121 találat a(z) értékhatár cimkére

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszhatja-e a katát az a vállakozó, akinek éves bevétele meghaladja, és várhatóan a jövőben is meg fogja haladni a 12 milliós értékhatárt? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a le nem vonható áfa része-e a tárgyi eszköz bekerülési értékének? A vásárolt tárgyi eszköz 95 000 forint+áfa. A tevékenység, amivel kapcsolatban felmerült a beszerzés, áfamentes tevékenység. Lekönyvelhetem-e kis értékű tárgyi eszközként, ha az értékhatár 100 000 forint? Köszönettel Temesvári Éva

Külföldi ügyletek: az alanyi adómentesség értékhatáráról Cikk

Az alanyi adómentesség értékhatárának kérdése általában az üzleti év végét megelőzően szokott felmerülni. A tervezéskor mindig érdekes kérdés, hogy mi is tartozik bele az alanyi adómentesség értékhatárába, azaz jelenleg a 8 millió forintba.

Áfaértékhatár szüneteltetés esetén Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2017. november 01-jétől szüneteltet. Mennyi lehet az alanyi mentes árbevétele időarányosan a 2017. évben? 6 666 667 Ft vagy 8 000 000 Ft? Szerintünk a kevesebb, de az ügyfél nem fogadja el, és törvényi hivatkozást szeretne tőlünk kapni. Kérjük szíves segítségüket!

A kata értékhatárába beleszámít a tejhasznú kapott támogatás? Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 12 millió forintos értékhatárába beleszámít-e a tejhasznú tehéntartásra kapott támogatás?

Termőföld eladása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági egyéni vállalkozók amennyiben a használatukban lévő termőföldet eladják esetleg elcserélik, akkor az adóalapba beszámító bevételként kell kezelni akkor, ha kizárólagosan a tevékenységhez használt tárgyi eszköz. Első kérdésem az volna, hogy mikor kizárólagosan használt tárgyi eszköz? Sok esetben azzal nem találkoznak a könyvelők amikor a földet megveszik vagy egyéb más módon (például öröklik) a fentebb említett személyek. Így adott esetben ez nem is kerül a könyvekbe. Sok esetben nagyon régen került a birtokukba még akkor, amikor őstermelés nem is létezett, ezért a bekerülési érték ritkán meghatározható dokumentum híján. Eladáskor emiatt a bevétellel szemben nincs vagy elhanyagolható a költség. Így könnyen átlépik az értékhatárokat ami miatt szja- és eho-kötelezettségük keletkezik. Lesz-e ebben változás? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben elégséges-e az adásvételi szerződés? A vállalkozók, őstermelők is áfaalanyok, ezért számlakötelezettségük is felmerülhet, mivel egy tárgyi eszközét értékesít vagy jelen esetben elég az adásvételi szerződés, esetleg csere-szerződés? Ha még is számlát kell kiállítani, akkor a számlán úgy gondolom nem kell áfát feltüntetni, mert nem tették az ingatlanértékesítést adókötelessé. Amennyiben alanyi mentes vagy kompenzációs felár mellett alanyi mentes jogállású, akkor beleszámolódik a 8 milliós értékhatárba ennek a tárgyi eszköznek az értékesítése? Kell-e emiatt áfabevallást benyújtaniuk?

Katás értékhatár Kérdés

Katás egyéni vállalkozó végez könyvviteli szolgáltatást (áfás) és ügynöki tevékenységet (tárgyi adómentes) is. Ilyen esetben lehet-e a 12 millió forintos értékhatárt alapul venni, ha 8 millió forintig könyvviteli szolgáltatást és 4 millió forintig ügynöki szolgáltatást végez? Az ügynöki tevékenységnél a havi 1 millió forintos értékhatárt figyelembe kell-e venni?

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozónál, aki értékhatár túllépése miatt áfaalany is, 2017 decemberében kiállított 2018. január hónapban befolyt összegű számla melyik adóév bevételét képezi, ezen bevétel átvihető-e a következő évre mint pénzforgalmi szemlélet alapján, illetve az áfát meg kell-e fizetni 2017. évben? Köszönettel!

Számlázás magánszemély esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárol magánszemélytől erdészeti munkagépet 3 000 000 Ft-ért adásvételi szerződéssel, készpénzben kifizetve. Ebben az esetben irányadó-e a 1 500 000 Ft-os készpénzes értékhatár? Vásárolhat így a kft. magánszemélytől, vagy a magánszemély esetében van bizonyos értékhatár? Előre is köszönöm.

Áfa alanyi mentes értékhatár számítása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemben a személyszállítás külföldi szakaszára nem tért ki az alanyi adómentes értékhatár számításával kapcsolatban. Jól gondolom, hogy mivel a teljesítés helye külföldön van, így nem tartozik az áfatörvény hatálya alá, és ezért az értékhatár számításánál nem is kell figyelembe venni?

Alapítvány számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alapítvány, amely az áfatörvény 85. paragrafusa alapján alanyi tevékenységet végez. Mi történik akkor, ha olyan tevékenységet is végez, amelyik nem tartozik a tevékenységi körébe és a tevékenység nem sorolható be a 85. § alá, de az alapítvány az alanyi mentesség értékhatárát ezzel a bevétellel sem lépi át. Köszönöm a válaszát.

Áfa alanyi mentes értékhatár számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszámítandó-e az áfa alanyi mentes értékhatárba a tv. 105. § szerinti mentes személyszállítás, illetve ugyanezen személyszállítás külföldi szakaszára eső bevétel? Köszönöm válaszukat.

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal nem rendelkező ügyfelem termőföldet ad bérbe. A bérleti díjból származó bevétel 10 millió forint. Nem választott áfakötelezettséget, így tárgyi adómentesnek minősül a bérbeadás? Az alanyi mentes 8 milliós értékhatárt ebben az esetben nem kell figyelembe vennie? Köszönettel: Nagyné

Alanyi mentességi értékhatár átlépése az áfában Cikk

Milyen tételeket kell figyelembe venni az általános forgalmi adóban az alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálatakor? Mit kell tenni az értékhatár átlépésekor? Összefoglaltuk.

Mezőgazdasági őstermelő adózása Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a 8 millió forintos értékhatár túllépése miatt a korábban választott átalányadózásról 2017-ben áttért a tételes költségelszámolásra. 2018-ban várhatóan 8 millió forint alatt marad az árbevétele. Milyen módon választhatja újra az átalányadózást? Mikor kell a változást bejelentenie?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close