117 találat a(z) értékhatár cimkére

Alanyi áfamentesség 12 millióig: így változnak az adószabályok Cikk

Január 1-jétől változik az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójában összefoglalta a vonatkozó törvénymódosítást, kiemelve az átmeneti időszakra vonatkozó rendelkezéseket.

Katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata-értékhatárba beszámít-e a katás vállalkozó magánszemélyként kapott, ingatlan-bérbeadásból származó bevétele? Köszönettel: Horváth István

Alanyi áfamentesség választása Kérdés

Alanyi áfamentesség választásánál 2019-re vonatkozóan az átmeneti szabályok szerint, ha 2018. december 31-éig terjedő időszakban a vállalkozás ugyan elérte és/vagy meghaladta a 8 millió forint adóalapba számított bevételt, de nem érte el a jövő évre (2019-re) érvényes 12 millió forintot, akkor ismételten választhatja 2019-re is az alanyi adómentességet. A 2019. 01. 01-jétől hatályos áfatörvény kiegészül egy új, paragrafussal, ami ezt mondja: “324. § (2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén az adóalany az alanyi adómentességet 2019. naptári évre abban az esetben is választhatja, ha a 191. § (3) bekezdésében rögzített időtartam még nem telt el.” Kérdésem: Ha vállalkozás 2017-ben átlépte az alanyi mentes határt, 2018-ban nem érte el és előreláthatólag 2019-ben sem fogja, az alanyi áfamentesség választásánál a 2017-re vonatkozóan is vizsgálnom kell a 12 millió forintos határ átlépést, vagy csak 2018 és 2019-re?

Itt vannak a 2019-es vám- és adómentes értékhatárok Cikk

Tájékoztató tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2019. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról.

Pénzforgalmi áfára jogosító értékhatár-átlépés – elhatárolt bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégemmel 2015 óta pénzforgalmi áfa hatálya alá esünk. Az idei üzleti évben az értékhatárt (125 millió) valószínűleg átlépjük, ugyanakkor a következő kérdésünk merült fel: Az idei évben október végével az árbevételünk meghaladta a 111 millió forintot. Ugyanakkor az idei üzleti évben a kibocsátott számláink összértéke megközelítette a 125 millió forintot. A különbség jellemzően az idei évben kibocsátott, de az előző üzleti évre elhatárolt bevételből, folyamatos teljesítésű számlákból (tehát, ahol a teljesítés időpontja 2018-as, de 2017-ben elvégzett munkák) és munkahelyteremtésre igénybe vett támogatásból fakad. Ebben az esetben mit kell figyelembe vennünk a pénzforgalmi áfára jogosító értékhatárként? – az éves árbevételünket (tehát a számláink összértékét, csökkentve az elhatárolás mértékével), – az idei üzleti évben kibocsátott, pontosabban idei teljesítési dátumú számlák összértékét, – esetleg egy harmadik verziót? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Mikrogazdálkodói beszámoló – egyösszegű leírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő mondat értelmezésében kérném a segítségét: "(8) A mikrogazdálkodó – a (7) bekezdéstől eltérően – a kis értékű eszközök egyösszegű leírása során 100 ezer forintnál kisebb értékhatárt is választhat. Ebben az esetben azonos értékhatárt kell alkalmazni minden kis értékű eszköz terv szerinti értékcsökkenésének elszámolása során." Akár úgy is dönthet a cég, hogy 0 értékhatárt választ a kisértékű tárgyi eszközeire és azokat a tao szerinti értékcsökkenési kulcsokkal értékcsökkenti (egyik eszköz például 14,5%, másik 33% stb.)? Előre is köszönöm válaszát.

Áfa: alanyi mentesség választása Kérdés

Tisztelt Cím! Az egyéni vállalkozó 2017. májusban alakult alakulásnál alanyi mentességet választott az áfa tekintetében. 2017-ben átlépte az értékhatárt, ezért áfás lett. A kérdésem az lenne: a 2019.évre választhatja újra az alanyi mentességet?

Alanyi mentes áfaarányosítás Kérdés

Magánszemély 01. 01-jétől kap saját tulajdonú ingatlan bérbeadásáért bevételt. Év közben egyéni vállalkozó lett, ahol induláskor szintén az alanyi mentességet választotta. Az a kérdés, hogy hogy az áfa alanyi mentesség éves értékhatáraként 2018-ban az éves 8 milliós értékhatár vagy az egyéni vállalkozás inditásának a napjától arányosított értékhatárral kell-e számolni?

Bérleti díj áfamentessége Kérdés

Tisztelt Cím! Egy adózó ingatlan adásvételében áfa hatálya alá bejelentkezett. Ez esetben a bérleti díj maradhat mentes tevékenység? Amennyiben az adózó azért lett áfás, mert átlépte az értékhatárt, nincs lehetősége év végén újra áfamentes körbe tartozni? Válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi mentes határ emelése változás Kérdés

Üdvözlöm! Ha jól tudom, 2019. 01. 01-jétől az alanyi adómentesség bevételi határa 12 millió forintra nő. Abban az esetben, ha az adóalanyt a 2018. évben kellett beléptetni az áfakörbe, mert a 8 millió forintos határt meghaladta a bevétele, de az a 12 millió forint alatt marad a 2018. évben (korábbi években is az alatt volt), akkor van-e lehetősége kilépni az áfakörből (2018. év végén választhatja-e 2019-re az alanyi adómentességet)? Előre is köszönöm!

Alanyi adómentessség megszűnés és az új felső értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy az alanyi adómentesség 2018 évben megszűnt a vállalkozónál, mivel túllépte értékesítésben a 8 milliós felső határt, viszont a 12 milliót nem érte el. Ebben az esetben választhatja 2019-re az alanyi adómentességet, vagy ekkor is érvényes a két éves szigor?

Katás egyéni vállalkozó, alanyi mentesség értékhatárának átlépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alanyi adómentes, 2018 novemberében átlépi a 8 milliós értékhatárt. Bejelentkezik áfakörbe. Nem lépi át a 12 milliót, ezért 2019-re választhatja-e az alanyi adómentességet? Ezt 2018. december 20-áig vagy december 31-éig kell bejelenteni. Hol találom a pontos törvényi helye?

Alanyi adómentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás üzletviteli tanácsadás mellett biztosításközvetítési tevékenységet is végez és alanyi mentességet választott. Az áfatörvény 188. § (3) f) pontja szerint az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatárba nem számítandó bele a 86. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai szerinti adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatásnyújtás. Szeretnénk tájékoztatásukat kérni arra vonatkozóan, hogy az idézett rendelkezés alapján e levélben szereplő vállalkozás figyelmen kívül hagyhatja-e az értékhatár számításakor a biztosításközvetítési tevékenységből származó bevételét? Köszönöm válaszát.

Pénzforgalmi áfa értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hatósági díjból egy meghatározott rész, költségtérítés címen a társaságunkat illeti meg, melyet egyéb bevételként számolunk el. Kérdésem az, hogy ezen összeg beleszámít-e a pénzforgalmi áfa 125 milliós értékhatárába?

Áfás utánvét Kérdés

Egyéni vállalkozó futárszolgálatot vesz igénybe a megrendelt áru kiszállítására. A futár beszedi a csomagok árát, és hetenként elszámol a vállalkozóval. Kiálltja a saját számláját, és a különbözetet átutalja a megrendelőnek. A vállalkozó az utolsó hónapban átlépi az alanyi mentes áfahatárt, és pénzforgalmi szemléletü áfakörös lesz, azonban ha az adótörvényeket elfogadják ismét lehetősége lesz alanyi mentesnek lenni. Kérdés, hogy a december utolsó dekádjában átadott áfás értékesítéseket be kell-e rakni a 2018-as áfabevallásba, mivel a futárszolgálat csak januárban tudja utalni a különbözetet, a vállalkozó számára a kiegyenlítés csak ekkor történik, de már él az alanyi mentesség?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor jár műszakpótlék?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingyenesen kapott tárgyi eszköz

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close