309 találat a(z) árfolyam cimkére

Online póker adózása Kérdés

Az interneten manapság elég elterjedt az online póker, a nyeremény adózásával kapcsolatosan várom véleményüket. Az internetes játék szolgáltatók játékosonként vezetnek egy virtuális pénztárt USA dollárban, amelyen jóváírják a befizetéseket, nyereményeket, és levonják a nevezési díjakat. A nyereményeket jellemzően csak időszakosan veszik fel a játékosok saját forintos bankszámlájukra. Kérdésem: mikor keletkezik az adózandó jövedelem: amikor a virtuális pénztárban USA dollárban jóváírják, vagy a mikor a játékos felveszi bankszámlájára? Ebből következően mi lesz az adó alapja, és milyen árfolyamon? Köszönettel várom válaszukat!

Devizahitel-ügy: a Kúriánál a labda Cikk

Az Európai Bíróság szerdai ítéletében támpontokat adott a Kúria számára egy magyar házaspár által az OTP Jelzálogbank ellen benyújtott kereset ügyében, amely megtámadta azt a kitételt, miszerint az esedékes törlesztőrészleteket a svájci frank eladási (és nem a devizahitel-szerződés megkötésekor érvényes vételi) árfolyama alapján számolják. Egy nemzetközi jogász is nyilatkozott a várható következményekről.

Devizás költség elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás éves előfizetéseket vásárol külföldről devizáért. Kérdésem az lenne, hogy az év végi elhatárolást hogyan kell elvégezni ezeknél a költségeknél? Tételesen, minden számlánál, a teljesítéskori devizaárfolyamon, ahogy a könyvelésben szerepelnek, vagy a fordulónapkor érvényes választott (jelen esetben MNB) árfolyamon? Válaszát előre is köszönöm!

Devizás számla könyvelése forintos kiegyenlítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég rendszeresen állít ki olyan számlákat, melyeken a szolgáltatások vételára euróban szerepel, de az ügyfél bankkártyájáról az összeget már forintban veszik le, ami általában az előző napi MNB középárfolyamon történik. Ebben az esetben hogyan kell rögzíteni a könyvekben ezeket a számlákat? A számlán természetesen szerepel a tételek és az áfa bontása forintban is. Mikor járunk el helyesen: ha az áfát a számlán szereplő teljesítés szerinti választott (MNB) árfolyamon számoljuk, vagy ha a ténylegesen beterhelt összeg, azaz a számlán szereplő áfa összegét szerepeltetjük a bevallásban? Válaszát előre is köszönöm!

Valutaelszámolás online pénztárgéppel Kérdés

Tisztelt Cím! Egy pénztárgépet üzemeltető cégnek időnként vannak euróban is készpénzes bevételei. Megengedi-e a jogszabály, hogy egy pénztárgépbe lehessen beütni a forint- és a valutabevételeket? Mire kell figyelni a nyugták kiállításakor az eurós bevételeket érintően? Valutás bevételek esetén a visszajárót ugyanabban a pénznemben lehet kiadni, vagy lehet akár forintban is? Milyen árfolyamon kell átváltani a valutabevételeket forintra, és melyik árfolyamon kell átváltani forintra, ha hitelkártyás eurós tételt ütünk be a pénztárgépbe, és nyugtát állítunk ki róla? Az megfelel a jogszabályoknak, ha a pénztárgéphez közel tart a cég euró tárolására alkalmas zárható kasszát, hogy ne keveredjen a forinttal? Amennyiben előre nincsenek euróban meghatározva az árak, de egy vevő úgy dönt, hogy euróban szeretne fizetni, akkor az aznapi Ft/EUR árfolyammal át lehet váltani euróra a termék, szolgáltatás forintértékét? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel.

Készpénzkifizetés bejelentése Kérdés

Üdvözlöm! Egy kft. ingatlant vásárol külföldi magánszemélytől. A foglalót euróban, készpénzben fizeti ki. Az összeg forintra átszámítva meghaladja a kétmilliót. Milyen árfolyamon kell átszámítani az eurót a 40-es nyomtatvány kitöltésénél? Köszönettel.

Árfolyam áfája egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó üzletviteli tanácsadást végez Ausztriában. Euróban állítja ki a számlát. Az áfa tv. 80. §-ához kötődik a kérdésem a dátummal és árfolyammal kapcsolatban: a számlateljesítés napján érvényes MNB-árfolyammal számoljam ki a nettó értéket, melyet jelentek (14A60+1465)? Előzetesen bejelenteni szükséges egyéni vállalkozónál is az MNB választását? (Jelentettem, de hónapok óta nem jelent meg törzsadatban.) Segítségét köszönöm!

Számla kiállítása euróban árfolyam Kérdés

Áfaköteles ingatlant értékesítettünk. A szerződésben euróban határozták meg a vételárat, a vevő euróban fizetett, a számlát is ebben állítottuk ki. Kérdezném, hogy milyen árfolyammal kell számolnom az áfa értékét? Az áfatörvény 80. § 2. pontja értelmében, a választott pénzintézet ELADÁSI árfolyamán, vagy a számviteli politikánkban szereplő, választott pénzintézet KÖZÉP árfolyamán? A már esetlegesen rosszul kiállított számlát sztornóznom kell az eredeti példány visszakérésével, vagy elég egy számlával egy tekintet alá eső dokumentum az áfa összegének módosításával? Köszönettel!

EU-s árubeszerzés valutáért Kérdés

Egy cég valutáért vásárolja az árut, amit aztán belföldön ad el. Az áruk beszerzési árát valutáról forintra a FIFO módszerrel számolom ki. Az áfatörvény szerint az áfaalap a választott bank deviza-eladási árfolyama. Ebben az esetben jelentős eltérés van a könyvelt ELÁBÉ (költségként elszámolt) áru beszerzési értéke és az áfaalap között. Ilyen esetben az áfabevallás miatt külön nyilvántartásban kellene vezetnem, hogy mennyi az eurós beszerzés deviza-eladási árfolyamon? Tehát az áfabevallásban az EU-s árubeszerzési érték (áfaalap) összege más, mint a valutapénztárból kifizetett és lekönyvelt EU-s ELÁBÉ?

Mélyrepülésben a forint Cikk

A Bloomberg pénteken is a forint mélyrepüléséről cikkezett, a magyar fizetőeszköz zuhanását a cseh CSOB bank devizaelemzője úgy kommentálta, hogy a forinteladásokat a magyar jegybankelnök kijelentései "fűtik", aki szerint továbbra is lehet kamatot vágni. Matolcsy úgy érvel, hogy jók a gazdaság fundamentumai és alacsony az infláció, ezt az érvelést a piacok ugyanakkor úgy tűnik, "nem veszik be" - írja a hvg.hu.

Euro-átváltás feltétele vállalkozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét: a vállalkozó árbevételének egy részét készpénzben euróban kapja.Köteles-e azt bankjába befizetni és ott beváltani, esetleg valutaváltó pénztárnál váltja be, de korábban nem őrizte meg a bizonylatot melyet kapott, lehet-e ebből szankció NAV-ellenőrzés esetén? Nagyon szépen köszönöm a választ.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Nem egyértelmű számomra a 398/2012. sz. kormányrendelet előírása a devizaárfolyamok alkalmazásáról. Kérdésem: választhatja-e a mikrogazdálkodói beszámolót az a társaság, amely az áfatörvény hatálya alá tartozik, de nem jelentette be a NAV-nál az MNB árfolyam használatát. Véleményem szerint igen, de elbizonytalanít, hogy a számviteli politikában rögzített döntésre hivatkozik. Az áfatörvény viszont alapesetben a pénzintézeti árfolyamot nevesíti, mert azt nem kell külön bejelenteni.

Kevesebb lesz a járuléka, ha ezekre figyel Cikk

Bővül az olyan esetek köre, amikor nem kell járulékot fizetni. Milyen árfolyamon kell átszámítani a járulékfizetéshez a külföldi pénznemben szerzett jövedelmeket? Mi a járulékalap tanulószerződésnél? Összefoglaltuk a T/12792. számon benyújtott adócsomag járulékjavaslatait.

Devizában kiállított számla sztornózása Kérdés

Kiállítottam egy eurós számlát 07/17-én 296,11 FT/EUR-s árfolyamon, teljesítés nem történt. Jóváírhatom-e 296,11 Ft/EUR-s árfolyamon vagy pedig a mai választott árfolyamon kell jóváírnom, és az árfolyam-különbözetet elszámolnom? Köszönöm a segítségét.

Tranzakciós illeték Kérdés

Pénzváltással foglalkozó vállalkozást könyvelek, amely takarékszövetkezettel kötött szerződés alapján végzi a tevékenységet, jutalékot számláz a takarékszövetkezetnek havonta. Bevétele a havi ügynöki jutalék.Tranzakciós illeték fizetésére kötelezettnek minősül-e mint kiemelt közvetítői tevékenységet végző vállalkozás? Ha igen, akkor a NAV 44.információs füzet szerint az illetékfizetés alapja "az eladott fizető eszköz összege".Kérdésem ezzel kapcsolatosan: az eladott fizetőeszköz összege konkrétan valuta eladásra kell érteni vagy valuta-vétel esetén a kiadott forintra is? A valuta-eladás tranzakciós illeték alapja az eladott valuta MNB teljesítésnapi árfolyamon számított forint értéke. Valuta-vétel esetén forintot adunk ki és valuta kerül a pénztárunkba, jól gondolom, hogy ez a forint-érték nem alapja a tranzakciós illetéknek? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close