72 találat a(z) építkezés cimkére

Építőipar – ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég ideiglenes iparűzési adójának megállapításához kérnék segítséget. A szerződés alapján a munka megkezdése és a teljesítésigazolás kiadása közötti időtartam nem haladja meg a 180 napot, így ideiglenes iparűzésiadó-fizetési kötelezettsége keletkezik a cégnek az adott önkormányzatnál. Amennyiben a kivitelezés valamilyen okból hosszabb ideig szünetel (30 napot meghaladóan) építési naplóban rögzítve van a szünetelés ténye, akkor is a teljes időtartamra kell bevallani és megfizetni az ideiglenes iparűzési adót? Ez idő alatt egy másik településen végez munkát a cég, ahol akár szintén keletkezhet ideiglenes adófizetési kötelezettsége. Amennyiben egy hasonló hosszú időtartamú építkezésen a fent említett cég alvállalkozót is igénybe vesz, és ebben az időtartamban a megbízó cég nem végez ténylegesen munkát, de a szerződés szerint a munkát megkezdte, teljesítésigazolás még nem áll rendelkezésre, mert az alvállalkozó által végzett folyamatok is ennek a szerződésnek a részét képezik, akkor mindkét szóban forgó cég adófizetésre kötelezett az építkezés helyén illetékes önkormányzatnál? Válaszát előre is köszönöm!

Egyenes vagy fordított áfás? Összenő-e az építőanyag az építkezéssel? Cikk

Összetartozik-e, vagyis komplex szolgáltatásnak minősül-e, ha egy építéshez burkoló anyagot értékesít egy cég, amelyet négy hónap múlva be is épít ugyanazon ingatlanba, amelyhez azt leszállította? Egyenes vagy fordított áfás számlát kell az ügyletekről kiállítani? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Általános forgalmi adó klímaszereléssel kapcsolatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás fővállalkozóként lakások építését végzi. Ennek keretében egy alvállalkozója klímaszerelés címen egyenes áfával számlázta a szolgáltatás ellenértékét. A szerelés tartalmilag a klíma beépíthetőségének feltételeit teremti meg azzal, hogy kiépíti az áramvételezési és a kondenzvíz elvezetéséhez szükséges rendszert. A split klíma beszerelése, illetve az üzemeltetéséhez szükséges műszaki feltételek kialakítása az építési tervekben nem szerepel, csak azokban a lakásokban lesz szerelve, ahol azt a vevő kéri, és megfizeti. Ezzel kapcsolatban további kérdésem, ha a vállalkozó a splitklíma-telepítés műszaki feltételeinek kialakításával egyidejűleg a fővállalkozó által biztosított klíma beszerelését is elvégzi, akkor a komplex szolgáltatás egyenes áfásan kezelendő-e? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel

Építkezők figyelem! Jön az újabb könnyítés az engedélyezésben Cikk

Lazítana a magáncélú építkezések engedélyezési eljárásában „az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénynek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról” szóló törvényjavaslat, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter terjesztett be az Országgyűlésnek.

Értékesítési célú ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértők Az 1990. évi XCIII. törvény (illeték) 26. § (1) pontja alapján illetékmentes a "vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett lakás....." egyéb más feltételeket is figyelembe véve. Számunkra az értékesítési cél, ami érdekes, a többi feltétel egyértelmű. Tekinthető-e értékesítési célúnak a fent említett 1990. évi XCIII. törvény (illeték) 26. § (1) pontja értelmében az a 14 lakásból (lakások önálló helyrajzi számmal rendelkeznek) álló társasház, amelyet egy gazdasági társaság újonnan épített, tárgyi eszközei között tartja nyilván, értékcsökkenést számol el, és jelenleg bérbeadással hasznosítja? Az értékesítést megelőzően átsorolná a készletek közé az ingatlanokat. A jövőben várhatóak újabb lakásépítések. Jól gondolom-e, hogy az értékesítési cél alátámasztására a számviteli nyilvántartásban, mint saját termelésű készletként kellene kimutatni az építkezés költségeit? Sajnos a telek beszerzése – amelyre az újabb lakások építése történne – már korábban megtörtént, és ez tárgyi eszközként került nyilvántartásba vételre. Ez mennyiben befolyásolja az értékesítési cél megvalósulását, megfelelő-e, ha az építkezés megkezdése előtt a telek a készletek közé átsorolásra kerül?

Építkezik? Nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalék az áfa Cikk

Magánszemély építkezik, szeretne áfa-visszatérítést, a vállalkozót viszont köti az 5 százalékos számla kiállításának kötelezettsége. Eleget tehet-e a magánszemély kívánságának, vagyis kiállíthat-e 27 százalékos áfát tartalmazó számlát? Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

Építőipar: ideiglenes vagy állandó iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanfejlesztő társaság építési telket vásárol adott önkormányzat területén, ahol társasházat épít. Az építés alatt természetesen megkezdi a marketingtevékenységet és az értékesítést. A konkrét építés (építési napló alapján) az épület komplett elkészítéséig (a hsználatbavételi engedély kiadásáig) várhatóan nem haladja meg a 180 napot. A tervezéssel és az értékesítés befejezésével természetesen meghaladja a 180 napot. Ebben az esetben az adott önkormányzat területén ideiglenes vagy állandó iparűzési tevékenységre kell a társaságnak bejelentkeznie? Válaszát előre is köszönöm!

Fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egy eddig beépítetlen területen valósít meg új beruházást, amely keretében vendéglátó egység, benzinkút, autómosó, új bekötő út épül. Az engedélyeket az építkezéshez már beszereztük. Kérdésem a következő: mivel nem egy építési vállalkozót bíztunk meg a munka elvégzésével, abban több cég vesz részt, minden ehhez kapcsolódó munka elvégzése a fordított áfa hatálya alá tartozik-e, amennyiben teljesülnek a 142. paragrafus feltételei, például közművek (villany, víz, gáz) bevezetése a területre (ezeket az országos, illetve területi szolgáltatók végzik)? Amennyiben magunk szerzünk be építési anyagot, feltételezem, ez a beszerzés a normál áfa szabályai alapján történik. Válaszukat köszönettel várom. Tisztelettel: Sárközi Tamara

Ingatlan – 5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új családi házat a kivitelező cég kulcsra készen adja át (a paraméterek a törvényi előírásoknak megfelelnek). A kerítés része lehet-e az 5 százalékos teljes generálkivitelezésnek? Köszönettel: Dominek Aranka

Áfa-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez című cikkükben írtakkal kapcsolatban lenne az egyik fiamnak egy kérdése: 2014 novemberében belépett egy 2014. 03. 13-án alakult építőközösségbe. (A dátumoknak azért van jelentősége, mert állítólag 2014. 03. 15-étől már nem lehet építőközösséget létrehozni. Ezt egy banki főosztályvezető mondta egy CSOK rendezvényen, de sehol nem találtam erre vonatkozó jogszabályt.) Az építőközösség egy 7 lakásos lakóház felépítésére jött létre. A szervezője egy kft., ennek képviselője tárgyalt a belépő tagokkal. Minden tag vállalta az építésben való anyagi közreműködést, melynek ellentételezéseként a kiválasztott lakás az ő tulajdona lesz. 2015. elején megkapták az építési engedélyt, melyen minden tag neve szerepel építtetőként. Megkezdődött az építkezés. A kft. vállalta az építkezés teljes összefogását, lebonyolítását a kulcsrakész állapotig, illetve a lakhatási engedély beszerzésének elintézését is. Ezért a munkáért szerződés szerinti díjazásban részesül. Ez "kulcsrakész" kivitelezésnek számít? A kivitelezést végző vállalkozók az építőközösséggel szerződtek. Az összes számla (anyag- és munkadíj is) az építőközösség nevére szól, 27 százalékos áfával. Várhatóan 2016 márciusában elkészül a ház, ezért sürgősen meg kéne tudnunk, hogy vissza lehet-e igényelnünk az áfát? Ha igen, akkor hogyan, ha nem, akkor miért nem? Több banknál is érdeklődtünk, de azt mondják, hogy a számláknak a visszaigénylő magánszemély nevére kell szólniuk.

Munkaerő rendelkezésre bocsátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az építkezéseken alvállalkozóként építési szerelési tevékenységet, lakatos munkákat végez. Egyes esetekben a fővállalkozó telephelyén, a fővállalkozó eszközeivel a fémlemezek, illetve csövek műhelymunka elvégzésére is vállalkozik. A műhelyben beépítésre előkészített fémtermékeket az építkezéseken be is építi. Van olyan eset, hogy az alvállalkozó munkavállalói kizárólag műhelymunkát végeznek, és az általuk elkészített anyagot nem építik be az építkezéseken? Kérdésem, hogy hogyan kell a fenti szolgáltatások áfafizetési kötelezettségét teljesíteni? Esetünkben beszélhetünk-e munkaerő-kölcsönzésről, ami csak engedély birtokában végezhető tevékenység? A munkaerő rendelkezésre bocsátása milyen esetekben valósul meg, és esetünkben beszélhetünk-e erről? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Bácsi ferencné

Földszállítás fordított adózása Kérdés

Tisztelt Cím! A kérdésem a következő lenne: egy olyan területen, ahol építési engedélyköteles építkezés folyik, az onnan elszállított föld, tehát mint földszállítás fordítottan adózik? Például alapból kiásott föld. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó euróban fizethet-e ki egyéni vállalkozói kivétet?

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs