122 találat a(z) értékhatár cimkére

Alanyi adómentessség megszűnés és az új felső értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy az alanyi adómentesség 2018 évben megszűnt a vállalkozónál, mivel túllépte értékesítésben a 8 milliós felső határt, viszont a 12 milliót nem érte el. Ebben az esetben választhatja 2019-re az alanyi adómentességet, vagy ekkor is érvényes a két éves szigor?

Katás egyéni vállalkozó, alanyi mentesség értékhatárának átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi adómentes, 2018 novemberében átlépi a 8 milliós értékhatárt. Bejelentkezik áfakörbe. Nem lépi át a 12 milliót, ezért 2019-re választhatja-e az alanyi adómentességet? Ezt 2018. december 20-áig vagy december 31-éig kell bejelenteni. Hol találom a pontos törvényi helye?

Alanyi adómentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás üzletviteli tanácsadás mellett biztosításközvetítési tevékenységet is végez és alanyi mentességet választott. Az áfatörvény 188. § (3) f) pontja szerint az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatárba nem számítandó bele a 86. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai szerinti adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatásnyújtás. Szeretnénk tájékoztatásukat kérni arra vonatkozóan, hogy az idézett rendelkezés alapján e levélben szereplő vállalkozás figyelmen kívül hagyhatja-e az értékhatár számításakor a biztosításközvetítési tevékenységből származó bevételét? Köszönöm válaszát.

Pénzforgalmi áfa értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hatósági díjból egy meghatározott rész, költségtérítés címen a társaságunkat illeti meg, melyet egyéb bevételként számolunk el. Kérdésem az, hogy ezen összeg beleszámít-e a pénzforgalmi áfa 125 milliós értékhatárába?

Áfás utánvét Kérdés

Egyéni vállalkozó futárszolgálatot vesz igénybe a megrendelt áru kiszállítására. A futár beszedi a csomagok árát, és hetenként elszámol a vállalkozóval. Kiálltja a saját számláját, és a különbözetet átutalja a megrendelőnek. A vállalkozó az utolsó hónapban átlépi az alanyi mentes áfahatárt, és pénzforgalmi szemléletü áfakörös lesz, azonban ha az adótörvényeket elfogadják ismét lehetősége lesz alanyi mentesnek lenni. Kérdés, hogy a december utolsó dekádjában átadott áfás értékesítéseket be kell-e rakni a 2018-as áfabevallásba, mivel a futárszolgálat csak januárban tudja utalni a különbözetet, a vállalkozó számára a kiegyenlítés csak ekkor történik, de már él az alanyi mentesség?

Számlázás Kérdés

Egy vállalkozás átlépte a 8 millió forintos értékhatárt októberben. Az egyik ügyfél az értékhatár átlépése után reklamált, kéri vissza a kifizetett szolgáltatásért a pénzt. A vállalkozás stornó számlát állított ki. De ezzel az értékesítés árbevétele 8 millió forint alá ment. Ilyen esetben mi a teendő?

Online számlázás Kérdés

Egy vállalkozásnak van több visszatérő ügyfele. Többször értékesít számukra. Az egyedi számlák áfatartalma 100 ezer forint alatti. Az elektronikus számlázás esetén a 100 ezer forintos értékhatárt 2018. július 1-jétől kell figyelni? Ha átlépi a 100 ezer forintos értékhatárt például az 5. számlával, akkor a többi négyet is rögzíteni kell az 5. számla dátumával? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentesség: értékhatár átlépése az áfában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem mind az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatást, mind az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdés szerinti pénzügyi tevékenységet végez, valamint ezek mellett fodrász tevékenységből is van bevétele. Év elejétől az összes bevétele (a három tevékenységből összesen) meg fogja haladni a 8 millió forintot év végéig. Úgy értelmeztem az áfatörvényt, hogy csak akkor lesz áfa fizetésére kötelezett, ha a fodrászatból származó bevétele haladja meg a 8 milliót, függetlenül a másik két tevékenységétől. Köszönöm válaszukat

Áfa be nem adott bevallások után Kérdés

Most kaptam egy céget, melynél az előző könyvelő 2016-ban átvette az anyagot és a fizetést, de nem adott be bevallást. A cég 2016-ig alanyi áfamentes volt, de mivel pénztárgépet üzemeltetett, és a számlatömb tőpéldányai rendelkezésre állnak, túllépte az értékhatárt, átment áfásba. Jó-e a következtetésem, hogy semmi adatmódosító nem lett leadva, ezért 2017, 2018. évek vonatkozásában szintén áfaalanynak minősül?

Alanyi mentes értékhatár túllépése Kérdés

Ha 2018 októberében túllépjük az alanyi mentesség határértékét, milyen áfabevallást kell beadni? Havit és utána év végéig? Milyen adatok határozzák meg a 2019. év bevallásának gyakoriságát? Válaszukat köszönöm!

Őstermelésből származó bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mezőgazdasági őstermelők könyvelésével és a hozzá kapcsolódó bevallások elkészítésével is foglalkozik. Egy ügyfelünkkel kapcsolatban, aki őstermelői minőségben családi gazdálkodó is, merült fel a következő kérdés: Az őstermelők e tevékenységéből származó bevételének 8 millió forintos értékhatárába az általa értékesített tárgyi eszköz bevételét bele kell-e számolni?

Alanyi adómentesség Kérdés

Ügyfelünk alanyi adómentességet választott, de tárgyi mentes tevékenységet is végez, amit a számláján elkülönítetten feltüntet. Az alanyi mentesség értékhatárába az áfatörvény XIII. fejezet 188. § (3) e-f) pontjai szerint nem tartoznak bele a 85-86. § meghatározott pontjai szerinti tevékenységekből elért bevételek. Emiatt ügyfelünknek nincs semmilyen adatváltozás-jelentési kötelezettsége, amíg az alanyi mentes tevékenységgel nem lépi át a 8 millió forintos értékhatárt? (Például az alanyi mentes tevékenység bevétele 7 millió forint, ezen kívül a tárgyi mentes tevékenység bevétele 2 millió forint.) Köszönettel várom válaszukat: Amberg Éva Márta ügyvezető

Pénzforgalmi áfa Kérdés

A pénzforgalmi áfa 125 milliós értékhatárába a kiszámlázott fordított adózású árbevétel (áfamentes értékesítés) beleszámít-e? Válaszukat előre is köszönöm. Fejes Ilona

Gyermekek napközbeni táboroztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk pályázott és nyert nyári szünidőben gyermekek táboroztatására. Az egyesület alapító tagjai a helyi önkormányzat, egyház, könyvtár, kultúrház, múzeum. Az egész napos foglalkozásokat szakértő személyek, tanárok tartják, a tagok tulajdonában álló épületben. A pályázat elszámolásához egyesületünknek a tevékenységével kapcsolatban számlát kell kiállítania, amelyen rendezvényszervezést, szünidei programok szervezését kell feltüntetnie (foglalkozások szervezése). Kérem szíves véleményét, a tevékenységről kiállított számla az sorolható-e a közérdekű jellegre való mentességre? Ha mentes, akkor milyen dokumentumokkal kell alátámasztani? A gyermekeknek múzeumi, hagyományőrző, vallási és helyi kulturális programokat szervezünk, foglalkozásaink ilyen jellegűek? Az egyesület bevétele alapcéljának megfelelő, ezért nem minősítjük vállalkozási tevékenységnek, csak összefogjuk a városunkban élő és itt működi helyi szervezeteket, jól gondolkozunk-e? A bevételünk várhatóan meghaladja a 8 000 000 Ft-ot. Az alanyi mentes értékhatár számításába ezen tevékenységet bele kell-e számítanunk? Köszönöm előre is a segítséget! Tisztelettel.

Áfa alanyi mentesség megszűnése utáni bevallási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az áfabevallást érintő kérdésben. Adott egy gazdasági társaság, mely élt az alanyi mentesség választáságnak lehetőségével, de év közben túllépte a megengedett 8 millió forintos bevételi értékhatárt. Ebben az esetben ugye a következő számlát már áfásan kell kiállítania? A kérdésem az lenne, hogy a bevallási kötelezettsége miként alakul? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close