121 találat a(z) értékhatár cimkére

Kata és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó ha túllépi a 6 millió forintos határt, be kell-e áfaalanynak jelentkeznie, vagy elég, ha megfizeti a 4o százalékos büntető adót?

Katás bt. tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

T. Szakértő! Kata hatálya alá bejelentkezett bt. értékesítené tárgyi eszközét, amit még a katás időszak előtt vásárolt. Konkrétan egy céges gépkocsiról van szó. Jól tudom-e, hogy ez a bevétel nem számít bele a 6 milliós bevételi korlátba? Milyen tartalommal állítsa ki a számlát? Mire figyeljünk, hogy minden feltételnek megfeleljünk? Nagyon köszönöm a válaszát.

6 milliós értékhatár túllépése Kérdés

Egyéni vállalkozó ajándékboltot üzemeltet. Év végén veszi észre, hogy túllépte 500 ezer forinttal az alanyi áfamentes határt. Az áfabevallásban mi lesz az adóalap?

Áfa alanyi mentességi értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó áfa vonatkozásában alanyi adómentességet választott és a tevékenységét szünetelteti, abban a 6 millió forintos alanyi adómentes értékhatár számítása hogyan történik? Köszönettel Sz. Szilvia

Kata és áfa Kérdés

Katás vállalkozó bevétele átlépte a 6 millió forintot, mert előző évről áthúzódó bevétele is volt (az előző évben kiállított számla most került kifizetésre). Itt megfizetésre kerül a 40 százalék. Mi a helyes eljárás áfa ügyben? Az évek folyamán kiállított számlák összeg nem lépte túl a 6 milliós értékhatárt. Helyesen értelmezzük-e, hogy így nem lesz áfaalany a katás vállalkozó?

Egyszerűsített számla II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! A fenti válaszára szeretnék további kiegészítést kérni. Mit tegyek, ha olyan számlát találok a könyvelési anyagban, amiről az értékhatára miatt nem állíthattak volna ki egyszerűsített adattartalmú számlát? Találkoztam már építőanyagról és tankolásról is egyszerűsített számlákkal, amik értéke meghaladta a 25 000 forintot. Például a Shell is géppel állít ki egyszerűsített számlát értékhatártól függetlenül. Ezekre nem vonatkozik az áfatörvény 176. § (1) d) pontja? Válaszát előre is köszönöm!

Túl az alanyi mentességi határon: mi a teendő? Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: „Egy kft. jelenleg alanyi adómentes, de hamarosan nem EU-s tagállamból megszerzett export árbevétele meghaladja a 6 millió forintos értékhatárt. Ebben az esetben is be kell jelentkezni az áfa általános szabálya alá, vagy sem? Belföldi értékesítése nincs. Beszerzései is nem EU-s tagállamból származnak, az áru nem érinti Magyarország területét, közvetlenül küldik a vevőhöz Dubajba. Koreából történik a beszerzés, és Dubajba megy az áru.” Bartha Katalin okleveles adószakértő (InterTax Pro Kft.) válaszolt.

Áfaalap megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelünk 2014. évben alanyi mentességet választott, de év közben átlépte az alanyi mentesség bevételi határát. A partnerekkel kötött szerződésben nem tértek ki a bruttó vagy nettó díjazásra (ügyfelenként 3000 forint került meghatározásra). Az alanyi adómentes értékhatár átlépése utáni számlán ezt nettó vagy bruttó értékként kell feltüntetni? Ha valamelyik partner nem fogadja el a helyesbített számlát, és nem téríti meg az áfát a vállalkozónak, mi a teendő ? Köszönöm

Csapda az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor Cikk

Lehet, hogy az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor már késő gondolkozni az ebből fakadó teendőkről – derül ki Bartha Katalin okleveles adószakértő (Intertax Pro Kft.) olvasói kérdésre adott válaszából.

Áfa alanyi adómentesről áttérés értékhatár túllépés miatt. Kérdés

Szeretnék segítséget kérni, abban, hogy ha egy egyéni vállalkozó 2014. 11. 20-án átlépi a 6 millió forintos értékhatárt, akkor hogyan kell a beadni az áfabevallást, mivel ezzel negyedéves lenne, de év vége van, és milyen bevallást adok, és milyen dátummal, mi lesz a bevallást kezdő dátuma? Köszönöm előre is a segítséget.

Kata, OEP-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezni szeretném, hogy katás adózó esetén (gyógyászati segédeszközöket forgalmaz) az OEP által utalt támogatás összege beleszámít-e a kata bevételbe vagy sem? Figyelembe kell-e venni a 6 millió forintos értékhatár számításánál? Jól gondoljuk-e, hogy ennek a bevételnek a pénztárgépben nem kell megjelennie? Köszönöm!

Alanyi mentesség megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentességet választott az adózó.Most átlépte a 6 millió forintot 514 ezer forinttal. Mi a teendő? A szolgáltatást, amit számláz az általános iskolákban bevezetésre került erkölcstan tantárgyhoz kapcsolódó képzési terv, tanfolyam-szervezés, tanfolyami anyagok összeállítása. Szakmakód 856001 Teszor szerint 855913. Ez nem tartozik a tárgyi adómentes tevékenységek közé? Függetlenül az előbbi kérdésre adott választól a következő is nagyon érdekelne. Ha egy adózó alanyi mentességet választ, de a tevékenysége tárgyi adómentes, akkor mit kell tenni-e, hogy ne az alanyi mentesség vonatkozzon rá, hanem a tárgyi adómentesség? üdvözlettel: Welchner Gáborné D-S Donauland Kft

Katás egyéni vállalkozó áfa értékhatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni: Katás egyéni vállalkozó 2014.május 7-én kezdett, október 1-jétől szünetelni szeretne. Öt hónapig fizette a katát, amely alapján 2,5 millió forint bevétele lehet különadó fizetése nélkül. A tényleges bevétele 2,430 millió forint volt. Az áfa értékhatár figyelésénél napokra kell-e számolni, vagy csak megszűnés esetén kell erre figyelni? Köszönöm válaszukat. Üdv. Sütőné:

Vállalkozói szerződés készítésének étékhatára Kérdés

Ezúton szeretném megkérdezni a Tisztelt Szakértőket, hogy a vállalkozói szerződést milyen értékhatártól kell kötni?. Asztalosipari termékek gyártásával foglalkozom egyéni vállalkozóként ( nyílászárók, bútorok lépcsők ..stb). Általában lakosság felé dolgozom. Ez idáig minden 100.000,-Ft -ot meghaladó termékgyártásról készítettem vállalkozói szerződést. Kérdésem ez az összeg határ változott-e, KFT. esetében is ugyanaz az a vállalkozói szerződés készítésének étekhatára? Köszönöm szíves válaszukat!

Értékhatár túl lépése az áfában Kérdés

2012 júniusában egyéni vállalkozó lett. Internetes kereskedelmet folytat. 2012 októberében átlépte az alanyi adómentesség határának az időarányos részét a 2.500.000 forintot. Belépett az áfakörbe.2012. októberétől 1.355.560 forint a nettó bevétele. Jövőre nem fogja el érni a 6 millió forintos értékhatárt. 2013-ban alanyi adómentes lehet-e? Tóthné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close