52 találat a(z) önálló tevékenység cimkére

Karácsonyi vásár Kérdés

A ma megjelent szakértői cikkükkel kapcsolatban az alábbi kérdés merült fel bennem: A NAV információs füzetében ez található. Az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell az adót megfizetni az ingatlan- és az ingó vagyontárgyak átruházásából származó jövedelem után, ha az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik. 5 A Szja tv. 3. § 46. pontja szerint abban az esetben valósul meg a gazdasági tevékenység, ha a magánszemély a tevékenységet üzletszerűen, illetőleg tartósan vagy rendszeres jelleggel folytatja, feltéve, hogy a tevékenysége ellenérték elérésére irányul vagy azt eredményezi, és a tevékenység végzése független formában történik. Fontos kiemelni azonban, hogy a jövedelem megállapítása során az ingatlan-, az ingó vagyontárgy átruházására vonatkozó szabályok alkalmazandók. Így az értékesített vagyontárgy megszerzésére, értékének növelésére fordított kiadások abban az esetben is levonhatók a bevételből, ha azok az értékesítés adóévét megelőzően merültek fel. Ugyanakkor ingatlan átruházása esetén a bevételből megállapított jövedelem az évek múlására tekintettel nem csökkenthető. Fontos szabály az is, hogy az ingó vagyontárgyak átruházásából származó bevétel után nem keletkezik adókötelezettség (nem kell jövedelmet megállapítani), ha az említett bevétel összege az adóévben nem haladja meg a 600 ezer forintot. Tehát akkor most a 600 ezer Ft alatti bevétel az adómentes ezen ajándéktárgyak esetében????

Kézműves terméket készítő adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több kézműves termékeket készítő magánszemély átad egy ajándéktárgy-kereskedés boltot üzemeltető egyéni vállalkozónak saját kezűleg készített ajándéktárgyakat abból a célból, hogy amikor az egyéni vállalkozó eladja a vevőknek a tárgyakat, akkor számolnának el pénzügyileg a kézműves magánszemélyek a vállalkozóval, vagyis bizományosi konstrukcióban működne az ügylet közöttük. Nem lehet tudni, hogy kelendők lesznek-e a termékek, amíg nem derül ki, hogy rendszeresen tudják-e értékesíteni azokat. A kérdésem az lenne, hogy a kézművesek ingó értékesítésként elszámolhatják-e a kézműves termékek eladásából származó bevételeiket, figyelembe véve az szja-törvényben szereplő ingó értékesítés határértékét? Ha igen, akkor milyen kimutatást készítsenek a bevételekről? Az elég, ha adásvételi szerződést írnak a vállalkozónak történő értékesítésről, és egy listán vezetik az értékesítéseiket? Ha ez nem megfelelő eljárás, akkor a kézműveseknek milyen adózási módot kell választaniuk, hogy adószempontból rendben legyen az ügylet? A vállalkozónak, mint kifizetőnek felmerülhet valamilyen adófizetési kötelezettsége a kézművesek jövedelme kapcsán? Előre is köszönöm a válaszukat!

Bedolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bedolgozót alkalmazunk, neki a jövedelmet munkaviszonyból származó jövedelemként kell számfejteni vagy önálló tevékenységből származó jövedelemként? 10 százalék költséghányadot alkalmaznánk nála. Kérdés azért merült fel, mert a T1041-en mint munkaviszonyt kell lejelenteni, de munkaviszonynál nem tudjuk, hogyan számfejtődne a költséghányad. Köszönöm!

Önálló tevékenység – tárgyieszköz-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 7-es adószámmal zenei, előadóművészi szolgáltatást végez (lakodalom,céges party, zenekarban meghívott előadóművész stb.), és 400 ezer forint értékben (új) zongorát vásárol a tevékenység elvégzéséhez.Tételes költségelszámolást választ, számlát is ad a szolgáltatásról. Az lenne a kérdésem, hogy az új zongora vásárlása (mivel a 100 ezer forintot meghaladja) ebben az évben költségként nem számolható el, és a szja-törvény 3.számú melléklet III./2.pont szerint csak átalányban, az adott év bevételének 1%-át számolhatja el értékcsökkenésként, és azt is csak a beszerzési ár 50 százalékáig? Mivel a tevékenységet főfoglalkozás mellett (zeneiskolában tanár) végzi, ezért túl sok bevétele nincs, és a fenti számítással az értékcsökkenés éves szinten körülbelül 4-5 ezer forintot tenne ki. Válaszát előre is köszönöm!

Adventi vásár Kérdés

Magánszemélyek adventi vásárra készítenek apró ajándéktárgyakat. Mivel ez gazdasági tevékenységnek minősül, az önálló tevékenységre kiváltották az adószámot. Jelen esetben a bevételük éves szinten bőven 600 ezer forint alatt marad. Kérdésem, hogy az ajándéktárgyak értékesítése során tekinthető-e ez adómentes értékesítésnek mint az ingó vagyontárgyak értékesítése? vagy pedig 15 százalék szja és 27 százalék eho sújtja az eredményt?

Értékesítési láncban árul? Adóznia kell, mutatjuk, hogyan Cikk

Egyes cégek tanácsadók (ügynökök) közreműködésével, értékesítési láncban, MLM (multi-level marketing) rendszerben adják el a termékeiket, sok esetben lakásokban rendezett termékbemutatók keretében. A beszervezett tanácsadóknak nem árt tudniuk, hogy az effajta értékesítés végzése olyan tevékenységnek minősül, amely adókötelezettséggel jár.

Önálló tevékenység adózása Kérdés

Egy masszőr a tevékenységét részben egyéni vállalkozóként, részben megbízási szerződéssel végzi. A megbízási szerződéssel végzett tevéknység adózásásánál elszámolhat-e 10% költséghányadot? Köteles pénztárgépet használni, ha nincs telephelye, házhoz megy a szolgáltatást elvégezni? Köszönöm.

Saját készítésű fénykép adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hobbiból fényképeket készítek. Egy ismerősömnek megtetszettek a képeim, és a cége megvásárolná azokat. Az a kérdésem, hogy miként kell adózni és járulékot, ehót fizetni a keletkezett jövedelem után? Szerződést kell-e kötnünk? Előre is köszönöm válaszát.

Családi gazdaság Kérdés

Egy családi gazdaság sok hektáron gazdálkodik, és a megtermelt kukoricát, repcét értékesíti. De rendelkezik saját traktorral, kombájnnal is. A betakarítás idején előfordul, hogy vállal aratást és betakarítást is, eseti jeleggel. Ezen bevétele után a családi gazdaság (őstermelő) szerinti adózás alapján kell adót fizetni, vagy ezen tevékenységére, ami eseti jellegű, létre kell hoznia egy egyéni vállalkozást? Vagy egyéb önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít? Ha igen, ez után hogyan kell adózni?

Önálló tevékenység Kérdés

Magánszemélyként Hollandiában kiadott folyóirat főszerkesztői munkáját végzem, amihez a kiadóval kötött szerződésem szerint csak költségtérítést kapok. Költségszámlát nem szeretnék gyűjteni. Magyarországon a heti 40 órát ledolgozom. Az szja alapját hogyan határozom meg? Még milyen adót kell fizetnem, milyen bevallást kell benyújtanom, és mikor? Példával tudna-e segíteni, ha az éves bevételem például 1 millió forint?

Önálló tevékenységgel kapcsolatban kapott támogatás adózása Kérdés

Magánszemély Hollandiában kiadott nemzetközi újság értékesítése után eddig jogdíjat kapott. 2016-tól 5 éven át a holland kiadóvállalat "főszerkesztői titkársági támogatást nyújt", amit titkárság működtetésére, szerkesztői bizottság létrehozására, újság szerkesztéséhez szükséges kiadások fedezetére adnak. Számlával való elszámolási kötelezettség jelenleg – tudomásom szerint – nincs a kiadó felé. Hogyan kell az adóalapot megállapítani, milyen adó terheli, ha van elszámolási kötelezettség, és ha nincs? Köszönettel.

Festmény vásárlása szellemi szabadfoglalkozásútól II. Kérdés

Előző (azonos című) kérdésemet szeretném kiegészíteni azzal, hogy a festményeket, akitől vásároltuk, ő az önálló tevékenységét 40 órás főfoglalkozás mellett végzi. Kérdésem, hogy akkor is ugyanazok a szabályok, mint amit az előzőekben leírtak? Köszönettel.

Önálló tevékenység végzése Kérdés

Katás fodrász egyéni vállalkozás mellett szabadidőben – nem művész szinten – festegetek. Ezen általam festett képeket értékesíteném, nem az egyéni vállalkozói tevékenységemben, és nem bolti értékesítés formájában. Ezen értékesítés lehetséges adózási módját szeretném megkérdezni. Tisztelettel.

Önálló tevékenységnél költségelszámolás lehetőségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ingatlan-bérbeadást végez magánszemélyként. A bérbeadás elszámolásánál tételes költségelszámolást választott, mivel a felmerült költségek jelentősen meghaladják a 10 százalékot. Azonban megbízási szerződéssel vizsgáztatási tevékenységet is végez. Itt a kifizetéskor nyilatkoznia kellett, hogy a 10 százalékos vagy a tételes költségelszámolást kéri alkalmazni. Mivel nem merült fel csak minimális költség, így a 10 %-ot választotta. Hogyan kell ezt a szja-bevallásban bevallani? Lehet-e kétfélét alkalmazni, mivel két különböző tevékenységről van szó? Köszönettel várom a válaszát.

Őstermelés Kérdés

Három testvér tulajdonában van egy erdőrész. Ezen a területen favágást végeznek. Meghatalmazták az egyiküket, hogy az ezzel járó ügyeket intézze. A meghatalmazott testvér őstermelő egyben. Az értékesítés után kapott bevétel az őstermelési tevékenységbe beleszámít? Ha csak a meghatalmazott kap bizonylatot az értékesítésről, ő, mint őstermelő adózhat, vagy szét kell osztaniuk a bevételt egymás között? A két másik testvér ekkor az önálló tevékenység szabályai alapján adózik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs