68 találat a(z) ünnepnap cimkére

Ünnepnap bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél fix havi díjas szellemi foglalkozású munkavállalókat alkalmazunk. A bérszámfejtéskor eddig az ünnepnapokra eső bér is számfejtve lett. A 2017-es programnál a programozó úgy állította be a paramétereket, hogy csak a munkanapokra számfejt a program, mivel szerinte az ünnepnapokra nem kell bért számfejteni. Szerintünk viszont eddig is kellett és a jövőben is kell az ünnepnapokra járó bért számfejteni. Kérdésünk: mikor járunk el helyesen, hogy a törvényi előírásoknak is megfeleljünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Pótlékok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk benzinkutat üzemeltet, 24 órában. A nála dolgozó alkalmazottak órabérben kapják fizetésüket, 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak. A kérdéseim a következők: 1. Ha a jelenléti íven legalább 1/3-ban éjszakai munkát végeznek és eltér a kezdő időpont minimum 4 órával (6-18-ig ill. 18-6-ig dolgoznak), és kb fele-fele arányban nappal-éjjel), akkor ha jól gondolom 30%-os pótlékra jogosultak. 2. kérdésem a következő: a fent említett dolgozóknak mennyi a szabadságra jutó ill. fizetett ünnepre (ha dolgoznak, akkor mennyi a pótlék ill. ha nem dolgoznak, akkor kell-e számolnom erre a napra keresetet /munkaidő keretben dolgoznak; ünnepnap is megy mindig valaki dolgozni/?). Ezt azért kérdezem, mert nekem azt mondták, hogy szabadságra és fizetett ünnepre + 20 %-ot még rá kell számolni a 100 % pótlákra (pl. fizetett ünnepen a pótlék mértéke: (742 óra/FtX12 óra)*120%=10.684 Ft). Válaszukat előre is köszönöm.

Alkalmi munkás szilveszterkor: ennyi bérpótlékot kell neki fizetni Cikk

Szilveszteri rendezvényen egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmaztak, aki 2016.12.31-én este 20 órától 2016.01.01. hajnali 4 óráig dolgozott összesen 8 órát. A NAV felé kettő napra lett bejelentve. Hogyan kell kiszámolni a bérét, milyen pótlékok illetik meg? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatott bére 2016.12.31.-2017.01.01. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szilveszteri rendezvényen egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmaznak, aki 2016.12.31-én este 20 órától 2016.01.01. hajnali 4 óráig fog dolgozni, így dolgozza le a 8 órát. A kérdésem, hogy a bérét hogyan számoljam ki? Este 10 órától reggel 4 óráig jár neki a 15%-os éjszakai pótlék. Január 1-jén a 4 órára kapja a 15%-os éjszakai pótlékkal emelt bért, ehhez jár a 100%-a ennek azért, mert vasárnap dolgozott és plusz 100% azért, mert ünnepnapon dolgozott? December 31-ére jár a négy órára a bér és este 22 után két órára a 15%-os éjszakai pótlék? A NAV felé kettő napra lett bejelentve. Válaszát előre is köszönöm!

Másodállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál több munkavállalót alkalmaznak másodállásában, napi 4 órás munkaszerződéssel, 4 havi munkaidőkeretben. A munkavállalók főállásban tűzoltók, a másodállásban tehergépkocsi-vezetők. Van olyan munkavállaló közöttük, aki 2016. november hónapban csak négy napot dolgozott, 7-8-án,10-én, 22-én, és 14-18-áig szabadságon volt. A ledolgozott órák száma 39,75. A hónap többi napjain másodállásában nem dolgozott. Kérdésünk, hogy a november 1-je miatt (fizettet ünnep) jár-e díjazás a munkavállalónak? A másik munkavállalónak, aki szintén másodállású, 2016. november hónapban csak szabadságot adtak ki 2-4-éig, illetve 7-9-éig, a többi napon nem végzett munkát. Itt is az a kérdésünk, hogy a fizetett ünnepre (november 1.) jár-e díjazás? Várom megtisztelő válaszát. Handlné

Munkaszüneti napra járó bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóink 6 hónapos munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva, havidíjasok. 2016. október 23-ra be voltak osztva munkára, idényjellegű foglalkoztatásról van szó. Jár-e ebben az esetben részükre 100 százalékos bérpótlék erre a napra, a havibéren felül? Válaszát köszönöm.

