636 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Őstermelő értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbiakkal kapcsolatosan. Mezőgazdasági őstermelő – heti 36 órát elérő munkaviszony mellett – 2015-ben beruházott egy ültetvény létesítésére, melyet állami támogatásból, hitelből és önerőből fedezett. 2015-ben őstermelésből bevétele csak az állami támogatásból volt, jövedelme nem volt, és így adója sem keletkezett. 2016. évben már 600 ezer forintot meghaladó jövedelme volt plusz egyéb állami támogatást is kapott. Tehát 2016-ról a támogatásokkal növelt jövedelme után, a költségek levonását követően adózik. A kérdésem az lenne, hogy milyen mértékben számolhat el értékcsökkenést (a teljes beruházásra, vagy csak a támogatás feletti összeg után)? Illetve az is érdekelne, hogy mikor lehet aktiválni a beruházást, azaz az szja-törvény szerinti "termőre fordulás" hogyan értelmezhető, mivel 2016. évben már termett az ültetvény, és értékesítette is a terményt a gazdálkodó? Válaszát előre is köszönöm!

Értékcsökkenés tulajdonjog-fenntartás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértők! Társaságunk egy tárgyi eszközt vásárolna tulajdonjog-fenntartással. Kérdésünk: az értékcsökkenés elszámolását meg lehet kezdeni a használatbavétellel egyidejűleg, vagy várni kell vele, amíg a teljes vételárat ki nem fizetjük és a tulajdonjogot bejegyzik? Köszönettel Szentesi Péter Virtus Kft.

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Ügyfelem (kft.) irodája impozáns. Év közben galériákból, elsősorban árverésen vásárolt bútorokat. Az aktiválás során két csoportba soroltam a vásárlásait (ügyfelem nyilatkozata alapján): használatba vett és ekként használt irodabútor, valamint műtárgy. A műtárgyak esetén nem számoltam el értékcsökkenést, és így fejlesztési tartalék feloldására sem került sor, azonban a bútorok esetén feloldottam a fejlesztési tartalékot. Jól jártam el? Köszönöm, CsK

Egyéni vállalkozó – értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, ha elszámolná az egész évre az értékcsökkenést a tárgyi eszközeire, akkor veszteséges lenne. Nem szeretne veszteséges lenni, megteheti-e, hogy az értékcsökkenés egy részét számolja csak el költségként? Köszönettel.

Naperőmű adótörvény szerinti értékcsökkenési leírása Kérdés

Társaságunk naperőmű létesítését tervezi. A telepítendő napelemek és egyéb berendezéseket egy üresen álló telekre helyezzük el. Kérdésem az, hogy a társaságiadó-törvény szerint milyen értékcsökkenés számolható el a létesítményre? Egy ilyen létesítmény tervezett élettartalma kb. 25 év, ám a finanszírozó bank a futamidőt az adótörvény szerinti leírási időben határozza meg, ezért nagyon nem mindegy, hogy pl. 7 év vagy 50. Válaszukat előre is köszönöm! Szedlacsek Sándor adószakértő Szetax Kft. [email protected]

Bontás terven felüli értékcsökkenése társasági adó alapot növel-e? Kérdés

Egy épületünkre van bontási engedély, lebontjuk. Terven felüli értékcsökkenés lesz. Ezzel meg kell növelni a társaságiadó-alapunkat?

Önálló bírósági végrehajtó megszüntetése Kérdés

Önálló bírósági végrehajtó végrehajtói iroda alapítása miatt megszűnt 2016-ban. A 2012-es és 2013-as években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe, 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét. Kérdésem, hogy a fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja-bevallását, illetve kell-e ezek után megszűnéskor fizetni? Kérdezném még, hogy a nullára nem leírt tárgyi eszközökkel megszűnéskor mi a teendő?

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Egyéni vállalkozás megszűnt 2016-ban. - 2012 és 2013-es években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe - 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét Kérdésem, hogy fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja bevallását?

Bérelt ingatlanon végzett felújítás értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségét. Bérelt ingatlanon (épület) végzett beruházás esetén milyen értékcsökkenési leírási kulccsal kell számolnunk. 1) Tao-törvény szerint 6%? 2) Számviteli törvény szerint? Alkalmazható a tao-törvény szerinti 6%? Mi befolyásolja az értékcsökkenési leírási kulcsot? A bérleti szerződés időtartamán kívül alkalmazkodni kell a bérelt ingatlan tényleges értékcsökkenési leírásához is? Amennyiben határozatlan idejű a bérleti szerződés, mi változik? A tulajdonostól milyen információk beszerzésére van szükség az ingatlan tárgyieszköz-nyilvántartásából, amennyiben figyelembe kell venni a tulajdonosnál nyilvántartottakat? Segítségüket köszönöm előre is.

Napkollektor értékcsökkenési leírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mekkora lehet a háztetőre szerelt napelemek utáni amortizáció mértéke, kulcsa? Az épület értékét kell ezzel megnövelni, és az épület jellemzői szerinti amortizációt kell figyelembe venni? Vagy önálló tárgyi eszközként a 14,5 százalék a helyes? A napelemes rendszer több részből áll (napelemek, inverter, tartószerkezet, vezetékek), amelyeknél egységesen vagy külön-külön kell megállapítani az amortizációs kulcsot? Köszönettel: Szombati Imréné

Ingatlan értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2016. évben kezdte meg tevékenységét, melynek keretében ingatlan-bérbeadást végez (lakást, üzlet ad bérbe). A jövedelem megállapítására a tételes költségelszámolást alkalmazza. Az ingatlanoknak több éve tulajdonosa mint magánszemély. Kérdésem: számolhat-e el értékcsökkenést, illetőleg mi az értékcsökkenés alapja? Ha az ingatlanoknak van értékbecslése, az lehet-e az értékcsökkenés alapja? Vagy a több évvel ezelőtti bekerülési értékkel kell számolni, ami a mai piaci értéknek csupán a töredéke? Köszönöm válaszát.

Védjegy bejelentés Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket: Egy kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyeztette a cégnév és céglogó tulajdonjogát. Ezért 2x74 800 forintot fizetett. A kérdésem az, hogy ezt a védjegyet a fenti összegben az immateriális javak között kell-e szerepeltetni? Elszámolható-e rá értékcsökkenés? Milyen mértékben stb.? Összességében van-e valami speciális szabály a cégnél a védjegy elszámolásának tekintetében? Előre is köszönöm a segítségüket.

Magánszemély tulajdonát képező ingatlan bérbeadása egyéni vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ingatlanokat ad bérbe vállalkozói minőségében. Az ingatlanoknak magánszemélyként tulajdonosa. Van-e arra lehetőség, hogy a magántulajdonát képező, de vállalkozóként bérbe adott ingatlanok bevételéből levonja az ingatlanok után számított értékcsökkenést a vállalkozói jövedelme, adóalapja megállapítása során? Válaszát köszönöm.

Fejlesztési tartalék feloldása, ha több a vásárolt eszköz értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni: Cégünk 500 000 forint fejlesztési tartalékot képzett. Vettünk egy kis teherautót 1 800 000 forint értékben. Feloldjuk az 500 000 forintos fejlesztési tartalékot. Kicsit belezavarodtunk, hogy az adótörvény szerinti értékcsökkenése hogyan fog alakulni ennél a kis teherautónál? 20 százalékos értékcsökkentést alkalmazunk, tehát az évi écs 360 000 forint (számoljunk teljes évvel). Hogyan alakul az adótörvény szerinti értékcsökkenés? 1. évben nulla 2. évben 220 000 Ft 3. évben 360 000 Ft 4. évben 360 000 Ft 5. évben 360 000 Ft. Vagy az első években rendesen elszámoljuk az értékcsökkenést és az utolsó évekre esőt veszem fejlesztési tartaléknak? Köszönöm szépen a segítséget!

Kártérítés, értékcsökkenés, társaságiadó-alap, na és a könyvelés Cikk

Másik fél hibájából kár keletkezett a vállalkozás gépében 2016-ban. A biztosító megítélte a kártérítést, amit csak az idei évben, de az is lehet, hogy csak 2018-ban fizet ki. Hogyan kell ezt figyelebe venni a társasági adó számításánál? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön rendezése pótbefizetéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close