5 találat a(z) összeszámítás cimkére

Csed, gyed, örökbefogadói díj: változtak a végrehajtási szabályok Cikk

Július 1-jétől nemcsak az 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.), hanem annak végrehajtási rendelete (217/1997. kormányrendelet) is módosította a csed, a gyed, és az örökbefogadói díj szabályait. Cikkünkben ezeket a kormányrendeleti változásokat ismertetjük.

Katás egyéni vállalkozó jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó bérbeadással is foglalkozik mint adószámos magánszemély. A katás vállalkozása áfás, a bérbeadáshoz a mentességet választotta. Amikor a katás 12 milliós jövedelmét nézzük, abba bele számít-e a bérbeadásból származó jövedelem? Második kérdésem: ha mindkét tevékenységnél alanyi mentes az áfa tekintetében (katás egyéni vállalkozó és bérbeadás), ott a határ számolásához össze kell adni a két tevékenységből származó jövedelmet? Köszönettel: Zs.

Katás egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy házaspár, mindegyikük ugyanazon tevékenységi körű (ÖVTJ-s) katás egyéni vállalkozó. Mindegyikőjüknek saját ügyfélköre van, csak saját ügyfeleikkel állnak kapcsolatban, a házastársak között semmilyen ügylet nem teljesül. Fennáll ebben az esetben csak házastársi mivoltuk miatt a kapcsolt vállalkozási státusz; s ha igen, ebben az esetben a bevételi értékhatár (40 százalékos adókötelezettségre tekintettel) összesen 12 millió/év? Illetve, ha az egyikük a másik ügyfelének mégis teljesítene szolgáltatást a bevétel meghatározásánál csak az ezen ügyletből származó értékre szükséges az összeszámítást elvégezni, s az esetleges értékhatár feletti részre a 40 százalékos adót megfizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Kivás kft. és a létszámkorlát Kérdés

Kivás adózású kft. esetében, ha kapcsolt vállalkozása van (a gazdasági tevékenységük alapján oda- és visszaszámlázás egyéni vállalkozóval), a két munkáltató által foglalkoztatottak létszámát össze kell-e számítani a kiva maximális 100 fős létszámkorlát miatt, vagy nem kell összeadni azokat? A kivás kft. jelenlegi munkajogi létszáma 93 fő és az egyéni vállalkozónál 6 fő dolgozó gyed és gyesen levő kismama. Össze kell-e számítani a létszámokat vagy nem, a kivás adózás miatt, figyelemmel a 3/2010. KSH-közleményben meghatározottakra. Köszönettel: Toronicza István

Pénzmosás-ügyleti megbízás értelmezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nagykereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás mint árukereskedő a 2017. évi LIII. törvény hatálya alá tartozik, így abban az esetben ha 2,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás készpénzben teljesül vonatkozik rá az ügyfél-átvilágítási kötelezettség. A kérdésem arra irányul, hogy a 2,5 millió forint megállapításakor az egy adott vevő partnerrel kötött szállítási keretszerződés alapján az egymástól elkülönülő megrendelések teljesítéséről kiállított (egyedileg 2,5 millió forintot el nem érő) számlák kiegyenlítése érdekében elfogadott készpénz-fizetéseket össze kell-e számítani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs