116 találat a(z) értékhatár cimkére

Eva – számlázás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónál van-e valamilyen értékhatár arra vonatkozóan, hogy egy partner felé mennyit számlázhat? Köszönettel: Centrovet Bt.

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozás folyamatos teljesítésű szolgáltatást végez. A vállalkozás 2016. december hóban kiállított számlái kelte 2016. december 31., fizetési határidő és teljesítési ideje január 8. Kérdésem: amennyiben a számlák kiállításakor átlépi a 6 millió forint összeget, megszűnik-e az alanyi adómentesség 2016-ban vagy az áfatörvény alapján a teljesítési határidő szerint a 2017 évet érinti. Köszönettel:

Kiva választásának árbevételi értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk és a vele kapcsolt viszonyban lévő társaságok nettó árbevétele a korábbi években együttesen nem érte el az 500 millió forintot. Az idei (2016.) évben azonban előfordulhat, hogy ezt a határt együttesen legfeljebb 10 millió forint körüli összeggel az összesített árbevételük meghaladja, de jelenleg ez még nem állapítható meg kellő bizonyossággal. A 2017-től érvényes szabály szerint aki év elején megfelelt a kivába belépés/bent maradás feltételrendszerének, akkor az év közben is maradhat, amíg az 1 milliárd forint árbevétel el nem éri. Meddig lehet társaságunk a kiva alanya, ha az ő és a kapcsolt társaságok együttes árbevétele 2015-ben 440 millió forint, 2016-ban várható (jelenleg becsülhető) 490 millió forint, 2016-ban végleges 510 millió forint (de ez csak 2017. 2-3. hónapban derül ki a végleges elhatárolt bevételek következtében), 2017-ben 550 millió forint? Mikor és mit kell bejelentenünk (ki-, be jelentkeznünk?) Lehetőség szerint a közelgő határidők miatt kérném mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Áfaértékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alanyi mentes cég, amelynek fő tevékenységi köre '6619' egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység. Bevétele kizárólag ebből származik, illetve eszközbérbeadásból van 50 ezer forint éves bevétele. Ebben az esetben kell-e figyelnem az alanyi mentes 6 millió forintos értékhatárt, és amennyiben azt eléri a cég, akkor átfordul-e áfás céggé, illetve kell-e áfabevallásokat beadnom? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Csóti Éva

Evás adózó értékhatár túllépése Kérdés

Kérdésem az lenne, hogy, amikor az evás vállalkozás túllépi az értékhatárt, de ezt a könyvelője nem jelzi neki, és tovább működik így, ebben az esetben a NAV-nak nem lenne valamiféle figyelem felhívási kötelezettsége?

Alanyi adómentes árbevétel határ Kérdés

Amennyiben a jelenleg (2016-ban) alanyi adómentes vállalkozó bevétele 2016-ban meghaladja ugyan a 6 millió forintot, de nem haladja meg a 8 millió forintot, akkor 2017-ben az adózói jogállása maradhat alanyi adómentes? Kell-e bármilyen bejelentést tennie 2016. december 20-áig? Köszönöm válaszát!

Vissza alanyi mentessé Kérdés

Tisztelt szakértő! Az imént olvastam a következő című cikket "Nő az értékhatár, mi van az átmenettel", mely szerint ha ez évben lépi át az alanyi mentes határt akkor jövőre visszatérhet alanyi mentesbe, ha a parlament megszavazza a 8 millió forintos határt. Mi van akkor, ha 2015-évben lépte át a határt? Ő mikor térhet vissza?

Alanyi mentes vagy áfás számla: nő az értékhatár, mi van az átmenettel, ha 2015-ben valósult meg az értékhatár-túllépés? Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapata! Kérdésem már a címben benne van. Most olvastam válaszukat ugyanerre a kérdésre de a 2016-os értékhatár túllépés vonatkozásában rögtön felmerül, hogy 2015-ös túllépés esetén ha egyéb feltételeknek megfelel a vállalkozás, akkor már 2017-ben visszatérhet-e az alanyi adómentes kategóriába? Várom válaszukat!

Alanyi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes társaság 2010-ben áfásan vásárolt tárgyi eszközt értékesít 2016-ban 6 000 000 forintot meghaladó értékben. 2013-tól alanyi adómentes, abban az évben korrigáltuk a levont áfát a 60 hónapos szabály miatt. 1) Az áfatörvény 193. § (1) a) pontja szerint áfás lesz az értékesítés? 2) Közösségen belüli, közösségi adószámmal rendelkező társaságnak történő értékesítés esetén áfa területi hatályán kívüli értékesítésnek minősül? 3) Külföldi magánszemélynek történő értékesítés esetén az áfakulcs 27 százalék? 4) Tevékenységből származó bevétele 2016-ban nem haladja meg a 6 000 000 forintot, a 188. § (3) aa) pontja szerint 2016-ban marad a társaság alanyi adómentes az eszköz értékesítés kivételével? Segítségüket előre is köszönöm.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődve olvastam a katás vállalkozókat érintő változásokat. Éppen hétfőn adtam le egy egyéni vállalkozó 16Kata bevallását a kilépést megelőző időszakra, a 04. 30-áig befolyt bevételekkel. Így még nem haladta meg a vállalkozó az többlet adófizetési értékhatárt. Most viszont, éppen ez változott. A kérdésem, vonatkozik-e a 2016.05.01-jétől az szja törvény alá átjelentkezett vállalkozókra is? Köszönöm!

Kata és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó ha túllépi a 6 millió forintos határt, be kell-e áfaalanynak jelentkeznie, vagy elég, ha megfizeti a 4o százalékos büntető adót?

Katás bt. tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

T. Szakértő! Kata hatálya alá bejelentkezett bt. értékesítené tárgyi eszközét, amit még a katás időszak előtt vásárolt. Konkrétan egy céges gépkocsiról van szó. Jól tudom-e, hogy ez a bevétel nem számít bele a 6 milliós bevételi korlátba? Milyen tartalommal állítsa ki a számlát? Mire figyeljünk, hogy minden feltételnek megfeleljünk? Nagyon köszönöm a válaszát.

6 milliós értékhatár túllépése Kérdés

Egyéni vállalkozó ajándékboltot üzemeltet. Év végén veszi észre, hogy túllépte 500 ezer forinttal az alanyi áfamentes határt. Az áfabevallásban mi lesz az adóalap?

Áfa alanyi mentességi értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó áfa vonatkozásában alanyi adómentességet választott és a tevékenységét szünetelteti, abban a 6 millió forintos alanyi adómentes értékhatár számítása hogyan történik? Köszönettel Sz. Szilvia

Kata és áfa Kérdés

Katás vállalkozó bevétele átlépte a 6 millió forintot, mert előző évről áthúzódó bevétele is volt (az előző évben kiállított számla most került kifizetésre). Itt megfizetésre kerül a 40 százalék. Mi a helyes eljárás áfa ügyben? Az évek folyamán kiállított számlák összeg nem lépte túl a 6 milliós értékhatárt. Helyesen értelmezzük-e, hogy így nem lesz áfaalany a katás vállalkozó?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close