117 találat a(z) ügyvédi iroda cimkére

Ügyvédi iroda osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezni szeretném, hogy az ügyvédi iroda osztalék- és osztalékelőleg-fizetésének szabályairól pontosan mely törvényhelyek rendelkeznek? Mi alapján, milyen mértékben fizethető osztalék? Az osztalékelőleg kifizetésére közbensőmérleg-készítési kötelezettség vonatkozik? Az Sztv. szerinti korábbi beszámoló 6 hónapig figyelembe vehető; ez a gyakorlatban mit jelent? Például június végéig meghatározom, hogy ennyi osztalékelőleget veszek fel, és azt év végéig bármikor kifizethetem? Vagy június végéig fizethetek az éves beszámoló alapján? Milyen adóterhekkel kell számolni? Köszönettel.

Garázsvásárlás áfája Kérdés

Ügyvédi iroda garázst vásárol a tulajdonában lévő gépkocsi elhelyezésére. A beszerzés áfája levonható-e, s milyen feltételekkel? Az áfatörvény 124. paragrafusa nem korlátozza.

Ügyvédi iroda átalakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda szeretne átalakulni: - egyéni ügyvéddé és a - kata szabályai alapján adózni. Gondolom, ez teljes mértékben egyéni vállalkozóként való működést jelent, melyhez nem kell vállalkozói igazolvány. Kérdésem lenne, hogy ezt "egy menetben" megteheti-e? Kettős könyvvitelt alkalmazott, erről kellene egyszeresre áttérni? Átalakulási mérleget - melyet, ha jól gondolom, nem nyújtok be sehova -, melyik könyvelés alapján kell elkészíteni? Kettős vagy az egyszeres, szja alapján? Kettős tűnik kézenfekvőnek, de akkor hogyan nyitok az egyéni vállalkozásban? Mik lehetnek ezen átalakulás esetén a buktatók, melyekre figyelni kell? Válaszát előre is köszönve, tisztelettel: Gubányiné Kati

Ügyvédi iroda könyvelése Kérdés

Az ügyvédi irodának nincs jegyzett tőkéje. A 4-es számlaosztályban mi képezi a saját tőkét, ha a mérleg szerinti eredmény minden évben kiosztásra kerül?

Ügyvédi irodák beszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az, hogy az idei évtől lépett életbe a törvény, hogy az ügyvédi irodáknak is közzé kell tenniük a beszámolójukat, az azt jelenti, hogy már a 2014. évi beszámolót is, vagy csak a 2015. évi beszámolóra érvényes elsőként a szabály?

Könyvelők, figyelem! Új körnek kell számviteli beszámolót közzétenni Cikk

Az idei évtől az ügyvédi irodák beszámolóját is közzé kell tenni, azt a területileg illetékes kamarának kell elküldeni. Az egyéni ügyvédeket továbbra sem terheli ez a kötelezettség.

Ügyvédi irodák számviteli beszámolóinak közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Információim szerint az ügyvédi irodák számviteli beszámolóinak közzététele csak 2016-tól "lesedik". Tehát a 2015-ös beszámolóra vonatkozik az első közzététel. Azonban most más forrásból azt hallottam, hogy 2015-től kötelező nekik is a közzététel. A 2014-es vagy 2015-ös beszámoló lesz az, amit első ízben letétbe helyeznek? Köszönettel!

Egyesület, ügyvédi iroda beszámoló-közzététel? Kérdés

Kedves Szakértő! Kell egy sportegyesületnek, egy sima egyesületnek és egy ügyvédi Irodának elektronikusan beküldeni az elkészített 2014. évi mérlegét? Tehát kell bármilyen illetéket (MÁK) fizetni, és közzétenni a mérleget úgy, mint a kft.-nek, bt.-nek, stb.? Én úgy tudom, nem, de azért inkább rákérdeznék.

Szabadságmegváltás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyvédi iroda munkavállalója 2012. 06. 06. óta van fizetés nélküli szabadságon. Most közös megegyezéssel megszüntetnék a munkaviszonyát úgy, hogy a munkavállaló nem áll újra munkába. Kérdésem, hogy ki kell-e fizetni részére a felhalmozódott, rendes szabadságra járó munkabért? Segítségüket köszönöm, üdvözlettel: Hain Zoltán

Ügyvédi iroda tagjának járulékfizetése Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy ügyvédi iroda tagja állhat-e munkaviszonyban a saját ügyvédi irodájával, vagy csak társas vállalkozóként lehet-e biztosított, a magasabb összegű járulékfizetés mellett? Köszönettel. Papp Éva

Új nyomtatványok a NAV-nál a változások bejelentéséhez Cikk

Új nyomtatványokat rendszeresített az adóhatóság január 1-jétől a civil szervezetek és a törzskönyvi jogi személyek részére a bejelentési, változás-bejelentési kötelezettséghez.

Perköltség ügyvédi irodánál Kérdés

Ügyvédi iroda könyvelésével foglalkozom. Ügyfelem a pernyertes fél jogi képviselője. Számára a bíróság perköltséget ítél meg (100 ezer forint+áfa), mely a pervesztes felet terheli. Ha jól tudom, a pernyertes fél jogi képviselőjének számlaadási, áfafizetési kötelezettsége nem keletkezik (áfafizetési és számlaadási kötelezettség kizárólag a pernyertes fél és jogi képviselője közötti jogviszonyban jön szóba.) Kérdés, hogy helyesen és a jogszabályoknak megfelelően jár-e el az ügyvédi iroda, ha a fentebbi módon megítélt perköltségről számlát nem állít ki, az áfával növelt összeget (127 ezer forintt) egyéb bevételei között szerepelteti, és annak megfelelően adózik utána (társasági adó)? Köszönettel!

Ügyvédi Irodából Egyéni Ügyvéd. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyvédi iroda egyszemélyes tagja vagyok, jelenleg a kamaránál szüneteltetem az ügyvédi tevékenységemet, viszont újrakezdeném az ügyvédi pályám, de nem ügyvédi irodaként, hanem egyéni ügyvédként. Ennek oka az adózási lehetőségekben rejlik, katás egyéni ügyvéd szeretnék lenni. Hogyan lehetséges az ügyvédi iroda megszüntetése és egy egyéni ügyvédként való tevékenység létrehozása? Lehetséges esetleg az átalakulás egyéni ügyvédként? Köszönöm a segítséget.

Jogviszony ügyvédi irodában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda tagja az ügyvédi kamaránál megszünteti tevékenységét. Mi a teendő járulékfizetés szempontjából, ha az egyedüli tag máshol nem létesít semmilyen jogviszonyt? Jól értelmezzük a Tbj. törvényt, hogy nincs járulékfizetési kötelezettsége annak az ügyvédi irodának a tagja után, aki szünetelteti az az Ügyvédi Kamaránál a tevékenységét? Köszönöm.

Pótbefizetés ügyvédi iroda Kérdés

Egyszemélyes ügyvédi iroda tagja gyesen van. A gyes és a gyed alatt szüneteltette ügyvédi tevékenységét, de állandó költségei attól még felmerültek, például bankköltség, BÜK-, MÜBSE-tagdíjak, stb. A költségek fedezetére a bankszámlára befizetéseket teljesített. Minősíthetők-e a befizetett összegek pótbefizetésnek? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close