183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Cégautó költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem cégautó költségelszámolásával kapcsolatos. Egy kft. személygépkocsit vásárol, melyet az ügyvezető fog használni. A cégautóadót megfizeti a cég. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Elszámolható-e a gépjármű értékcsökkenése, és egyéb felmerült költség (üzemanyag, szerviz, stb.), ha útnyilvántartás vezetésére nem kerül sor? 2.) Elfogadható-e, és elszámolható-e minden költségként, hogyha az ügyvezető nyilatkozik, hogy az autót kizárólag vállalkozási célra használja, és nem vezet útnyilvántartást? 3.) Megoldás lehet-e, hogy útnyilvántartás hiányában értékcsökkenést és egyéb költségeket nem számol el a cég, csak a nyilvántartásában szerepel a gépkocsi? 4.) Ha mégis vezetne útnyilvántartást az ügyvezető, amelyből kiderülne, hogy magánhasználat is van, akkor azt ki kellene-e számlázni, vagy az is megoldás lehet, hogy a költségeknek csak az arányos részét számolja el a társaság, a többi pedig adóalapot növel? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Útnyilvántartás vezetése Kérdés

Céges autó magánhasználata esetén mely esetekben lehet eltekinteni az útnyilvántartás vezetésétől, ha egyáltalán az lehetséges?

Kell-e menetlevelet használni? Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kertépítő cég vásárolt egy teherautót, amelyet arra használnak, hogy a tevékenységhez szükséges felszerelést, anyagot és a dolgozókat is kiviszik a munkavégzés helyére, illetve a munka végeztél visszatérnek a cég telephelyére. Kérdésem, hogy ilyen célú használat esetén kell-e menetlevelet vagy bármilyen más útnyilvántartást vezetni a teherautóval kapcsolatban? Köszönöm: Sávoly Attila

Gépjármű.szervizköltség áfájának levonása Kérdés

Cégünk új gépjárművek és alkatrészek importjával és első forgalomba helyezésével foglalkozik. Az értékesítés döntő mértékben márkakereskedői hálózaton keresztül történik. Bemutató tesztautóinkat márkakereskedő hálózat felé értékesítjük, majd bérleti szerződéssel visszabéreljük tőlük, jellemzően 12 hónapos időtávra. Az autókat flottás ügyfelek, illetve autópiaci lapoknál dolgozó szakújságírók részére adjuk ki tesztelésre, jellemzően néhány napra, vagy 1 hétnél rövidebb ideig tartó használatra. Az ilyen tesztautók esetében átadás-átvételi jegyzőkönyv tartalmazza a használó személyét, az autó állapotát, esetleges sérüléseit, a kilométerfutást. Részletes útnyilvántartás vezetését nem követeljük meg. A használók kötelesek sérülésmentes állapotban visszahozni az autót. Az üzemanyagot minden esetben a használó köteles megtéríteni! Az autókra a márkakereskedő megfizeti a cégautóadót, valamint megfizeti az éves autópályadíjat. Kérdésünk az lenne, hogy az áfatörvény 124. paragrafus (4) pontja alapján a fenti PR, flottás tesztautók bérleti díjáról kiállított számlák áfatartalma 50 százalékban levonhatók-e, figyelembe véve a közvetett üzleti célt, valamint a futásteljesítmény fenti szintű dokumentáltságát? Kérdés továbbá, hogy az ezekhez az autókhoz kapcsolódó további fenntartási költségek (autómosás, javítás, karbantartás) áfatartalma is levonható-e 50 százalékban?

Búcsút mondhatunk az útnyilvántartásnak Cikk

A havi bérleti és a lízingdíj áfája 50 százalékának levonását választó cégek mentesülhetnek a vállalati autó üzleti és magáncélú használatának elkülönítését előíró útnyilvántartások vezetése alól – ilyen értelmű derogációt ért el a Pénzügyminisztérium Brüsszelben. A szaktárca a vállalkozások bürokratikus terheit csökkentő szabályozás gyors bevezetését ígéri, a lépéstől megugorhat a lízingpiac és az új autók értékesítése is – írja a Világgazdaság.

Útnyilvántartás lízingelt gépjármű tulajdonszerzését követőne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépjárművet bérelt. A havi tőkerészek áfájának levonhatósága érdekében útnyilvántartást vezetett az üzleti célú felhasználás alátámasztására. A futamidő végén úgy alakult, hogy bár 3. felet jelölt volna meg vevőnek, mégis megvásárolta. Kérdésem az lenne, hogy a korábbi áfalevonások miatt szükséges-e az útnyilvántartás további vezetése? Köszönettel:

Útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyvezető vezetéstechnikai tréningen fog részt venni. Az oda-vissza út útnyilvántartásban feltüntethető-e céges útként, vagyis hivatali útként, vagy magáncélú útnak minősül? Köszönöm a választ. Korábban már feltettem a kérdést (https://adozona.hu/kerdesek/2018_7_16_vezetestechnikai_trening_kvu), de a szakértő a vezetéstechnikai tréning költségét írta körül, holott a kérdés nem az volt, hanem az, hogy útnyilvántartásban szerepeltethető-e céges útként a tréningre megtett út. A tréning díjmentes, nincs díja.

