111 találat a(z) önrevízió cimkére

Külföldön biztosított beltag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja évek óta 8 órás munkaviszonyban áll egy ausztriai cégnél, ott rendelkezik biztosításal. A külföldön történő munkavállalás és biztosítás tényét viszont csak tavaly jelentette be az egészségbiztosítási pénztárhoz itthon. Mivel a külföldi biztosításról szintén csak tavaly kérte meg az igazolást, a bt. könyvelője számfejtette a járulékokat a minimálbér alapján 2012-től. Kérdésem, hogy mivel bizonyíthatóan fenn állt a munkaviszonya és egyben a biztosítása az osztrák cégnél 2012 február közepétől a már több évre beadott járulékbevallásokat revíziózhatjuk-e azzal az indokkal, hogy nem kellett itthon járulékot fizetnie, vagy mivel ezt késedelmesen jelentette be az egészségpénztárhoz, már jogvesztő? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Áfa önrevízió Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havi áfabevalló kft. előző hónapra adott le szállítói és vevői számlát is. Kérdésem: mind a két számlát berakhatom-e az aktuális hónapban az önrevízió készítésekor? Köszönettel: Ildi

Közösségi termékértékesítés Kérdés

Egy kft. egy külföldi EU-s partner megbízásából különböző termékeket gyárt. A gyártáshoz szükséges gyártóeszközöket a belföldi kft. saját részére beszerzi, majd továbbszámlázza azt az EU-s partner részére. A számlán eszközértékesítés van. Kiállítható-e számla vagy csak előlegnek minősül, ha tényleges birtokbaadás nem valósul meg? Ezen eszközöket nem adja át a partner részére, mert a termékgyártáshoz szükségesek, a gyártás ideje alatt továbbra is belföldön marad. A birtokbaadásra vélhetően csak a teljes projekt után kerül sor az EU-s partner részére, de ez akár 5-10 év is lehet. 1. Áfa szempontjából termékértékesítésről beszélhetünk-e, hiszen a birtokba vehető dolog átengedésére nem kerül sor, ugyanakkor a két fél megállapodása alapján a számla/előleg teljes kiegyenlítésekor a tulajdonjog átszáll az EU-s partner részére. 2. Ha a megállapodás úgy szól, hogy a tulajdonszerzés ténye a birtokbaadás időpontjában áll be, megvalósul a termékértékesítés vagy addig a kifizetett összeg előlegként kezelendő? 3. Mivel nem teljesül a 89. § azon kitétele,hogy igazoltan más EU-s országba kerüljön a termék, ezen értékesítés nem lehet közösségi adómentes értékesítés, így 27 százalékos áfatartalommal kell kiállítani a számlát? 4. Ha 5 év múlva megtörténik a birtokbaadás is, és így másik EU-s tagországba kerül a termék, az eredeti áfás számlát helyesbíteni lehet, hiszen már teljesül az adómentes közösségi értékesítés? Ilyen esetben mindig áfa-önrevíziót, illetve számviteli/könyvelési helyesbítést kell végezni?

Fejlesztési tartalék kimutatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2013-ra beadott 1329-es számú bevallás és a cégbíróságon letétbe helyezett mérlegnél a fejlesztési tartalék összege eltér. A mérlegnél a fejlesztési tartalék összege a lekötött tartalék összegében szerepel, és nem elkülönítve. A NAV álláspontja szerint, mivel itt nem szerepel a fejlesztési tartalék, ezért a társasági adóbevallásban nem lehetett volna azt figyelembe venni adócsökkentő kedvezményként. Szerintük a 1329-es bevallást önrevíziózni kell a fejlesztési tartalék összegével, és meg kell fizetni a társaságiadó-különbözetet. Kérem véleményét a leírtakkal kapcsolatban. Köszönöm: Zsuzsa

Mérleg önreviziója Cikk

Olvasónk a 2013-as évről benyújtott mérleget szeretné önrevíziózni. A társaság törzstőkeemelést hajtott végre, mely összeg a mérlegben tévesen tagi kölcsönként szerepel. Azt kérdezte: mi a módja a cégbírósághoz benyújtott mérleg javításának? Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Szja, levont járulék, szocho Kérdés

Amennyiben egy cég nehéz pénzügyi helyzete miatt nem tudja kifizetni a munkabéreket, abban az esetben be kell-e vallania a számfejtett, de ki nem fizetett munkabérekkel összefüggő adókat, járulékokat? Vagy nullás 1508-as bevallást kell beküldeni, és, ha később kifizetésre kerül a munkabér, akkor a kifizetés hónapjában jelentkezik az adófizetési kötelezettség (szja, munkáltatótól levont járulék, szocho), vagy önreviziózni kell, és a számfejtés időszakára kell bevallani?

Benyújtott mérleg önreviziója Kérdés

A 2013-as évről benyújtott mérleget szeretném önrevíziózni. A társaság törzstőkeemelést hajtott végre, mely összeg a mérlegben tévesen tagi kölcsönként szerepel. Mi a módja a cégbírósághoz benyújtott mérleg javításának?

Könyveletlen készpénzes számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni: Egy cég 2012. évi bevételi számlatömbjéből egy készpénzes számlát elfelejtett kitépni, amit utólag vett észre, így azt nem könyvelték. A hiba nem jelentős mértékű, bruttó 127 000 forint. 2016-ban hogyan kell ezt a számlát lekönyvelni? Az áfa, társasági adó és iparűzési adó önellenőrzésre kerül. A problémát az okozza, hogy mivel készpénzes számláról van szó, az összeg a pénztárba utólag kerül be. Segítségét előre is köszönöm! Tóth Mária

Utólag adott engedmény elszámolása, adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fürdőruhagyártással foglalkozó kft. magyar nagykereskedő (kft.) részére értékesíti termékeit, aki a termékeket orosz és ukrán piacra, kis- és nagykereskedők részére adja el azokat. A kialakult gazdasági helyzetre tekintettel az orosz és ukrán kereskedők utólagos árengedményt kérnek. Kérdésünk: az utólag adott árengedménynek milyen adóvonzata van? A gyártó, számlakibocsátó csökkentheti a fizetendő áfáját az árengedmény áfájával? Eredménye csökkenthető a nettó értékkel? Szükséges-e önrevízió benyújtása mind a gyártó, mind a nagykereskedö részéről? Köszönettel: Reményi Győzőné

Áfa önrevíziója Kérdés

Kapcsolódva a "mikor lehet az áfát önrevíziózni, ha nem teljesül az ügylet" kérdéshez, mikor lehet a fizetendő áfát módosítani, ha a vevő a 2014-ben kiállított számlát a 2015. februárjában kiküldött egyenlegközlő kézhezvételekor küldi vissza, azzal a megjegyzéssel, hogy a "számlát nem fogadja be, mert teljesítés nem történt"?

Mikor lehet önrevíziózni az áfát, ha nem teljesül egy ügylet? Cikk

Ha egy 2014-ben kiállított számláról kiderül, hogy az nem teljesült, akkor melyik időszakban kell az áfát módosítani? Az eredeti teljesítés vagy a számlakiállítás időszakában? – kérdezte olvasónk. Bartha Katalin, okleveles adószakértő válaszolt.

Áfa önrevízió Kérdés

Ha egy 2014-ben kiállított számláról kiderül, hogy az nem teljesült, akkor melyik időszakban kell az áfát módosítani? Az eredeti teljesítés vagy a számlakiállítás időszakában? A számla kiállítója vagyunk, és szeretnénk korrigálni az áfabevallást. Kell-e bizonyítani, hogy a másik félnél (a számla befogadójánál) a kézbesítés megtörtént? Sajnos a cég nem elérhető, már rendőrségi ügy is van belőle. A székhelyen a cég nem található. Előre is köszönöm.

Lakáscélú kedvezmények igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kérni az alábbiakban. 2004.12. 29-én támogatott lakáscélú hitelt vettünk fel. A szocpol támogatást is igénybevettük. Hitelünk: 2014. 12. hóban járt le. Eddig az időpontig családi pótlékra jogosultak voltunk két gyermek után. 2010. évtől szja lakáscélú kedvezményt nem érvényesítettünk a bevallásunkban, mivel az OTP-től nem kaptunk igazolást, és az szja-törvényt úgy értelmeztük, hogy már nem lehet igénybevenni. Egyik ismerősöm önrevízióval igényelt vissza lakáscélú kedvezményt az elmúlt évekre, melyet vissza is térítettek neki, mivel részemről nem ismert jogszabály a hitel felvételétől 10 évig biztosítja a visszaigénylést. (Állítólag későn töröltek valamit az szja-törvényből, ezért lehet visszaigényelni 10 évig.) Szeretném megkérdezni, hogy ha én 2010., 2011., 2012., 2013., 2014. évekre önrevízióval igénybevenném a lakáscélú kedvezményt, helyesen járok-e el? Köszönettel.

Amikor a könyvelő frászt kap a cégvezetőtől: elbillent a mérleg Cikk

Mi a teendő, ha egy társaság az év közepén vitte el a könyvelőjéhez az idén januári keltezésű, de tavaly decemberi teljesítésű bevételeiről szóló számlákat? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné, okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Áfabevallás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2014. decemberi teljesítésű, közösségen belülre történő értékesítés számlájaát 2015. 06. hóban helyesbítették (facsemete nem megfelelő eredése miatti minőségi kifogás miatt). A helyesbítés miatt a 2014. december havi bevallást és összesítő jelentést kell önrevíziózni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos-ügyvezető halála – cég működése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szerződés szerinti bér

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close