68 találat a(z) ünnepnap cimkére

Ki dolgoztatható, és hogyan vasárnap és ünnepnapokon? Cikk

Ki dolgoztatható, és milyen feltételek mellett munkaszüneti napokon, illetve vasárnap, s milyen változásokat hoz a Munka törvénykönyvének a vasárnapi munkavégzés korlátozásával összefüggő módosítása?

Munkaidőkeret Kérdés

Cégünk megszakítás nélküli munkarendben, 4 havi munkaidőkerettel üzemel. Kérdésem az lenne, hogy az Mt. 93. § (2) bekezdését hogyan kell értelmezni? Azaz például 2014. 09. 01-2014. 12. 31-ig mennyi lehet a munkaidőkeret maximális óraszáma (csak napi 8 órás munkaidővel számoljunk) 88 nap x 8 óra, azaz 704 óra, vagy 88 nap - 4 nap ünnep x 8 óra, azaz 672 óra? Igazán a munkaidőkeretben történő ünnepnapok elszámolása a kérdéses: része a munkaidőkeretnek, avagy ki kell venni az ünnepnapok számának megfelelő óraszámot a munkaidőkeretből? (Ebben az időszakban 4 nap ünnepnap van: október 23 (csütörtök), november 01. (szombat), december 25. és 26. (csütörtök-péntek).) Köszönöm.

Munkába visszatérés (bérszámfejtési kérdés) Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy másik szakmai portálon kapott válasz elbizonytalanította a bérszámfejtési kérdés megoldását. Szakmai álláspontjukat szeretnénk kérni. Általános munkarendben dolgozó kismama (hétfő-péntek napi 8 órában dolgozik) október 20-áig bezárólag szülési szabadságon volt. Október 21-ével visszatért a munkába, 21-e és 31-e között kivett fizetett szabadságot. Október hónapban a figyelembe vehető munkanapok száma 22 volt. Azonban mivel a kismama 21-ével tért vissza, így sem ledolgozni, sem szabadságként kivenni nem tudta október 24-ét. A másik szakmai portál szerint ebben az esetben 24-ét is "munkaszüneti napként" kell kezelni, azaz eggyel csökken a kismama számára az október havi munkanapok száma (21 nappal számítják a bérét). Azaz összességében október 1-20-áig szülési szabadság (fizetés nélküli), október 21-31. között 7 fizetett szabadság, 2 pihenőnap, és 2 "munkaszüneti nap" volt. Önök szerint? Válaszukat köszönve.

Fizetett ünnep Kérdés

Munkáltató 2013 augusztusa óta nem fizeti meg a fizetett ünnepet. A munkavállalók üzletkötők, akik alapbér + az eladás után járó jutalék + prémium összetevőkkel kapják a fizetésüket. A havi munkanapok száma befolyásolja a teljesítményt, illetve a munkanapra eső ünnepnaphoz kapcsolódó esetleges plusz pihenőnap hétvégi ledolgozása, kötelező szabadság. Többszöri megkeresésre a munkáltató nem adott konkrét választ a fizetett ünnep kifizetésére. Jár a munkavállalóknak a fizetett ünnep megfizetése?.

Bérpótlék ünnepnapra: kinek jár és kinek nem? Cikk

Március 15-éhez közeledve áttekintjük, milyen esetekben foglalkoztathatók a munkavállalók rendes munkaidőben munkaszüneti napon és – e témához kapcsolódóan – vasárnap. Összefoglalóan: a munkavállalók csak olyan tevékenység keretében foglalkozathatók rendes munkaidőben e napokon, amelyek végzése közérdeket szolgál vagy a munkáltató rendeltetésszerű működése szempontjából objektíve szükséges.

Hétvégi munka Kérdés

Kedves dr. Hajdu Dudás Mária! Nem teljesen értem. Ha a munkavállalónak akár a szombat, akár a vasárnap be van építve a heti munkaidejébe - mondjuk szerdától vasárnapig tart a munkahete -, akkor neki szombatra-vasárnapra,milyen pótlékot számítsunk fel? Köszönöm. Előző levelem: az egyik vállalkozás hétvégén és ünnepnapokon is tervezi a munkavállalók alkalmazását (étel házhoz-szállítás), a munkaszerződésben ezt pontosan rögzítik. Milyen hétvégi, illetve ünnepi pótlékot kell fizetnie? Saját kérdés. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:Kedves Kérdező,1. Vasárnapi munkavégzés esetén 50% bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár - a több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára - a rendkívüli munkaidőre a) a fentiekben meghatározott munkavállalóknak, b) ha a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzésre nem kötelezhető. 2. A munkavállalót munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén 100% bérpótlék illeti meg (a húsvét- vagy a pünkösdvasárnap, vagy a vasárnapra eső munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén is). Amire érdemes ügyelni, hogy munkaszüneti napra rendes munkaidő azonban csak az alábbi esetekben osztható be: a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben, b) az idényjellegű, c) a megszakítás nélküli, d) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően - e napon szükséges munkavégzés esetén, e) külföldön történő munkavégzés során. 3. A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) továbbá munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén 100% bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke 50%, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít.

Jövőre öt hosszú hétvégével tervezhetnek a munkavállalók Cikk

Jövőre több ünnepnap úgy esik, hogy a karácsonyi hosszabb szünetet is beleszámítva öt hosszú hétvége lesz, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.

Ünnepnapon történő munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő!Idegenforgalmilag frekventált városban lévő ruházati bolt nyitva tarthat-e pünkösdkor illetve egyéb ünnepnapokon?Igény és kereslet a turisták részéről a nyitvatartásra van.Hogyan kell dijazni az ilyen napokon történő munkavégzését a bolti eladóknak?Ugyancsak kérdezem,hogy gyerekek táboroztatásával foglalkozó cégnél dolgozhatnak-e az egyszerűsitett foglalkoztatásban álló dolgozók ünnepnap,és milyen dijazásban kell őket részesiteni ezeken a napokon?Tisztelettel várom szives válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close