292 találat a(z) árfolyam cimkére

Forintért vásárolt devizás üzletrész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi kft. 2018. januárban 49,50 százalék%-os részesedést vásárolt egy Romániában bejegyzett társaságban, aminek a jegyzett tőkéje 4 500 000 RON. Az üzletrész adásvételi szerződésben a felek a vételárat 800 000 000 forintban határozták meg, melyet 6 év alatt egyenlő részletben kell megfizetni az eladó felé. A szerződés rögzíti, hogy a pénzügyi rendezéstől függetlenül a magyar kft.-re átszállt minden tulajdonosi jog, amit a román hatóság be is jegyzett. 2018.06.01-én a román társaságban tőkeemelésre került sor a tulajdoni arányok megtartásával, ahol a magyar kft. további 742 500 RON részesedést szerzett. A tőkeemelést RON devizanemben határozták meg a tulajdonosok, amit a magyar kft. el is utalt. 2018.12.31-én a magyar kft. rendelkezik a román társaságban 2 227 500 RON + 742 500 RON = 2 970 000 RON névértékű részesedéssel, ami 49,50 százalékos tulajdoni hányad. A részesedésért fizetni fog összesen 6 év alatt 800 000 000 forintot és fizetett már 742 500 RON-t, ami (68,55 Ft/RON árfolyamon) 50 898 375 forintot. Jelenleg ez 850 898 375 Ft a 171. főkönyvünk egyenlege. A számviteli törvény 60. § (2) bekezdése alapján, ha a részesedés devizában meghatározott, akkor év végén át kell értékelni a mérleg fordulónapi árfolyamra. Az átértékelési kötelezettségen nem befolyásolja, hogy a részesedést forintért vásárolták-e meg. Kérdésem: 2018.12.31-én mennyi lesz az üzletrész értéke? A forintban meghatározott vételárat milyen módon kellene átértékelni a 69,01 Ft/RON év végi árfolyamra?

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönettel vettem válaszát az Ausztriában keresett jövedelem szja bevallásával kapcsolatban. Én is így értelmeztem a törvényt, de az szja-bevallásban forintra átszámolva kell a jövedelmét bevallani. Milyen árfolyammal kell az eurót átszámolni forintra, ha a munkavállaló 2018.01.01. és 2018.05.31. között volt Ausztriában foglalkoztatva? Köszönettel várom válaszát

Mentes őstermelő euróban értékesít Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy mentes őstermelő, aki tulajdonrészesedése miatt nem jogosult kompenzációs felárra, ezért készpénz-fizetési számlát állít ki az értékesített spárgájáról. Ausztriai cégnek számláz euróban, de nincs bejelentkezve MNB középárfolyamra. A kérdésem, hogy ilyen esetben az x összegű eurós számlákat milyen összeggel szorozzam be, hogy megkapjam forintosítva az őstermelő által értékesített összeget? További kérdésem, hogy ez az adott őstermelő nem rendelkezik közösségi adószámmal, probléma-e vagy ez nem is számít közösségi értékesítésnek? Előre is köszönöm válaszukat! Tünde

Devizás előlegszámla árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk szálláshely-szolgáltatásra előleget kér be nyáron érkező vendégeitől. A leendő vendég elutalja a szolgáltató HUF-os Erste bankszámlájára EUR-ban az előleg összegét. Helyesen jár-e el a szolgáltató, ha előleg számla kibocsátásakor EUR-ban kiállítja a számlát, de nem a teljesítéskori MNB árfolyamot használja, hanem az Erste Bank árfolyamát, amelyen a bank forintosította a beérkező előleget? Számviteli politikájában választhat többféle váltóhelyet? Normál esetben az MNB által közzétett árfolyamokkal forintosítja devizás számláit. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel,

Újabb történelmi csúcson az OTP-részvény Cikk

Az OTP átlépte a január 18-án elért 11 970 forintos történelmi csúcsát, ugyanis a részvények ára 180 forinttal, 1,52 százalékkal 12 000 forintra nőtt, forgalmuk 11,7 milliárd forintot tett ki – tájékoztatta az MTI-t Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Árfolyamszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 ezer eurós előlegszámlát állított ki 314,5 forint/euró árfolyamon. Az áru szállítását több részletben teljesítette, amiről a teljesítés időpontjában minden esetben számlát állított ki, különböző teljesítéskori árfolyamon. Véleményem szerint az előlegszámla kiállításában érvényes árfolyamon kellett volna a számlák árfolyamát meghatározni. Helyesen gondolom? Köszönöm a válaszát.

Árfolyam határozott idejű eurós fordított áfás számlázásánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszállító cég havonta kiállít egy fordított áfás számlát euróban (acéltermékek; határozott idejű). A számla tartalma: teljesítés dátuma (számv.sz.) 01. 31., számla kelte (02. 05.) teljesítés dátuma (áfatörvény szerint) 03. 05., fizetési határidő: 03.05. A számlán a 01.31-ei árfolyam szerepel, a forint összeg is így van meghatározva a számlán. A könyvelőprogramunk a számla keltének megfelelő árfolyamot használja mind a könyvelés mind az áfabevallás soraiban. A programozók szerint ez így helyes. Ebben az esetben a kiállító cég jár el helytelenül? Így nem egyezik az ő bevallásuk a miénkkel. Az áfánál a számla keltét, a mérlegben pedig a 01.31-ei árfolyamot kellene használni? Technikailag hogyan működik a könyvelés? A kiegyenlítésnél például, melyik árfolyamhoz képest lesz árfolyamnyereség, illetve -veszteség, csak mert a program csak egy dátumhoz tartozó árfolyamot használ (számla dátuma)? Válaszukat előre is köszönöm!

Külföldi árufuvarozás költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nemzetközi árufuvarozással foglalkozik, melynek kapcsán a következő a kérdésem: 1. A kamionok üzemanyagkártyával tankolnak, és az elszámolás a FLEETCOR Hungary Kft.-n keresztül kerül elszámolásra. Az elszámoláson az összegek fel vannak tüntetve euróban és forintban is. Az a kérdésem, hogy az elszámoláson feltüntetett forintösszeget könyvelhetem-e költségként – egyszerűen forintban –, ugyanis nem választottam az MNB középárfolyamos elszámolást. 2. A külföldi útdíj áfáját vissza lehet-e igényelni a külföldi adóhatóságtól? 3. Abban az esetben, ha a sofőr külföldön kártyával fizet, például adott hónap 1-jén, akkor a bankszámlakivonaton a terhelés 1-2 nap múlva jelenik meg. A bank a vásárlás napján érvényes árfolyammal számol a forintszámlán. Az 1-2 napos átfutási idő miatt szükséges-e árfolyamkülönbözetet számolni? 4. A kamion például Romániában fizet útdíjat. Erről egy nyugtát kap, melyen az útdíj román lejben van feltüntetve. A forintszámlán a bank ezt a valutát átváltja euróra, majd forintra. A forintra átváltott összeget elszámolhatom-e költségként, vagy más módszert kell alkalmaznom? (A bankszámlakivonat tartalma a következő: Könyvelés dátuma 01.24. Vásárlás külföldi kereskedőnél -10 PLN 2019/01/22 324,4000 HUF/EUR a terhelés összege 759 Ft.)

Átvezetés devizaszámlára Kérdés

Az alábbiakhoz tisztelettel kérem segítségüket: ügyfelünk az MNB-árfolyamot alkalmazza külföldi pénznem forintra átszámításához. Kérdésem: forintban vezetett bankszámlájáról eurót vezet át a devizabankszámlájára, a bank a saját árfolyamán terheli forintban a bankszámláját. A devizaszámlára való beérkezéskor az MNB árfolyamát kell-e használnunk és ezzel jelentős árfolyamkülönbözet keletkezik az átvezetési számlán? Így kell-e eljárnunk? Segítségüket nagyon szépen köszönöm. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Itt az ideje a katás bevallásnak Cikk

A tevékenységüket folyamatosan végző katás egyéni vállalkozóknak 2019. február 25-éig kell benyújtaniuk az éves bevallásukat, a 18KATA nyomtatványon, s ugyanezen kell bevallani, ha a katás vállalkozás átlépte a bevételi értékhatárt, és emiatt büntetőadót kell fizetnie. (Ha az szja-törvény hatálya alá tartozó jövedelmük is van, akkor május 20-áig a 18SZJA bevallást is be kell nyújtaniuk.)

Devizavásárlás saját cégtől Kérdés

Az Mt.154. §-a kimondja, hogy a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Ezzel kapcsolatban a kérdésem: mivel a társaság bevételei euróban vannak, van-e törvényi akadálya, hogy a saját cégemtől eurót vásároljak , hogy én váltsam át az eurót forintra? Ha nincs, milyen árfolyamon tehetem meg? MNB deviza közép-árfolyamon kell? Köszönettel!

Valuta kezelése pénztárgépes értékesítésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás trafikot üzemeltet, melynek jellemzői, hogy (1) vannak 0%-os és 27%-os áfakulcs alá tartozó termékértékesítések, (2) a forgalom egy része készpénzben, egy része bankkártyán bonyolódik, és (3) a termékek ellenértékének egy részét forintban, egy részét euróban egyenlítik ki. A vállalkozás minden pénztárnyitáskor rögzíti az általa aznap használt forint/euró elszámoló árfolyamot, amely jellemzően kevesebb, mint az MNB-árfolyam, vagy a választott pénzintézet valutavételi árfolyama. A pénztáros az értékesítési folyamat végén kiválasztja a valutanemet, azaz euróban történő kiegyenlítéskor a forintérték átszámítódik a vállalkozás által alkalmazott árfolyamon. A pénztárgépszalagon látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ezt alábontjuk forint készpénzre, euró készpénzre (valutaösszegre és a választott árfolyam), illetve a banki terminálon keresztül megfizetett ellenértékre. A pénztárzárás egy másik részén látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ez alábontásra kerül 0%-os és 27%-os kulcs alá tartozó termékértékesítésre. Kérdéseim a következők: 1. Szabályos-e az a könyvelési eljárás, hogy első lépésben az összes ellenérték megjelenik a forintpénztárban, majd a valutában befolyt ellenértéket átvezetem az európénztárba? 2. Alkalmazhat-e a trafik általa választott elszámoló árfolyamot, vagy az értékesítésnél az áfatörvény szerinti MNB-, EKB- vagy devizaeladási árfolyamok valamelyikét kell alkalmazni?

Kriptovaluta év végi értékelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cég értékesítette egy követelését, melynek ellenértékét kriptovalutában teljesítették 2018 elején. Ezen kriptovaluta bekerülési értékét az egyéb követelések között tartják nyilván. A 2018.12. 31-ei tőzsdei árfolyam alapján ezen kriptovaluta árfolyama jelentősen alacsonyabb a bekerülési árfolyamnál. Az év végi értékelés keretében ezt az árfolyam-különbözetet pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai vagy értékvesztésként egyéb ráfordítások között kell kimutatni? Segítségüket köszönöm!

Egyéni vállalkozó devizás ügylete Kérdés

Egyéni vállalkozónak külföldi vevő fizet jogdíjat termékek értékesítése után. A jogdíjról USD fizetési értesítőt küld az eladásokról, és a lezárt időszak szerint fizetendő összegről. Az ellenérték azonban EUR devizaszámlára érkezik. Kérdésem, hogy a számlát dollárban vagy euróban kell-e kiállítani? Forintra történő átváltásnál melyik pénznem árfolyamát vegyem alapul?

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó (kőműves, festő) Németországban, magánszemély megrendelő részére fog munkát végezni. Lesz hatóságiengedély-köteles és nem engedélyköteles munkája is, tehát mindkettőt kérem, legyen szíves kifejteni. Kell-e EU-s adószámot kiváltania? Kell-e a német adóhivatalnál regisztrálnia, és ha igen, akkor hogyan? Csak áfára? Milyen számlát fog kiállítani? A számla fog-e áfát tartalmazni, és ha igen, akkor a német mértéknek megfelelőt? A fentiek függvényében hová kell bevallani és megfizetni az áfát? Mit kell ráírni a számlára megjegyzésként? Az euróban kiállított számlára választhatja az MNB szerinti árfolyamot? Nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close