215 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

A nyugdíjkorhatár betöltését követő munka "jutalma" Cikk

Az öregségi teljes nyugdíjjogosultság (irányadó öregségi nyugdíj korhatár betöltése és legalább 20 évi szolgálati idő megszerzése) elérésekor az érintettnek az öregségi nyugdíj igénybevételén túlmenően lehetősége van a nyugdíj összegének rögzítésére vagy a nyugdíj növelés választására. Az öregségi teljes nyugdíjjogosultság megszerzését követően utóbbi két esetben nem kerül sor a nyugdíj folyósítására.

Korhatár előttiek öregségi nyugdíja: példák, számítások Cikk

A törvény biztosítja, hogy aki korhatár előtti öregségi nyugdíj mellett 2012. január 1-je előtt saját jogú nyugdíjasként történő foglalkoztatása címén nyugdíjnövelésre jogot szerzett, ezt a jogát korhatár előtti ellátás esetén is érvényesítheti – azaz a korhatár előtti ellátást – kérelemre növelni kell. Ki, mikor, mennyi ellátásra és nyugdíjra jogosult? Példák, számítások.

Öregségi nyugdíj: kinek jár és milyen feltételekkel? Cikk

Az elmúlt időszakban ismét előtérbe kerültek a társadalombiztosítási öregségi nyugdíjat, korhatárt, foglalkoztatást érintő kérdések. Cikkünkben összefoglaljuk a – hatályos szabályozásnak megfelelően – a jogosultsági előírásokat.

Korhatár előtti ellátás és a biztosítással járó jogviszony megszüntetése Cikk

Napjainkban is gyakran vitatott téma a nyugdíjba vonulók részéről, hogy miért kell a nyugdíj igénybevételéhez megszüntetni a jogviszonyt, akárcsak egy napra is. A jogi szabályozás ugyanis lehetővé teszi akár a követő naptól a jogviszony továbbfolytatását, természetesen új szerződés keretében.

Legfőbb különbségek korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj között Cikk

Az alábbiakban leírtak kizárólag a civilek ellátásaira vonatkoznak, a fegyveres ellátásokra nem, mivel ők nem „korhatár előtti ellátást”, hanem szolgálati járandóságot kaphatnak. Korhatár alatti ellátás folyósítására két módon kerülhet sor: a korhatár előtti nyugdíj január 1-jei átalakításával és új megállapítással.

Mi vár a nyugdíjba vonulókra 2012-ben? Szakértői Kommentár

A Magyar Közlöny 148. számában kihirdették az Országgyűlés által 2011. november 28-ai ülésnapon elfogadott - a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvényt. E törvény alapján – a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményének kivételével – valamennyi korhatár előtti nyugdíj megszüntetésre kerül és 2011. december 31-ét követően korhatár előtti öregségi nyugdíj nem állapítható meg.

Selmeczi: adómentes marad az öregségi nyugdíj Cikk

Selmeczi Gabriella pénteken kijelentette, a Fidesz-KDNP nem hagyja életbe lépni azt az MSZP által 1997-ben elfogadott törvényt, amely 2013-tól adókötelessé tenné az öregségi nyugdíjakat.

Szolgálati járandóság: kinek jár, kinél szüneteltethetik? Szakértői Kommentár

Ki jogosult szolgálati járandóságra, mi alapján, s hogyan állapítják majd meg? Kérdés az is, hogy folyósítják vagy szüneteltetik azt öregségi nyugdíjként?

Korhatár előtti nyugdíj megszűnése: mire lehet számítani? Cikk

A Széll Kálmán Tervben megfogalmazottaknak megfelelően 2011. október 14-én az Országgyűléshez beterjesztették a kormány által, a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot. Összefoglaltuk a főbb irányvonalakat.

Nyugdíjszámítás: hány évet kell összegyűjteni? Kérdés

A nyugdíjbiztosítási igazgatóság szerint a nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő 38 év 253 nap, a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető idő 38 év 191 nap, a nyugellátás összegének kiszámításánál a mérték megállapításához 36 év 332 nap vehető figyelembe. 1972 augusztus 1-től rendelkezem munkakönyvvel 2008. október 31-ig közalkalmazotként dolgoztam, 2008. november 1-től a mai napig pedig is őstermelő vagyok. A 2009-ben és 2010-ben számított és elismert napok száma 365, beírt nap 44 illetve 35. Kérdésem mikor leszek jogosult a nők számára járó, 40 év jogosoltsági idő után igénybe vehető nyugdíjára.

Mennyi nyugdíjat kaphatunk? Cikk

Mit kell tudni a nyugdíjszámításról, s mi mindent kell figyelembe venni, mire kiderül, mennyi nyugdíjat kaphatunk? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Korengedményes nyugdíjazással megúszhatja a különadó befizetését - legális kiskapu Cikk

Van olyan eset, amikor a korengedményes nyugdíjazással el lehet kerülni azt, hogy befizesse a munkavállaló a végkielégítés különadóját. Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

A nők öregségi nyugdíja: plusz két év kedvezmény járhat Cikk

Az a nő, akinek legalább 40 év jogosultsági ideje van és a nyugdíj-megállapításának időpontjában befejezte a keresőképes tevékenységét, öregségi nyugdíjra jogosult a kormány pénteken benyújtott törvényjavaslata értelmében. De mi tartozik a jogosultsági időbe?

Előrehozott nyugdíj: jövőre kevesebb jár a férfiaknak Cikk

A férfiaknak jövőre, a nőknek két év múlva már nem lesz lehetőségük idő előtt nyugdíjba vonulni anélkül, hogy ne csökkenne a nyugdíjuk összege. Ezt követően, ha valaki előbb menne nyugdíjba, biztosan kevesebbet kap.

Az APEH válaszol: albérlet, munkábajárás, nyugdíjas munkavállaló Cikk

Ha albérletet ad ki nyugdíjas, hogyan kell utána adózni, s ha valaki munkanélküli, rá milyen szabályok vonatkoznak? Milyen feltételek esetén kell támogatni a munkábajárást? Öregségi nyugdíj mellett munkát vállalva, megbízási szerződés esetén milyen járulékokat kell fizetni? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs