4 találat a(z) üzleti cimkére

Céges ajándékok adózása: kinek, mi és mennyiért adható? Cikk

A karácsony és az év vége közeledtével gyakran ajándékozzák meg magánszemély ügyfeleiket a cégek. Érdemes előtte áttekinteni, milyen adózási szabályok mellett tehetik ezt meg.

Beruházás bérbeadásának áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy társaság, amely a saját ingatlanát – ingatlannyilvántartásilag üzleti ingatlan – felújítja, annak értékét beruházásként könyveli, az áfáját pedig visszaigényli, továbbá az üzleti ingatlant áfásan bérbeadja. A beruházás befejeztével a ingatlanokat át szeretné minősíteni lakóingatlanná, a lakóingatlan bérbeadást nem teszi adókötelessé. A kérdésem, hogy helyesen járt-e el a társaság akkor, amikor az átminősítést megelőzően a beruházás áfáját visszaigényelte, majd a beruházás befejeztével kezdeményezi az átminősítést és azt követően adómentesen ad bérbe?

Üzleti ajándék, vagy üzletpolitikai célú ajándék? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk profilja: főképp kenőanyag-, tisztítószer-, illetve munkaruha-nagykereskedelem. Egyik EU-s külföldi beszállítónk felajánlotta,hogy grátiszba tudna küldeni 5 literes kiszerelésben sört 1-2 raklappal,amit üzleti partnereink részére adhatnánk ajándékba. Ők ezt adják a termékeik mellé ingyen. A számlán 0,1 centért szerepelne. Ha grátiszban adnánk megrendeléskor vevőpartnereink részére, az üzleti ajándéknak vagy üzletpolitikai célú ajándéknak minősül-e? Milyen belső nyilvántartást kell vezetni róla bekerüléskor és abban az esetben, ha tovább ajándékozzuk üzletfeleink részére? Közösségi összesítőn le kell-e jelenteni? Mivel ez nálunk nem minősül árunak, milyen főkönyvi számon tartsuk nyilván, milyen értékben? A megajándékozott üzleti vevő partnereinknek a megrendelt áru mellé adott ajándék értékét számlázni kell-e vagy sem, csak úgy pluszban oda adjuk az ajándékot? Amennyiben üzleti ajándéknak minősül, szja és ehokötelezettség terhe mellett társasági adóban hogyan kell elszámolni? Szíves válaszát előre is megköszönve. D. Ágnes

Lízingelt hibrid személygépkocsi költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbiakban: kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében hibrid személygépkocsit üzemeltet. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy erre a személy gépkocsira milyen költséget számolhat el, mivel cégautóadót nem kell utána fizetnie (nem bérbeadás, csak a vállalkozás érdekében használja). Útvonalnyilvántartást vezet. Kérdés az, hogy a gépkocsival kapcsolatban milyen költségeket, és hogyan számolhatja el, ha 100 százalékosan üzleti útra használja? Ha a magánhasználat és az üzleti használat aránya az útvonalnyilvántartás szerint havonta változó? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close