254 találat a(z) átalányadó cimkére

Átalányadózó egyéni vállalkozó járulék fizetési kötelezettsége Kérdés

Főállású átalányadózó egyéni vállalkozónak januártól júliusig nem érte el a jövedelme a minimálbér összegét. Így a járulékokat a főállású egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint fizette. Viszont augusztustól decemberig a keletkezett jövedelme a minimálbér többszöröse volt. A járulékokat is ezután fizette. Kérdésem: nem kellett volna átlagolni a járulékalapot? Így ugyanis sokkal több járulékot fizetett, mint amennyit az egész évben keletkezett jövedelme után kellett volna fizetni, ha az egyenletesen oszlik el. A választ előre is köszönöm.

Sokat spórolhatnak jövőre az ingatlan-bérbeadók Cikk

Jelentős adminisztrációcsökkentéssel és pénzmegtakarítással számolhatnak jövőre a bérbeadók. A hosszú távú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a rövidtávú bérbeadók (például az airbnb-zők) már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Egyéni vállalkozó támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel és választ is kaptam az alábbiak szerint az egyéni vállalkozó részére folyósított MVH támogatással kapcsolatban: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_4_tamogatas_egyeni_vallalkozasban_elm Kérem, legyen kedves még egyszer megerősíteni ezt a válaszát! Egyrészt azért kérem a megerősítést, mert annál az egyéni vállalkozónál, aki átalányadózást választ, kifejezetten nem része az átalányadó-alapnak ez a bevétele – legalábbis tudomásom szerint. Másrészt pedig úgy tudtam, hogy törvényváltozás volt e tekintetben július 02-ával, ami ezt módosította. Ha információim tévesek, akkor elnézést kérek, ugyanakkor köszönöm, ha megerősíti az Ön által elmondottakat. Ha véleménye változna, akkor annak kifejtését is megköszönöm.

Mezőgazdasági őstermelő adózása Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a 8 millió forintos értékhatár túllépése miatt a korábban választott átalányadózásról 2017-ben áttért a tételes költségelszámolásra. 2018-ban várhatóan 8 millió forint alatt marad az árbevétele. Milyen módon választhatja újra az átalányadózást? Mikor kell a változást bejelentenie?

Fizetővendéglátás – tételes átalányadó arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy az a rövidtávon bérbeadó, aki a bérbeadást (adószámigénylést) november 15-én kezdi meg, a szobánként fizetendő 38 400 forint tételes átalányadót arányosíthatja? Ha igen, akkor naptári napokra vagy hónapokra kell számolni? Ha a tevékenységet december 15-én befejezi, akkor hol kell jelezni, hogy az év végén is arányosíthasson? Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelő – kompenzációs felár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon köszönöm az alábbi kérdésre adott pontos válaszát: http://adozona.hu/kerdesek/2017_9_21_Ostermelo_oew#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Ennek kapcsán lenne még egy kérdésem: milyen adózási módot választhat az őstermelő pontosan, és melyiknél mi szerint adózik? Említette a kompenzációs felárat, ebben az esetben hogyan kell adózni, vagy ez csak az áfastátuszt határozza meg? Adózásra, ha jól olvastam, átalányadózás lehet, vagy 10 százalékos költséghányaddal; ez összefügg a kompenzációs felárral? Nagyon köszönöm a válaszát! Most kívánjuk kiváltani az őstermelői igazolványt, és még nem értünk mindent pontosan!

Átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 36 órát meghaladó munkaviszony mellett lennék egyéni vállalkozó, online kiskereskedelmet folytatnék. Ha jól gondolom, akkor évi 100 millió forintig a bevétel 13%-a után kellene megfizetnem az átalányadót. Kérdéseim a következők: - Valóban a bevétel 13%-a után kell az adóterheket megfizetnem? - Pontosan milyen adókat és járulékokat kell megfizetnem és mikor? - Van-e adó- és/vagy járulékfizetési kedvezmény azáltal, hogy van heti 36 órát meghaladó jogviszonyom? - Kell havonta 58-as bevallást beadnom? - Áfás lenne az egyéni vállalkozás. Befolyásol-e valamit az áfaszabályokban az átalányadózás? - Az ipa-fizetésre vonatkozó szabályok ugyanúgy vonatkoznak az átalányadózóra? - Személyi jövedelemadó és eho-fizetési kötelezettség áll fenn? Minden egyéb információt is megköszönök, amit ön szerint fontos tudni ezen adózási mód választásával kapcsolatban! Segítségét előre is köszönöm!

Áfakörbe tartozó Kérdés

Egyéni vállalkozónál, aki 2018-től az átalányadózást választja, mi az átalányadó-számítás alapja: a bruttó jövedelem vagy áfa nélküli bevétel? Élhet a feltételek fennállása esetén áfalevonással?

Nyugdíjba vonuló átalányadós egyéni vállalkozó Kérdés

2017. 09. hóban eléri a rá irányadó öregségi nyugdijkorhatárt, kiegészítő átalányadós egyéni vállalkozó lesz, költséghányad százaléka 40 helyett 25 lesz. Valóban év elejétől visszamenőlegesen módosítani kell az átalányadó alapját, vagy csak szeptember hóban (vagy októbertől), amikor ténylegesen kiegészítő tevékenységű vállalkozó lesz? Ha igen, hogyan alakul a nyugdijszámítása, hisz más lesz az átalányadó alapja, önellenőrizni kell, és pótlólag be kell fizetni a járulékokat, szja-t?

Katás adózó iparűzésiadó-megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás adózású egyéni vállalkozó a székhelyén kata szerinti átalányadózást választott iparűzési adó szempontjából (2500 e Ft adóalap után adózik). Év közben létesít egy telephelyet egy másik önkormányzat illetékességi területén, ahol nem választja az előbb említett átalányadózást. Ezt gondolom megteheti, hiszen a törvényben erre vonatkozó tiltást nem találtam. Két eset lehetséges. Azért nem választja, mert látja, hogy az éves összes bevétele a 2500 e Ft-ot sem fogja elérni. Amennyiben tényleg nem éri el, akkor a telephelyen mennyi iparűzési adót fog bevallani? (Tevékenységét ténylegesen adóévben kizárólag a telephelyen folytat.) Másik eset, hogy lekési a 45 napos bejelentkezési határidőt és ezért már nem tudja választani az iparűzési adó kata átalány módját. Ebben az esetben hogy adózik a székhelyen és hogy a telephelyen, ha az éves elért árbevétele pl. 3 millió forint? (Bevétel itt is kizárólag a telephelyen folytatott tevékenységből származik.) Mi a helyzet akkor, ha bevétele mindkét önkormányzat illetékességi területén keletkezik? Hogy osztja meg az iparűzési adóját egy átalány szerinti adózás és egy "hagyományos" adóalap szerinti iparűzési adó tekintetében? Köszönöm válaszát!

Őstermelők negyedéves adóelőlege – bevétel, költség, kedvezmény Cikk

Közeledik az őstermelők számára is a 2017. évi II. negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség az őstermelésből származó jövedelem után, amennyiben a fizetendő összeg nagysága eléri a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott összeget.

Egyéni vállalkozók: így számít az adóalap, a kivét az adóelőlegnél Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók kétféle adózási mód közül választhattak az adóévre, melyből az egyik a vállalkozói jövedelem szerinti adózás, a másik – a feltételek megléte esetén – a jövedelem átalányban történő megállapítása.

Szálláshely-szolgáltatás átalányadójának bevallása a 1653-ason Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadós szálláshely-szolgáltatást kell-e szerepeltetni a 1653-as bevallásban? Ha igen, milyen mezőkben, mit kell megadni? Üdvözlettel: Miklós Attila

Önálló tevékenységből származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapám a főállása mellett átalányadózó méhész. Szokott az MVH-tól vissza nem térítendő támogatást kapni eszközökre, amelyet a tárgyévben fel is használ. Az a kérdésem, helyesen teszem-e, hogy ezt a támogatást beírom a 1653-as bevallás 7. sorába a b és c oszlopba? Köszönöm! Üdvözlettel: Gréta

Állattartók kártalanítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó őstermelő méheit betegség miatt le kellett ölni és a méhkaptárokat meg kellett semmisíteni. A leölési határozat alapján a leölt méhcsaládok és megsemmisített betegségterjesztő tárgyak után a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kártalanítást fizetett ki. Ebben az évben árbevétele nem volt az őstermelőnek. Kérdésem a következő: a kapott kártalanítás hány százaléka (15%, 6%) az átalányban megállapított jövedelem? Vagy a kártalanítás nem minősül árbevételnek és nem kell bevallani, mert ha az őstermelő árbevétele éves szinten nem éri el a 600 000 Ft-ot, akkor az őstermelés miatt nem keletkezik adóbevallási kötelezettsége? Biztosított őstermelőként a 2017. évben mi lesz a járulék alapja? Válaszát megköszönve tisztelettel: Csatáriné Szabó Eszter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs