122 találat a(z) értékhatár cimkére

Katás tárgyi mentes értékesitése Kérdés

Katás vállalkozó vagyok tárgyi mentes szolgáltatást (orvosi szolgáltatást) végzek, elérem szeptemberben a 12 millió forintot. Ebben az esetben be kell jelentkeznem az áfa alá mint tárgyi mentes értékesitést végző? A 40 százalékot megfizetem a 12 millió feletti rész után.

100 ezer forintos értékhatárt meghaladó számlák szerepeltetése az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfabevallásban kell-e szerepeltetni az M-es lapon az olyan számlákat, melyek áfatartalma meghaladja a 100 ezer forintot, de nem igényeltem vissza az áfát? Köszönettel.

Alanyi adómentesség értékhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amikor év közben az áfa alanyi adómentesség értékhatárát vizsgálom mezőgazdasági őstermelőnél, aki a 600 ezer forintos értékhatárt már elérte, a számításnál figyelembe veszem-e a kapott terület alapú támogatások összegét, ami több millió forint? Ha a támogatásokat és az árbevételt együtt vizsgálom, akkor be kell jelentkezni az áfakörbe. Ha a támogatásokat nem veszem figyelembe, akkor nem éri az alanyi mentesség értékhatárát. Hogyan járok el jogszerűen? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi adómentes közösségi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentességet választó katás adóalany közösségen belül, magánszemélyeknek, jellemzően vásárokon értékesíti termékeit. Közösségi adószámmal rendelkezik, tudtommal bejelentkezett az adott országban és ott teljesíti áfafizetési kötelezettségét. Kérdésem: az itthoni alanyi mentes értékhatárba beleszámít-e a közösségi értékesítése abban az esetben, ha nem jelentkezett volna be és az a lehetőség is érdekel, ha a bejelentkezés megtörtént. Köszönettel: S. Judit

Áfa, alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy az áfa alanyi mentesség választását milyen módon (milyen nyomtatványom) kell a NAV felé bejelenteni. Ügyfelünk eddig az általános szabályok szerint fizette az áfát, de az értékhatár emelése miatt alanyi mentességet szeretne választani. Köszönettel és tisztelettel: Kiss Györgyi

Alanyi áfamentesség 12 millióig: így változnak az adószabályok Cikk

Január 1-jétől változik az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójában összefoglalta a vonatkozó törvénymódosítást, kiemelve az átmeneti időszakra vonatkozó rendelkezéseket.

Katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata-értékhatárba beszámít-e a katás vállalkozó magánszemélyként kapott, ingatlan-bérbeadásból származó bevétele? Köszönettel: Horváth István

Alanyi áfamentesség választása Kérdés

Alanyi áfamentesség választásánál 2019-re vonatkozóan az átmeneti szabályok szerint, ha 2018. december 31-éig terjedő időszakban a vállalkozás ugyan elérte és/vagy meghaladta a 8 millió forint adóalapba számított bevételt, de nem érte el a jövő évre (2019-re) érvényes 12 millió forintot, akkor ismételten választhatja 2019-re is az alanyi adómentességet. A 2019. 01. 01-jétől hatályos áfatörvény kiegészül egy új, paragrafussal, ami ezt mondja: “324. § (2) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállása esetén az adóalany az alanyi adómentességet 2019. naptári évre abban az esetben is választhatja, ha a 191. § (3) bekezdésében rögzített időtartam még nem telt el.” Kérdésem: Ha vállalkozás 2017-ben átlépte az alanyi mentes határt, 2018-ban nem érte el és előreláthatólag 2019-ben sem fogja, az alanyi áfamentesség választásánál a 2017-re vonatkozóan is vizsgálnom kell a 12 millió forintos határ átlépést, vagy csak 2018 és 2019-re?

Itt vannak a 2019-es vám- és adómentes értékhatárok Cikk

Tájékoztató tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2019. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról.

Pénzforgalmi áfára jogosító értékhatár-átlépés – elhatárolt bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégemmel 2015 óta pénzforgalmi áfa hatálya alá esünk. Az idei üzleti évben az értékhatárt (125 millió) valószínűleg átlépjük, ugyanakkor a következő kérdésünk merült fel: Az idei évben október végével az árbevételünk meghaladta a 111 millió forintot. Ugyanakkor az idei üzleti évben a kibocsátott számláink összértéke megközelítette a 125 millió forintot. A különbség jellemzően az idei évben kibocsátott, de az előző üzleti évre elhatárolt bevételből, folyamatos teljesítésű számlákból (tehát, ahol a teljesítés időpontja 2018-as, de 2017-ben elvégzett munkák) és munkahelyteremtésre igénybe vett támogatásból fakad. Ebben az esetben mit kell figyelembe vennünk a pénzforgalmi áfára jogosító értékhatárként? – az éves árbevételünket (tehát a számláink összértékét, csökkentve az elhatárolás mértékével), – az idei üzleti évben kibocsátott, pontosabban idei teljesítési dátumú számlák összértékét, – esetleg egy harmadik verziót? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!

Mikrogazdálkodói beszámoló – egyösszegű leírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő mondat értelmezésében kérném a segítségét: "(8) A mikrogazdálkodó – a (7) bekezdéstől eltérően – a kis értékű eszközök egyösszegű leírása során 100 ezer forintnál kisebb értékhatárt is választhat. Ebben az esetben azonos értékhatárt kell alkalmazni minden kis értékű eszköz terv szerinti értékcsökkenésének elszámolása során." Akár úgy is dönthet a cég, hogy 0 értékhatárt választ a kisértékű tárgyi eszközeire és azokat a tao szerinti értékcsökkenési kulcsokkal értékcsökkenti (egyik eszköz például 14,5%, másik 33% stb.)? Előre is köszönöm válaszát.

Áfa: alanyi mentesség választása Kérdés

Tisztelt Cím! Az egyéni vállalkozó 2017. májusban alakult alakulásnál alanyi mentességet választott az áfa tekintetében. 2017-ben átlépte az értékhatárt, ezért áfás lett. A kérdésem az lenne: a 2019.évre választhatja újra az alanyi mentességet?

Alanyi mentes áfaarányosítás Kérdés

Magánszemély 01. 01-jétől kap saját tulajdonú ingatlan bérbeadásáért bevételt. Év közben egyéni vállalkozó lett, ahol induláskor szintén az alanyi mentességet választotta. Az a kérdés, hogy hogy az áfa alanyi mentesség éves értékhatáraként 2018-ban az éves 8 milliós értékhatár vagy az egyéni vállalkozás inditásának a napjától arányosított értékhatárral kell-e számolni?

Bérleti díj áfamentessége Kérdés

Tisztelt Cím! Egy adózó ingatlan adásvételében áfa hatálya alá bejelentkezett. Ez esetben a bérleti díj maradhat mentes tevékenység? Amennyiben az adózó azért lett áfás, mert átlépte az értékhatárt, nincs lehetősége év végén újra áfamentes körbe tartozni? Válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi mentes határ emelése változás Kérdés

Üdvözlöm! Ha jól tudom, 2019. 01. 01-jétől az alanyi adómentesség bevételi határa 12 millió forintra nő. Abban az esetben, ha az adóalanyt a 2018. évben kellett beléptetni az áfakörbe, mert a 8 millió forintos határt meghaladta a bevétele, de az a 12 millió forint alatt marad a 2018. évben (korábbi években is az alatt volt), akkor van-e lehetősége kilépni az áfakörből (2018. év végén választhatja-e 2019-re az alanyi adómentességet)? Előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close