561 találat a(z) értékesítés cimkére

Áfa alól mentesség a tevékenység sajátos jellegére tekintettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság eladásra épít lakóházakat. Tevékenységi körébe alapításkor felvette a "6810 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése" tevékenységet is, azonban a tevékenységet még nem végzi. Ezt a tevékenységet nem tette adókötelessé. Az áfatörvény 88. §-a szerint a tevékenység megkezdése előtt adókötelessé teheti. Mely időpont számít a tevékenység megkezdésének? Amikor egy bérbeadási szerződést köt? Az első bérbeadási számla kiállítása? Esetleg az az időpont amikor lehetőségként felvette a tevékenységi körébe? Abban az esetben, ha egy eladásra épített lakást nem tud értékesíteni, és ezért (kényszerből) bérbeadás útján fogja hasznosítani. Miután nem választotta az adókötelesség tételt mentes lesz a bérleti díj. Hogyan kell eljárni ezután? Mi történik az építkezéskor levont áfával? Van-e ezzel kapcsolatban valami kötelezettsége? Mentesre számlázza a bérleti díjat. El tudja különíteni az egyes tevékenységekhez kapcsolódó áfákat, amiket nem tud elkülöníteni, azokat meg árbevétel arányában arányosítani kell, éves szinten göngyölten (ha jól tudom 20 évig)? Technikailag hogyan kell az arányosítást végezni, jó lenne, ha erre egy példával segítséget kapnék! Mi történik, ha ezt a lakóházat négy év múlva értékesíteni fogja? (Az ingatlan értékesítést sem tette adókötelessé.) Értékesítheti mentesen? (Mint említettem építésnél értékesítési célra szánta, és levonta az áfát.) Nagyon köszönöm!

Termőföld értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas ügyfelem 2004-ben termőföldet szerzett. Az ügyfél 2018-ban ezt a termőföldet elcserélte egy másik termőföldre, a szerződésben 1 millió forint értéket határoztak meg. Ezt követően a cserébe kapott termőföldet eladta, szintén 2018-ban, családi okok miatt 800 000 forintért. Kérdésem, hogy kell-e adózzon az ügyfél a 800 000 forint bevétele után, és ha igen, mennyi az adófizetési kötelezettsége?

Átmenetileg csökken az okostelefonok eladása Cikk

Miután tavaly először csökkent az okostelefonok eladása a világpiacon, idén tovább zsugorodhat az értékesítés, jövőre azonban már növekedés várható.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cég elad egy magyar cégnek áfamentesen egy gépet, majd a szállítás után megbíz egy másik magyar céget, hogy helyezze üzembe ezt a gépet, és az üzembehelyezési díjat a szlovák eladó fizeti. Számlázhatja-e a magyar üzembe helyező a díját áfamentesen a szlovák megbízó felé, vagy áfásan, kell mivel a munkavégzés Magyarországon történik?

Hitellel terhelt ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Örökölt ingatlan (tanya) esetében, amikor értékesítés történik, levonható-e a hagyatéki végzésben szereplő, ingatlant terhelő jelzálog (magánszemély általi kölcsön), és ezen az ingatlanon banki hitel is van, ami viszont nem szerepel a hagyatékiban. Ha ezeket az örökös kifizeti, és levonható, akkor nem marad jövedelem. Köszönöm

Növendék állat vásárlása továbbértékesítési céllal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szarvasmarhákat tenyészt, év közben nem vezet folyamatos készletnyilvántartást, az állatokat év végén veszi készletre, leltár alapján. Növendék állatokat vásárol, amelyeket rövid időn belül továbbértékesít. Hogyan kell neki ebben az esetben könyvelnie? Köszönöm.

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Egy vállalkozó 2019-től szeretne kilépni az áfakörből. Ha 2019 évben eladná a tárgyi eszközeit, hogy alakulnak az áfa fizetése? Válaszukat előre is köszönjük.

Üzletág-értékesítés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. értékesítette kereskedelmi üzletágát, amit tárgyi eszközök, , készletek, immateriális javak stb alkottak. Kérdésem, hogyan (milyen főkönyvi számlaszámokra) kell könyvelni az értékesítést és az eszközök, valamint a készletek kivezetését? Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm!

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó áfakörbe tartozik. 25 évvel ezelőtt vásárolt egy kisteherautót (Opel combot) melynek az áfarészét visszaigényelte, majd a gépkocsit értékcsökkenési leírásban elszámolta. A vállalkozás megszüntetésével a kisteherautót el kellene adni. A vállalkozó saját részére eladhatja a kisteherautót, mert szeretné megtartani, a forgalmi engedély tulajdonosként a vállalkozó nevére szól. Mi a teendő, és mi a megoldás? Köszönettel. A másik kérdésem egyéni vállalkozó év közben is átléphet a kata adózási rendszerbe, vagy csak december 31-éig kell döntenie? Köszönettel.

Kft. értékesítése Kérdés

Egy kft. tulajdonosa eladná a cégét 50 ezer forintért. A jegyzett tőke összege 3 millió forint, 723 ezer forint tagi kölcsön szerepel a könyveiben. A tárgyi eszközök nettó értéke: 144 638 forint. Magánszemélynek történik az értékesítése. A cég saját tőkéjének összege: 2 068 000 forint. Milyen adókötelezettsége keletkezik ebből a tulajdonosnak? Válaszukat előre is köszönjük.

Alanyi mentes Kérdés

2019. évben alanyi mentességet választó cég 2000-ben vásárolt tárgyi eszközét értékesiti. Az értékesitéskor fel kell számitani áfát? Köszönöm.

Katás bt. személygépkocsi értékesítése Kérdés

2019. évben katát választó bt. beltagja a bt. tulajdonában levő személygépkocsit értékesíti saját magának. A gépkocsit magáncélra is használta, cégautóadót fizetett. A gépkocsi nyilvántartási értéke 0. Hogyan fog adózni a személygépkocsi vételára? köszönöm

Ingatlan áfa kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tárgyi eszközként vásárolt 2013-ban és 2017-ben ingatlanokat (irodaház, hűtőház, üzlet megnevezéssel). Vásárláskor a fordított áfát alkalmazták minden esetben, mivel minden fél megfelelt a feltételeknek. (Minden fél be volt jelentkezve a NAV-nál ingatlanértékesítés címén az áfakörbe.) Kérdésem abból adódik, hogy az ingatlanokat birtokoló cég értékesíteni kívánja az ingatlanokat. Mire kell figyelnünk az ingatlanértékesítésnél áfaszempontból, ha az ügylet létrejön (áfaarányosítás)? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk? Egyéb tudnivalónk van-e ebből kifolyólag? Várom válaszukat! Tisztelettel:

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő, Adott egy kft., amit idén májusban alapítottunk 6 millió forint jegyzett tőkével, 3 tulajdonossal 40-20-40 százalék arányban. Egy külföldi cég szeretné bevásárolni magát cégünkbe az alábbi módon: A tulajdonos 40 százalékából 30 százalékot megvenne névértéken 1 800 000 forintért, B tulajdonos 20 százalékát teljes egészében megvenné névértéken 1 200 000 forintért. C tulajdonos 40 százalékából 30 százalékot venne meg ellenérték nélkül. A kérdéseim C tulajdonos üzletrészének eladásával kapcsolatosak: Eladhatja-e C tulajdonos ingyen a részét? Ha igen, milyen illetékfizetési kötelezettségek keletkeznek vevő részére? Ajándékozásnak minősül? Eladhatja-e C tulajdonos a részét egy jelképes összegért, hogy ne minősüljön ajándékozásnak? ( például 1 forintért)? A legköltséghatékonyabb megoldást keresnénk arra, hogy C tulajdonos ellenérték nélkül eladhassa 30 százalék részesedését. A Kft. ingatlanvagyonnal nem rendelkezik. Válaszát előre is köszönöm.

Környezetvédelmi termékdíj számviteli elszámolása Kérdés

Társaságunk termékdíjköteles terméket szerez be más EU tagországokból, melyeket belföldön értékesít (az árukról folyamatos készletnyilvántartást vezet). Ennek megfelelően mint első belföldi forgalombahozó alanya lesz a termékdíjnak. A kérdésem az lenne, hogy hogyan alalkul a termékdíj számviteli elszámolása (bekerülési érték része vagy egyéb ráfordítás) attól függően, hogy a vállalkozás döntése alapján az értékesítéskor, vagy a készletre vételkor keletkezteti a termékdíjkötelezettséget. Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs