20 találat a(z) ügyelet cimkére

Túlóra Kérdés

Segítségét szeretném kérni. Van egy 8 órás – nem munkaidőkeretes - munkavállaló, aki hétfőtől péntekig ledolgozza egy műszakban a heti 40 órát. Minden második szombaton 8 órát túlórázik és plusz 8 órát ügyel. Nem kap helyette pihenőnapot. Kérdésem az lenne, hogy 100 százalék bérpótlék jár a 16 órára, és még 40 százalékot kellene fizetni a 8 órás ügyeletre?

Ügyeleti munka díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk főállású, teljes munkaidős, havi munkaidőkeretben foglalkoztatott gyógyszerész munkavállalóját éjszakai gyógyszertári ügyeletbe kívánja beosztani. Egy ügyeleti műszak időtartama 10, illetve 11 óra. Az Mt. alapján számunkra nem teljesen egyértelmű a dolgozó ügyeletre járó díjazása, ebben kérnénk segítségüket. A munkaidő-beosztást úgy határoznánk meg, hogy az ügyeletben töltött munkaidő beleszámítson a havi munkaidőkeretbe (körülbelül minden második hónapra esik egy gyógyszertári ügyelet). Az Mt. szerint az ügyelet idejére díjazásként a személyi alapbér 40 százaléka jár, azonban ha munkavégzés történik az ügyelet alatt, akkor már rendkívüli munkavégzésnek minősül, és akkor a személyi alapbér + 50 százalék bérpótlék jár. A gyógyszertári ügyeletben olyan módon történik munkavégzés, hogy amennyiben vevő érkezik, a gyógyszerész kiszolgálja. Van olyan nap, hogy egy vevő sem érkezik az ügyeleti idő alatt, van olyan, hogy 20 vevőt is ki kell szolgálni egy éjszakai ügyelet alatt. Kérdésünk, hogy gyógyszerészünk ügyeleti munkavégzésének díjazásánál hogyan kell eljárnunk? A munkabeosztás szerinti "rendes" munkavégzésre megkapja a személyi alapbért, az ügyeleti időre pedig a személyi alapbér 40 százalékát, vagy pedig a munkabeosztás szerinti és az ügyeleti munkavégzésre is megkapja a személyi alapbért, továbbá az ügyeletben töltött munkaidőre további 50 százalékos bérpótlékot? Válaszát előre is köszönjük!

Ügyelet díjazása Kérdés

Portásaink munkaideje napi 12 óra /6.00-tól 18.00-óráig/ + 4 óraügyelet / 22,00 óráig/. A 4 óra ügyelet alatt munkát ténylegesen nem végeznek, csak őrzik a portát. Az új MT szerint: - Készenlét esetén 20 %, ügyelet esetén 40 % bérpótlék jár. Kérdésem: Az alap órabéren felül kell a 4 óra ügyeletre elszámolni a 40 %-os bérpótlékot, vagy csak a pótlék jár, hiszen munkát nem végeznek. Nagyon köszönöm válaszukat Ferenc Erzsébet

Legalább 8 óra pihenőidő jár az egészségügyi dolgozóknak - új ügyeleti szabályok Cikk

Szeptember elsejei hatállyal módosították az egészségügyi dolgozók ügyeletét érintő szabályokat. Ezzel egyértelművé válik, hogy az ügyeleti idő is a heti munkaidő része, a dolgozóknak az ügyelet befejezését követően legalább 8 órányi pihenőidő jár, ha pedig ennek rovására nem tudta ledolgozni előírt munkaidejét, a személyi alapbér akkor is megilleti.

Ne fogadjuk el a végkielégítést, ha több járna Cikk

Gyesen lévő dolgozót két hónapnyi végkielégítéssel szeretne elküldeni a munkáltatója. Kénytelen-e munkavállaló elfogadni a főnöke ajánlatát? Levonható-e a pihenőidő a munkabérből? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna közös munkajogi szakértője válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close