116 találat a(z) értékhatár cimkére

Termőföld eladása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági egyéni vállalkozók amennyiben a használatukban lévő termőföldet eladják esetleg elcserélik, akkor az adóalapba beszámító bevételként kell kezelni akkor, ha kizárólagosan a tevékenységhez használt tárgyi eszköz. Első kérdésem az volna, hogy mikor kizárólagosan használt tárgyi eszköz? Sok esetben azzal nem találkoznak a könyvelők amikor a földet megveszik vagy egyéb más módon (például öröklik) a fentebb említett személyek. Így adott esetben ez nem is kerül a könyvekbe. Sok esetben nagyon régen került a birtokukba még akkor, amikor őstermelés nem is létezett, ezért a bekerülési érték ritkán meghatározható dokumentum híján. Eladáskor emiatt a bevétellel szemben nincs vagy elhanyagolható a költség. Így könnyen átlépik az értékhatárokat ami miatt szja- és eho-kötelezettségük keletkezik. Lesz-e ebben változás? A másik kérdésem, hogy ebben az esetben elégséges-e az adásvételi szerződés? A vállalkozók, őstermelők is áfaalanyok, ezért számlakötelezettségük is felmerülhet, mivel egy tárgyi eszközét értékesít vagy jelen esetben elég az adásvételi szerződés, esetleg csere-szerződés? Ha még is számlát kell kiállítani, akkor a számlán úgy gondolom nem kell áfát feltüntetni, mert nem tették az ingatlanértékesítést adókötelessé. Amennyiben alanyi mentes vagy kompenzációs felár mellett alanyi mentes jogállású, akkor beleszámolódik a 8 milliós értékhatárba ennek a tárgyi eszköznek az értékesítése? Kell-e emiatt áfabevallást benyújtaniuk?

Katás értékhatár Kérdés

Katás egyéni vállalkozó végez könyvviteli szolgáltatást (áfás) és ügynöki tevékenységet (tárgyi adómentes) is. Ilyen esetben lehet-e a 12 millió forintos értékhatárt alapul venni, ha 8 millió forintig könyvviteli szolgáltatást és 4 millió forintig ügynöki szolgáltatást végez? Az ügynöki tevékenységnél a havi 1 millió forintos értékhatárt figyelembe kell-e venni?

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozónál, aki értékhatár túllépése miatt áfaalany is, 2017 decemberében kiállított 2018. január hónapban befolyt összegű számla melyik adóév bevételét képezi, ezen bevétel átvihető-e a következő évre mint pénzforgalmi szemlélet alapján, illetve az áfát meg kell-e fizetni 2017. évben? Köszönettel!

Számlázás magánszemély esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárol magánszemélytől erdészeti munkagépet 3 000 000 Ft-ért adásvételi szerződéssel, készpénzben kifizetve. Ebben az esetben irányadó-e a 1 500 000 Ft-os készpénzes értékhatár? Vásárolhat így a kft. magánszemélytől, vagy a magánszemély esetében van bizonyos értékhatár? Előre is köszönöm.

Áfa alanyi mentes értékhatár számítása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemben a személyszállítás külföldi szakaszára nem tért ki az alanyi adómentes értékhatár számításával kapcsolatban. Jól gondolom, hogy mivel a teljesítés helye külföldön van, így nem tartozik az áfatörvény hatálya alá, és ezért az értékhatár számításánál nem is kell figyelembe venni?

Alapítvány számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alapítvány, amely az áfatörvény 85. paragrafusa alapján alanyi tevékenységet végez. Mi történik akkor, ha olyan tevékenységet is végez, amelyik nem tartozik a tevékenységi körébe és a tevékenység nem sorolható be a 85. § alá, de az alapítvány az alanyi mentesség értékhatárát ezzel a bevétellel sem lépi át. Köszönöm a válaszát.

Áfa alanyi mentes értékhatár számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszámítandó-e az áfa alanyi mentes értékhatárba a tv. 105. § szerinti mentes személyszállítás, illetve ugyanezen személyszállítás külföldi szakaszára eső bevétel? Köszönöm válaszukat.

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal nem rendelkező ügyfelem termőföldet ad bérbe. A bérleti díjból származó bevétel 10 millió forint. Nem választott áfakötelezettséget, így tárgyi adómentesnek minősül a bérbeadás? Az alanyi mentes 8 milliós értékhatárt ebben az esetben nem kell figyelembe vennie? Köszönettel: Nagyné

Alanyi mentességi értékhatár átlépése az áfában Cikk

Milyen tételeket kell figyelembe venni az általános forgalmi adóban az alanyi adómentesség értékhatárának vizsgálatakor? Mit kell tenni az értékhatár átlépésekor? Összefoglaltuk.

Mezőgazdasági őstermelő adózása Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a 8 millió forintos értékhatár túllépése miatt a korábban választott átalányadózásról 2017-ben áttért a tételes költségelszámolásra. 2018-ban várhatóan 8 millió forint alatt marad az árbevétele. Milyen módon választhatja újra az átalányadózást? Mikor kell a változást bejelentenie?

Alanyi mentesség 2018 Kérdés

Tisztelt Cím! Sok helyen olvastam és a nemrégen végzett kötelező oktatáson is úgy tájékoztattak, hogy az alanyi mentesség határa 2018-ban 12 millió forint lesz. Ehhez képest sehol nem találom elfogadva ezt és nem tudom, hogy most mit mondjak az ügyfeleimnek és azt sem, hogy aki most elérte a 8 millió forintot, de a 12 millió forintot nem, visszajelenthető-e ismét alanyi mentesbe (NAV-nál azt mondták neki, hogy nyugodtan jelentkezzen vissza most decemberben)? Köszönöm válaszukat!

2017-ben katás bt. átlépte az alanyi menteshatárt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes bt. 2017-ben meghaladta a 8 millió forint mentes határt, így áfásként számláz tovább. Kérdés: mivel 2018-ban megemelték az alanyi mentes értékhatárt 12 millió forintra, továbbra is áfásnak kell-e lenni-e, vagy bejelentési kötelezettsége van 2018-ra, az alanyi mentességre? Van-e ezzel kapcsolatosan tennivaló ebben az évben?

Itt vannak a 2018-as vám- és adómentességi értékhatárok Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2018. január 1. és 2018. december 31. közötti időszakra vonatkozó vám- és adómentességi értékhatárok forintösszegeit.

Kiva megszüntetésének határai Kérdés

Szeretnék segítséget kérni a következőben: ha 2017-ben választottam a kivát, és 2017. évben túllépem az éves 500 millió forint árbevételt, akkor amikor átléptem, ki kell lépnem a kivából értékhatár túllépése miatt. Olvastam a NAV tájékoztatóban hogy csak akkor kell megszüntetnem a kivát, ha túllépem az 1 milliárd forintot. Ezzel teljesen összezavarodtam, hogy most akkor mikor kell megszüntetnem a kivát, ha elérte az árbevételem az 500 millió forintot,vagy ha az 1 milliárd forintot? Köszönöm előre is a segítséget.

Kataalany áfa alanyi mentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalany az alanyi áfamentességet választotta. 2017 decemberében ki kell állítania egy számlát, mellyel meghaladja bevétele a 8 millió forintot – amennyiben ezt az összeget a 2017-es bevételhez hozzá kell számítani. Azonban ezt az összeget csak 2018. január 20. után utalják át neki (30 napos átutalási határidővel). Ennek a számlának az összegét bele kell-e számítani a 8 millió forintos értékhatárba 2017-ben, kell-e rá áfát számolni, illetve be kell-e jelenteni a NAV-nak, az értékhatár túllépése miatti alanyi mentesség megszűnését? Tisztelettel várom válaszukat. Boskóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close