11 találat a(z) átmeneti szabályok cimkére

Egyéni járulékfizetés: ezek az átmeneti szabályok az új törvényben Cikk

Noha a július 1-jén hatályba lépett új tb-törvény a régihez hasonlóan kimondja, hogy a járulékokat havonta a járulékalapot képező jövedelem kifizetésekor irányadó járulékmértékek szerint kell megfizetni, de ezzel együtt a jogszabály – számos egyéb mellett – e tekintetben is tartalmaz átmeneti előírásokat. A következőkben ezeket vesszük sorra.

Ötszázalékos lakásáfa: átmeneti szabályok a kivezetéshez Cikk

Mit tartalmaznak az áfatörvénynek az ötszázalékos lakásáfa kivezetésére vonatkozó átmeneti rendelkezései és az azokat értelmező NAV-tájékoztató? Hogyan kell kezelni az áfa szempontjából az áthúzódó ügyleteket? Írásunkból megtudhatja.

Áfa átmeneti szabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kisadózó, 2018-ban átlépte a 8 millió forintos bevételi határt. 2019. 01. 01-jétől választhatja újból az áfamentességet. 2019. 01. 05 -én számlázza le a decemberi munkáját, szolgáltatást, fizetési határidő 2019. 01. 15., a teljesítés dátuma is 2019. 01. 15. Kérdés ebben a számlázásban már nem kell felszámolni az áfát, független attól, hogy ő az áfás időszakban elvégzett munkáját számlázza le? Köszönettel Ildikó

Cafeteria 2019 Kérdés

2018-ban adómentes volt a munkáltató hozzájárulása a munkavállaló nem visszavásárolható életbiztosításához. Adó 2019 külön számuk szerint ez 2019-ben már adóköteles. Kérdés: igaz-e, hogy ehhez kapcsolódik egy átmeneti rendelkezés, mely szerint a 2018.12.31. előtt megkötött biztosításokhoz való hozzájárulások 2019.12.31-éig adómentes lesznek?

Alanyi mentes határ emelése változás Kérdés

Üdvözlöm! Ha jól tudom, 2019. 01. 01-jétől az alanyi adómentesség bevételi határa 12 millió forintra nő. Abban az esetben, ha az adóalanyt a 2018. évben kellett beléptetni az áfakörbe, mert a 8 millió forintos határt meghaladta a bevétele, de az a 12 millió forint alatt marad a 2018. évben (korábbi években is az alatt volt), akkor van-e lehetősége kilépni az áfakörből (2018. év végén választhatja-e 2019-re az alanyi adómentességet)? Előre is köszönöm!

Szochokedvezmények átmeneti szabályai Kérdés

Van-e átmeneti szabály azokra a szochokedvezményekre, amelyek 2018-ban indulnak, de az érvényesítés ideje 2019. január 1. után jár le, például a 25 év alattiak kedveznénye?

Átmeneti rendelkezések az új lakás kedvezményes áfájának megszűnéséhez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ezúton kérem szakmai állásfoglalását az alábbi kérdésben. Milyen áfakulcsot kell alkalmazni a már megkezdett új építésű lakóingatlan vásárlása esetén, a 2020. január 1-jét követően kiegyenlített vételár részletére? Az adásvételi szerződés megkötésének időpontja 2019. december 31. napja előtt megtörténik, és még ezen időpont előtt megtörténik a vételár egy részének megfizetése is. A vételár másik részét azonban csak 2020. január 1-jét követően fizeti meg a vevő. Mi a feltétele annak, hogy a kedvezményes áfakulcsot lehessen alkalmazni az egész vételárra? Válaszukat előre is köszönöm.

Már két hét sincs a társasági adó változásáig Cikk

Július közepétől újabb változás lesz a társasági adóban. A jogdíj új definíciójáról, az adóalap-korrekcióról és az átmeneti szabályokról tájékoztatót adott ki a NAV.

Rejtett aknák az áfatörvényben: havi, negyedéves bevallók, figyelem! Cikk

Január 20-áig kell számot adniuk a havi és negyedéves áfabevallóknak 2014 utolsó adómegállapítási időszakáról. Ugyanakkor a 2015-ös változásoknak, az azokhoz fűződő átmeneti szabályok révén van egynémely olyan összefüggése, amely érinti, érintheti ezt az adómegállapítási időszakot. A következőkben ezeket tekintjük át röviden.

Áfa alanyi adómentesség választása után Kérdés

Áfaalany adózó a következő évre alanyi adómentességet választ. Az áfa alanyiság évében kibocsátott áfát tartalmazó számla ellenértéke a következő évben érkezik meg, amikor az adóalany már alanyi adómentes. Hogyan kell az áfát elszámolni ilyen esetben?

Áfaemelés és számlabefogadás július 1-jétől: rések az átmeneti szabályokon? Cikk

Az általános forgalmi adó július 1-jei hatállyal újra változik, a változások azonban korántsem véglegesek. Várhatóan újabb módosításait, kiegészítéseit fogja elfogadni az országgyűlés a soron következő adócsomagban, azonos vagy visszamenőleges hatállyal. Ilyen a szálláshelyekre vonatkozó áfakulcs csökkentése és a lakásvásárlásokra vonatkozó átmeneti szabály, amelyeket a pénzügyi kormányzat részéről már bejelentették, de jelenleg egyik sem kihirdetett jogszabály, csak ígéret.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close