117 találat a(z) ügyvédi iroda cimkére

Katás ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyvédi iroda 2018.,01.01-től katás lett. Lezárom a 2017.évet mérleget, készítek de ezt a mérleget mivel katás lett, közzé kell e tenni? Ugyanis az ügyvédi iroda mérlegét nem szoktuk közzé tenni. Válaszukat köszönöm

Osztalékadó ügyvédi irodánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a katára áttérő ügyvédi irodának, amely kettős könyvelésről bevételi nyilvántartásra tér át, meg kell- fizetnie az osztalékadót kiváltó adót? Köszönet a válaszért.

Ingatlan adózása megszűnéskor Kérdés

1998-ban egy egyéni ügyvéd ügyvédi irodává alakult át, és bevitte az ügyvédi irodába az egyéni ügyvéd vállalkozásában lévő ingatlant. Kérdésem: ha az ügyvédi iroda megszűnik, az ügyvédi irodának, illetve az ügyvédnek milyen adó- és illetékkötelezettségei lesznek az ingatlannal kapcsolatban?

Kata ügyvédi iroda esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne a kisadózó vállalkozások tételes adójával [2012. évi CXLVII. tv ( Katv.)] kapcsolatosan. A jogszabályi változások miatt 2018-tól az ügyvéd iroda is a kata hatálya alá tartozhat. Kérdésem: egyszemélyes ügyvédi iroda bejelentkezik a kata hatálya alá, a bevételéből a tag ki szeretne venni havonta 300 ezer forint munkadíjat és év végén a megmaradt nyereséget. Hogy történik ennek az elszámolása, havonta az ügyvédi iroda bankszámlájáról átutaljuk a tag magánszámlájára a 300 ezer forintot mindenféle járulékfizetés nélkül, illetve év végén pedig a nyereséget? Előre is köszönöm a válaszukat.

Evából katába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg a számviteli törvény hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető evás ügyvédi iroda esetében mivel kell számolni, ha 2017. december 31-ével kilép az eva hatálya alól, és 2018-tól aktás lesz, ha rendelkezik 2017-ben vásárolt 4 millió forintos autóval és 2 millió forintos pénztárkészlettel? Köszönöm válaszukat.

Ügyvédi iroda – katára áttérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda kata alá történő áttérésével kapcsolatban kérdeznénk. Milyen adókötelezettsége keletkezik az ügyvédi irodának, ha kikerül a kettős könyvvitel alól? A tv. szerint úgy kell eljárni, mintha jogutód nélkül megszűnt volna. Mit jelent ez a gyakorlatban, ha nem vett igénybe olyan adóalap-kedvezményt amelyet eseteleges vissza kell fizetnie? Áttérés esetén vonatkozik rá az osztalékadót kiváltó adó? A felhalmozott eredménytartalékot terheli valamilyen adókötelezettség? Köszönettel.

Ügyvédi iroda áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda fontolgatja az átlépést kata adózásba. Szeretném megkérni, hogy részletesen írják le, mi a teendő ilyenkor? A T201-en és a 1771-en kívül mire kell figyelnünk? Olvastam, hogy osztalék utáni adót kiváltó adót kell fizetnünk. Ennek alapjából minden tárgyi eszköz nettó értéke levonható? Nagy értékű ingatlanok vannak a vállalkozásban, még jelentős nettó értékkel. Ha esetleg visszalép, akkor hogyan kell kezelni ezeket a tárgyi eszközöket? Jelentős pénzkészlete is van, a katás időszakban vagy az áttéréskor van-e ezzel valami teendőnk? Miután a kettős könyvvitelről áttér az ügyvédi iroda a bevételi nyilvántartásra, hogyan kezelendők a letétbe helyezett pénzeszközök? Köszönettel várom válaszát!

Ügyvédi iroda – kata Kérdés

Ha egy két fős ügyvédi irodában az egyik tag nyugdíj melletti katát választ, a másik tag, aki még csak gyakornok, választhatja-e szintén a katát, vagy alkalmazottként kell bejelenteni?

Katás ügyvédi iroda 2018 Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! 2018. január 1-jétől katás lesz egy ügyvédi iroda. Kettős könyvelést végeztünk. Most, ha áttérünk a katára, milyen adófizetési kötelezettségünk lesz, azon felül, hogy a társasági adót megfizetjük? Továbbá a könyvelést kettősben folytatnám, de a pénztárba befolyó pénzt mivel szemben könyvelem havonta, illetve azt, amit év végén kivesz az ügyvéd? Én úgy gondoltam, hogy csak év végén könyvelem ki. Ami kijön nyereség, azt bekönyvelem a katás eredménytartalékba, és onnan pedig kiírja a pénztárból. Nem tudom, jó ez a gondolat? Nem találom sehol leírva. Válaszukat köszönöm.

Szabad a kata az ügyvédi irodák számára is Cikk

December 1-jétől elkezdhetik bejelenteni az ügyvédi irodák az adóhatóságnál, ha 2018. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint szeretnének adózni – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kata – ügyvédi iroda Kérdés

Most érkezett cikk a kata bejelentkezésekkel kapcsolatban, hiányolom, hogy az ügyvédi irodák nem jelentek meg benne, pedig 18/01/01-től legjobb tudomásunk szerint erre lehetőségük lesz. Köszönettel: Nagy Péter

Kata egyéni ügyvéd ügyvédi irodává alakulása esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jelenleg egyéni ügyvédként dolgozom, és mivel idén megszűnt a katás státuszom, jövő év végéig nem választhatom újra ezt az adózási formát. Felmerült az ügyvédi iroda alakításának lehetősége, mivel a katatörvény módosítása alapján jövőre ügyvédi irodák is lehetnek kataalanyok. Ezzel kapcsolatban korábbi kérdésemre a válaszukat köszönettel megkaptam, egy rövid kiegészítő kérdésem lenne azonban: válaszuk szerint az ügyvédi iroda, mint új adóalany kata alá bejelentkezhet. Önök szerint akadály-e az, hogy az ügyvédi iroda egyetlen tagjával szemben alkalmazandó a katatörvény 6. § szerinti korlátozás? Ügyvédi iroda esetén fennáll az az előírás, hogy legalább egy tagja katás adózó legyen? (Mint például egyéni cég esetén.) Tekintettel arra, hogy velem, mint egyedüli taggal szemben fennáll majd a katatörvény 6. §-a szerinti korlátozás? Mi történik ebben az esetben? Az ügyvédi iroda katát fizetne, az egyedüli tagja pedig szja szerint adózik? Vagy az iroda megfizeti a katát a tagja után (függetlenül attól, hogy a tagja ki van zárva a kata alól a 6. § szerint), és nincs más adóteher (kivéve iparűzési adó)? Köszönöm válaszukat. Veress Oszkár

Ügyvédi iroda belép a katába Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kérdésem, hogy 2018. január 1-jétől az ügyvédi iroda lehet katás? Eddig kettős könyvitelben könyveltem, lehet-e továbbra is ezt folytatni? Úgy gondolom, ebből is ki tudom tölteni a katás bevallást, és ha visszatér, akkor sem lenne probléma. Válaszukat köszönöm.

Kata egyéni ügyvéd ügyvédi irodává alakulása esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő cikkre (http://adozona.hu/2018_as_valtozasok/Ok_is_katazhatnak_jovore_megszavaztak_a_tor_WB5JDF) történő hivatkozással a következő kérdéssel fordulnék Önökhöz. 2015. szeptembere és 2017. májusa között katás egyéni vállalkozóként dolgoztam. 2017 júliusában ügyvédi tevékenységbe kezdtem, és a kamarai összeférhetetlenségi szabályok miatt megszüntettem a katás egyéni vállalkozást, hogy aztán azt egyéni ügyvédi, immár jogi szolgáltatás nyújtásával újrakezdjem. A megszüntetés sikeres volt, azonban az adószámom egyéb okokból nem került törlésre, így ügyvédként is a korábbi adószámom megmaradt. A NAV-hoz történő bejelentkezéskor azonban a kata törvény 6. §.-a miatt nem engedte a NAV rendszere, hogy bejelentkezzek a kata hatálya alá. A célom az, hogy ismét kataalany legyek. Az önök szakértői véleménye szerint, azért nem lehettem ismét kataalany, mert az adószám megmaradása miatt ugyanazon adóalany maradtam és így a tv. 6. §-a szerinti kikötés kizárta ezt? Jelen törvénymódosítás értelmében, amennyiben megszüntetem az egyéni ügyvédséget, az adószám törlésével, majd ügyvédi irodát alakítok, amely új adószámmal fog rendelkezni és új adóalany lesz, lehet az ügyvédi iroda kataalany, függetlenül attól, hogy annak egyszemélyes tagjával szemben alkalmazandó a 6. § szerinti kikötés? Ügyvédi iroda esetén az Önök véleménye szerint az Iioda lenne az új adóalany, amely a tagja után fizetné a tételes kata adót? Önök szerint működhet ez a konstrukció? Köszönet

Ők is katázhatnak jövőre Cikk

Elfogadta a parlament a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) és a kisvállalati adóról szóló törvényt módosító fideszes javaslatot. Jövőre az ügyvédi irodák is választhatják a katát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close