Üzemanyagköltség elszámolása kft.-nél II. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2018_6_14_uzemanyag_koltseg_elszamolasa_kft_fho A fenti címen kapott kérdésemre csak részben kaptam választ. A kérdésem elsősorban arra irányult, hogy a kft. saját személygépkocsijának használata során az útnyilvántartásban az indulás helye (címe) csak a kft. székhelye vagy telephelye lehet-e? A kft. székhelye egy székhelyszolgáltató, telephely nincs bejelentve. Útnyilvántartással kell alátámasztani a vállalkozási költségént elszámolt üzemanyagot (a törvényben megengedett normánál több litert nem számolhat el). Régebben olvastam arról, hogy céges autó csak a kft. székhelyéről vagy telephelyéről indulhat. A dolgozók nem a székhelyen laknak, ezért az útnyilvántartásban az indulás helye nem a székhely. Ilyen esetben hogyan kell helyesen eljárni? Esetleg legyen bejelentve egy telephely, például a cégtulajdonos lakhelye? Vagy a valós indulási cím beírása is helyes?

Üzemanyagköltség elszámolása kft.-nél Kérdés

A kft. saját személygépkocsival rendelkezik. Útnyilvántartást vezet és cégautóadót fizet. Az útnyilvántartásban az indulás helye csak a székhely lehet vagy a telephely is? A dolgozó a munkába járáshoz költségtérítést kap, munkáját változó helyeken végzi (építőipari tevékenység esetén épp, ahol dolgozik), A dolgozó ebben az esetben kiküldetési rendelvényt állít ki, amiben a kiindulási hely a lakóhelye, a cél pedig az éppen aktuális munkavégzési hely, ami bárhol lehet. Jól gondolom?

Személygépkocsi oparatív lízing Kérdés

T. Cím! Egyéni vállalkozó (élelmiszerboltot üzemeltet) személygépkocsit lízingel operatív lízing formájában. Kérdések: az operatív lízing díj áfája levonható-e? Költségként a kifizetett lízingdíj milyen formában számolható el? Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? Menetlevél vagy útnyilvántartás vezetésére kötelezett? A vásárolt üzemanyag számla ellenében elszámolható-e?

Személygépkocsi költségelszámolása, ha nem a tulajdonos használja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsinak a tulajdonosa és az üzembentartója is azonos, viszont egy külső cég képviselője(i) használja a tulajdonos cég érdekében eljárva, úgy hogy a fenntartási és üzemanyagköltségeket a tulajdonos cég állja, valamint a cégautóadót is. A használó cég a forgalom után kap jutalékot. Kérdésem, hogy ez így helyes-e? Kell-e útnyilvántatást vezetniük?

Céges motorkerékpár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiva hatálya alá tartozó vállalkozás motorkerékpár beszerzését tervezi. A kérdésem az lenne, hogy mivel cégautóadó-fizetési kötelezettség nem merül fel, így vélhetően a magánhasználatot dokumentálni szükséges, az nincs "megváltva". A motorhoz útnyilvántartást kell vezetni? Amennyiben a magánhasználatra jutó költséget ki szeretnénk számlázni, akkor milyen módon lehet megállapítani a magánhasználat értékét? (Értékcsökkenés és felmerülő költségek valamiféle arányosításával?) A motor beszerzésekor áfát nem vonunk le (125 köbcentiméter felett), ennek ellenére a magánhasználat áfásan számlázandó tovább? Milyen módon lehet azt biztosítani (ha nem kerül sor a magánhasználat továbbszámlázására), hogy a nem a vállalkozás érdekében felmerült költség ne legyen elszámolva, egyszerűen adóalapot kell növelni vele? Ennek értéke miként állapítható meg? Köszönöm.

Ajándékutalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy szállodától ajándékutalványokat vásárolt (80 ezer forint/darab áron), melyet partnereinknek adunk az üzleti kapcsolatra tekintettel. Könyvelve: 55-ös üzleti ajándék, adózása: (1,18X(15%+19,5%)). Helyes-e az eljárásunk, illetve kell-e nyilvántartást vezetnem a megajándékozottakról? Köszönöm a válaszát!

Gépjármű nyilvántartási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk tartós bérbevétellel (36 hónapos szerződéssel) személygépkocsit bérel. A havi bérleti díjról szóló számlában szereplő áfát nem vonja le, a javítás áfaját szintén nem helyezi levonásba. A cégautóadót megfizeti. Szükséges-e valamilyen útnyilvántartást vezetni, vagy a cégautóadó megfizetése "fedezi" a magánhasználatot? Köszönettel!

Nyílt végű pénzügyi lízing le nem vont áfájának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság több személygépkocsit nyílt végű pénzügyilízing-konstrukcióban szerzett be. A gépkocsik estében – bár azok többségében üzleti célra kerülnek használatra – nem vezet semmilyen – az áfa arányosíthatóságát alátámasztó – útnyilvántartást, ezért a lízing áfáját nem is helyezi havonta levonásba. Számvitelileg mi a helyes elszámolás, a le nem volt, ám a lízing cég felé megfizetett áfának? Egyéb ráfordításként számolandó el, vagy az áfával a lízingelt gépkocsi értékét meg kell növelni, ami alapját képezi az amortizációnak is? Ha a lízing futamidején belül mégis elkezd útnyilvántartást vezetni a cég, akkor helyes-e, hogy az első törlesztőrészlet áfatartalmát arányosítva számoljuk el az útnyilvántartással lefedett és nem lefedett időszak között? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs