640 találat a(z) értékcsökkenés cimkére

Méhcsalád értékcsökkenése Kérdés

Az egyéni vállalkozó méhcsaládokat vásárolt, milyen módon lehet értékcsökkenés alá vonni, és milyen mértékkel?

Személygépkocsi értékcsökkenése nyílt végű pénzügyi lízing esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit szerzett be. Kérdésem, hogy a lízingcég által havonta kiszámlázott lízingdíjak tőkerésze elszámolható-e költségként, vagy csak kizárólag a kamat teljes összege vehető költségként figyelembe? A vállalkozó 85%-ban használja üzemi célra a személygépkocsit, így az áfa 85%-a kerül levonható adóként elszámolásra. Tudomásom szerint a lízing útján beszerzett személygépkocsi után értékcsökkenést az egyéni vállalkozó nem számolhat el. Köszönettel: Pesti Erika

Magánszemély és az ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, gyakorlatban előforduló kérdésekre szeretnék megnyugtató válaszokat kapni Önöktől! 1. Ha egy magánszemély a több mint 5 éve megszerzett építési telekre egy többlakásos társasházat épít, akkor a felépítményre kell illetéket fizetnie? 2. Ha az 1. pontban lévő ingatlant (többlakásos társasház) nem a telektulajdonos magánszemély, hanem egy cég építi fel, és a felépítmény a cég nevére kerül nyilvántartásba véve (a telek tulajdonosa a magánszemély marad), akkor a cégnek keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége? 3. Egy magánszemély a tulajdonát képező társasház lakásait –magánszemélyként, adóazonosító jellel – bérbe adja. Elszámolhatja-e költségként a társasház teljes bekerülési értékét értékcsökkenési leírásként? 4. A 3. pontban szereplő magánszemély a társasházra felvett hitel(ek) után fizetendő kamatok összegeit elszámolhatja-e költségként, az ingatlan bérbeadásból származó bevételeivel szemben? Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Szabadalom megszűnése Kérdés

Tisztelt Szekértő! Egy informatikai szoftverfejlesztő cég több fejlesztését levédeti a Szellemi Tulajdon Hivatalánál mint szabadalmi oltalom. Az egyes szabadalmi oltalmak levédésének folyamatos biztosítása érdekében a vállalkozásnak időszakonként ezzel kapcsolatban díjfizetési kötelezettsége van. Ezen vállalkozás nem fizette meg ezt a jogkövetési fenntartási díjat, így a szabadalmi oltalom megszűnt. Sajnos ezen tájékoztatásról csak most szerzett tudomást a vállalkozás, holott ez már a 2016. évet is érintette. Kérdésünk: hogyan kell korrigálni a beszámolóban ezen tételek kihatását (értékcsökkenés)? A tételek nem számítanak jelentős összegűnek.

Őstermelő – azonali értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki magánszemélyként végzi a mezőgazdasági tevékenységét, adószámmal és áfakörre van bejelentkezve, mivel más tevékenységet is folytat egyéni vállalkozóként. Szabad vállalkozási zónában –Bucsa – van a telephelye. A 2017. évben vásárolni fog egy kb. 7 000 000 Ft összegű tárgyi eszközt (üzemi célt szolgáló traktor). Elszámolhatja-e azonnali értékcsökkenésként az eszközt, és kötelező-e beállítani az egyösszegű értékcsökkenést az szja bevallásban? Válaszát megköszönve üdvözlettel: Liker Judit Könyvelde Bt.

Gépjármű értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségét kérem az alábbi témakörben: 2004. év májusától működő egyéni vállalkozó 2017. január 01-jéről kata hatálya alá tartozik. 1. 2013 októberében vásárolt tehergépjárművet a vállalkozásra. Az értékcsökkenést 7 év alatt számolja el, melyből 4 év eltelt. 2017 decemberében a tehergépkocsit értékesíti. A tehergépjármű nettó eladási értékét egyéb bevételként elszámolja. A fennmaradó 3 év értékcsökkenését, mely nem lett elszámolva hogyan kell kezelni?

Magánszemély ingatlan-bérbeadásának költségelése Kérdés

Kedves Szakértő! Az szja tv. 11 mellékletében II/2. pontban a felújításra vonatkozó részt úgy értelmezzük, hogy ha a megvásárolt ingatlanon jelentős felújítási munkálatokat végeztettünk 2017-ben (burkolatok pótlása, cseréje, nyílászárók cseréje, radiátorok cseréje, kerítés cseréje, festés, gipszkartonozások stb.), akkor ezek a költségek a felmerülés évében azonnal leírhatóak költségként? S nem az épület beszerzési árára jutó 2 százalékkal értékcsökkenthető? (Megjegyzés: amúgy sem 50 évre készülnek a mai padlók, csempék stb., sajnos). Köszönöm.

Magánszemély ingatlan-bérbeadásánál elszámolható tételes költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként ingatlant ad bérbe az ügyfél, tételes költségelszámolás mellett hogyan alkalmazhatja az szja törvény 11. mellékletében felsorolt értékcsökkenések közül a 100-200 ezer forint között beszerzett tárgyi eszközökre vonatkozó 2 év alatt 50-50 százalékos leírást, ha az első évben év közben történik a beszerzés, akkor arra az évre a beszerzési ár 50 százaléka is elszámolható, vagy ezt csak időarányosan veheti figyelembe a 365 napot arányosítva? Köszönettel

Támogatásból finanszírozott K+F tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy kft. 2 év alatt sikeresen befejezte K+F tevékenységét, melynek eredményeként létrejött a kifejlesztett prototípus (automata szerkezet), illetve a kapcsolódó szoftver mint szellemi termék. A társaság a K+F költségek aktiválása mellett döntött. A kifejlesztett gép és a kapcsolódó szoftver átsorolásra kerül a K+F aktivált értékéből. Kérdés: Ezen átsorolások után mi marad (milyen jellegű aktivált költségek) tulajdonképpen a K+F aktivált értéke soron? 2) A kft. utólagos finanszírozásban vissza nem térítendő támogatást kapott a K+F tevékenységére. A támogatást arányosan meg kell bontani a létrehozott és egyben aktivált tárgyi eszközök, szellemi termékek értékére eső részre, illetve a K+F aktivált értékére eső részre. A tárgyi eszközökre és szellemi termékekre jutó támogatást el kell határolni halasztott bevételként, majd az elszámolt értékcsökkenéssel arányosan kell megszüntetni. Kérdés: Mit kell tenni a K+F aktivált értékére jutó támogatással? Ugyanúgy halasztott bevételként kell kezelni és az értékcsökkenéssel arányosan megszüntetni, vagy a K+F aktivált értékére jutó támogatással csökkenteni kell a K+F aktivált értékét (még nem indult meg az értékcsökkenési leírás)? Köszönöm előre a segítségét!

Adószámos magánszemély tárgyi eszköz beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként fotózással foglalkozom, fényképezőgépet vennék. Az ára 190 ezer forint. Elszámolhatom-e költségként egy összegben, vagy csak az 1 százalék átalány értékcsökkenés illet meg? Válaszát köszönöm.

Üzemi étkeztetés, értékcsökkenés a társasági adóban Kérdés

Tisztelt Adózóna.hu! Társasági adóval kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni. Cégünk dolgozóinak üzemi étkeztetést biztosít. Az étterem helyiségét béreljük, és felszereltük konyhai eszközökkel (sütő…stb.) Azt szeretném megkérdezni, hogy az ezekre a tárgyi eszközökre elszámolt értékcsökkenéssel meg kell-e növelnünk a társaságiadó-alapot, vagy az ilyen jogcímen elszámolt értékcsökkenés a társaság érdekében felmerült költségnek minősül? Ennek megválaszolásában kérném a segítségüket. Előre is köszönöm!

Saját lakások értékcsökkenése a társasági adóban Kérdés

Tisztelt adozona.hu! Társasági adóval kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni.Cégünk Magyarországon bejegyzett zártkörű részvénytársaság, amelynek több, magyarországi lakástulajdona van, ahol a külföldről érkezett, hosszú időre kiküldetésben lévő alkalmazottait és családtagjait szállásolja el. Ezt a juttatást az szja törvény szerinti egyes meghatározott juttatásként kezeljük és természetesen havonta megfizetjük utána a járulékokat. (A lakbérek piaci ára után.) Abban azonban nem vagyunk biztosak, hogy a lakások után az adótörvény szerint elszámolt értékcsökkenés, illetve a cégünk által kifizetett közös költség, karbantartás a társaság érdekében felmerült költségeknek minősülnek-e a társasági adóban vagy ezekkel meg kell növelnünk az adóalapot? Ennek megválaszolásában kérném a segítségüket. Előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadása Kérdés

A kft. a saját tulajdonú lakóingatlanát bérbe adja egyetemi diákoknak. Az ingatlan tárgyi eszközök között van nyilvántartva. A lakóingatlanba beszerzett berendezések, bútorok szintén tárgyi eszközként vannak nyilvántartva. Kérdésem: a bérbeadás miatt helyes-e tárgyi eszközként nyilvántartani és értékcsökkenést elszámolni, vagy a 2-es számlaosztályba kell átsorolni? A berendezés, bútor esetében ugyanez a kérdés.

Ford Tranzit Kérdés

Egy kft. vásárolt csukott hátterű, elől 3 üléses Ford Tranzitot. A vásárlás célja bérbeadás vezetővel vagy anélkül és közúti árufuvarozás. Kérdés: a gépjármű után lehet-e értékcsökkenést számolni? A nyilvántartásban tárgyi eszköz vagy a 2-es számlaosztályban lévő készlet? A bérbeadásból származó és az árufuvarozásból származó bevétel nyilvántartása adott.

Tárgyi eszköz tárgyévet követő elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2016-ban vásárolt tehergépjárművet. (Az adózó áfa visszaigénylésére jogosult.) A számlát erről csak idén mutatta be, a tavalyi üzleti év zárása után. Hogyan kell nyilvántartásba venni idén a járművet (áfa, aktiválás, értékcsökkenés elszámolása stb. kérdésben)?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close