10 találat a(z) ügylet cimkére

Többmilliárdos adóhiányt okozó fiktív számlázási láncra derített fényt a NAV Cikk

Több mint hárommilliárd forintos adóhiányt okozó fiktív számlázási láncra derített fényt egy vállalkozás ellenőrzésekor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte az MTI.

Kínai-magyar-bolgár ügylet adóalanyainak áfa- és termékdíjfizetési kötelezettsége Cikk

Kínában gyártott terméket értékesít a kínai anyacég magyar székhelyű leányvállalata egy magyar adószámmal rendelkező bolgár cégnek. Milyen áfatartalommal állítja ki az eladó a számlát, és melyik fél kötelezettsége a környezetvédelmi termékdíj bevallása, megfizetése? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Csoportos áf alanyok egymás közötti számlázása Kérdés

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem bevallása Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemre vonatkozó szabályai 2022. január 1-jétől léptek hatályba, azonban átmeneti rendelkezés alapján a magánszemély azokat már a 2021. adóévi bevallásában is alkalmazhatja. Mit kell erről tudni?

Kapcsolt vállalkozások: ügyletek azonosítása, piaci ár dokumentálása Cikk

A cikk szándékosan nem a „piaciár-nyilvántartás (transzferár dokumentáció)” címet viseli. Sokszor találkozunk ugyanis azzal a szemlélettel, miszerint a cégek csak a nyilvántartás-készítési kötelezettségre összpontosítanak, azaz „ha nem érte el az ügylet az 50 millió forintos küszöböt, akkor nem foglalkozunk a piaci árral”. Ez azonban helytelen.

Időszakos elszámolású ügyletek: új szabályok az áfatörvényben Cikk

A korábbiaktól eltérően értelmezendő fogalmak, a fő- és mellékszolgáltatások meghatározása, részlet- és előlegfizetés: ismertetjük az áfatörvény néhány fontos változását.

Fő- és mellékügyletek kezelése: ettől is függ az áfa Cikk

Visszatérő kérdés, hogy az áfa szempontjából hogyan kell megítélni fő- és mellékügyletekből álló értékesítéseket, szolgáltatásokat. Bemutatjuk, hogy milyen ismérveket kell figyelembe venni beazonosításukhoz.

Szemet szúrt a NAV-nak az ingatlan-biznisz, Kúria-döntés az ügyletekről Cikk

Indokolatlanul magas összegeket szerepeltettek ingatlan-ügyleteikben az adózók, így próbáltak áfát visszaigényelni, amit a NAV megtagadott. A felülvizsgálati eljárásra a Kúria tett pontot.

Így számolja el az áfát közvetítői, bizományosi ügyleteknél Cikk

Hogyan kell elszámolni az általános forgalmi adót, ha az ügylet nem saját számlás, hanem közvetítői, bizományosi tevékenységen alapul? Összefoglaltuk az ezekre vonatkozó előírásokat.

Illetéktörvény: kiskapu az ingatlanos cégek adózásánál Szakértői Kommentár

Könnyen elkerülhetővé válhat az illetékfizetés ingatlanos cégek megszerzésekor az illetéktörvény legutóbbi módosítása következtében, kérdés azonban, hogy az adóhatóság utóbb miként értékeli az illetékfizetés nélkül lebonyolított ügyletek előzményeit – állítja a DLA Piper Adótanácsadó Kft. szakértője.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs