111 találat a(z) önrevízió cimkére

Jutalék könyvelése Kérdés

Egyik ügyfelünk (egy kft.) vállalati büfét üzemeltet. Bevételeit pénztárgépben rögzíti. A vállalat saját dolgozói részére a vállalat által gyártott termékeket jutányos áron értékesíti. Az értékesítések bonyolításával a büfét bízta meg, szerződést kötöttek. A kft. jutalékot kap, számláz az eladott tételek után. A vállalat leszámlázza a kft-nek (büfé) az eladott mennyiség értékét, a kft. pedig beszedi a dolgozók által fizetett összegeket, amit a vállalat betétszámlájára készpénzben befizet. A kft. ügyvezetője úgy gondolta, hogy ezeket a tételeket nem kell beütni a pénztárgépbe, és a vállalat számláját sem kell könyvelni, mivel áfában a két tétel kiüti egymást, és nyereség sem keletkezik, hiszen az eladás és vétel értéke teljesen megegyezik. Mindez számunkra, mint könyvelő, most derült ki. Ilyen tételek 2013-ban és 2014-ben is keletkeztek a kft. életében, de az elmúlt két év egyikében sem könyveltük ezeket a tételeket. Az a kérdésünk, hogyan tudjuk ezt utólag megtenni, és szükséges-e? Kell-e emiatt önrevíziózni a társasági nyereségadó bevallásokat,valamint az áfabevallásokat, és a beszámolók javítása hogyan történik? Szíves válaszukat előre is nagyon köszönjük.

Önrevízió miatti veszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2014-ben önellenőrzés keretében feltárta, hogy a 2010-ben leszámlázott, a 2009. évre vonatkozó 5 millió forint alvállalkozói díj nem került időbeli elhatárolásként a költségek közé 2009-re. Emiatt most a 2010. évre az eredeti 3 millió forint nyereség 8 millió forint nyereségre, a 2009. évi 2 millió forint nyereség pedig 3 millió forint veszteségre változott. A NAV felé az önrevíziót viszont csak 2015-ben nyújtottuk be (a kft.-nél a beszámoló-készítés időpontja: április 30.). Kérdéseink: 1. A 2009. évre kimutatott 3 millió forint veszteség 50 százalékát le lehet-e vonni a 2014-re beadandó 1429-es társasági adóbevallásban, mint előző évekről áthozott veszteséget, vagy, mivel a 0929-es bevallás önrevízióját csak 2015-ben nyújtottuk be, így ezt csak a 2015-re beadandó 1529-es adóbevallásban lehet csökkentő tételként figyelembe venni? 2. Vagy mivel most egyszerre tártuk fel a hibát a 2009. és a 2010. évek vonatkozásában, a 2009. évi 3 millió forint veszteséget figyelembe lehetne venni a 2010. évi 8 millió forint adóalapnál, mint előző évi veszteséget? Válaszukat előre is köszönöm.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél egy előadás-sorozaton különböző szakértők közreműködnek. Többségében vállalkozók, számlát hoznak, de van, akinek máshol van rendes munkaviszonya, csupán alkalmanként közreműködik. Kérdésem az, hogy ebben az esetben be kell-e jelenteni a NAV-nál a 1041-es nyomtatványon? Ha igen, akkor mikor, az előadás időpontjában, vagy kifizetéskor is lehet? Én ugyanis későn kaptam meg az információt, és most nem tudom, hogy önrevízióznom kell az előző havi bevallást, vagy bevallhatom adott hónapban? (Az előadás februárban volt, de kifizetve márciusban lett.) Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Áfalevonás adószám-felfüggesztés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy vállalkozás könyvelési teendőit 2013-tól nem látta el. Adótartozása, a beszámoló közzétételének elmulasztása miatt az adóhatóság felfüggesztette, majd szankciós jelleggel törölte az adószámát. Kérdéseim a következők: 1. Az utólagos könyvelés esetében, amely időpontban ismert az adószám törlésének a ténye, 2013., 2014. évre már úgy kell elkészíteni a könyvelést, hogy az adott ügylet költségszámláján számolom el a nem levonható áfát? 2. 2013. második negyedévre a bevételek (a második negyedévre csak a 04. havi adatokat vallották be) miatt áfa-önrevíziót kell készítenem, mely esetben a levonható oldalon nem szerepelhet adat. Át kell könyvelnem a 04. hónapra már az előző könyvelő által rögzített kiadási számlákat nem levonható áfásan? Ő még (helyesen) levonásba helyezte az áfát. 3. Ha csak adószám felfüggesztésről beszélnénk, annak megszűnését követően, ha jól tudom, utólag átvihető követelésként érvényesíthető a felfüggesztés időszaka alatti levonható áfa. De, ha én azt abban az időszakban az adott ügylet költségszámláján könyveltem, utólag át kell vezetnem a 466-ra?Vagy nem az adott ügylet költségszámláján kell elszámolni, hanem valamilyen követelésként, és csak akkor átvezetni az 5/8 számlaosztályba, ha a levonási jog véglegesen elenyészik (például törlés esetén)? 4. Melyik a helyes könyvelési tétel adószám-felfüggesztés alatt például egy 1270 forint kiadás esetén? T:511 anyagköltség 1000 forint, 3681 le nem vonható áfa 270 forint – K:3811 pénztár 1270 forint, vagy T511-K3811 1270 forint? Hiszen nem mindegy, hogy 1000 vagy 1270 forint a költség.

Meghiúsult értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy internetes kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás. Havi több, 100-500 megrendelése esetében előfordul, hogy a kétszeres kézbesítés után is visszajön a kiküldött csomag. Megrendeléskor/feladáskor a társaság utánvétes számlát állít ki a vevő részére. A csomag visszaérkezésekor – mivel az ügylet nem jött létre (vevő nem vette át a csomagot) – az eredetileg kiszámlázott számlát sztornózza. A csomag visszaérkezéséig 15-20 nap is eltelik, így a sztornószámla kiállítására a havi áfabevallás beküldése után kerül sor. A több mint 500 havi tétel között mindig akad olyan, amelyről az áfabevallás után derül ki, hogy nem teljesült értékesítés, így mindig önrevíziózni kell a havi áfabevallást (a sztornószámla teljesítése megegyezik a sztornózott számla teljesítésével, ami előző havi). Kérdéseim: 1. A termékértékesítés megvalósulását a megrendelés és a csomag feladása megalapozza, vagy csak akkor tekinthető teljesültnek, ha azt át is veszik? 2. Visszaérkezéskor sztornószámlát kell kiállítani (az eredeti számlával egyezően) vagy a visszaérkezés dátumával egy jóváíró számlát? 3. A minuszos számla áfatartalmát mikor kell figyelembe vennünk, mint értékesítőnek, hiszen tőlünk kívülálló okokból adódóan nem tudjuk az aktuális havi áfabevallásban szerepeltetni? Mindig önrevíziózni kell emiatt?

Előleg átengedése Kérdés

Egy bolt üzemeltetője 2013 -an megváltozott. A régi üzemeltető előlelegeket vett át, az értékesítéseket már az új üzemeltető teljesítette, a kiállított számlán levonta az előleget. A régi üzemeltető 2014. októberben fedezte fel a történteket, és egyösszegben átutalta az új üzemeltetőnek a nála levő előlegeket. Az új üzemeltető havi áfás egyéni vállalkozó, ezért a kérdés az, hogy kell-e a korábbi bevallásait önrevíziózni, tekintettel arra, hogy az előlegre jutó áfát ő nem fizette meg?

Szja-önrevízió Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2008. évben egy magánszemélynek csak bérleti díjból származott bevétele, melyet szja-bevallásában elkülönülten adózó (forrásadós) jövedelemként bevallott. Kérdésem: módosíthatja-e önellenőrzéssel a bevallását oly módon, hogy a bérbeadásból származó bevételét a bevallásában önálló tevékenységként származó jövedelemként vallja be, így az összevonandó jövedelem közé kerül be a jövedelme, így utólag adókedvezményt (súlyos fogyatékosság kedvezményét) érvényesíthet, tekintettel arra, hogy az elkülönülten adózó jövedelmek után nem vehetett igénybe adókedvezményt? Vagy mivel a 2008-as bevallása benyújtásakor úgy döntött, hogy elkülönülten adózó jövedelemként vallja be a bérbeadásból származó bevételét, így ezt a döntését már önellenőrzéssel nem változtathatja meg? Köszönöm válaszukat!

Levonható áfa megállapítása adóellenőrzés során Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kíváncsi lennék szakmai álláspontjára a következő kérdésben: ha egy utólagos áfaellenőrzés során az adózó még a jegyzőkönyv átadása előtt nyilatkozatában kéri a revíziótól az adminisztrációs hiányosságokból eredően levonásba nem helyezett, ugyanakkor levonható általános forgalmi adó megállapítását (ez az adókülönbözetet, ezáltal az adóhiányt is nagy mértékben csökkentené), akkor az adóhatóság köteles-e ezt az adózó javára szolgáló megállapítást megtenni, avagy hivatkozhat arra, hogy az adózó az eredetileg benyújtott bevallásában már tett egy nyilatkozatot a levonni kívánt összeg nagyságáról; az utólag levonni kért összeget pedig inkább állítsa be a következő áfabevallásába? Köszönöm.

Visszamenőleges számlamódosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha 2014 novemberében kiállítunk viiszamenőleg 1-9 hónapra áremelésről szóló számlát külföldi vevőnek, milyen alátámasztást kell a NAV fele prezentálnunk, hogy ne kelljen az 1-9 hónapot önrevíziózni? Milyen szöveggel és indokkal lehet egy adott hónapban javító számlát kiállítani egy elmúlt időszakra? Nagyon köszönöm a válaszát.

Áfa bolti kiskereskedelem Kérdés

2014.05.13-án már kérdeztem Öntöl, hogy az egyik vállalkozó, akinek vegyesáru üzlete van, még mindig a bolti kiskereskedelemre vonatkozó különleges módon állapítja meg az áfát. A törzsadatában is így szerepel. Önellenőrzést még nem hajtott végre (ezt az Önök válasza után javasoltam neki), de érthetetlen, hogy a NAV miért nem szólítja fel, az áfabevallásait befogadja, és feldolgozza. Most ismét előtérbe került ez a dolog, mivel kibővítette a tevékenységét szolgáltatással is. Javasoltam neki, hogy decemberben módosítsa az áfamegállapítását az általános szabályok szerintire, és január 1-jétől eszerint vallja be majd az áfát. Aztán, hogy az előző időszakot önreviziózza-e, az legyen az ő döntése. Továbbá még az is kérdés, mivel online pénztárgépe van, és a szolgáltatás, amit végez, nem ott történik az üzletben, hogy ebben az esetben számlát kell kiállítania a szolgáltatásról, és utána beütni a pénztárgépbe?

Evás cég utólagos számlázás Kérdés

Közbeszerzésbe bedolgozó evás kft. most kapta meg a teljesítés-igazolást, de a munka februárban le lett zárva, ezért februári teljesítéssel kérik a számlát kiadni. Kell-e önreviziózni, ha kiadja a kft. a számlát a februári teljesítés dátumával, ha a 10 százalékba belefér, vagy ha nem? Egyáltalán utólag kiadható-e a számla?

Átalányadózó egyéni vállalkozó járuléka Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozó a 2010. év óta nem az átalányadó-alap, illetve a garantált bérminimum, hanem emelt összeg, 156 000 forint után fizette meg a járulékokat. 2014. évben fordult a Nyugdijfolyósító Igazgatósághoz nyugdíj megállapítása céljából, ahol a kérelmét visszautasították. Indoklásuk, hogy önrevízióval módosítsa vissza az öt évben benyújtott bevallásait az átalányadó-alapra, mivel az után fogják megállapítani a nyugdíj összegét.. A vállalkozó kifogást nyújtott be az igazgatósághoz, mivel nem értett egyet az elutasítással. Válasz még nem érkezett. Az 58-as bevallás nyilatkozat adatlapján az átalányadózót kihagyták a magasabb járulékfizetés választásából, az őstermelő és a társas vállalkozó viszont nyilatkozatot tehet. A Tbj. 29. §-a nem ad iránymutatást átalányadózó esetében. Időközben a járulékfizetés felső határát is eltörölték, ami alapján véleményem szerint fizethet magasabb járulékalap után. A vállalkozó árbevétele bőven fedezetet nyújtott a befizetett járulékokra. Kérdésem: jogosan fizethet-e az átalányadózó magasabb havi járulékalap uán járulékot vagy ténylegesen önrevízióval helyesbítenie kell a 2010. év óta benyújtott bevallásait? Kérem szíves válaszukat. Tisztelettel: Andáné Németh Edit E-mail: [email protected]

Kényszertörölt cég számlái Kérdés

Tisztelt Cím! Évek óta megbízható partnere volt egy ipari szolgáltatást végző kft. a társaságunknak, amelynek az adószámát 2013 júliusában törölték, a társaságot ugyanebben a hónapban a cégbíróság megszüntette, és jelenleg kényszertörlés alatt áll. A tartós és megbízható partneri kapcsolat miatt nem vizsgáltuk minden számlánál az adószámot, így befogadtuk a partner számláit, az áfát levontuk, a szolgáltatást elszámoltuk a költségek között. Az áfát önellenőrzéssel helyesbítjük, azonban kérdéses, hogy mit tegyünk az elszámolt költségekkel? Tényleges gazdasági tevékenységet végzett felénk a kft. (hegesztés). A teljesítés megtörtént, a szolgáltatás igénybe vételével elkészült terméket értékesítettük. Kérdésem: 1. Megtehetem-e, hogy önrevízióval a számlát nem számolom el költségként? 2. El kell számolnom a kiszámlázott és teljesített szolgáltatást, és úgy kell kezelni, mintha megbízási szerződés alapján végezte volna el a munkát a számlát kiállító, és ennek megfelelően kell befizetnem az adókat és járulékokat? 3. Mivel a számla kiállítója rosszhiszeműen járt el, érvényesíthetem-e vele szemben a többletterheket? Fáradozásukat előre is köszönöm: Tisztelettel: Bekecsné Kovács Erzsébet

Súlyos fogyatékosság miatti önrevízió Kérdés

Kedves Szakértő! Egyik ügyfelem 2008 óta orvosi igazolás alapján súlyos fogyatékosságban szenved. Szja-kedvezményt csak a 2013-as évre érvényesített. Önrevízióval a korábbi évek szja-kedvezménye visszaigényelhető-e? Köszönöm a választ.

7-es adószámos magánszemély járulékfizetése Kérdés

7-es adószámmal rendelkező magánszemély tevékenysége után számlákat állított ki. A számlát befogadók a számláit teljes összegben fizették ki. Sem jövedelemadót, sem járulékot nem vontak le tőle. A meg nem fizetett járulékokat kinek kell utólag bevallani? A magánszemélynek kell-e önrevíziót benyújtania, és ha kell, milyen nyomtatványon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close