192 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Társas vállalkozó katás egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítéségét. Ügyfelem főállású katás egyéni vállalkozó. A közeljövőben orvosi praxis átvétele történik, így erre a célra egyszemélyes kft.-t alapít. Az egyszemélyes kft. társasági szerződésében a vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el – leírás szerepel/ne. Háziorvosként látja el teendőit és a NEAK-kal is erre köt szerződést. Kérdésem az lenne, ha itt megállapít megbízási díjként 40 ezer forint (a minimálbér 30 százaléka alatt) összeget kap, és havonta ezt számfejti, e mellett főállású egyéni vállalkozó marad, akkor ez így lehetséges lehet? Az ügyvezető lakcíme és a telephely között jelentős a távolság, a megbízási díj számfejtése mellett lehetséges, hogy saját gépkocsira térítést is fizet, útnyilvántartás alapján a tisztségviselőnek a kft.? Ha a társasági szerződésben az szerepelne, hogy munkaviszonyban látja el a tevékenységet az lehet 4 órás is és akkor az emelt összegű járulékfizetés vonatkozik rá? Köszönöm!

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valamilyen fórumon egy cikkben az jelent meg, hogy ha a céges autó költségeit csak 50 százalékban számolják el költségként, akkor útnyilvántartás vezetése nélkül sem kell cégautóadót fizetni. Ezzel kapcsolatosan máshol ilyen tartalmú közleményt nem találtam. Kérdésem, hogy ez igaz-e? Válaszát előre is köszönöm.

Nem saját tulajdonú személygépkocsi hivatali célú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását a következő kérdésben. Választott tisztségviselő ügyvezető nem saját tulajdonú (nyíltvégű lízingelt) személygépkocsit a vállalkozás érdekében használt. Útnyilvántartás alapján költségtérítést fizetünk neki. Tekintettel az ügyvezető által adandó költségnyilatkozatra, milyen adó- és járulékelszámolással teszünk eleget kötelezettségeinknek a társaságnál? Köszönettel: Katona Sándorné

Bérelt személygépkocsi első törlesztő áfa levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017-ben nyílt végű pénzügyi lízinggel személygépkocsit "bérelt". 90 százalékban határoztuk meg a magáncélú használatot. Útnyilvántartás alapján a magáncélú használat továbbszámlázásra került. Amennyiben 2019. január 1-jétől nem kívánunk útnyilvántartást vezetni és az 50 százalékos áfalevonási hányadot alkalmazzuk, kell-e arányosítani az első nagy összegű törlesztőrészlet áfalevonási hányadát? A további törlesztőrészletek áfalevonásával úgy gondolom nincs gond, mivel azokat alátámasztják az útnyilvántartások.

Kiküldetési rendelvény és útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amatőr sportegyesületben sportolók edzésekre, mérkőzésre, versenyre járnak. Ilyen utazáskor hogyan adható nekik adó- és járulékmentesen költségtérítés saját gápjármű használatakor? Az üzemanyagszámla az egyesület nevére szól és alá van támasztva dokumentumokkal, hogy a saját gépjárművét használta. Civil szervezeteknél megbízási jogviszonyos tagok, tisztviselők feladat ellátásához saját gépjárművet használnak. Ök kiküldetési rendelvénnyel vagy útnyilvántartás alapján kaphatnak-e járulékmentesen és adómentesen költségtérítést? Válaszát előre is köszönöm.

Útnyilvántartás-vezetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleménye szerint szükséges-e útnyilvántartás vezetése, részben hivatali célra használt bérelt személygépkocsi esetében 2019-ben akkor, ha a cég élni kíván a bérleti díj áfatartalma 50 százalékának levonásával? Azt értem, hogy az 50 százalékos áfalevonhatóságnak ez nem feltétele, de például a bérleti díj társaságiadó-alapból való levonhatóságának nem feltétele a hivatali célú használat útnyilvántartással történő alátámasztása?

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 3. rész Cikk

A bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változásával foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében egyebek között az 50 százalékos, illetve az üzleti használattal arányosított levonás részleteit elemezzük. Ismertetjük a kizárólag adóköteles, illetve kizárólag magáncélra használt autókra vonatkozó előírásokat.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 2. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk második részében ismertetjük, hogy miként kell értelmezni az adóalany adólevonással kapcsolatos választási lehetőségét, illetve milyen szabályokat kell követni rövid távú bérlés esetén.

Mire ügyeljen az egyéni vállalkozó és az őstermelő év végén? Cikk

Az útnyilvántartás áttekintése, a tárgyieszköz-nyilvántartás lezárása, selejtezés, vállalkozói kivét – csak egy pár azon kötelezettségekből, melyekre az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek év vége felé különösen ügyelniük kell.

Cégautó költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem cégautó költségelszámolásával kapcsolatos. Egy kft. személygépkocsit vásárol, melyet az ügyvezető fog használni. A cégautóadót megfizeti a cég. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Elszámolható-e a gépjármű értékcsökkenése, és egyéb felmerült költség (üzemanyag, szerviz, stb.), ha útnyilvántartás vezetésére nem kerül sor? 2.) Elfogadható-e, és elszámolható-e minden költségként, hogyha az ügyvezető nyilatkozik, hogy az autót kizárólag vállalkozási célra használja, és nem vezet útnyilvántartást? 3.) Megoldás lehet-e, hogy útnyilvántartás hiányában értékcsökkenést és egyéb költségeket nem számol el a cég, csak a nyilvántartásában szerepel a gépkocsi? 4.) Ha mégis vezetne útnyilvántartást az ügyvezető, amelyből kiderülne, hogy magánhasználat is van, akkor azt ki kellene-e számlázni, vagy az is megoldás lehet, hogy a költségeknek csak az arányos részét számolja el a társaság, a többi pedig adóalapot növel? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Útnyilvántartás vezetése Kérdés

Céges autó magánhasználata esetén mely esetekben lehet eltekinteni az útnyilvántartás vezetésétől, ha egyáltalán az lehetséges?

Kell-e menetlevelet használni? Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Kertépítő cég vásárolt egy teherautót, amelyet arra használnak, hogy a tevékenységhez szükséges felszerelést, anyagot és a dolgozókat is kiviszik a munkavégzés helyére, illetve a munka végeztél visszatérnek a cég telephelyére. Kérdésem, hogy ilyen célú használat esetén kell-e menetlevelet vagy bármilyen más útnyilvántartást vezetni a teherautóval kapcsolatban? Köszönöm: Sávoly Attila

Gépjármű.szervizköltség áfájának levonása Kérdés

Cégünk új gépjárművek és alkatrészek importjával és első forgalomba helyezésével foglalkozik. Az értékesítés döntő mértékben márkakereskedői hálózaton keresztül történik. Bemutató tesztautóinkat márkakereskedő hálózat felé értékesítjük, majd bérleti szerződéssel visszabéreljük tőlük, jellemzően 12 hónapos időtávra. Az autókat flottás ügyfelek, illetve autópiaci lapoknál dolgozó szakújságírók részére adjuk ki tesztelésre, jellemzően néhány napra, vagy 1 hétnél rövidebb ideig tartó használatra. Az ilyen tesztautók esetében átadás-átvételi jegyzőkönyv tartalmazza a használó személyét, az autó állapotát, esetleges sérüléseit, a kilométerfutást. Részletes útnyilvántartás vezetését nem követeljük meg. A használók kötelesek sérülésmentes állapotban visszahozni az autót. Az üzemanyagot minden esetben a használó köteles megtéríteni! Az autókra a márkakereskedő megfizeti a cégautóadót, valamint megfizeti az éves autópályadíjat. Kérdésünk az lenne, hogy az áfatörvény 124. paragrafus (4) pontja alapján a fenti PR, flottás tesztautók bérleti díjáról kiállított számlák áfatartalma 50 százalékban levonhatók-e, figyelembe véve a közvetett üzleti célt, valamint a futásteljesítmény fenti szintű dokumentáltságát? Kérdés továbbá, hogy az ezekhez az autókhoz kapcsolódó további fenntartási költségek (autómosás, javítás, karbantartás) áfatartalma is levonható-e 50 százalékban?

Búcsút mondhatunk az útnyilvántartásnak Cikk

A havi bérleti és a lízingdíj áfája 50 százalékának levonását választó cégek mentesülhetnek a vállalati autó üzleti és magáncélú használatának elkülönítését előíró útnyilvántartások vezetése alól – ilyen értelmű derogációt ért el a Pénzügyminisztérium Brüsszelben. A szaktárca a vállalkozások bürokratikus terheit csökkentő szabályozás gyors bevezetését ígéri, a lépéstől megugorhat a lízingpiac és az új autók értékesítése is – írja a Világgazdaság.

Útnyilvántartás lízingelt gépjármű tulajdonszerzését követőne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépjárművet bérelt. A havi tőkerészek áfájának levonhatósága érdekében útnyilvántartást vezetett az üzleti célú felhasználás alátámasztására. A futamidő végén úgy alakult, hogy bár 3. felet jelölt volna meg vevőnek, mégis megvásárolta. Kérdésem az lenne, hogy a korábbi áfalevonások miatt szükséges-e az útnyilvántartás további vezetése? Köszönettel:

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs