111 találat a(z) önrevízió cimkére

Adóellenőrzés indult a vállalkozással szemben? Így lehet önrevíziózni Cikk

Egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés indításáról értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a társaságot, van-e lehetősége még ezt követően önrevíziót benyújtani – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adószakértő válaszolt.

Nemzetközi adószám hiányában is áfa nélkül számláztam Kérdés

Vállalkozásunk a Seolab Kft. (Asz.23009512-2-42) 2012-től online marketing tevékenységet végezett az írországi, Crown Dental Ltd. -nek (Adószám: IE 9761658J). Nem váltottak nemzetközi adószámot, nem ellenőriztük, és 8 darab nettó összegű számlát állítottunk ki. Érvényes megbízási szerződésünk nincs, de folyamatosan fizettek, összesen 1700 euró értékben. 2013-ban jelezték, hogy megváltozott a cégük neve, de azt nem, hogy az adószám is változott ezzel egy időben. Az új név KP Crown Dental Ltd. 2013 májusa és 2014 decembere között 14 számlát állítottunk ki, ezeket is kifizették, 6450 euró összegben. 2014. decemberben a Kp Crown Dental jelezte, hogy az ír adóhivatal eljárást indított ellenük helytelen adószámra számlázás miatt, és a mi összes számlánk értékének a többszörösét követelik rajtuk. Ekkor derült ki, hogy nincs érvényes nemzetközi adószámuk, és nem is volt. Ügyvéd előtt elismerte az ügyvezető, hogy tudta ezt, de nem akart áfát fizetni, ezért nem szólt. Tisztában vagyunk vele, hogy hibáztunk, nem ellenőriztük az adószámot. Amikor ez kiderült, helyesbítő számlákat állítottunk ki az áfáról, és elküldtük őket tértivevényesen az ír cégnek. Helyesen tettük? Ugyanakkor önrevíziót csináltunk, és befizettük az áfát a NAV-nak. Először megígérte az ügyvezető, hogy kifizeti az áfát, ha lezajlott a kinti adóellenőrés, de nem tette. A Crown ügyvezetője szerint neki Írországban kell befizetni az áfát, ezért nem fizet nekünk, ez valóban így van? Lát-e arra valamilyen esélyt, hogy visszakapjuk az áfát? Mi a teendőnk?

Áfa-visszaigénylés kettő éven belül Kérdés

2016-tól változott az áfatörvény; az áfalevonási jogot a bevallási időszakban, illetve az azt megelőző évben gyakorolhatjuk. Van egy elfelejtett használteszközszámlám 2015. 01. 20-ai dátummal. Most, 2016. második negyedévben szeretném visszaigényelni utána az áfát. Megtehetem még egyszerűen csak beállítva a levonandókhoz, vagy önrevízióval kell helyre tenni az adott időszakban, vagy elég csak a 2016. évi első negyedévben önrevíziózni?

Áfakorrekció (fordított áfa – egyenes adó) Kérdés

Tisztelt Szakértő! dr. Csobánczy Péter 2013. 09. 30-án írt cikke nyomán szeretnék kérdezni. http://adozona.hu/afa/Minek_illetve_kinek_van_fizetendo_afaja_2ILDJU Hasonló problémával állok éppen szemben, mint amivel kapcsolatban szakértőjük kifejtette az álláspontját. Szeretnék érdeklődni, hogy Ön szerint ez továbbra is helytálló vagy sem? Nagyon sok helyen néztem már utána a témának, és véleményem szerint is abban az időszakban kell figyelembe venni a helyesbítő számlát, amelyben azt kiállították. Azonban felhívtam pár megyei NAV ügyfélszolgálatot, és nem igazán osztották a véleményemet, tehát szerintük ilyen esetben önrevízió keretében vissza kell nyúlni az eredeti teljesítés időszakába. Természetesen érdekelne a másik oldal teendője is, ugyanis szerintem a befogadónak is ugyanabban az időszakban kell az ilyen helyesbítő számlát figyelembe vennie... Válaszát köszönöm előre is! Üdvözlettel. ui: Elnézést, de mivel az általam talált kérdés, amit linkeltem, ugyanaz, mint amit kérdeznék, így nem írtam le direktben a kérdésemet.

Külföldi bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy magyar kft. Németországból bérel személygépkocsit, a bérleti díj áfáját megfizetjük, a céges használat arányában az áfát levonjuk. Márciusban kiszámlázták előre a 04-06. havi bérleti díjat, a számla azonban csak most érkezett a könyvelésre. A kft. negyedéves áfabevalló, kérdésem az, hogy ez miatt kell-e önrevíziót benyújtani az I. negyedévre vagy abban a negyedévben kell szerepeltetni amelyikre a bérleti díj vonatkzik?

Kimutatás 2015-ben vagy 2016-ban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2011-ben 10 millió forint fejlesztési tartalékot képzett, melyből 2015. 12. 31-éig 7 millió forint lett felhasználva. Így a 4 év letelte után 3 millió forint a fel nem használt összeg, amit 2016. 01.hóban késedelmi pótlékkal növelt összegben kellett volna visszafizetni. Ez nem történt meg, mivel túlfizetés van az adófolyószámlánkon. 2016. 04. hóban észleltük, hogy a 2011. évi taobevallásban az adóalapot nem csökkentettük a céltartalék-felhasználás következtében bevételként elszámolt összeggel, így 2011-ben 4 millió forinttal kevesebb fejlesztési tartalékot képezhettünk volna, ezért, ha most 2016. 05. hóban beadjuk a 2011. évre az önrevíziót, akkor a fel nem használt fejlesztési tartalék 0 forint lesz 2015. 12. 31-én. Kérdéseink: 1. Az önrevízió miatt a társasági adó 100 ezer forinttal nő, de mivel a hibahatások abszolút összege miatt (-4 millió forint fejlesztési tartalék, +4 millió forint eredménytartalék jelentős összegű a hiba, így a feltárás évében, 2016-ban kell kimutatni vagy 2015-ben, mivel a beszámoló-készítés időpontjáig (2016. 04. 30.) feltártam? 2. Ha csak 2016-ban kell a háromoszlopos mérlegben szerepeltetni, akkor a 2015. évi beszámolóban továbbra is lekötött tartalékként kell a 3 millió forint fel nem használt fejlesztési tartalékot kimutatni? Válaszukat előre is köszönöm.

Önrevízió, taocsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a korábbi években nem csökkentette társasági adójának alapját a 365 napon túli vevőkövetelések 20 százalékával. Kérdésem az, hogy ezt önrevízióval megtehetjük 2011-ig visszamenőleg? Válaszát előre is köszönöm!

Kutatók foglalkoztatása után járó adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt orvos Phd tudományos doktori fokozattal rendelkezik. Számomra ez csak most derült ki. Kérdésem, hogy a kutatók foglalkoztatása után járó szociális hozzájárulási adó kedvezményt visszamenőleg meddig lehet önrevízióval visszaigényelni, ha lehet egyáltalán. Gondolom ez a kedvezmény abban az esetben is jár, ha önfoglalkoztatásról van szó egy kft.-ben.

Fejlesztési tartalék feloldás miatti önrevízió Kérdés

Egy társaság 2011-ben fejlesztési tartalékot képzett. 2014-ben rengeteg beruházás történt az év végén. A fejlesztési tartalék feloldása azonban elmaradt. Lehetséges-e a társasági adó önrevíziója? Mivel év végén történt a beruházás, minimális értékcsökkenés lett csak elszámolva. Segítségüket előre is köszönöm.

Főfoglalkozású egyéni vállalkozó 40 év munkaviszony után nyugdíjba ment Kérdés

Főfoglalkozású egyéni vállalkozó most kapta meg a Nyugdíjfolyósítási Intézettől a határozatot, hogy 2015. 10. 01-től nyugdíjas lett, a nők 40 éves munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjaztatásban részesül (szül.:1957-ben). Könyvelőként most értesültem róla. Az '58-as bevallások úgy mentek el, hogy főfoglalkozású egyéni vállalkozó, a garantált bér után megfizetett minden járulékot, és a kivétet bankon keresztül kiutalta magának. Ez még 2016. 02. hóban is így történt. A vállalkozó természetesen szeretné visszakapni a maga után fizetett járulékokat. A kérdésem a következő: lehet-e a beküldött '58-asokat önrevízióval javítani, hogy ő itt már kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, és 0 forint (?) kivétet számolna el? Nyilván a 2015. évi bevallását is módosítani kell, hiszen a vállalkozói jövedelme is változna ennek alapján, és 2015. 10. 01-étől fizetnie kellett volna maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami havonta 6930 forint. A fent leírtakat kötelező végrehajtani, vagy csak ez egy lehetséges út, vagy pedig ezt utólag nincs lehetőség javítani? Előre is köszönöm válaszát: Fné Magdi

Értékvesztést számolt el az adózó, megbírságolták, a Kúria döntött Cikk

Tulajdonosi részesedéseire a társasági adórban önrevízióval jelentős értékvesztést számolt el az adózó, amit az adóhatóság nem talált jogszerűnek, ezért bírságot és késedelmi pótlékot szabott ki. A peres ügy a Kúrián kötött ki.

Kereskedelmi gázolaj utáni visszaigénylés önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőként kereskedelmi gázolaj után havi gyakorisággal igényeltem vissza vállalkozás részére jövedéki adót. A visszaigénylés feltétele a gépjármű adatainak és üzemanyagkártyájának haladéktalan bejelentése. Feledékenységből a bejelentést elmulasztottam megtenni. Úgy tájékoztattak, hogy havi bevallásokról erre az autóra vonatkozó visszaigénylés összegét havi gyakorisággal önrevízióval mínuszoljam le. Majd a bejelentést követően a visszajáró jövedéki adó megfizetése után ismételjem meg a visszaigénylést minden hónapra vonatkozóan. Kérdésem: ha egy éven belül vagyok a mulasztással, akkor miként tudom szabályosan megtenni a jövedéki adó önrevízióját, és ismételt megigénylését? Köszönettel.

Ingatlanbérlés áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a bérbeadó kft. áfásan számláz, miközben egy év után a bérbevevő rájön, hogy a bérbeadó nem választotta az adókötelessé tételt, mit tehet a bérbevevő? Jogosulatlanul vonta le az áfát a bérbevevő? Önrevízióznia kell minden időszakot, ahol levonta az áfát? Köteles meggyőződni a bérbevevő a bérbeadó áfastátuszáról? Köszönöm.

Kft. tagja – munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-mben 2 fő tag van. Az ügyvezetőt a szaktevékenységben (autószerelés és autómentés) munkaviszonyban akartuk foglalkoztatni, melyről 2016 januárjában taggyűlési határozat született, melyet ma kaptam meg. Az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszony keretében "0" forintért látja el. A NAV telefonos válasza szerint ma is (késve) bejelenthetem a munkaviszonyt 2016. 01. 01-jétől. Kell-e társasági szerződést módosítani emiatt, vagy elegendő a taggyűlési határozat a munkaviszony visszamenőleges bejelentéséhez, valamint Ön szerint kell-e valamilyen egyéb dokumentum, hogy minden lehetséges előírást betartsunk? Önrevíziózható-e a január hónap a jogviszony megváltozása miatt? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Bevallás után érkezett számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi beszállítótól tegnap érkezett hozzám egy novemberi teljesítésű számla. Érdeklődnék, hogy szükséges-e az önrevízió ebben az esetben november hónapra?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close