18 találat a(z) ötszázalékos áfakulcs cimkére

Újépítésű lakóingatlan befejezetlen építkezésének áfája Kérdés

TEÁOR 5629 szerinti tevékenység áfabesorolása Kérdés

Lakásépítés 5% áfa 2021. év Kérdés

Magánépítkezés – áfa 2021 Kérdés

Lakóingatlan áfa 5% 2021 Kérdés

5% áfa Kérdés

Ingatlanépítésnél felmerülő pótmunkák: áfa, illeték Cikk

Építkezésnél a vevők részéről gyakran merülnek fel egyedi, a műszaki tartalomtól való eltérést eredményező kérések, melyek teljesítését a felek jellemzően pótmunkának tekintik. Ilyenkor kérdésként merül fel, hogy ezek a munkálatok önálló ügyletként kezelendőek-e, vagy a felek közötti eredeti jogviszony módosulása folytán annak részét, illetve járulékos elemét képezik-e, és miként adóznak.

5%-os áfa Kérdés

Kedves Adózóna! Az átmeneti rendelkezések alkalmazásában szeretném segítségüket kérni. Építőipari cég generálkivitelezést vállalt, a napló 2018. 10. 02-án nyitották meg, 300 nm alatti családi házról van szó, így csak bejelentéshez volt kötött a megkezdés. Jelenleg, azaz 2020. márciusban került szerkezetkész allapotba az ingatlan. Alkalmazható az 5%-os kedvezményes áfakulcs jelen esetben? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel

5%-os áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 5%-os áfának egyébként mindenben megfelelő építkezés kiszámlázásával kapcsolatban tették fel nekem a kérdést: – az építési engedélyben szerepel a lakóház tartozékaként a konyha; ha a kivitelező veszi meg a bútort és a gépeket és be is szereli komplett, akkor lehet-e az áfa 5% (szerintem nem); – az építési engedélyben szerepel szauna ingatlanrész; a kérdés mint fent: ha a kivitelező veszi meg és építi be, akkor lehet 5%-os? Válaszát köszönöm: Rózsavölgyi Andrea

Új építésű ingatlan áfabeli megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építéssel foglalkozó kft. 2019 szeptemberében saját tulajdonú ingatlanon kétlakásos (98-98 m2) társasház építésébe kezdett eladási céllal. A munkamenet alapján az ingatlan az e-naplóval megegyezően a szerkezetkészségen túl, de külső és belső pucolás nélkül, épületgépészet megkezdése mellett (falak és padlózatban kialakítások) állapotban van. A kivitelező saját forrása elfogyott, és egy építési partner megvásárolná az ingatlant félkész állapotban. Kérdés: ebben az állapotában a számlán hány százalék áfát kell feltüntetni, a félkész állapot miatt jogosult az 5% használatára, valamint az új vevő, amennyiben elkészül, CSOK-os értékesítéshez még új lakásként tudja eladni az ingatlanokat, igaz, akkor már 27% végáfás áron, tehát most félkészként saját tulajdonút 5% mellett lehet-e értékesíteni?Köszönjük válaszát.

Ingatlanáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt hallottam, hogy bizonyos településeken a 2020-ban kezdett építkezések esetében is alkalmazható továbbra is az 5%-os áfakulcs az ingatlan értékesítése során. Ha tényleg nem kell minden településen 27%-os áfával értékesíteni az újépítésű ingatlanokat, akkor hol található ez meg az áfatörvényben? Köszönettel várom válaszát!

Építőipar – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő a kérdésem: egy építőipari cég 2019 decemberében előlegszámlát állított ki (építési engedéllyel 2018. november 1 után rendelkezett) 5%-os áfatartalommal, mely a fenti időpontban kiegyenlítésre is került. A végszámla 2020-ban lesz kiállítva, mivel az épület 2020-ban kerül átadásra. Az 5%-os előleg hogyan rendeződik a 27%-os végszámlában, amennyiben helyes a 27%-os áfa felszámítása? Tehát a 2019-es előleg 5%-os áfája átfordul 27%-os áfába 2020-ban? Válaszukat előre is köszönöm!

5% ingatlanáfa 2020-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem generálkivitelező cég, amely 2020-ban kötne szerződést egy magánszeméllyel lakóingatlan felépítésére. A magánszemély 2018. november 1. előtt kapott építési engedélyt és megfelel az egyéb feltételeknek is: – lakóingatlan, – új építésű, – egylakásos lakóingatlan esetében legfeljebb 300 négyzetmétert nem haladhatja meg, – generálkivitelezési szerződéssel kerül átadásra. Kérdésem, hogy az Áfa tv. 327. § átmeneti szabálya alapján ügyfelem 5% áfával megkötheti-e a szerződést a magánszeméllyel?

5%-os áfa társasházi lakás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megpróbálom röviden összefoglalni, amit megértettem az 5%-os áfa alkalmazhatóságáról mondjuk egy többlakásos társasház 150 m2-t meg nem haladó méretű lakása esetében. Ha a ház építés engedélye 2018. nov 1-jén vagy előtte lett hatályos, akkor mindegy, hogy mikor kezdődött vagy mikor fog kezdődni az építkezés, mikor lett vagy lesz szerkezetkész, az 5%-os áfa alkalmazhatósága kizárólag azon múlik, hogy 2023 végéig birtokba lesz-e adva az adott lakás, és/vagy ki lesz számlázva. Míg, ha a ház építési engedélye 2018. nov 1. után lett hatályos, akkor csak akkor lehet 5%-os áfát érvényesíteni, ha az épület 2019. dec. 31-éig szerkezetkész volt, jelentsen ez utóbbi bármit is. Ez esetben az már mindegy, hogy mikor kerül birtokba a lakás, de feltételezem, hogy a 2023-as birtokbaadási határidő itt is érvényes. Magyarul, a 2018. nov. 1-jei határnap csakis azt befolyásolja, hogy meg kell-e felelni a 2019. dec. 31-ei szerkezetkész követelménynek. Vagyis, ha jó régi az építési engedélyem, akkor ráérek elkezdeni építkezni akár 2021-ben is, vagy utána. Ha ez így van, akkor ez egy nagyon fura szabályozás, csak sejteni lehet a hátterét. Kérdésem, hogy igaz-e ez így, vagy ha nem, akkor melyik része és miért nem?

Új építésű családi ház kerítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben épülő családi házat generálkivitelező építi. 5%-os adókulccsal állította ki a részszámlákat. 2020-ra maradt az udvar kialakítása és a kerítés létrehozása. Ezen munkák elvégzése után kerül sor az ingatlan használatbavételére és a végszámla kiállítására. Még ebben az évben átutalásra kerül előlegként a kalkulált összeg. A számlából ugyan nem derül ki, hogy mely munkákat tartalmaz egy-egy részszámla, de a szerződésből igen. Tudom, hogy a garázs áfája 27% még akkor is, ha az a lakóingatlan szerves része. Kérdésem arra irányul, hogy az udvar kialakítása és a kerítés megépítése is 5%-os áfával számlázandó? Köszönettel: Csuhainé

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close