573 találat a(z) értékesítés cimkére

Divat és formatervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következőkben segíteni: egy gazdasági társaság saját fejlesztésű divatcikkeket kíván varratni (ruházati termék) és terveztetni, mintadarabokat készít, majd az elkészült darabokat értékesíti. Megvásárlásra kerül az anyag, szabásminta, költségként felmerül a mintadarabok terveztetése, varratása is. Így előállít x db ruhadarabot és értesít y db mennyiséget ezekből. A kérdésem, hogy az elkészült, de még nem értékesített ruhadarabok, valamint a még fel nem használt anyagok nyilvántartása, könyvelése hogyan történik? Nagyon köszönöm a segítséget.

Át nem vett rakomány értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szállítmányozó cég, amely raklapokat vitt vissza a fuvart megrendelő cégnek. A megrendelő a raklapokat – azok minőségére hivatkozva – nem vette át és hiányként ki akarja számlázni a szállítmányozónak. A vita még mindig folyik, viszont a kamion nem állhatott tovább a rakományával, ezért a szállítmányozó eladta a raklapokat áfás számlával. Kérdésem az lenne, hogyan kell ezt az eseményt bizonylatolni, illetve könyvelni a szállítmányozó cégnél. Előre is köszönöm válaszát.

Céges motorkerékpár-értékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfa hatálya alá tartozó kft. egy magánszemélytől vásárolt üzleti célra 805 köbcentis motorkerékpárt. Ezt most értékesíti. A kérdés az, hogy terheli-e áfafizetési kötelezettség ezt? Helyette újat vásárol nyílt végű pénzügyi lizing keretében. A másik kérdésem az,hogy ennek elszámolása, áfa-levonhatósága megegyezik-e a személygépkocsira előírtakkal? Válaszukat előre is köszönöm.

Kozmetikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikus egyéni vállalkozó alkalmanként kozmetikai termékeket (krémeket) is árul. Szükséges-e kiskereskedelmi tevékenységet is bejelentenie (TEÁOR 4775)? Ehhez kell kereskedelmi végzettség? Így pénztárgép-használatra kötelezett lesz, amit kiválthat számla kiállításával és a NAV felé adatszolgáltatással. Számlát csak a termékeladásról kell kiállítani, a kozmetikai kezelésről elég nyugtát? Köszönettel.

Kata bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, nem kizárólag a vállalkozás érdekében használt személygépkocsit, tehergépkocsit értékesít. Keletkezik-e az értékesítés által neki katás bevétele? Van-e számlakiállítási kötelezettsége? A katás vállalkozóknak a költségeit nem kell nyilvántartania, ezért csak közvetve a bevételből állapítható meg, hogy az eléréséhez járműhasználat történt. A vállalkozásba nincsenek bevíve a járművek. Köszönöm válaszukat!

Katás egyéni vállalkozó, ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértők! A napokban olvastam egy cikket, ami arról szólt, hogy ha egy katás egyéni vállalkozó eladja a lakását, akkor az katás bevételnek számít és lényegében 40 százalék adó fizetendő után. http://www.uzletresz.hu/penzugy/20180628-katasok-adozasanak-valtozasai-2018-2019.html Próbáltunk törvényi hivatkozást találni hozzá, de nem találtunk sehol olyat, ami ezt megerősítené, ezért fordultunk Önökhöz. Tehát létezhet az, hogy például egy 2015-ben létrejövő katás egyéni vállalkozó csak úgy tudja eladni a magánszemélyként akár évekkel korábban vásárolt ingatlanát, hogy az a katatörvény szerint adózik és nem normál szja szerint? Köszönettel, Szentesi Péter Virtus Kft.

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk (kft.) cégautóként használt személygépkocsiját szeretné értékesíteni, az érte kapott összeget beszámíttatná egy másik autó vásárlásakor. Az autót használt személygépkocsiként 2017-ben vásároltuk. A vásárláskor áfalevonás nem került szóba, az eladó magánszemély volt, így a beszerzésről számla nem, csak adásvételi szerződés készült. Kérdésünk: amennyiben értékesítjük ezt a személygépkocsit, az értékesítésről kiállított számlán kell-e áfát felszámítani, vagy ez az ügylet mentes a forgalmi adó alól?

Tulajdonosváltozás Kérdés

A zrt.-nek (nem ingatlantársaság) két magánszemély tagja van. A külföldi tag el akarja adni a tulajdonrészét névértéken annak a külföldi társaságnak, ahol ő a 100 százalékos tulajdonos. Van-e társaságunknak teendője ezzel kapcsolatosan? Van-e társasági adó, személyi jövedelemadó és illeték-fizetési kötelezettség Magyarországon ? Kedvezményes vagyonátruházást milyen nyomtatványon kell a NAV-nak bejelenteni?

Telek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, aki telektulajdonnal rendelkezik, ügyvéd előtt megállapodást kötött egy építőipari vállalkozóval, hogy a telekre egy családi házat építenek értékesítési céllal. A vállalkozó biztosítja az anyagköltséget és a munkaerőt, a magánszemély pedig a telket. A ház felépítését követően értékesítik, és a haszonban 50–50 százalékban osztoznak. Kérdésem, hogy az ingatlanértékesítésekor kell-e áfát fizetni, illetve magánszemélyként a 15 százalékos szja mellett kell-e még ehót fizetni. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre könyvelőm nem tudott pontos választ adni, ezért fordulok Önhöz: Két éve nyugdíj mellett egyéni vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatok építőipari területen. A vállalkozásomat szeretném megszüntetni az idei évben. A telephelyet is szeretném értékesíteni, de ezt nem biztos, hogy a vállalkozás megszüntetésének időpontjáig sikerül eladni. A telephely egyébként hitel- és egyéb tehertől mentes. Jelenleg ezt csak számlával tudom értékesíteni, de mi a teendő abban az esetben, ha a vállalkozás megszűnte után sikerül a telephelyre vevőt találni? Milyen adózási vonzata lenne ebben az esetben? Befolyásolja a vállalkozás megszüntetését a telephely utólagos értékesítése? Válaszát előre is köszönöm!!

Cégautó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni. Egy társaság 2015-ben megvásárolt egy nagy értékű személygépkocsit egy magánszemélytől. A társaság 2018-ban a személygépkocsit értékesítette a másik társaság felé. Az eladó társaság áfa szempontjából általános szabályok szerint adózik, gyakorlatilag a társaságban semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítést áfásan vagy mentesen kell kiszámlázni a vevő társaság részére. Köszönöm!

Hová kell bejelenteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy használtautó-kereskedő megvesz egy autót, milyen bejelentéseket és hová kell teljesítsen a vásárlás után az eladás előtt? A visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól mentessége van. Az autó "átíródik" a kereskedő nevére? Van olyan lehetőség, hogy úgymond "jár" a megvett autóval? Köszönettel!

Tagi kölcsönnel való eladás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Mi a teendő, ha egy korlátolt felelősségű társaság eladásra kerül, de van benne tagi kölcsön? Válaszát előre is köszönöm!

Követelésvásárlás és -eladás adózása Cikk

Magánszemély ingatlanra vonatkozó követelést vásárolt. Sikeres, illetve sikertelen árverés utáni értékesítés esetén hogyan adózik? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Felszámolás és eredeti állapot Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérem tájékoztatásukat: A kft. 2011. 07. hóban eladta a 100 millió forint értékben nyilvántartott ingatlanát. 2012. 09. 01-től felszámolás alá került, a 2012.08.31-i mérlegében a tárgyi eszközök értéke 0 forint volt, mivel korábban eladta az ingatlant. A felszámoló megtámadta az ingatlaneladást, és 2016. 12. hóban a Kúria mint felülvizsgálati bíróság megállapította az adásvételi szerződés érvénytelenségét és elrendelte az eredeti állapot helyreállítását. 2017. 11. hóban a felszámolás egyezséggel lezárult, az ingatlan 150 millió forint piaci értéken szerepelt a felszámolási zárómérlegben. Kérdésünk: 1. Az eredeti állapotot hogyan kell helyreállítani a könyvekben és a beszámolóban, illetve ezt a felszámolási zárómérlegben kellett volna megtenni? 2. Mivel a 2012. 08. 31-i tevékenységet lezáró mérlegben akkor 0 forint volt a tárgyi eszköz értéke, most a felszámolást követő év adóbevallásában a Tao-törvény 16. § (6) bekezdésénél az eredeti állapot helyreállítása miatt a 100 millió forint nyilvántartási értéket figyelembe lehet-e venni, annak ellenére, hogy a 2012.08.31-i mérlegben az ingatlan nem volt nyilvántartva? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztrák biztosítás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs