45 találat a(z) étel cimkére

Repi adó Kérdés

Szállásköltség adó- és járulék vonzata 2. Kérdés

Szállásköltség adó- és járulékvonzata 1. Kérdés

Rendezvény adózása Kérdés

Reprezentációs költség Kérdés

Közvetített szolgáltatás áfája Kérdés

5 százalékos áfa alkalmazhatósága vendéglátásban Kérdés

Egyetemi sportnap Kérdés

Áfakódok büfé esetén 2. Kérdés

Elviteles éttermi áfakulcs: itt az újabb fordulat Cikk

A folyamatos jogszabály-módosítás miatt nem volt egyszerű kibogozni, hogy meddig alkalmazható az elviteles és a házhoz szállított ételekre az 5 százalékos áfakulcs. Egy minap megjelent kormányrendelet új fordulatot hozott.

Termékismertetőhöz kötődő étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témával kapcsolatban kérem tájékoztatását! Adott egy borászati társaság, aki a saját megtermelt borát, palackozás után nagykereskedőknek, illetve vendéglátóhelyeken az egység vezetőjének, séfjének szeretné ételtársítás mellett bemutatni, ezzel kiemelve, hogy az adott bor, milyen ételekhez társítható, ezáltal a vendéglátó egység mihez tudja leginkább ajánlani. Ennek a sikere, hogy az adott vállalkozás a megtermelt borból mennyi mennyiséget, milyen időközönként rendel. Konkrét kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a bor bemutatáshoz rendelt étel, illetve sütemény milyen költségnek minősül, és kell-e utána valamilyen adót fizetni? Természetesen ezek a bemutatók teljeskörűen dokumentáltak, mivel a tulajdonosok részére ki is kell mutatni, hogy adott partner a későbbiek során melyek borfajtából, milyen időközönként mennyit rendel.

Maradékmentes ünnepekre ad tippeket a Nébih Cikk

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer végzi a szemetesben: nem csupán a sütés-főzéssel járó élelmiszerhulladékok – például tojáshéj – miatt, hanem sokszor a megmaradt készételek is a kukába kerülnek az ünnepek során. A Nébih Maradék nélkül programjának szakemberei összegyűjtötték azokat a praktikus, élelmiszerfeleslegeket megelőző tanácsokat, amelyek segítségével maradék nélkül „vészelhetjük át” a karácsonyt.

Reprezentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég a 12 alkalmazottját elviszi csapatépítő hétvégére, ahol egyik délelőtt szakmai oktatást is szerveznek, akkor az már költségként elszámolható? Tehát az utazási költség, bérleti díj, szállás, étel, ital? Ez esetben csak az étel, ital lesz egyes meghatározott juttatás? A 08-as bevallásban kell szerepeltetni személyekre leosztva az összegeket, és pontosan mennyit kell utána fizetni? Válaszát előre is köszönöm!

5 százalékos áfa alá eső szolgáltatás pontosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internet kávézót üzemeltető partnerünk elkezdett hot-dogot és hamburgert árulni. Az önkormányzathoz és a NAV-hoz a tevékenységet bejelentette, 5610 Éttermi- mozgó vendéglátás, 5630 Italszolgáltatás. A kávézóban a vendégek számítógépek használatáért díjat fizetnek, lehet kávét, alkoholt kapni. Meleg konyhával nem rendelkeznek, a fogyasztáshoz asztal, szék stb rendelkezésre áll. A hot-dogot és hamburgert készen szerzik be, mikróban melegítik, mely a pulton van elhelyezve. Kérdésem a következő: Hány százalékos áfát kell alkalmazni az ételre? Én úgy gondolom, hogy nem alkalmazhatja a kedvezményes adókulcsot ebben az esetben. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Hajókirándulás, burgonya és almaosztás adó- és járulékvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az alapító önkormányzattól kapott megbízása alapján hajókirándulást szervez az önkormányzat illetőségi területén élő nyugdíjasok részére. Nyilvánosan meghirdetett a rendezvény, azon valamennyi nyugdíjas azonos feltétellel részt vehet. Ezen túl karácsonyi ünnepekre a lakosság széles körében (helyi hírlapban) meghirdetett ingyenes burgonya- és almaosztásra kapott megbízást a kft. szintén az önkormányzattól. A feladat ellátásához az önkormányzat biztosított támogatást a kft. részére. Vélelmezhető-e az adott témakörre az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.35. vagy 8.5 pontja? Amennyiben nem, akkor csekély értékű ajándéknak vagy meghatározott juttatásnak kell-e tekintetünk a hajókirándulást, a burgonya- és almaosztást? Hogyan célszerű dokumentálni rendezvényen való részvételt és az ajándékként átvett termékeket? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs