116 találat a(z) értékhatár cimkére

Online számlázás Kérdés

Egy vállalkozásnak van több visszatérő ügyfele. Többször értékesít számukra. Az egyedi számlák áfatartalma 100 ezer forint alatti. Az elektronikus számlázás esetén a 100 ezer forintos értékhatárt 2018. július 1-jétől kell figyelni? Ha átlépi a 100 ezer forintos értékhatárt például az 5. számlával, akkor a többi négyet is rögzíteni kell az 5. számla dátumával? Válaszukat előre is köszönöm.

Alanyi mentesség: értékhatár átlépése az áfában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem mind az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatást, mind az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdés szerinti pénzügyi tevékenységet végez, valamint ezek mellett fodrász tevékenységből is van bevétele. Év elejétől az összes bevétele (a három tevékenységből összesen) meg fogja haladni a 8 millió forintot év végéig. Úgy értelmeztem az áfatörvényt, hogy csak akkor lesz áfa fizetésére kötelezett, ha a fodrászatból származó bevétele haladja meg a 8 milliót, függetlenül a másik két tevékenységétől. Köszönöm válaszukat

Áfa be nem adott bevallások után Kérdés

Most kaptam egy céget, melynél az előző könyvelő 2016-ban átvette az anyagot és a fizetést, de nem adott be bevallást. A cég 2016-ig alanyi áfamentes volt, de mivel pénztárgépet üzemeltetett, és a számlatömb tőpéldányai rendelkezésre állnak, túllépte az értékhatárt, átment áfásba. Jó-e a következtetésem, hogy semmi adatmódosító nem lett leadva, ezért 2017, 2018. évek vonatkozásában szintén áfaalanynak minősül?

Alanyi mentes értékhatár túllépése Kérdés

Ha 2018 októberében túllépjük az alanyi mentesség határértékét, milyen áfabevallást kell beadni? Havit és utána év végéig? Milyen adatok határozzák meg a 2019. év bevallásának gyakoriságát? Válaszukat köszönöm!

Őstermelésből származó bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mezőgazdasági őstermelők könyvelésével és a hozzá kapcsolódó bevallások elkészítésével is foglalkozik. Egy ügyfelünkkel kapcsolatban, aki őstermelői minőségben családi gazdálkodó is, merült fel a következő kérdés: Az őstermelők e tevékenységéből származó bevételének 8 millió forintos értékhatárába az általa értékesített tárgyi eszköz bevételét bele kell-e számolni?

Alanyi adómentesség Kérdés

Ügyfelünk alanyi adómentességet választott, de tárgyi mentes tevékenységet is végez, amit a számláján elkülönítetten feltüntet. Az alanyi mentesség értékhatárába az áfatörvény XIII. fejezet 188. § (3) e-f) pontjai szerint nem tartoznak bele a 85-86. § meghatározott pontjai szerinti tevékenységekből elért bevételek. Emiatt ügyfelünknek nincs semmilyen adatváltozás-jelentési kötelezettsége, amíg az alanyi mentes tevékenységgel nem lépi át a 8 millió forintos értékhatárt? (Például az alanyi mentes tevékenység bevétele 7 millió forint, ezen kívül a tárgyi mentes tevékenység bevétele 2 millió forint.) Köszönettel várom válaszukat: Amberg Éva Márta ügyvezető

Pénzforgalmi áfa Kérdés

A pénzforgalmi áfa 125 milliós értékhatárába a kiszámlázott fordított adózású árbevétel (áfamentes értékesítés) beleszámít-e? Válaszukat előre is köszönöm. Fejes Ilona

Gyermekek napközbeni táboroztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk pályázott és nyert nyári szünidőben gyermekek táboroztatására. Az egyesület alapító tagjai a helyi önkormányzat, egyház, könyvtár, kultúrház, múzeum. Az egész napos foglalkozásokat szakértő személyek, tanárok tartják, a tagok tulajdonában álló épületben. A pályázat elszámolásához egyesületünknek a tevékenységével kapcsolatban számlát kell kiállítania, amelyen rendezvényszervezést, szünidei programok szervezését kell feltüntetnie (foglalkozások szervezése). Kérem szíves véleményét, a tevékenységről kiállított számla az sorolható-e a közérdekű jellegre való mentességre? Ha mentes, akkor milyen dokumentumokkal kell alátámasztani? A gyermekeknek múzeumi, hagyományőrző, vallási és helyi kulturális programokat szervezünk, foglalkozásaink ilyen jellegűek? Az egyesület bevétele alapcéljának megfelelő, ezért nem minősítjük vállalkozási tevékenységnek, csak összefogjuk a városunkban élő és itt működi helyi szervezeteket, jól gondolkozunk-e? A bevételünk várhatóan meghaladja a 8 000 000 Ft-ot. Az alanyi mentes értékhatár számításába ezen tevékenységet bele kell-e számítanunk? Köszönöm előre is a segítséget! Tisztelettel.

Áfa alanyi mentesség megszűnése utáni bevallási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az áfabevallást érintő kérdésben. Adott egy gazdasági társaság, mely élt az alanyi mentesség választáságnak lehetőségével, de év közben túllépte a megengedett 8 millió forintos bevételi értékhatárt. Ebben az esetben ugye a következő számlát már áfásan kell kiállítania? A kérdésem az lenne, hogy a bevallási kötelezettsége miként alakul? Köszönöm!

Áfabevallás tételes adatszolgáltatás Kérdés

A kérdésem az M lapok kitöltésére vonatkozik. A szabály az, hogy nem a levont adóról, hanem az áthárított adóról teljesítjük az adatszolgáltatást. Ahhoz, hogy ezt a könyvelők teljesíthessék, a programjukban rögzíteniük kell a számla szerinti áfát, illetve a levonandó áfa összeget is. Jelenti-e ez a szabály azt, hogy azon számlák esetén is teljesíteni kell az adatszolgáltatást az M lapokon, ahol az áfatörvény tételes levonási tiltást tartalmaz? Kell-e adatot szolgáltatni a reprezentáció, a parkolási, a személygépkocsival kapcsolatos áfát tartalmazó (egy szállítót összeadva, értékhatár feletti) számlákról? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszhatja-e a katát az a vállakozó, akinek éves bevétele meghaladja, és várhatóan a jövőben is meg fogja haladni a 12 milliós értékhatárt? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a le nem vonható áfa része-e a tárgyi eszköz bekerülési értékének? A vásárolt tárgyi eszköz 95 000 forint+áfa. A tevékenység, amivel kapcsolatban felmerült a beszerzés, áfamentes tevékenység. Lekönyvelhetem-e kis értékű tárgyi eszközként, ha az értékhatár 100 000 forint? Köszönettel Temesvári Éva

Külföldi ügyletek: az alanyi adómentesség értékhatáráról Cikk

Az alanyi adómentesség értékhatárának kérdése általában az üzleti év végét megelőzően szokott felmerülni. A tervezéskor mindig érdekes kérdés, hogy mi is tartozik bele az alanyi adómentesség értékhatárába, azaz jelenleg a 8 millió forintba.

Áfaértékhatár szüneteltetés esetén Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2017. november 01-jétől szüneteltet. Mennyi lehet az alanyi mentes árbevétele időarányosan a 2017. évben? 6 666 667 Ft vagy 8 000 000 Ft? Szerintünk a kevesebb, de az ügyfél nem fogadja el, és törvényi hivatkozást szeretne tőlünk kapni. Kérjük szíves segítségüket!

A kata értékhatárába beleszámít a tejhasznú kapott támogatás? Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 12 millió forintos értékhatárába beleszámít-e a tejhasznú tehéntartásra kapott támogatás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close