2020-ban kerül sor. 4. Alkalmazhatjuk-e az 5%-os áfát, ha a megrendelő magánszemély, telekkel rendelkezik, és megbíz bennünket egy családi ház felépítésével. Közben a magánszemély úgy gondolja, hogy egy másik – még meg nem lévő – telkére építsük fel majd neki a családi házat. A kivitelezés díjának 90%-át még idén megfizeti nekünk, de a birtokba adásra 2020-ban kerül sor.

Új lakóingatlan 5 százalékos áfája pontositás kérése Kérdés

Tisztelt Uram! Köszönjük válaszát! Szeretnénk pontosítást kérni. Link az előzőhöz: https://adozona.hu/kerdesek/2019_10_17_uj_lakoingatlan_5os_AFAval_torten_cby#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice „A fentiekből az olvasható ki, hogy az 5%-os adókulcs alá eső lakóingatlan értékesítés és a 27% alá eső épületrészek értékesítése esetében az adó alapja az az összeg, amit a termékértékesítő kap a termék beszerzőjétől, azaz alapvetően a szerződésben ekként meghatározott összeg. „Milyen összeg az adó alapja? Az alapanyag-számla? Munkadij? A kérdés az volt, hogyan állapítható meg a garázs ára? Hiszen valahogy meg kell mondani mennyi lesz a 27% áfás rész, azonban a például a betonszállító nem fogja külön kiszámlázni a garázsra felhasznált betonmennyiséget, a villanyszerelő nem fogja csak a garázs szerelési munkáit számlázni stb., hanem az egész házét fogják egyben… 1.b esetében az volt a kérdés, hogy pontosan a felsorolt helyiségek közül van-e olyan még a garázson kívül, amely nem tartozik az 5% áfa alá? 1.c A garázsra tehát külön, összesített árat kell számolnia a kivitelezőnek 27% áfával. Kérdésünk arra vonatkozott, hogy alkalmazható e a CSOK a garázsra, amire nem vehetjük igénybe az ÁFA tv szerinti 5%-os ÁFÁt? Lehet e együtt alkalmazni a CSOK rendelkezéseit az ÁFA tv rendelkezéseivel ugyan azon ingatlan különböző helyiségeivel kapcsolatban? Köszönjük szépen!

Hitelből fizetett ingatlan áfaidőpontja Kérdés

Adott egy magánszemély részére épített új ingatlan, melynek használatbavétele (tudomásulvétel) a hatóság részéről még 2019-ben történik. Az értékesítésről az építő vállalkozás a számlát 5 % áfával, mivel erre minden feltétel feljogosítja, 2019. decemberben kiadja. A számlát a magánszemély CSOK-os hitel felvétele érdekében a pénzintézethez benyújtja, aki azt csak többheti átfutással fogja az építő vállalkozás részére kiegyenlíteni. A birtokbaadást és a tulajdonjogátadást az építő kft. ahhoz köti, hogy az ingatlan teljes vételára kiegyenlítésre kerüljön. Ez biztosan 2020-ra fog tolódni. Kérdéseim, hogy annak ellenére, hogy a birtokbaadás és a tulajdonjog-átadás 2020. évi, 1. jogos-e a számlakiadás 2019-ben, 2. alkalmazhatja-e az építő kft. az 5%-os áfát? Válaszukat előre is köszönöm: Sándor Józsefné

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 6 lakásos lakóparkra 2018. nov. 27-én véglegessé vált építési engedélyel rendelkezik. A lakások dec 31-éig átadható szinten lesznek. Kérdés, hogy ha dec 31-éig leszámlázzuk az ingatlanértékesítést, de pénzügyileg a vevő (CSOK, hitel,)később rendezné, az ügylet 5% áfával adózik? Ha a hitelkérelmet a bank befogadta, folyósítható, de a tényleges fizetés 2020-ra tolódik, akkor is áll az 5%-os áfa? Milyen feltételekkel alkalmazható az 5%-os ingatlanértékesítés? Válaszát előre is köszönve.

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az 5%-os lakásépítési áfával kapcsolatos: 2018 november 1. előtt kapott építési engedélyt egy kivitelezés. Azonban az építés nem kezdődött el: tervmódosítás miatt újra kellett engedélyeztetni, ami 2018 november 1-je után történt meg. Az építtető nem magánszemély, hanem beruházó. Az ismert, hogy 2023 dec. 31-éig akkor alkalmazható az 5%-os áfa, ha 2018. nov. 1-jéig megtörtént a jogerős engedélyeztetés. Ez esetben az első engedélyeztetés alapján lehet 5%-os áfával szerződést kötni, vagy a tervmódosítás miatt történt második engedélyeztetés lesz mérvadó és ez esetben már csak 2019 dec. 31-éig történő értékesítésre lehet az 5%-os áfát alkalmazni?

Áfa – lakásértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újépítésű, többlakásos társasházban a projekt utolsó lakásának értékesítésére a vállalkozás a vevővel 5%-os áfával szerződést kötött. A vevő a lakás tulajdonjogát és a birtokbavételt a teljes vételár megfizetésével szerzi meg. A vevő több részletben előleg fizetésére kötelezett. A megfizetett előlegek 5% áfa felszámításával kerültek számlázásra. A vevő azonban a vételár teljes kiegyenlítésével a szerződésben foglaltakkal ellentétben késedelembe esett, így a tulajdonjog az ingatlan első használatbavételétől számított 2 évet követően száll át a vevőre. Kérdés, hogy a lakás értékesítésére a teljes vételárra 5%-os vagy 27%-os áfa vonatkozik-e? Esetleg az előlegfizetéskor az 5% és az utolsó részletre a 27%-os áfafizetési kötelezettség keletkezik? Üdvözlettel és köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close