Közelgő és sokasodó munkaszüneti napok: ki, és mennyiért dolgozhat? Cikk

Jövőre eggyel több munkaszüneti nappal kell számolniuk a munkáltatóknak, hiszen nagypéntek is ünnepnap lesz, ahogy azt Orbán Viktor, miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén bejelentette. Ennek és a közelgő ünnepnapoknak apropóján áttekintjük, kik dolgozhatnak ünnepnapokon, és milyen juttatások járnak nekik.

Alkalmi foglalkoztatás ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idegenforgalmilag frekventált településen lehet-e foglalkoztatni bolti eladóként alkalmi munkavállalót? Ha igen, mennyi bért kell fizetni részére az ünnepnapon végzett munkáért? Köszönettel várom válaszát.

Fizetett ünnepen való munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Cégünk négyhavi munkarendben dolgozik, állattenyésztéssel foglalkozk. Beosztás szerint dolgozni kellett augusztus 20-án, amely szombatra esett. A napi munkabéren felül 100 százalékos távolléti díjat is számoltunk a dolgozóknak. A dolgozók órabéres elszámolásban vannak. Kérdésünk: kellett-e számolni az ünnepnapra a távolléti díjat? Maradunk tisztelettel.

Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A társasági adóról szóló törvény 3. mellékletének 14. pontja szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség az egyszerűsített foglalkoztatásáról szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére az adózó által az egynapi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés. Ezzel kapcsolatban a kérdésem a következő: az ünnepnapra eső munkabér eleve több lesz, mint a minimálbér napi összegének kétszerese. Például: egynapi bér 5360 , ünnepnapra fizetünk 10 720 forintotot. 2016. évben 102 20 forint a minimálbér kétszerese, ezért ebben az esetben 500 forinttal kell az társaságiadó-alapot növelni? De mi a helyzet 3 napos bejelentésnél ? 1. nap 7 órai munka 4690, 2. nap 8 óra ünnepnapra 10 720, 3.nap 7 órai munka 4690 forint, összesen 20 100 forint. 3 napra az átlagbér 6700 forint, ami nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. Ebben az esetben a 3 napi átlagot kell figyelembe venni? Egyenlőtlen beosztásnál így kell számolni a munkaórák számát vagy az ünnepnapot külön kell kezelni? Válaszát köszönöm: Zsuzsa

Dohánybolt Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A nemzeti dohánybolt (trafik) ünnepnapi nyitvatartása esetén a munkavállaló dolgozhat-e rendes munkaidőben? Ha igen, milyen pótlékot kell részére kifizetni, valamint dolgozhat-e 22 óra után?Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

Pünkösd vasárnapi bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008. óta dolgozom a jelenlegi munkáltatómnál. A 2011-ben kiadott tájékoztatás szerint "a pozícióhoz tartozó munkarend folyamatos, az irányadó munkaidőkeret 174 óra/hó". Az idei évtől a munkáltató nem fizet bérpótlékot húsvét és pünkösd vasárnapon történő munkavégzésért, de az összes többi munkaszüneti napért megkapjuk a 100 százalékos pótlékot. Hivatkozhatok a 2012. évi 1. törvény 140. § (3) pontjára, vagy esetleg van-e más jogszabály, ami miatt valóban nem vagyunk jogosultak a pótlékra? Válaszát előre is köszönöm: Virtás Dénes

Pünkösd vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban: Vendéglátós egyéni vállalkozó május 1-jén, pünkösd vasárnap és pünkösd hétfőn is nyitva volt, ezeken a napokon munkaviszonyban lévő alkalmazottja és egyszerűsített foglalkoztatással bejelentett munkavállaló dolgozott. Ezekre a napokra az adott munkanapra járó munkabéren kivül milyen bérpótlékokat kell még számfejteni a dolgozó részére? Köszönettel.

Munkavégzés ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a hatályos jogszabályok alapján alkalmi munkavállaló dolgozhat-e hétvégén egy ajándékboltban, és hogy az üzlet e napon hivatalosan nyitva lehet-e?

Alkalmi munkavállaló ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy virágbolt minden nap nyitva van, vasárnapokon és ünnepnapon is. Május 1-je vasárnapra esik, ami egyben az anyák napja is. A nagy forgalomra tekintettel a tulajdonosnak ezen a napon segítségre lenne szüksége. Alkalmazhat-e május 1-jén alkalmi munkavállalót, és ha igen, milyen pótlékot kell neki fizetnie? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close