11 találat a(z) óvodai ellátás cimkére

Óvodai, bölcsődei ellátás számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Óvodai/bölcsődei ellátást adhatok-e adómentesen, ha a számla kiállítója nem óvoda/bölcsőde, hanem: 1. kft., amelynek a tevékenységében szerepel "gyermekek napközbeni ellátása", 2. egyéni vállalkozó, akinek főtevékenysége bölcsőde. Köszönöm.

Óvodai ellátás térítése adómentes? Kérdés

Tisztelt Szakértő Ügyvédi iroda (egyedüli) tagja részére megtéríti a tag gyermekei (magán) óvodai ellátásának díját. Kérdésem, hogy az szja-törvény 1. melléklet 8.6 c) alapján ez adómentes juttatásnak minősül-e? Kérdésem azért merült fel, mert a törvény szövege KIFIZETŐT említ, viszont a NAV tájékoztatója (2019.01.07. Tájékoztató az ingyenes vagy kedvezményesen juttatott bölcsődei, óvodai szolgáltatás adómentességére vonatkozó új szabályról), illetve az egyéb fellelhető internetes cikkek is mindenhol MUNKÁLTATÓ-ról és MUNKAVÁLLALÓ-ról tesznek említést. Kérem szíves szakvéleményét. Előre is köszönettel: Fazekas Péter

Ingyenes óvodai térítés szja-mentessége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az ingyenes óvodai térítéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem: 1. Olyan személynek is adható, aki nem szülője az óvodás gyermeknek? 2. Kötelező-e a számlán szereplő összeget téríteni, vagy annál kevesebb is adható? Ha magánszemély nevére szól a számla, akkor részére átvételi elismervénnyel kevesebb összeg kifizethető-e? 3. Csak az étkezés vagy menza költsége téríthető-e adómentesen?

Óvodai, bölcsődei ellátás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Egy alapítvány általános szabályok szerint számítja fel az áfát. Az alapítvány az alapító okirata szerint integrált óvodát és bölcsödét működtet, illetve fenntart egy az alapító okiratban megjelölt integrált óvoda-bölcsődét. Ennek alapján számlázhatja-e az alapítvány az óvodai és a bölcsődei ellátást áfamentesen? Segítségét előre is köszönöm!

Óvodai ellátás cafeteria 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az egyik tag helyett cafeteria keretében kifizeti az óvodai szolgáltatást gyermeke után, a számla a cég nevére jön és a cég bankszámlájáról megy az utalás. A bölcsődei, óvodai szolgáltatás, ellátás nyújtása értékhatártól függetlenül adómentes, ha az nem pénzbeli juttatás formában történik. Tehát nem fizettünk utána semmilyen adót. Ez volt 2018-ban. A kérdés, hogy 2019-ben is kifizethető lesz-e adómentesen? Tisztelettel várom válaszukat.

Alapítvány tevékenységének adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk közhasznú besorolással rendelkezik, családi bölcsődei és óvodai ellátást végez, normatív állami támogatásban részesülünk. Az óvodát elhagyó (iskolás korú) gyermekek közül többen magántanulóvá váltak/válnak. Felmerült az igény ezeknek a gyerekeknek a napközbeni ellátására és fejlesztő, korrepetáló képzésére, alsó tagozatos tanárok segítségével. Szeretném kérdezni, hogy ezt a tevékenységet melyik teáorba lehetne besorolni? Párat találtam: 52.20. Alapfokú oktatás 85.59 M.n.s egyéb oktatás 88.91 Gyermekek napközbeni ellátása Az alapítvány vállalkozási tevékenységet nem végez, taobevallást csak az ingatlan miatt adott be. A bölcsőde és az óvoda az áfatörvény 85. paragrafusa alapján mentes, áfát az étkezés miatt kell bevallania. Második kérdésem az lenne, hogy bármelyik fenti kiválasztott tevékenység szintén adómentes lesz, ha benne van (lesz) az alapítvány alaptevékenységei (alapcélok) között? Válaszukat előre is köszönöm.

Óvodai, bölcsődei ellátás térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben is adható adómentes bölcsődei ellátás térítése a dolgozónak, ha távmunkában foglalkoztatja a cég, mivel átmenetileg külföldön tartózkodik és a gyermeke külföldi bölcsődébe jár? Lenne ennek egyéb feltétele is (pl. tartózkodási hely, letelepedési engedély stb.)? Válaszát köszönöm!

Cafetéria gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, van-e bármilyen jogi akadálya annak, hogy a cég tagjaként részmunkaidős munkaviszonyban álló munkavállalónak – aki jelenleg gyesen van –, cafetéria keretében a nagyobbik gyermeke óvodai költségét megtérítse a munkáltató? Jelenleg a cégnek nincs árbevétele, mert fél éven aluli gyermekkel van gyesen az ügyvezető, más munkavállaló nincs a cégben. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Cafeteria, óvodai ellátás Kérdés

A TESZOR nem ismer olyat, hogy szó szerint óvodai ellátás. Mi szerepeljen a számlát ahhoz, hogy adómentes cafeteria elemként elszámolható legyen? Másik kérdés, hogy csak szülő, vagy nagyszülő is kérhet ilyen elemet

Óvodai-bölcsődei szolgáltatás elszámolása Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretnénk igénybe venni az adómentes óvodai-bölcsődei szolgáltatást. Milyen módon, hogyan tudjuk igénybe venni, kinek a nevére szóljon a számla? Megköszönnénk az erre vonatkozó bővebb tájékoztatást. Köszönettel várjuk a választ.

Óvodai ellátás adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adómentes óvodai ellátás fogalomba pontosan milyen szolgáltatások tartoznak bele? Az pontosan milyen jogszabályból olvasható ki, hogy mi minősül óvodai és bölcsődei szolgáltatásnak? Beletartozik a gyermekfelügyelet, étkeztetés stb.? Köszönöm előre is a válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs