16 találat a(z) út cimkére

5 különböző társaságnak adja át a kormány 1237 kilométernyi autópálya üzemeltetését Cikk

A kormány által korábban kiírt koncessziós eljárás eredményeképpen 1237 kilométer gyorsforgalmi útszakasz üzemeltetését átadja az állam öt különböző társaságnak szeptember elejétől – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Új kerékpáros útvonalak jöhetnek létre Újbudán Cikk

Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre a XI. kerületben: a közlekedési fejlesztések azt a célt is szolgálják, hogy egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett. A kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás május 24-én jelent meg – írja a bkk.hu.

Megújítják az elkerülő utat Komlónál Cikk

Több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatásból újulhat meg a Komló belvárosát tehermentesítő bétai elkerülő út – közölte a mecseki város önkormányzata az MTI-vel.

Halottak napja – fokozott rendőri jelenlét lesz az utakon Cikk

Fokozott rendőri jelenlét lesz, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon mindenszentek és halottak napján, hogy az emlékezés zavartalan és biztonságos legyen – közölte a Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn a honlapján.

November végéig pályázhatnak a fővárosi földutak aszfaltozására az önkormányzatok Cikk

November végéig pályázhatnak a budapesti földutak aszfaltozására azok a fővárosi önkormányzatok, amelyek már megkezdték ennek tervezését vagy rendelkeznek jogerős építési engedéllyel – mondta a Miniszterelnökség Budapesti Útépítési Program koordinálásával kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztosa az M1-en pénteken.

Szakmai út elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kollégám kínai szakmai kiállításon vesz részt egy szervezett út keretében látogatóként. A kinn tartózkodás időtartama 1 hét, melyben van 4 munkaszüneti nap is. Hogyan kell ezt az utat elszámolni? Konkrétan a hétvégi kinntartózkodásra jár valamilyen juttatás a dolgozónak? (Kell-e erre az időtartamra munkabért fizetni?)

Ötmilliárdos támogatás az önkormányzatoknak Cikk

Csaknem háromszáz település összesen ötmilliárd forint támogatást kap intézmények fejlesztéséhez, valamint utak, hidak és járdák felújításához – írja a Magyar Idők.

Átadták a 83-as út kibővített győri bevezető szakaszát Cikk

Átadták a 83-as út győri bevezető szakaszának kétszer kétsávossá és úgynevezett turbó körforgalmakkal kibővített szakaszát pénteken Győrben. A fejlesztés mintegy 1,4 milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból valósult meg a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában.

Életbe lépett az óránként 80 kilométeres sebességkorlátozás a francia utakon Cikk

Franciaországban július 1-jétől az óránkénti 90 kilométerről 80 kilométerre csökkent a megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen kívüli országutakon. Az intézkedés mintegy 400 ezer kilométernyi útszakaszt érint.

25 útszakaszt újítanak fel az idén Győr-Moson-Sopron megyében Cikk

Mintegy öt és fél milliárd forint hazai és európai uniós forrásból 25 útszakaszt újítanak fel idén Győr-Moson-Sopron megyében, közel 52 kilométeren – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója sajtótájékoztatón szerdán Győrben.

Hamarosan kiszűrik a túlterhelt járműveket Cikk

A Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer objektív felelősség elve alapján funkcionáló automatikus üzemmódja 2017. szeptember 19-én indul el – írja honlapján az NFM.

Magánszemélyek tulajdonában lévő területen történő bányászat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több magánszemély tulajdonában lévő bányatelken egy kft. 10 évre bányászati jogra kapott engedélyt a Pécsi Bányakapitányságtól, melynek fejében bányajáradékot fizet. Ezt a magántulajdonban lévő bányatelket a kft.-nek nyilván kell-e tartania? Ha igen, milyen főkönyvi számon? (A telektulajdonosok egyben a nevezett kft. tulajdonosai is.). A bányához vezető utat beruházásként a kft. kiépítette, mivel a bányászati jog 10 évre szól, ezért 10 év alatt, értékcsökkenéssel elszámolja a vállalkozás. Helyes-e számvitelileg ez a módszer?

Út alatti földterület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság építési telkeket alakít ki. A telkekhez kapcsolódóan megépíti a közutakat is, amit térítés nélkül átad az önkormányzatnak. A társaság normál áfaalany (nem választott az ingatlan értékesítésére áfaalanyiságot). Az útépítésnél felmerülő áfát a társaság nem helyezte levonásba, így az átadáskor nem számol fel áfát. A földterületet, amin az út fekszik, magánszemélytől vásárolta, itt áfa nem merült fel. Kérdésem, hogy az út alatti földterület ingyenes átadása áfamentesen történhet-e, mert az áfatörvény szerint a földterület értékesítése áfamentes, vagy valami általam figyelembe nem vett jogszabályi hivatkozás alapján kell-e az átadásra áfát felszámolni?

Út ajándékozásának áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretnénk segítséget kérni. Egy kft. ajándékozni készül egy tulajdonában álló ingatlant (utat) az önkormányzatnak. Felmerült az ajándékozás áfavonzatának kérdése. A kft. élt az adókötelessé tételi jogával (áfatörvény 88. § (1)) az ingatlanértékesítésre. Értelmezésünkben az ügylet áfakezelésének megítéléséhez az áfatörvény 86. § (1) j) és k) pontjaiban foglaltak vizsgálata szükséges. A szóban forgó út használatba vétele sok évvel ezelőtt megtörtént (a használatba vételi engedély is két évnél lényegesen régebbi). Véleményünk szerint az út akár beépítetlen ingatlannak, akár beépített ingatlannak minősül, mindkét esetben az adó alóli mentesség kategóriájába esik a fentiek miatt, és mert nem építési telekről van szó. Mindezek alapján megítélésünk szerint a tranzakció fordított áfa hatálya alá tartozik (142. § e)). Kérjük szíves segítségét a fent ismertetett útajándékozás áfavonzatának megállapításával kapcsolatban. Köszönettel: Molnár Tibor

Potyára fizettek áfát? A Kúria dönt az ingyenes átadásokról Cikk

Újra a Kúria elé viszi a térítés nélküli közmű- és útátadások áfa-kezelésének kérdését a NAV. A Kúria már több hasonló ügyben állást foglalt, a döntés mégis várhatóan precedens értékű lesz, mert kifejezetten a vállalkozási tevékenységhez szükséges infrastrukturális beruházások, így elsősorban a közművesítés és a közúti hálózathoz csatlakozás adójogi kezelésében fog iránymutatást adni. Az ítélettel egy több mint fél évtizede húzódó jogértelmezési bizonytalanság zárulhat le végérvényesen. A Kúria kedvező döntése esetén a vállalkozásokat sokmilliárd forint értékű áfa-visszatérítés illetheti meg.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs