102 találat a(z) átalányadó cimkére

Egyéni vállalkozó őstermelő iparűzési adójának bevallása Kérdés

Katából kizárt egyéni vállalkozó választhat-e átalányadót? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem az lenne, hogy ha egy egyéni vállalkozót kizárnak a kata hatálya alól (tartozása miatt), akkor jogosult-e az év hátralévő részében átalányadót választani a tevékenységére? Illetve ezt a választását mikor, hogyan kell bejelenteni? Az év végi bevallásban utólag megtehető? Várom válaszukat! Köszönettel: Szabó Balázs

Átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszálláshelyadó 2019 decemberétől adja ki ingatlanát egy szálláshelyportálon keresztül. A szálláshelyportál a decemberi szállásokból származó összeget 2020. január 15-én utalta el a bérbeadó számlájára. Kérdésem, hogy mivel a jövedelem 2020-ban érkezett, 2019-re be kell-e fizetni az átalányadót? Válaszát előre is köszönöm!

Befizetési határidő Esemény

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2019. évre vonatkozó – negyedik negyedévi – adóelőleget a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. január 13-áig kell megfizetniük (január 12-e vasárnapra esik). Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől (hanem mondjuk bérbeadásból) származik az összevonandó jövedelem.

Adózási határidők 2020. január 13-19. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Fizetővendéglátó tevékenység átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb szálláshely-szolgáltatás tevékenységet (Övjt. 552006) folytató magánszemély 2020-ban is tételes átalányadózás szerint adózna. Az engedélyek és magánszemélyként az adószám is erre a tevékenységre került kiváltásra, és az elmúlt években is ugyanígy adózott. Jelenleg az szja-törvényben a fizetővendéglátós átalányadózás feltételénél csak a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenység szerepel. Tudomásunk szerint a módosítás 2019-ben történt. Folytathatjuk egyáltalán az átalányadózást idén is erre a tevékenységre? Jogosultak vagyunk rá? Amennyiben erre a tevékenységre nem választhatnánk, akkor módosíthatjuk még az engedélyeket és a tevékenységet a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységre? Válaszukat előre is köszönöm!

Befizetési határidő Esemény

Átalányadózás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem jelenleg evásként gazgasági tanácsadást nyújt mellékállásban. Fő állása Ausztriában van heti 24 órában. Kérdésem lenne, hogy ha január 1-jétől átalányadózást választana, milyen közterheket kellene fizetnie.

Befizetési határidő Esemény

Befizetési határidő Esemény

Átalányadó bevallása Kérdés

Üdvözlöm! Heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom mellett egyéni vállalkozó is vagyok. Átalányadózást választottam, a jövedelmem a bevétel 60%-a. Hogyan kell bevallani a jövedelem után fizetendő szociális hozzájárulási adót, nyugdíj és egészségbiztosítási járulékot? Milyen nyomtatványon, és milyen határidővel kell bevallani? Válaszát előre is köszönöm!

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalat tulajdonosai 3 százalék üzletrészt értékesítenek. Az egyik tulajdonos nyugdíjas, a másik aktív munkaviszonyos munkavállalója a vállalatnak. Az üzletrész-értékesítés után szja-fizetési kötelezettség keletkezik, 15 százalék. A kérdés: átalányadózással választható-e a 10 százalékos költségátalány? (Ezzel 5 százalékkal kevesebb szja-megfizetés történik.) Köszönöm válaszukat!

Egyéni vállalkozó megszüntetné tevékenységét, hogy katázhasson Cikk

Tévedésből nem a számára megfelelő adózási módot választotta az egyéni vállalkozó, mit tehet a változtatás érdekében? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Egyéni vállalkozó – átalányadó választása Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy az egyéni vállalkozó (aki egyébként nyugdíj melletti kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó) a 2018. évi szja-bevallás beadásával választhatja-e a 2018. évre az átalányadózás szerinti adózási módot, vagy mindig a tárgyévet megelőző évben kell ezt már választani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság alkalmazottja

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close