121 találat a(z) értékhatár cimkére

Kompenzációs feláras őstermelő és katás egyéni vállalkozó alanyi mentes értékhatára Kérdés

Őstermelő kompenzációs felárat alkalmaz, emellett katás egyéni vállalkozóként alanyi áfamentes fizető-vendéglátó tevékenységet végez. Magánszemélyként lakást ad bérbe. Áfa szempontjából az alanyi értékhatárba mindhárom tevékenység beszámít? Alanyi mentes értékhatár változik-e, ha a vállalkozási tevékenység szünetel pár hónapra, kell-e valamit arányosítani?

Katába visszalépés 2018-tól Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. október 31-ével bevételi értékhatár-túllépés miatt kikerült a katából egyéni ügyvédként bejegyzett vállalkozó ügyfelem. Szeretne visszakerülni, és azt olvastam valahol, de nem találom már, hogy lerövidült a visszatérési idő (2016. év végi törvény alapján), és már nem 24 hónap. A kérdésem, hogy mikor tudna a vállalkozó legkorábban visszakerülni a katába. Tisztelettel kérem, hogy válaszában legyen kedves jogszabályra hivatkozni, ha lehetséges. Köszönöm előre is a választ. Üdv: BM

Alanyi mentesség határa 2016-2017. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alanyi mentesség határával kapcsolatosan szeretném az ön véleményét kérni. A kérdésem, hogy az áfatörvény 310. §-a értelmében, ha alanyi mentes tevékenység esetén a figyelembe veendő bevételek 2016-ban meghaladták a 6 millió forintot, de nem érték el a 8 millió forintot, lehetőség van-e továbbra is alanyi mentesként végezni a tevékenységet? Úgy értelmeztem, hogy erről még mint választásról sem kell az adóhivatalnak benyújtani tájékoztatást, mert nem választás. Ügyfelem éppen csak, hogy átlépte 2016-ban a 6 millió forint bevételt, és a határ emelkedésével számára biztosított 2017-ben is az alanyi adómentes működés. Köszönöm válaszát. Tisztelettel: Feketéné Németh Anna

Családi gazdaságban az áfamentes értékhatár Kérdés

Családi gazdaságban három tag van, mennyi lehet az éves árbevételük, hogy ne lépjék túl az áfamentes értékhatárt? Valamelyik tag csak év közben jött, kell-e emiatt a bevételeket arányosítani?

Kata és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó, aki kata alá tartozik. 2016 decemberében kiállított számlája nem folyt be csak 2017 januárjában. Ha ez a számla érték befolyt volna, akkor átlépte volna a 6 millió forintos alanyi mentes határt az áfában és a kata határt is. Ezt a számlát kata szerint már 2017. évi bevételnek fogja számolni, de áfa szempontjából figyelembe kell venni az értékhatár számításában?

Eva – számlázás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónál van-e valamilyen értékhatár arra vonatkozóan, hogy egy partner felé mennyit számlázhat? Köszönettel: Centrovet Bt.

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozás folyamatos teljesítésű szolgáltatást végez. A vállalkozás 2016. december hóban kiállított számlái kelte 2016. december 31., fizetési határidő és teljesítési ideje január 8. Kérdésem: amennyiben a számlák kiállításakor átlépi a 6 millió forint összeget, megszűnik-e az alanyi adómentesség 2016-ban vagy az áfatörvény alapján a teljesítési határidő szerint a 2017 évet érinti. Köszönettel:

Kiva választásának árbevételi értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk és a vele kapcsolt viszonyban lévő társaságok nettó árbevétele a korábbi években együttesen nem érte el az 500 millió forintot. Az idei (2016.) évben azonban előfordulhat, hogy ezt a határt együttesen legfeljebb 10 millió forint körüli összeggel az összesített árbevételük meghaladja, de jelenleg ez még nem állapítható meg kellő bizonyossággal. A 2017-től érvényes szabály szerint aki év elején megfelelt a kivába belépés/bent maradás feltételrendszerének, akkor az év közben is maradhat, amíg az 1 milliárd forint árbevétel el nem éri. Meddig lehet társaságunk a kiva alanya, ha az ő és a kapcsolt társaságok együttes árbevétele 2015-ben 440 millió forint, 2016-ban várható (jelenleg becsülhető) 490 millió forint, 2016-ban végleges 510 millió forint (de ez csak 2017. 2-3. hónapban derül ki a végleges elhatárolt bevételek következtében), 2017-ben 550 millió forint? Mikor és mit kell bejelentenünk (ki-, be jelentkeznünk?) Lehetőség szerint a közelgő határidők miatt kérném mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Áfaértékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alanyi mentes cég, amelynek fő tevékenységi köre '6619' egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység. Bevétele kizárólag ebből származik, illetve eszközbérbeadásból van 50 ezer forint éves bevétele. Ebben az esetben kell-e figyelnem az alanyi mentes 6 millió forintos értékhatárt, és amennyiben azt eléri a cég, akkor átfordul-e áfás céggé, illetve kell-e áfabevallásokat beadnom? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Csóti Éva

Evás adózó értékhatár túllépése Kérdés

Kérdésem az lenne, hogy, amikor az evás vállalkozás túllépi az értékhatárt, de ezt a könyvelője nem jelzi neki, és tovább működik így, ebben az esetben a NAV-nak nem lenne valamiféle figyelem felhívási kötelezettsége?

Alanyi adómentes árbevétel határ Kérdés

Amennyiben a jelenleg (2016-ban) alanyi adómentes vállalkozó bevétele 2016-ban meghaladja ugyan a 6 millió forintot, de nem haladja meg a 8 millió forintot, akkor 2017-ben az adózói jogállása maradhat alanyi adómentes? Kell-e bármilyen bejelentést tennie 2016. december 20-áig? Köszönöm válaszát!

Vissza alanyi mentessé Kérdés

Tisztelt szakértő! Az imént olvastam a következő című cikket "Nő az értékhatár, mi van az átmenettel", mely szerint ha ez évben lépi át az alanyi mentes határt akkor jövőre visszatérhet alanyi mentesbe, ha a parlament megszavazza a 8 millió forintos határt. Mi van akkor, ha 2015-évben lépte át a határt? Ő mikor térhet vissza?

Alanyi mentes vagy áfás számla: nő az értékhatár, mi van az átmenettel, ha 2015-ben valósult meg az értékhatár-túllépés? Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapata! Kérdésem már a címben benne van. Most olvastam válaszukat ugyanerre a kérdésre de a 2016-os értékhatár túllépés vonatkozásában rögtön felmerül, hogy 2015-ös túllépés esetén ha egyéb feltételeknek megfelel a vállalkozás, akkor már 2017-ben visszatérhet-e az alanyi adómentes kategóriába? Várom válaszukat!

Alanyi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes társaság 2010-ben áfásan vásárolt tárgyi eszközt értékesít 2016-ban 6 000 000 forintot meghaladó értékben. 2013-tól alanyi adómentes, abban az évben korrigáltuk a levont áfát a 60 hónapos szabály miatt. 1) Az áfatörvény 193. § (1) a) pontja szerint áfás lesz az értékesítés? 2) Közösségen belüli, közösségi adószámmal rendelkező társaságnak történő értékesítés esetén áfa területi hatályán kívüli értékesítésnek minősül? 3) Külföldi magánszemélynek történő értékesítés esetén az áfakulcs 27 százalék? 4) Tevékenységből származó bevétele 2016-ban nem haladja meg a 6 000 000 forintot, a 188. § (3) aa) pontja szerint 2016-ban marad a társaság alanyi adómentes az eszköz értékesítés kivételével? Segítségüket előre is köszönöm.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődve olvastam a katás vállalkozókat érintő változásokat. Éppen hétfőn adtam le egy egyéni vállalkozó 16Kata bevallását a kilépést megelőző időszakra, a 04. 30-áig befolyt bevételekkel. Így még nem haladta meg a vállalkozó az többlet adófizetési értékhatárt. Most viszont, éppen ez változott. A kérdésem, vonatkozik-e a 2016.05.01-jétől az szja törvény alá átjelentkezett vállalkozókra is? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close