98 találat a(z) ügyvezetés cimkére

Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rehabilitációs ellátásban részesülő személy két cégnek is ügyvezetésre jogosult tulajdonosa. Az egyik cég egyszemélyes kft., a másiknak van rajta kívül másik tulajdonosa is, de az ügyvezetést csak ő láthatja el. Milyen jogviszonyban, és hány órában láthatja el a tevékenységét, hogy az ellátása ne kerüljön veszélybe? Köszönöm a segítséget.

Variációk gyes melletti munkavégzésre Cikk

Egy édesanya részmunkaidős munkát vállalna gyes mellett saját cégnél vagy másutt. Milyen járulékterhekkel kell számolnia? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Bt.-tag munkaviszonyban Kérdés

Jelenleg bt. tagja és ügyvezetője vagyok. A bt.-ben az ügyvezetésen kívül személyesen is közreműködök. A járulékokat, mint társas vállalkozó fizetem a törvényi előírás szerinti mértékben. Van-e lehetőségem arra, hogy munkaviszony keretében végezhessem az ügyvezetést és az egyéb tevékenységeket? Hogyan lehet ezt megoldani, milyen dokumentumok kellenek hozzá, és hogyan történjen az adózás- és a járulékfizetés? Köszönöm a választ.

Kft.-tag lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy kft. tagja kívánja igénybe venni az 5 millió forintos lakáscélú támogatást a saját kft.-ből, arra ugyanúgy lehetőség van-e, ha munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, mint bármely más alkalmazott esetében?

Ügyvezetői feladatok ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ügyvezetést csak megbízásos vagy alkalmazotti jogviszonyban lehet-e ellátni, vagy van mód esetleg arra is, hogy az ügyvezető, ha a társas vállalkozásnak egyben tagja is, akkor tagi jogviszony keretében folytassa a tevékenységét? Úgy tudom, a kérdést az is befolyásolja, hogy egyszemélyes kft.-ről van-e szó, illetve szerződésminta szerint készült-e a társasági szerződés, vagy ügyvéd által írt alapító okiratba foglalták az alapítást. Köszönöm válaszát előre is!

Lakáscélú támogatás és munkaviszony aránya Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adható-e adómentes lakáscélú támogatás (hitel törlesztőrészletének megfizetésére) abban az esetben, ha a támogatott személy a cég ügyvezetője, s egyben résztulajdonosa, heti 36 órát meghaladó munkaviszonya máshol van, az adott (saját) cégnél heti 2 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést? Figyelembe kell-e venni a támogatás juttatásánál a munkabérét, illetőleg az a saját cégénél bejelentett munkaóráit, vagy nála is a maximum 5 millió forint, illetőleg a 30 százalékos érték a mérvadó? Válaszukat előre is köszönöm.

Ügyvezetés részmunkaidőben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi munkaügyi és tb-kérdésben kérném a segítségüket. Adott egy gazdasági társaság (kft.), ahol az egyik tag kizárólag ügyvezetőként tevékenykedik. A kérdés az, hogy ha napi kétórás munkaidőben látja el a tevékenységet, akkor ez minek tekinthető: részmunkaidőnek vagy napi 8 óránál rövidebb teljes munkaidőnek? Előbbi esetben ugyanis arányosan is adható a minimálbér fizetésként, s ezzel, ha jól gondolom, nem szükséges a minimálbér után megfizetni a járulékokat, hiszen nem minősül társas vállalkozónak a munkaviszonyos ügyvezető. Úgy tudom, hogy az adott munkakörre irányadó teljes munkaidőhöz képest kell meghatározni a részmunkaidőt. De, ha csak egy ügyvezető dolgozik napi 2 órában, akkor ott mi tekinthető teljes munkaidőnek? Akár a napi 2 óra is, s akkor nem lehet arányosan csökkentve munkabért megállapítani?

Öregségi nyugdíjas bt.-beltag járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő esetben kérném szakmai iránymutatását: Egy bt. beltagja öregségi korhatárt elérő (öregségi) nyugdíjas. A bt. ügyvezetését "tagi" jogviszonyban látja el, és egyéb személyes közreműködésre nem kötelezett (csak ügyvezetői feladatokat lát el). A részére (ügyvezetésre) meghatározott havi díjazás 270 000 forint. Kérdésem: milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelik a bt.-t?

Jogviszonyok Kérdés

Egy most alakuló bt. a katát választotta a beltagja után. A társasági szerződésben úgy rendelkeztek, hogy a beltag látja el az ügyvezetési feladatokat munkaviszonyban napi egy órában. Megfizeti az 50 ezer forintot mint katás és a járulékokat a munkaviszony után. Most volt adóellenőrzése, mint induló céget nézték, az ellenőrök ezt nem értették. 1041-es nyomtatványon bejelentettük a munkaviszonyt és hogy a beltag társasvállalkozó. A társas vállalkozói jogviszonyt visszatöröltették velünk. Tv -nek megfelelően jártunk el?

Két kft.-ben ügyvezetés járuléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyar állampolgár két kft.-ben ügyvezető nulla forint díjazással, megbízási szerződéssel. Elegendő-e az egyik társaságban 10 százalék nyugdíjjárulék és 8.5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék megfizetése? Van-e járulékfizetési kötelezettség a másik társaságban? Üdvözlettel: TG

Együttes ügyvezetés – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét a konkrét ügyben. Van egy magánszemély, aki A cégben 100 százalékban, és van egy magánszemély, aki B cégben tulajdonos 50 százalékban. Mindketten ügyvezetők is a saját cégükben. Van egy C cég, amelynek 50-50 százalékos tulajdonosai, és együttes(!) ügyvezetői, tehát csak együtt írhatnak alá. Az A és B cég üzleti kapcsolatban áll C-vel. Itt megvalósul az új kiegészítés, mármint a pénzügyi döntések feletti diszponálás? Megítélésem szerint a C-ben egyikük sem hozhat önálló döntést, így számomra véleményes a kérdés. Előre is köszönöm válaszát.

Részmunkaidős ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kétszemélyes kft. többségi magánszemély tulajdonosa kétórás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Emellett személyesen is közreműködne a cég tevékenységében változó időben. A személyes közreműködést is munkaviszony alapján szeretné végezni. Azt már tudom, hogy egy társaság egy magánszeméllyel csak egy munkaszerződést köthet, és ebbe a munkaszerződésbe kell belefoglalni és részletesen felsorolni a végzett munkákat. A napi 2 órába az ügyvezetés mellett beleférne a személyes közreműködés ideje is. Kérdésem, hogy egy tag, aki nem rendelkezik más biztosítási jogviszonnyal, 2 órás munkaviszony keretében elláthatja-e egyben az ügyvezetést és a személyes közreműködést is a megfelelően megfogalmazott munkaszerződés alapján? Ha igen, a 15T1041 adatlapon FEOR számként mit tüntetek fel, a vezetői tisztséget avagy a személyes közreműködés során végzett munkakört? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Ügyvezetés mellett végzett egyéb tevékenység a cégben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nonprofit kft.-nek két tagja van, az egyikük társas vállalkozói jogviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat. Emellett 40 órában munkaviszonyban áll más cégnél. A nonprofit kft.-ben EU-s projektek megvalósításában egyéb, konkrét feladatokat is ellát, kötetlen időbeosztásban és időszakosan, projektmenedzseri minőségben. Ezért a munkáért díjazás illeti meg a pályázati pénzből. Viszont ezekre a konkrét feladatokra megbízási szerződést kellene vele kötni. De milyen jogviszonyban, hogyan lehet ezt a kettős szerepet megvalósítani? Ki írja alá a megbízási szerződést? Lehet-e egyszerre megbízó (mint ügyvezető) és megbízott is (mint projektmenedzser)? A megbízási díjat a projektmenedzseri tevékenységért ki lehet-e fizetni neki euróban, tekintve, hogy a projektet is euróban kell elszámolni, és a pénz is euróban, devizaszámlára érkezik?

Kft. ügyvezetője munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes kft., a társasági szerződés szerint az egyszemélyes kft. tagja ügyvezetői feladatait munkaviszonyban látja el napi 8 órában, mellette nincs más jogviszonya. A cég ügynöki kereskedelemmel foglalkozik, nincs alkalmazott, az ügyvezető, aki egyben tag, ellátja a kereskedelmi tevékenységet és az ügyvezetést, tehát mindent egyedül végez. Hogyan lehet ezt a többes tevékenységet alkalmazni? A munkaviszonyban hogyan jelentem be az ügyvezetőt és a kereskedelmi képviselőt a T1041-es nyomtatványon? Hogyan alakul a járuléka a többes tevékenység miatt? A könyvelők nem engedik, mivel ez többes jogviszony, külön kell járulékot fizetni az ügyvezetői tisztségből eredően, és külön szükséges járulékot fizetni a kereskedelmi képviselői munkakör miatt? Elegendő munkaszerződésben rendezni a többes tevékenységet? Így elegendő egyszer megfizetni a 122 000 forint utáni járulékot, ami a munkaszerződésben van? Köszönöm!

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbi szituációban. Leendő ügyfeleim cégalapítás előtt állnak. Hárman alapítanának kft.-t 1/3-1/3-1/3 arányban. Elképzeléseik alapján mindhárman ügyvezetők is lennének egyben. Ketten rendelkeznek 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, így náluk működhetne az ügyvezetés, megbízási jogviszonnyal, nulla forintért? A 3. tag nem rendelkezik jelenleg munkaviszonnyal. Kérdésem a következő, van-e annak akadálya, hogy a harmadik tag munkaviszonyban legyen ügyvezető (előreláthatólag 200.ezer forint bruttó bérért), míg a másik két tag megbízással, nulla forint megbízási díj fejében ügyvezessen? Mire figyeljünk az alapító okiratnál? Kell azt okiratba foglalni, hogy az ügyvezetést milyen jogviszonyban szeretnék ellátni a tagok? A harmadik ügyvezetőnél (tag is), aki munkaviszonyos lenne, a bérére vonatkozóan a normál járulékalappal kell számolni? Milyen esetekben kell a társas vállalkozókra vonatkozó emelt járulékalapokat alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs