116 találat a(z) értékhatár cimkére

Alanyi adómentesség Kérdés

Jól értelmezzük az áfatörvényt, hogy az alanyi adómentesség értékhatárának számításánál nem kell figyelembe venni a munkaügyi központ által nyújtott bértámogatás összegét? Pl. a bevétel éves szinten: 7 820 ezer Ft, a kapott támogatás 540 ezer Ft, akkor ezzel nem lépte túl a vállalkozás az alanyi adómentesség határát. Válaszukat előre köszönjük.

Áfa értékhatár túllépése előlegszámla kiállítása után Kérdés

Alanyi mentes egyéni vállalkozó előleg számlát ad ki áruértékesítésről. Még a teljesítés előtt átlépi az áfa értékhatárt, így a végszámlát már áfaalanyként kell kiállítania. Kérdésem, hogy az előleg beleszámít-e az értékhatárba, illetve hogy a végszámla teljes összegére fel kell-e számolni az áfát?

Katabevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisadózó főállású katás egyéni vállalkozó vállalkozásában 8 M forint bevétet számláz és mellette egy katás bt. kisadózó tagja is. A bt.-ből is mint kisadózó magánszemély kap jövedelmet. Ebben az esetben is vonatkozik rá a 12 M forintos bevételi határ? Köszönöm válaszát.

Egyesület – alanyi adómentes értékhatár Kérdés

Kerékpáros egyesület sportrendezvényeket szervez támogatásokból, nevezési díjakból, tagdíjakból. 1. Kérdés: amennyiben a rendezvényen akár több százan vesznek részt, a részvételi díjat a résztvevők előre utalják, azt minden esetben ki kell számlázni, minden résztvevőnek utólag? Ha helyben, a rendezvény helyszínén fizetnek készpénzzel, elég a nyugta? 2. Eddig az egyesület alanyi adómentes volt, bevétele 8 millió forint alatti. Jövőre viszont előreláthatóan meghaladja majd a 8 millió forintot a bevétele. Jól gondolom, hogy mivel az egyesület, mint közszolgáltató, amely az alapszabályban megjelölt tevékenység szerint sportolással kapcsolatos tevékenységet végez, rendezvényt szervez, tárgyi mentes tevékenységet végez (áfatörvény 85. paragrafus)? Emiatt nem válik áfafizetésre kötelezetté az alanyi adómentességi bevételi értékhatár átlépése esetén sem? Mit kell a számlára írnia: TM, vagy AM, ha meghaladja a 8 millió forintot a bevétele? Egyesületnél az alanyi adómentességi bevételi értékhatár megállapításánál mely bevételeket kell figyelembe venni: nevezési díj, tagdíj, rendezvényszervezés bevétele, támogatás? Ha így átlépné az egyesület az alanyi adómentes értékhatárt, azt be kell jelenteni a NAV-nak? Köszönettel: Királyné Anikó

Kata – százalékos adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés kapcsán kérem közreműködését. Amennyiben egy kata adózást választó egyéni vállalkozó naptári évben elért bevétele átlépi a jogszabályban meghatározott 1 millió forint/hó értékhatárt és ez alapján az értékhatárt meghaladó bevétel után százalékos adófizetési kötelezettsége keletkezik, terheli-e további adófizetési kötelezettség e bevételére tekintettel? Előre is köszönöm.

Áfa alanyi mentes egyéni vállalkozó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi mentességet választott egyéni vállalkozó németországi adóalany felé teljesít szoftverfejlesztési (programozás) szolgáltatást. Beleszámít-e ezen értékesítés az alanyi mentesség értékhatárába, kell-e róla áfabevallást, adatszolgáltatást benyújtani? Áfa területi hatályán kívüli szolgáltatás egyébként? Köszönettel: Papp Éva

Katás egyéni vállalkozó – áfabevételi küszöb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó, aki EU-s országon kívüli országba számláz közvetítői szolgáltatást. A hó végével eléri a nyolc millió forint bevételt. Kérdésem az lenne, hogy át kell-e jelentkeznie az áfakörbe, és ha igen, a következő hótól kezdve áfabevallást kell készítenie, és a bevételét a 01. sorban feltüntetnie?

Katás értékhatár Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! A következő kérdésben várom szakértői állásfoglalásukat: Adott egy betéti társaság (alanyi mentes). A társaság beltagja kisadózó vállalkozó (mellékfoglalkozású). Mellette magánszemélyként bérbeadást végez. Az áfa alanyi mentesség értékhatára 2017-ben 8 millió forint. Kérdésem az lenne, hogy a bérbeadás összege beleszámít-e a 8 millió forintos értékhatárba? Össze kell-e számítani a bt.-ben kiszámlázott bevételt és a magánszemélyként számviteli bizonylat ellenében kapott bérleti díjat? Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Preilné Ötletmozaik Kft.

Alanyi mentesség és támogatás Kérdés

Tisztelt szakértő! A vállalkozói személyi jövedelemadó alá tartozó (tételes költségelszámoló) fodrász egyéni vállalkozó áfa alanyi mentes státuszban van. Évi 7-7,5 millió forint az éves árbevétele. Pályakezdőt alkalmaz és ezzel kapcsolatban a Ginop-5. 2. 4-16 Gyakornoki program keretében közel 3 millió forint támogatásban részesül, amely az alkalmazott bérére, járulékára és ezzel kapcsolatos eszközre, saját mentori díjra kerül felhasználásra. Szeretném megkérdezni, hogy a 3 millió forint támogatás beszámít-e a 8 millió forint áfamentes értékhatárba, vagy pedig emiatt be kell az áfakörbe jelentkeznie? Az áfatörvény 186. § (3) bek. nem sorolja fel a kivételek között, viszont a 65. § például az adóalapnál nem számolna ezen támogatással. A szíves tájékoztatásukat előre is köszönöm, tisztelettel: Strausz Tibor

Belépés áfakörbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi mentes vállalkozó (kiskereskedő) áruit uniós államokból szerzi be. Uniós adószámát nem adja meg, a tagállamok felszámítják az áfát. Itthon áfát nem fizet. 2017 októberében uniós beszerzései tekintetében eléri a 10 ezer eurót. Ekkortól uniós adószámmal nettó módon szerzi be az árut, valamint megfizeti utána a 27 százalékos áfát. Bevétele nem éri el december 31-éig a 8 millió forintot. Kérdésem: Be tud-e jelentkezni – választhatja-e – az áfakörbe októbertől az általános szabályok szerinti elszámoláshoz (vagy csak következő év január 1-jétől)? A 10 ezer eurós értékhatár ebben az esetben felülírja a 8 millió forintos alanyi mentes értékhatárt? Köszönöm válaszát.

Őstermelői igazolvány évközi kiváltásakor kell-e arányosítani az értékhatárokat? Cikk

Szeptemberben kiváltott őstermelői igazolvány esetén arányosítani kell-e az éves értékhatárokat? Olvasói kérdésre Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

Szerbiában végzett szolgáltatás (ingatlan festése) Kérdés

Katás vállalkozó számláz magyar cégnek, ingatlanon végzett szolgáltatást. A katás vállalkozó alanyi mentes, ezzel a számlával lépi át a 8 milliós értékhatárt. Hogyan kell kiállítania a számlát? A számla kiállítása 08. 01-jén történt. Köszönöm a választ! Horváthné

Kata értékhatárok Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 08. 01-től katás egyéni vállalkozó 2017. évi teljesítési időponttal kiszámlázott szolgáltatásának ellenértéke 2018. januárban lesz kifizetve. A bevétel 4 950 000 forint. Ezt az összeget a kata, illetve az áfa értékhatárába mikor kell beszámítani? Válaszát előre is köszönöm!

Kata áfa Kérdés

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó csak és kizárólag biztosítási tevékenységet végez (66.22.01). Most 1-es adószámmal rendelkezik. Úgy néz ki, hogy év közben meghaladja a 8 millió Ft-os értékhatárt (a 12 millió Ft nincs veszélyben). Át kell térnie a 2-es adószámra? Ezentúl áfabevallást is kell készíteni? Fizetendő áfája nem lesz, mert a biztosítási tevékenység tárgyi adómentes. Levonható áfája sem lesz, mert minden beszerzése a TAM tevékenységhez kapcsolódik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close