66 találat a(z) ünnepnap cimkére

Beosztások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kérdés is felmerült bennem a beosztások kapcsán. Munkaidőkeretes dolgozóknál a munkáltató pihenőnapot és nem pihenőidőt alkalmaz. Valamint munkanapnak a naptári napot veszi. Ha a dolgozó vasárnap 22 órakor kezd és pénteken 06 órakor fejezi be a munkát, akkor neki a vasárnap és a péntek sem tekinthető pihenőnapnak, mert azon a naptári napon végzett munkát? A másik kérdésem, hogy ha a beosztások átnyúlnak a naptári napon, és a következő nap munkaszüneti nap, akkor hogyan történik a beosztás? Ha este 22 órakor kezdene, akkor már ugye be sem hívhatom, mert nem lenne 4 óra hossza a beosztás. Ebben az esetben hogyan szoktak eljárni? A másnapi (munkaszüneti napon) 22 órakor kezdők nem jöhetnek csak 0 órától dolgozni? Hogyan alkalmazzák ezeket a beosztásokat a gyakorlatban? Vagy érdemes áttérni a nem naptári napos elszámolásra, és akkor az előző nap 22 órakor kezdő teljes 8 órás beosztása ugye nem munkaszüneti napinak felel meg, így pótlék sem jár rá? Viszont vannak területek a cégnél, ahol ez nem gond, mert külföldre teljesítenek, így beoszthatók munkaszüneti napra és ott a dolgozók már megszokták a naptári nap szerinti elszámolást, így nem szeretnénk azon változtatni. A cég tevékenységenként is dönthet, hogy munkanapon naptári napot ért vagy csak cég szintű lehet a döntés? Köszönöm válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás május elsején Kérdés

Tisztelt Cím! Egy nonprofit kft. működteti a piacot az egyik településen. Keddi és szombati napokon van piac. Május elseje keddre esik. Amennyiben május elsején is lesz piac, akkor az egyszerűsített foglalkoztatott dolgozónak mennyi bért kell adni? Egyszer megkapja a rendes fizetését a ledolgozott órákra. Az ünnepnapon végzett munkára a 100 százalékos pótlékot meg kell fizetni. Ezen kívül kell-e még valamilyen juttatást fizetni a dolgozónak? Vagy a dupla bért kell csak kifizetni? Válaszukat előre is köszönöm! üdvözlettel: Anikó

Egyszerűsített foglalkoztatás ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemben ünnepnapon, egyszerűsített foglalkoztatással lehet-e dolgoztatni? Segítségüket köszönöm: Pné

Egyenlőtlen munkaidő-beosztás, órabéres és munkaidőkeret esetén Kérdés

Tisztelt szakértő! A dolgozók órabérben, egyenlőtlen munkaidő-beosztásban és 6 havi munkaidőkeretben végeznek munkát. Azzal tisztában vagyok, hogy az Mt. 146. § (3) (d) bekezdése kimondja, hogy órabérezés esetén, amennyiben általános munkarend szerinti munkanapra esik munkaszüneti nap és ezért csökken a beosztható munkaidő, a napi munkaidőre távolléti díj jár. A hétfőtől péntekig tartó időszakokra eső munkanapokra eső munkaszüneti napon akkor is jár távolléti díj a munkavállalónak a napi munkaideje alapján, ha nem végez munkát. Amennyiben munkát végez, akkor alapbér + 100 százalékos bérpótlék jár. A kérdésem az, hogy például most márciusban két ünnepnap (hétköznap) is lesz, egy 8 órás dolgozónak mennyi lesz a ledolgozandó kerete? Csökkenti a ledolgozandó keretet az ünnepnap,vagy hozzá kell számolni a kerethez? Havibéresnek 20*8=160 óra a keret 2018. márciusban. Órabéresnek is ennyi lesz a ledolgozandó keret, csak ki kell fizetni az ünnepnapokat attól függően,hogy dolgozott vagy sem? Válaszát előre is köszönöm!

Húsvét vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk dohányboltot üzemeltet. 2018. április 1-jén (húsvét vasárnap) nyitva tart, viszont csak alap munkabért szeretne fizetni az aznap munkát végző dolgozójának, mivel sem a közlönyben, sem a törvényben nem találja munkaszüneti napként ezt a napot. Véleményünk szerint erre a napra ünnepnapi pótlékot is kellene fizetni. Kérem véleményünk megerősítését. Köszönöm.

Vasárnapi ünnepnap Kérdés

Tisztelt Cím! Arról szeretnék tájékoztatást kérni, hogy amennyiben egy ünnepnap vasárnapra esik és rendeltetésszerűen nyitva van a munkahely, akkor a munkavállaló 100 százalék vagy 200 százalék pótlékra jogosult? Válaszukat előre is köszönöm.

Ünnepek: a kórházak és a mentők folyamatosan, a patikák ügyeleti rendben működnek Cikk

Folyamatos és zökkenőmentes lesz betegellátás a karácsonyi időszakban is az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működő intézményekben, kórházakban, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt. A patikák ügyeleti rend szerint lesznek nyitva.

Október 23. – változik ma a közösségi közlekedés menetrendje Cikk

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségek és az azokhoz kapcsolódó közúti forgalmi változások miatt a Budapesti Közlekedési Központ járatai a szokásostól eltérő menetrend szerint közlekednek.

Ki dolgozhat október 23-án? Ennyi a díjazás Cikk

Közeledik október 23-a, amely nemzeti ünnep. Ez az ünnepnap ráadásul általános munkarend szerinti munkanapra esik azaz, hétfőre. Ennek pedig a munka díjazásával összefüggésben jelentősége van. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb munkajogi tudnivalókat, melyeknek nem ismerete gyakran jogvita forrása.

Bérpótlék ünnepnapon trafiknál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy trafikot üzemeltet a cég, a két dolgozó fix havi bért kap (bőven minimálbér felett), a ténylegesen ledolgozott heti óraszám nem éri el a 40 órát. A munkarend szerint hétfő, kedd, szerdai napon X, csütörtök, péntek, szombati napon Y, s a hét egy napján a tulajdonos dolgozik. Néha cserélnek napokat, de a kereten belül. A ledolgozott napok számától függetlenül minden hónapban megkapja a fix bért a két alkalmazott (ez helyes így?). Egyikük március 15-én dolgozott, munkaügyi ellenőrzés volt, aznapra dupla pénz számfejtését kérte a cégtulajdonos. Már nincs fizetett ünnep, a trafik rendeltetése folytán nyitva tart piros betűs napokon. A munkaszerződés nem tér ki erre, de a Mt. szerint jár-e a 100% pótlék? A választ előre is köszönöm.

Időkeret esetén pótlékok Kérdés

Vállalkozás a dolgozóit kéthavi időkeret figyelembevételével foglalkoztatja. Két napig 12 órában dolgoznak, majd két nap szünet (a szabadnapok a törvény szerint vannak megállapítva). A cég ügyvédje által írt munkaszerződésben az szerepel, hogy az esetleges pótlékokat a munkabér tartalmazza [145. § (1)]. Kérdés, hogy ebben az esetben kell-e vasárnapi pótlékot fizetni a dolgozók részére? A kéthavi munkaidőkeret számításánál a szabadságokat, illetve a fizetett ünnepnapokat 12 vagy 8 órával kell számítani? Előre is köszönöm.

Németországi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kft. Németországban kiállítás kivitelezését, építését végzi magyar megrendelő részére. Alkalmazni kell-e az alkalmazottaknak német minimálbért a kiküldetés idejére? Bérszámfejtéskor a német vagy magyar ünnepnapok és munkaszüneti napok a mérvadóak-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Betegszabadság vagy táppénz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk alkalmazottja 2016 októberében kórházba került súlyos szívbetegséggel, december óta folyamatosan otthonában folytatja a táppénzes állományát. Októberi kórházi tarózkodása első napjaira figyelembe lett véve a 2016. évi betegszabadsága, most, amikor új évet kezdünk akkor január 1-jétől ismét elkezdődik a 15 napi betegszabadság számítása, vagy folytatódik a táppénze és majd a következő betegségnél kezdődik a betegszabadság számítása? Szeretném megtudni, mi van a betegszabadság számításával, ha a dolgozó ledolgozza az ünnepnapot megelőző szabadnapot az előírt időben, de ő a szabadnapon kórházban van? Ez volt november 1-jén, amikor ledolgoztuk a hétfői október 31-ei napot előre. A betegszabadságot 31-ére kell-e számítani, vagy az szabadnapnak számít, tehát a munkanapra járó betegszabadságnak nem része?

Ünnepnap bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél fix havi díjas szellemi foglalkozású munkavállalókat alkalmazunk. A bérszámfejtéskor eddig az ünnepnapokra eső bér is számfejtve lett. A 2017-es programnál a programozó úgy állította be a paramétereket, hogy csak a munkanapokra számfejt a program, mivel szerinte az ünnepnapokra nem kell bért számfejteni. Szerintünk viszont eddig is kellett és a jövőben is kell az ünnepnapokra járó bért számfejteni. Kérdésünk: mikor járunk el helyesen, hogy a törvényi előírásoknak is megfeleljünk? Válaszukat előre is köszönöm.

Pótlékok Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyik ügyfelünk benzinkutat üzemeltet, 24 órában. A nála dolgozó alkalmazottak órabérben kapják fizetésüket, 3 havi munkaidőkeretben dolgoznak. A kérdéseim a következők: 1. Ha a jelenléti íven legalább 1/3-ban éjszakai munkát végeznek és eltér a kezdő időpont minimum 4 órával (6-18-ig ill. 18-6-ig dolgoznak), és kb fele-fele arányban nappal-éjjel), akkor ha jól gondolom 30%-os pótlékra jogosultak. 2. kérdésem a következő: a fent említett dolgozóknak mennyi a szabadságra jutó ill. fizetett ünnepre (ha dolgoznak, akkor mennyi a pótlék ill. ha nem dolgoznak, akkor kell-e számolnom erre a napra keresetet /munkaidő keretben dolgoznak; ünnepnap is megy mindig valaki dolgozni/?). Ezt azért kérdezem, mert nekem azt mondták, hogy szabadságra és fizetett ünnepre + 20 %-ot még rá kell számolni a 100 % pótlákra (pl. fizetett ünnepen a pótlék mértéke: (742 óra/FtX12 óra)*120%=10.684 Ft). Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiküldetés?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close